31 decembrie 2010

LA MULŢI ANI!



Lăsaţi o parte din lumina artificiilor aprinse in noaptea anului Nou să vă lumineze. Fie ca anul care vine să fie pentru voi o punte spre ceva mai bun, mai luminos. La Mulţi Ani!



23 decembrie 2010

Cand vin colindatori

Cand vin colindatori, toata  biblioteca freamata de sunetul cald sau grav al vocilor.
In imagine sunt colidatori din comuna Capalna, copii mai mici, elevi ai scolii din comuna, parinti si bunici ai copiilor, invatatori si profesori din comuna, parintele din Rohani, domnul Vid Gheorghe, primarul comunei, si bineinteles bibliotecara Felicia Branda.
Au parcurs 50 de kilometri sa ne aduca vestea nasterii mantuitorului.




Cu mult drag i-am ascultat  .
Apoi am povestit cu cei mari iar pe copii i-am plimbat prin biblioteca .Felicia Branda ne marturisea ca pentru unii dintre copii e prima data cand ies din comuna lor.
Preotul din Rohani are saptamanal program cu copiii la biserica, au atelier de pictat icoane pe sticla si in ianuarie ii asteptam sa vernisam o expozitie.

Le multumim pentru efortul facut si le dorim tuturor un Craciun invesmantat in lumina stelei vestitoare de minuni.

Expoziţie de Crăciun la Filiala "Decebal"

Copiii din grupa mare a grădiniţei nr. 43 "Micul Prinţ" din Oradea, nu ne-au uitat nici de sărbători şi ne-au adus un cadou constând în câteva desene, pe care le-am etalat într-o expoziţie pe tema Crăciunului ce se apropie vertiginos. Iată mai jos câteva din aceste frumoase desene:

22 decembrie 2010

E vremea colindelor...

Semnificatiile colindatului se pierd departe in negura vremii. Colindatul simbolizeaza in esenta, moartea vechiului an si nasterea celui nou. Si, dincolo de semnificatia religioasa, colindele pot fi considerate cu usurinta drept rituri stravechi ce amintesc de un cult al fertilitatii.


Craciunul se sarbatoreste abia din secolul al II-lea d.C. Biserica incercand sa gasesca o zi  care sa corespunda nasterii Domnului. In secolul IV s-a decis sarbatorirea nasterii in perioada Solstitiului de iarna, mare sarbatoare a popoarelor europene.

Colindatul In Ajun se face seara si, in general cetele sunt formate din copii de la 6 pana la 15 ani , majoritatea baieti ( in traditia romaneasca ,fetele merg mai rar la colindat), deoarece ei exprima puritatea, veselia si sufletul neintinat. Acestia nu au urari lugi si de obicei ei sunt cei care colinda "cu steaua".
Chiar daca multe din aceste obiceiuri la oras au fost lasate deoparte, colindele tot mai rasuna la usi,iar colindatorii , mai ales copiii, nu au renuntat sa aduca vestea Nasterii Domnului in case.

La biblioteca Iosia in fiecare an , colindatori fideli sunt copiii de la Grad. Maria. Anul acesta si-au facut simtita prezenta la noi copilasiii dornici de a vesti apropierea Craciunului.


Impreuna cu doamnele educatoare au cantat, au colindat sporind farmecul zilelor de iarna.

Bibliotecar Monica Ilie

20 decembrie 2010

AM PORNIT CU COLINDATU`…


  Iată că a sosit şi anotimpul nostru preferat IARNA, cu zăpada mult aşteptată şi cu cele mai frumoase sărbători ale anului.

Odată cu intrarea în postul Crăciunului, membrii Ansamblului folcloric „Cununiţa”, sub îndrumarea mea şi a d-lui instructor Mircea Dărăban, au început pregătirile pentru spectacolul de colinde.

La întâlnirile noastre, pe lângă pregătirea programului de datini şi obiceiuri de iarnă şi a colindelor, au confecţionat diferite podoabe şi au colorat desene specifice Crăciunului, pe care le-am folosit pentru decorarea sălii şi holului bibliotecii şi a sălii Căminului Cultural.




Şi iată că a sosit şi ziua de 14 decembrie, ziua în care „Am pornit cu colindatu'/ Şi de-a lungu şi de-a latu/ La bogaţi şi la săraci/ Că toţi oamenii ni-s dragi”. Spectacolul s-a desfăşurat la Căminul Cultural din Mădăras. Alături de Conducerea Primăriei Mădăras şi de consilierii locali au participat părinţi, cadre didactice şi câţiva iubitori de folclor.

Au colindat, au alduit colacu' şi pălinca, au jucat capra şi la sfârşit au prezentat un joc de pe Valea Barcăului şi unul de pe Valea Crişului Repede.

Prin grija Primăriei şi a Consiliului Local moşul i-a răsplătit cu daruri iar ei l-au luat şi pe el la joc, joc în care au intrat şi unii dintre spectatori.

Bibliotecară

Marinela Aristan

18 decembrie 2010

Colinde in biblioteci

Colinde , urari pentru noul an , rasuna zilnic pe coridoarele sau in salile bibliotecii.
Mos Craciun in multe variante, ingeri, magi si pastori, jucati de copii, colindatori mai mari cu voci slefuite si repertoriu atent selectat sau mosi mascati vin sa ne arate ca stiu ca usile bibliotecii sunt deschise pentru toata lumea.

De pe blogul sectiei de copii

Serbare in amfiteatru:


Ansamblul folcloric al  facultatii de muzica , condus  de Oana Lianu.
Au interpretat colinde populare din repertoriul lui Ioan Bocsa.
Studentele au purtat costume populare vechi adunate de prin satele bunicilor.


16 decembrie 2010

DONAŢIE DE CARTE PENTRU SALONTA

Biblioteca publică din Salonta a primit o importantă donaţie de cărţi în limba maghiară. Fundaţia Kölcsey Ferenc din Ungaria are un program prin care sprijină bibliotecile din localităţile înfrăţite. Biblioteca şi Centrul Cultural „Bartók Béla” din Sarkad, oraş înfrăţit cu municipiul Salonta, a participat la proiect, obţinând bani şi a doua oară, pentru achiziţia de carte pentru biblioteca din Salonta. Cărţile, în valoare de peste 2100 RON, au fost înmânate în prezenţa elevilor de d-l Mórocz Tibor Attila, viceprimarul oraşului Sarkad. Au fost prezenţi şi d-na Palástiné Mester Judit Ibolya, directoarea instituţiei din Sarkad şi d-l Török László, primarul municipiului Salonta.

Rugină Irina,
Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta
________________________________________________________

KÖNYVADOMÁNY NAGYSZALONTÁNAK

Jelentős magyar nyelvű könyvadományt kapott Nagyszalonta közkönyvtára. A magyarországi Kölcsey Ferenc Alapítvány testvérvárosok könyvtárait támogatja egy program keretében. A sarkadi Bartók Béla Művelődési Központ és Könyvtár is részt vett a „Könyvadomány Határon Túlra” című pályázaton és az idén is beszerezhettek könyveket a nagyszalontai könyvtár részére. A több mint 2100 RON értékű adományt tanulók előtt nyújtotta át Mórocz Tibor Attila, Sarkad alpolgármestere. Jelen volt Palástiné Mester Judit, a sarkadi intézmény igazgatója és Török László, Nagyszalonta polgármestere.
Néhány cím a listáról:
Harry Potter kötetek, Fekete István: Tüskevár, Benedek Elek: A kétszívű királyfi, Fésüs Éva: Nyúl a cilinderben, Berde Mária: Földindulás, Nagy Bandó András verses kötetei, Illyés Gyula: Hetvenhét magyar népmese, Andersen meséi, Grimm legszebb meséi, Biblia gyermekeknek.


Rugină Irina
Teodor Neş Municípiumi Könyvtár Nagyszalonta

15 decembrie 2010

Istorie


LANSARE DE CARTE - "Istoriografia română şi cenzura comunistă (1966-1977)" (Prof.univ.dr. ION ZAINEA)

Marţi, 14 decembrie 2010, ora 16,00, Biblioteca Judeţeană „Gh. Şincai” a fost gazda unui eveniment cultural de marcă: Profesorul Ion Zainea şi-a lansat cea mai nouă carte intitulată: "Istoriografia română şi cenzura comunistă (1966-1977)" .Evenimentul face parte din şirul manifestărilor culturale organizate de Academia Civică Bihor, în colaborare cu Universitatea Oradea. La eveniment au luat parte: d-na director prof. Ligia Antonia Mirişan, prof. Eugenia Mitraşcă, prof.univ.dr. Mihai Drecin, conf.univ.dr. Corneliu Crăciun, precum şi studenţii, profesori, bibliotecari, etc.
Prezentarea volumului a fost făcută de prof.univ.dr. Mihai Drecin şi conf.univ.dr. Corneliu Crăciun. Relatăm câteva dintre aprecierile celor doi istorici: "Noua lucrare a profesorului universitar Ion Zainea continuă nişte preocupări mai vechi ale domniei sale pe linia scoaterii în evidenţă a cenzurii politice care a vizat lucrările de istorie publicate după 1966 în ţara noastră...Colegul meu dezvoltă cercetările vizând perioada 1966 - 1972, venind, de astă dată, cu noi materiale care merg până în 1977, când, oficial, cenzura politică a fost sistată. În realitate, după 1977, regimul comunist a aplicat un alt tip de cenzură, mult mai dur, obligând autorii să se autocenzureze, formulă de veritabilă prostituţie intelectuală", a precizat prof. univ. dr. Mihai Drecin.
Autorul cărţii, profesorul Ion Zainea subliniază în prefaţa volumului faptul că: „Ceea ce cenzura a avut de obiectat la un istoric sau altul, la o lucrare sau alta, „curajul” de a scrie despre ceea ce/cum nu era permis, „lupta” cu cerberii cenzurii, în sensul de a scrie adevărul interzis în speranţa că nu va fi sesizat la control, toate acestea pot da măsura gradului de aşa-zisă „obedienţă” a istoricilor vremii


Felicitări Domnului prof.univ.dr Ion Zainea !

Biblioteci aditionale- Biblionet Carpinet

Ieri , 14 decembrie , a avut loc inaugurarea bibliotecii din comuna Carpinet.
Vorbim despre o inaugurare a bibliotecii, deoarece in ultimul an a fost facuta   renovarea , reorganizarea si modernizarea bibliotecii cu echipamentele oferite de proiectul Biblionet.


 








 La eveniment au luat parte   reprezentanti ai autoritatilor locale, Dl primar Ienciu Gheorghe, consilieri,  elevi si profesori ai scolii generale din Carpinet (Dl. Director Burtea Martian, invatatorul Anghelescu Iuliu, educatoarea Muset Raluca)  si doamna Georgia Marco, administratorul site-ului si blogului primariei. Reprezentanti ai Bibliotecii "Gheorghe Sincai" din Oradea au fost   doamna  director,  Prof. Ligia Antonia Mirisan  si eu. 

S-a vorbit mult despre punerea in valoare a traditiilor locale, despre reintroducerea bibliotecii ca element activ in viata comunei Carpinet, despre viitoare proiecte comune.

Colindele , pe fundalul iernii si al fulgilor de zapada au incheiat intalnirea.

Alta prezentare a evenimentului pe site-ul primariei Carpinet.
Si galeria foto, tot de acolo.

"Impreuna impotriva violentei"- alte activitati

In data de 9 decembrie 2010, la biblioteca ''Constantin Pavel'' Beius, a avut loc o intilnire cu elevii clasei a-VIII-b de la Scoala ''Nicolae Popoviciu'' din Beius, dir. prof. Horge Marioara.




Tema discutiei a fost ''spune nu violentei, iar copii au scris mici eseuri pe aceasta tema, dupa cum se vede in poze.
______________________________________________________

Comunicarea cu compasiune- biblioteca Sacueni


Am readus in actualitate comunicarea cu compasiune luni 13 decembrie 2010. Pregatindu-ne pentru sarbatorile de Craciun am inceput sa facem curatenie in locuinte si trebuie sa  pregatim si spiritul nostru.
Cu copii romi din clasa a V-a am incercat sa discutam despre conflictele care apar in clasa, si am cautat solutii la rezolvarea problemelor.
Am povestit despre puterea cuvintelor.

Am vorbit despre comunicare cu compasiune,cum putem folosi puterea vindecatore a empatiei.
Am reluat si povestea celor doi lupi,care locuiesc in fiecare om si numai de noi depinde pe care ”il hranim”.

14 decembrie 2010

Ziua patronului spiritual la Beius

In data de 11 noiembrie 2010, Biblioteca Munipală Constantin Pavel Beiuş împreună cu Biblioteca Colegiului Naţional Samuil Vulcan Beiuş a organizat ziua patronului spiritual al Bibliotecii Municipale Beiuş.

La eveniment au participat profesor Ligia Antonia Mirişan, director al bibliotecii Georghe Şincai din Oradea, profesor Traian Stanciu, director CNSV Beiuş, profesor Gavra Viorel, director adjunct la CNSV, foşti şi actuali profesori din Beiuş precum şi elevi din localitate.

A avut loc şi o expoziţie de documente. Părintele greco-catolic Mada Ioan a avut amabilitatea de a ne prezenta diplomele în original ale lui Constantin Pavel.


Bibliotecar , Diana Naprodean

13 decembrie 2010

Impreuna impotriva violentei- inchiderea campaniei


Ultima zi a campaniei Impreuna impotriva violentei  a fost in data de 10 decembrie 2010 , zi declarata Zi  internationala a drepturilor omului . Manifestarile au inceput cu  marsul tacerii , si s-au  incheiat la sala Casei de Cultura a Municipiului cu intalnirea tuturor celor implicati activ in campanie- profesori, politisti, psihologi, elevi etc.
Doamna Miorita Sateanu presedinta UFB a prezidat adunarea si a impartit diplome de merit partenerilor.


Fiecare partener a povestit pe scurt cum s-a implicat in campanie, politia comunitara a vorbit despre importanta activitatilor de preventie, doamna Lucia Ciobanu despre protejarea persoanelor cu dizabilitati, dl psiholog Alin Craciun despre psihodrama in abordarea violentei in clase etc.
Doamna Sateanu a felicitat  si a enumerat pe toti cei implicati in campanie.
In incheiere prof.Viorica Marc Bulzan, profesoara la scoala generala Sanmartin si artist popular a interpretat cateva colinde .
Ca observatie personala, aceasta campanie , foarte vasta , in care foarte multi oameni s-au implicat din tot sufletul , a fost prea putin mediatizata. Problema de autoeducatie si autocivilizare este de fapt a adultilor, si ar trebui sa fie in atentia noastra zilnica  deoarece viata fara violenta este un drept a fiecaruia dintre noi.

Impreuna impotriva violentei-

Prin amabilitatea domnului psiholog Alin Cretu , putem vedea cum a fost abordata tema campaniei , din punctul de vedere al specialistilor in scoli si gradinite.


02.12.2010 - 09.00-10.00 – GRĂDINIŢA NR. 49 – ORADEA
 ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA CERULUI
Această activitate a avut ca şi scop dezvoltarea:
-emoţională, prevenind şi managerizând furia şi agresivitatea fizică;
-relaţiilor sociale şi reliefarea influenţelor grupului;
Vârsta copiilor a fost preşcolară, grupa mijlocie.

Aplicarea a fost cu întreaga grupă de copii.

Activitatea a fost condusă de către Psiholog drd. Alin CREŢU (Terapeut de cuplu, familie, copii şi Psihodramatician), constând în dramatizarea poveştii ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA CERULUI.
Ajutor de nădejde D-na Mioriţa SĂTEANU.
Copiii au jucat rolurile de: rege (Soare), regină (Lună), stele, nori mari, nori mici, vînt, poliţişti şi planete.

album foto


02.12.2010 - 09.00-10.00 – LICEUL TEORETIC GERMAN F. SCHILLER – ORADEA - CLS. A VI A
ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA CERULUI

 
Obiectivul acestei activităţi a fost: diferenţierea între gândurile raţionale şi cele iraţionale în declanşarea şi intensificarea furiei;

-gândirea raţională vs. gândirea iraţională în managementul furiei
Participanţii la activitate au fost elevii clasei a VI-a A.
Activitatea a fost condusă de către psiholog Crina CREŢU (Terapeut de cuplu, familie şi copii).

Durata: 50 minute.

Descrierea activităţii: prin intermediul unei poveşti raţionale ÎNTÂMPLĂRI DIN ÎMPĂRĂŢIA

CERULUI copiii au identificat acele gânduri care influenţează apariţia şi intensificarea furiei.
 Prin conştientizarea consecinţelor emoţionale şi comportamentale ale exprimării furiei intense, copiii pot opta pentru acele gânduri raţionale, care sunt responsabile pentru emoţiile pozitive. S-a utilizat personificarea emoţiilor şi a gândurilor.

album foto

03.12.2010 - 09.00-10.00 - GRĂDINIŢA NR. 45 - Ion CREANGA – ORADEA ARICIUL CEL RUŞINOS


Această activitate a avut ca şi scop:
-dezvoltarea relaţiilor sociale respectiv a celor existente în cadrul grupului
-acceptarea necondiţionată de sine;
Vârsta copiilor a fost preşcolară, grupa mare.
Aplicarea a fost cu întreaga grupă de copii.

Activitatea a fost condusă de către Psiholog drd. Alin CREŢU (Terapeut de cuplu, familie, copii şi Psihodramatician), constând în dramatizarea poveştii ARICIUL CEL RUŞINOS.
Copiii au jucat rolurile de: arici, ţepi, veveriţă, iepure, vânător, câini de vânătoare, pom fructifer (măr), fructe (mere).

03.12.2010 - 12.00-13.00 - SCOALA CU CLASELE I-VIII – SÂNTANDREI
PRELUCRAREA AGRESIVITĂŢII PRIN PSIHODRAMĂ

Această activitate a avut ca şi scop:

-conştientizarea multiplelor stări sufleteşti trăite atunci când suntem furioşi / în conflict cu cineva;
-faptul că dacă îţi doreşti poţi manageriza furia şi agresivitatea;
-faptul că întotdeauna există şi o altă cale decât cea la care nici nu ne mai gândim deoarece ne-a intrat în reflex;
Vârsta copiilor a fost şcolară, clasa a VIII a.
Aplicarea a fost cu întreaga clasă de elevi.

Activitatea a fost condusă de către psiholog drd. Alin CREŢU (Terapeut de cuplu, familie, copii şi Psihodramatician), constând în psihodramatizarea diferitelor stări sufleteşti trăite de către elevii aflaţi în conflict, prin aducerea acestora pe „scenă”.

Copiii au jucat rolurile de: protagonişti, emoţii şi observatori.

Tabăra de artişti la Valea lui Mihai

Pentru oraşul Valea lui Mihai organizarea Taberei de vara pentru artiști plastici a devenit o tradiţie. Anul acesta am organizat-o  la Clubul tineretului. Acolo am asigurat cazarea, masa și acolo s-a desfășurat și munca în sine.
Munca organizatorilor a început cu câteva săptămâni înainte . Din banii primiți de la Primăria orașului am zugrăvit, am instalat baia (faianță, gresie, spațiu pentru duș, apă caldă)  și o mică bucătărie, o cameră a fost aranjată ca dormitor.
Deoarece Clubul încă nu are toate accesoriile necesare pentru un astfel de eveniment (și nici bani destui pe a le procura)   am împrumutat  de la creșa, casa de cultură, cititori.
Asociațiile Agnus și Aegis Ephebum ne-au sponsorizat cu bani.

Tema taberei   a fost  OMUL
În prima zi a taberei a avut loc expoziția lui Ferenczy Bela, artist orădean.
La expoziția de închidere, conducătorul taberei, Patai Istvan (Ungaria) a lăudat obiectele expuse și a spus că dezvoltarea e vizibilă, față de anii precedenți. 
În primul an  a fost  înființat un premiu, ce se acordă anual  celui mai bun artist, din anul respectiv.  În 2010 acest premiu s-a acordat bibliotecarilor pentru  munca lor, pentru organizare și buna desfășurare a  taberei.(Nu mă așteptem la așa ceva, am și plâns. Mai ales când și cei prezenți au spus, că în sfârșit cineva  a apreciat și bibliotecarele). 
La masa festivă toți cei care au expus  au primit o diplomă și au fost felicitați pentru munca lor.
Putem spune că tabăra de anul 2010 a fost de un mare succes.  Aşteptăm cu nerăbdare să organizăm  a cincea ediţie.




Bibliotecar Gheri Iudit

11 decembrie 2010

"Impreuna impotriva violentei”- biblioteca Diosig


Elevii din clasele V-VIII de la Scoala cu clasele I-VIII Diosig, sub indrumarea d-nei bibliotecare Irina Durko,s-au implicat in  campani antiviolenta.   In data de 9.11.2010  a avut loc acitivitatea Sa spunem NU violentei in Scoala. 
  Elevii din clasa a VI-a A, sub indrumarea d-nei prof. Iovan Agneta au realizat si au prezentat postere si afise antiviolenta, care au fost puse mai apoi pe peretele antiviolentei. 
 D-soara psiholog Szabo Aliz i-a indrumat pe elevii din clasa a VIII -a C sa faca afise, pe care le-au prezentat in limba maghiara si romana.Tot dansa, a facut cu elevii un exercitiu de controlare a violentei.
Elevii din clasa a VIIII-a B, sub indrumarea d-nei prof. Cornelia Urs, au vorbit despre efectele violentei in scoala, despre metodele de prevenire ale acesteia. 
 Elevilor li s-au prezentat in power point imagini, si filmulete care ilustreaza efectele violentei. La finalul activitatii, elevii au primit o inimioara pe care au scris un cuvant frumos, pe care mai apoi au oferit-o unei persoane careia i-au gresit, in semn de iertare.







A Bihardiószegi I-VIII osztályos iskola diákjai is bekapcsolódtak a bihar megyei könyvtárak rendezvénysorozatába.A VI. A osztály Iovan Agneta osztályfőnök vezetésével és a VIII. C osztálypedig Szabó Aliz iskolapszihológus  segitségével  posztereket készitett,a VIII. B osztály pedig az erőszakos cselekedetek következményeiről készitettek dolgozatokat.
Ezt követően power point-os bemutatókat és filmeket néztek meg a gyerekek, miután egy feszültség levezető gyakorlatot is megtanultak.
A tevékenység végén pedig mindenki kapott egy egy papir szivecskét, amire egy kedves szót kellett irniuk és egy olyan személynek kellett oda adni akit valaha megsértettek.

 







 

Bibliotecar , Irina Durko

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării