31 octombrie 2011

Halloween la Filiala Iosia


Legende de Halloween – Obiceiuri si traditii cu ocazia sarbatorii de Halloween
Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica care este preluata in zilele noastre de tot mai multe popoare. Printre aceste popoare incepe a se numara Romania, caci tot mai des in ultimul timp se organizeaza diverse spectacole si petreceri pe tema Halloween-ului.
Numele de halloween vine de la expresia „all hallows’ even”, din limba engleza, ceea ce reprezinta numele unei sarbatori crestine numita a tuturor sfiintilor “ajunul zilei tuturor sfintilor”. Denumirea a fost prescurtata in „Hallowe’en” si apoi in Halloween.
Sarbatoarea de Halloween este sarbatorita in general in noaptea de 31 octombrie.           
Astfel in Suedia Halloween-ul este sarbatorit in prima sambata din noiembrie.  Ceea ce este specific sarbatorii de Halloween si cu ceea ce asociem noi tot timpul aceasta sarbatoare este dovleacul cioplit in diverse forma, dar in special in personaje infricosatoare. Altceva ce este specific acestei sarbatori si ca un obicei, dar care la noi nu a fost preluat inca, este faptul ca in aceasta noapte copiii se costumeaza in cele mai ciudate si infricosatoare costume, in vrajitori, mumii, schelete, stafii sau alte personaje sinistre si colinda pe la case punand intrebarea „Trick or treat?”, ce inseamna„Pacaleala sau dulciuri?”.Daca nu vor primi dulciuri, atunci persoana careia i s-a colindat i se va face o farsa.






In biblioteca Iosia ,copiii care o frecventeaza mai des, au umplut vitrina bibliotecii cu desenele lor de Halloween.



bibliotecar , Ilie Monica

30 octombrie 2011

Atelierului Naţional de pregătire al Echipei Săptămâna Căsătoriei

  
            Sâmbătă, 29 octombrie, a fost data Atelierului Național de pregătire a Echipei Săptămâna Căsătoriei din România, găzduit la Cluj. Reuniți din diferite colțuri ale țării pentru a face un bilanț ultim a ceea ce a fost 7-14 februarie 2011, pentru a învăța din experiențele altora, pentru a pune la cale Săptămâna Căsătoriei 2012... un grup bine închegat de oameni interesați sau mai degrabă pasionați de tema căsătoriei, de a pune în evidență valoarea ei a lucrat și s-a recreat pentru a fi cât mai eficient în ceea ce face privind acest proiect.
            Prezentarea introductivă a proiectului Săptămâna Căsătoriei i-a avut în prim plan pe Richard Kane, fondatorul englez al acestui proiect și pe un reprezentant german al Săptămânii Căsătoriei, Rolf Dieter Braun. După care a urmat prezentarea realizărilor la nivel național pentru prima ediție a Săptămânii Căsătoriei în România, 7-14 februarie 2011. Și apoi rapoartele regionale din 2011. Totul a fost expresia unui miracol frumos: în timp scurt cu oameni puțini, pentru prima dată s-a făcut ceva de calitate, care se poate multiplica în edițiile următoare.
            Pare surprinzător și un detaliu care nu merită neglijat: a învăța din greșelile din trecut, a fost obiectul ultimei prezentări a reprezentantului german. Și fiecare dintre vorbitorii următori a pus accentul pe: „da, lucrurile se pot îmbunătăți!”. De ce să faci multe cu bani mulți doar în orașul tău, când poți face mai puține și cu banii rămași să mergi în localitatea vecină și să promovezi acest proiect și acolo?!
            De remarcat a fost și intervenția succesivă a membrilor echipei orădene, care pare a fi sursa de putere și de inspirație la o adică pentru întreaga echipă națională. Au fost prezentate puncte de vedere organizatorice variate sau perspectivele bibliotecarului sau inițiativele psihologului – terapeut de cuplu și familie.
            Iar un moment deosebit a fost asigurat de câteva cântece interpretate de o voce, expresie a tinerei generații angajate în lupta pentru valoarea căsătoriei.
            Organizarea a fost impecabilă și aceasta este o cale pentru a mulțumi pentru efortul depus. și a venit și vremea schimbărilor. Echipa națională își reînnoiește componența și conducerea, iar pentru Oradea este semnificativ să amintim mai ales includerea doamnei Miorița Săteanu printre cei noi. Urăm celor noi multă putere de muncă pentru a face treabă și mai bună în 2012 și vechii conduceri îi asigurăm recunoștința noastră, mai ales pentru că ne-a garantat sprijinul în continuare.
            Toți participanții suntem conștienți, valorizăm motto-ul „familia și căsătoria sunt factori determinanți ai stării de bine în societate”, amplu argumentat de studii de specialitate expuse de Rolf Dieter Braun. Și fiindcă noi credem în căsătorie, în familia sănătoasă fundamentată pe legătura recunoscută civil și religios dintre un bărbat și o femeie, ne angajăm o dată în plus pentru a fi promotorii valorilor tradiționale, care stau la baza societății.                            





     Autor Pr. Emil-Marian Ember

28 octombrie 2011

„Ora De Arhitectură” - lansare de revista


















INVITAŢIE


Avem onoarea să vă invităm la lansarea oficială a primei reviste de profil de pe plan local din domeniul arhitecturii „Ora De Arhitectură”.

Evenimentul va avea loc joi – 03.11.2011, ora 14:00 la Biblioteca Judeţeană „Gh. Şincai”.

Vor vorbi despre necesitatea de a avea pe piaţă o revistă care să promoveze valorile culturale orădene: 
arh. Cristian Puşcaş, 
directorul Bibliotecii Judeţene „Gh. Şincai” - Ligia Mirişan, 
directorul Complexului Muzeului Ţării Crişurilor - Aurel Chiriac,  
director departament Arhitectură şi cadastru – Aurora Mancia.
În cadrul evenimentului va avea loc şi vernisajul expoziţiei „Varadinum ad Infinitum” a arhitectului Cristian Puşcaş, aflată la a doua ediţie.

“Ora De Arhitectură” este prima publicaţie pe plan local care se doreşte a suplini nevoia orădenilor de informare în domeniul arhitecturii, de a aduce un plus de noutate în materie de design interior şi exterior şi de a promova, totodată, valorile culturale de excepţie ale oraşului de pe Criş. Revista, care are o apariţie lunară, aflându-se deja la al cincilea număr, se bucură de o calitate grafică excepţională. “Ora De Arhitectură” este o revistă de specialitate care se adresează domeniului arhitecturii şi construcţiilor, publicând în paginile sale atât articole de interes general, dedicate publicului larg, cât şi articole de specialitate adresate celor implicaţi activ în domeniu. Constatând absenţa unor publicaţii locale specializate, dar în acelaşi timp şi dorinţa permanentă a publicului de a fi informat şi educat deopotrivă, “Ora De Arhitectură” vine în sprijinul acestei necesităţi, fiind prima publicaţie de acest gen în plan local.

            “Ora De Arhitectură” găzduieşte în paginile sale un repertoriu bogat de informaţii, structurat pe mai multe paliere. În numerele revistei regăsim, cu fiecare ediţie, povestea de succes a unui dintre arhitecţii orădeni care au reuşit să convingă prin profesionalism şi dedicaţie. De asemenea, fiecare apariţie editorială oferă orădenilor un capitol esenţial despre poveştile nespuse ale clădirile monument ale oraşului, pe lângă care trecem, zi de zi, nepăsători. Revista vine cu idei inovatoare în domeniul designului, prezentând concepte moderne şi materiale de ultimă generaţie. Fotografiile care însoţesc aceste articole vin să evidenţieze ideile despre noile tendinţe în domeniul amenajărilor interioare. Cititorii sunt introduşi în fascinanta lume a arhitecturii printr-un serial care se doreşte a fi o lecţie de arhitectură – „Zoom-out arhitectura”. Capitolul de „Investiţii” încearcă să ofere un exemplu de „bune practici” pe care comunitatea locală îl promovează în domeniul restaurării clădirilor clasificate ca monument istoric. Personalităţile marcante ale vieţii culturale orădene, care prin activitatea lor profesională şi-au pus amprenta asupra a tot ce înseamnă valoare culturală, se regăsesc în numerele lunare ale revistei „Ora De Arhitectură”.

Fiecare nouă apariţie este o provocare pentru tânărul colectiv redacţional, care încearcă să ofere cititorului noi domenii de interes, cum ar fi proiecte de amenajări exterioare, o rubrică care să suplinească nevoia de informare în materie de legislaţie, dar şi un capitol important despre arhitectura în lume şi farmecul ascuns a unor oraşe încărcate de istorie şi mister.

Cu deosebit respec
Bianca Puşcaş,
            Manager proiect
            Tel. 0745.30.77.70

27 octombrie 2011

Cenaclul de la Biblioteca


Miercuri 26 octombrie 2011 a avut loc la Biblioteca Judeteana intalnirea Cenaclului de la Biblioteca condus de dl Dan Horia Popescu. Ultimele intalniri au avut ca tema lectura si comentariul pe marginea poeziilor membrilor cenaclului.

Ieri am  avut ocazia sa ascultam o selectie din poeziile Ioanei Negoescu. Ioana , medic de profesie, este   prezenta de mai multi ani pe siteurile de poezie (www.poezie.ro, www.clubliterar.ro, roliteratura). In 2011 odata cu primul volum a intrat si in lumea reala , si a devenit o membra a cenaclului local.

 Al. Sfarlea sesiza temperamentul, dublat de trairile poetice autentice, poeziile avand o natura intima, reflexe ale cautarii de sine, insotite de efluvii erotice mai proaspete sau  cu arome de flori presate.
Dl. dr. Munteanu  a remarcat muzicalitatea si caracterul personal al poemelor si faptul ca feminitatea transpare prin textele citite.

Una dintre poeziile in care am regasit structura feminina de abordare a oricarui eveniment de viata o reproduc aici:

Nu iese

nu iese

am incercat cu dero cu axion cu toti dusmanii durerii
am incercat cu xanax cu tuica de prune veche de acum zeci de ani
am incercat de la etajul unu de la etajul zgarie nori
din varful limbii din varful ploii de la capatul lumii
din timisoara din oradea din bucuresti din paris
am incercat cu un pian cu o scara cu o ghitara
cu o casa de piatra cu o casa de lemn masiv
am dat cu piatra am dat cu gura am dat  cu dragostea am dat cu ura
am spart am distrus am incercat cu noaptea cu ziua
am frecat cu gheara cu ochiul tau cu "gura infantei"
cu orice e provizoriu cu orice e definitiv
mi-am amintit am uitat  am plans am ras am nascut am strigat

am incercat.



A consemnat  Delia Pantea

26 octombrie 2011

“Tolle, lege – Ia şi citeşte” - rubrica cititorului de carte şi presă veche –



4.
prof. dr. Ludwig Büchner Cartea despre viaţa lungă sau înveţatura despre durata şi conservarea vieţei”, Bucuresci, Proprietarea şi Editura Casei Şcolelor, 1901, 286 pp.
„Gâtlejul omoară mai mulţi oameni decât sabia” (Solomon)
Pe urmele înţeleptului rege Solomon, a cărui maximă este valabilă şi astăzi, colţul cititorului de carte şi presă veche are onoarea de a prezenta o carte care a cunoscut un succes deosebit la sfârşitul secolului al XIX-lea. Lucrarea profesorului Ludwig Büchner intitulată „Cartea despre viaţa lungă sau înveţatura despre durata şi conservarea vieţei”, nu este un tratat ştiinţific de nutriţionism, ci un studiu care se adresează tuturor categoriilor de cititori. Ea surprinde mai ales prin eleganţa scrisului şi expresiilor populare folosite, chiar dacă, pentru argumentarea teoriilor sale, el face apel atât la informaţii de ordin statistic, istoric şi medical, cât şi la maxime celebre din antichitate şi evul mediu. Scopul acestei lucrări este expus de traducător în capitolul introductiv, fiind considerată pe drept cuvânt, o carte deosebit de importantă care poate fi pusă alături de alte lucrări care dezvoltă „cultura spiritului şi a inimii”: „Căci înaintea tuturor foloaselor pe cari le poate aduce cultura spiritului şi a inimei, trebuie pus folosul ce aduce ţărei prin popularizarea regulelor de conservarea vieţiei şi a sănătăţei în popor, la noi mai cu seamă unde aceste regule nu sunt nici măcar cunoscute de marea majoritate a populaţiei [...]”.
Prin urmare, şi astăzi, mesajul doctorului Ludwig Büchner este clar şi concis în privinţa protejării vieţii, exemplificat de acesta în introducerea cărţii sale, printr-o scurtă fabulă: “[…] Salahorul, care fiind ostenit peste măsură, sub o povară grea şi suferind peste măsură, a chemat moartea. Când însă dorinţa lui a fost ascultată şi moartea s-a aflat în realitate în faţa lui pentru a-l lua, el strînse repede povara de pe pământ şi fugi atât de repede, cât îl putură duce picioarele sale ostenite.”
Text şi fotografie: Silviu Sana

Agenda de sfarsit de an in bibliotecile bihorene



In anul trei al proiectului Biblionet au fost acceptate bibliotecile publice din Bratca, Finis, Tulca , Tinca, Rosia si Ceica. Totodata vor fi echipate 2 filiale ale Bibliotecii Judetene "Gheorghe Sincai" si sediul central.



  • In luna octombrie au fost livrate licentele programelor cu care vin instalate calculatoarele ( windows 7). 
  • 1 noiembrie este data la care trebuie transmise catre IREX Hotararile de consiliu local care confirma sustinerea cheltuielilor generate de inscrierea bibliotecilor locale in proiect. 
  • 7-11 noiembrie este saptamana in care cursul de IT LIB va fi livrat pentru bibliotecarii care urmeaza sa primeasca echipamente. Traineri sunt Paul Zot si Cristina Acs. 
  • In cursul lunii noiembrie vor fi livrate catre bibliotecile in cauza contractele de comodat, instructiuni revizuite privind livrarile si calendarul de livrare a echipamentelor. 
  • Livrarile pentru Bihor se estimeaza ca vor avea loc intre  5-23 ianuarie 2012, conform unei informari recente.

Din punct de vedere profesional in saptamana 21-25 noiembrie va avea loc a doua intalnire   in centrele metodice locale dupa cum urmeaza:
  • Alesd– 21 noiembrie 2011 -ora 10.
  • Marghita-22 noiembrie 2011- ora 10 
  • Beius-23 noiembrie 2009- ora 10 
  • Salonta-24 noiembrie2009- ora10 Oradea -25 noiembrie 2009- la sediul instituţiei.

Tematica intalnirilor va fi personalizata pe centre in functie de problemele profesionale si proiectele in care sunt implicate bibliotecile publice din zonele respective.

bibliotecar metodist,
 coordonator Biblionet Bihor, 
Delia Pantea



25 octombrie 2011

Şematisme în urbea Unirii românilor – Alba Iulia




La invitaţia Universităţii „1 decembrie 1918” din Alba Iulia, în perioada 20-21 octombrie, am participat la lucrările conferinţei naţionale „Bibliologie şi Patrimoniu Cultural Naţional: de la manuscris la ebook”. Bogăţia acestei conferinţe s-a realizat prin participarea a numeroşi bibliotecari, profesori şi cercetători din ţară (Cluj, Zalău, Alba Iulia, Oradea, Bucureşti, Blaj) şi din străinătate (Ungaria şi Republica Moldova). Tematica lucrărilor a fost diversă: strategii editoriale a unor edituri din ţară, studii privind contribuţii noi la Bibliografia Românească Veche, repertorii bibliografice ale unor personalităţi celebre şi studii de carte veche românească şi străină. Studiul intitulat „Şematisme în colecţiile Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor a captat atenţia participanţilor mai ales prin noutatea temei, asupra căreia există un vid informaţional evident. Scoaterea la lumină a modalităţii de redactare, a bogăţiei informaţionale ce o oferă şematismele publicului specializat sau mai puţin specializat, deschide o nouă perspectivă în istoria cărţii vechi româneşti şi străine prezente pe teritoriul ţării noastre. Prezentarea acestei lucrări, în vestita urbe a Unirii românilor, a fost lăudată de profesorul universitar dr. Iacob Mârza care a şi definit tema ca fiind una care necesită o aprofundare, tocmai pentru o mai bună cunoaştere a şematismelor nu doar de specialişti ci şi de celelalte categorii de cititori.

Silviu Sana

bibliotecar „Colecţii Speciale”

Semnalare

Salutam intrarea in randul lumii bloggerilor a bibliotecii din Alesd.

Le uram fetelor - Geta, Denisa, Tamara si Silvia -sa aiba viata lunga si bogata in evenimente si postari!

Adresa la care va invitam sa le vizitati  este http://www.bibliotecaalesd.blogspot.com/


Cenaclul de la Biblioteca


24 octombrie 2011

Clubul de lectura al Asociatiei Waldorf Oradea,

  Clubul de lectura al Asociatiei Waldorf Oradea, va invita pentru a studia impreuna cartea Bazele antropologice ale pedagogiei Waldorf de Ernst Michael Kranich.

Scopul clubului de lectura este de a dobandi o intelegere mai profunda asupra pedagogiei  Waldorf, care, credem noi, este mai lesne de realizat impreuna. O parte a intalnirii este destinata studiului cartii, precum si intrebarilor/raspunsurilor aferente, iar cealalta creatiei artistice (obiectele confectionate se pot darui cuiva drag, dar vom invata si cantece, jocuri, poezii...).

Astfel, toti cei interesati de educatie, in special de pedagogia Waldorf, sunt bineveniti marti, 25.10., ora 18, la Biblioteca Judeteana Gheorghe Sincai.

In caz de nevoie, cartea se poate imprumuta sau achizitiona de la Asociatia Waldorf Oradea.
 
Va asteptam cu drag!
 
Asociatia Waldorf Oradea
0740080346

In cartierul Iosia, vacanta copiilor s-a desfasurat si in biblioteca intr-un mod interesant si atractiv. De ceva vreme , in fiecare vacanta cluburile si atelierele bibliotecii sunt vizitate de scolari si prescolari ai institutiilor cu care bibliotaca are parteneriat. Clubul micului pictor a atras mai multi pictori amatori care au talent si un pic de imaginatie. Desenele si picturile lor acopera mesele si vitrinele bibliotecii si umplu de incantare trecatorii si alti vizitatori ai bibliotecii.  Luncan Giorgiana si 
Gal Alexandra au cele mai multe lucrari expuse si au fost premiate cu premii obtinute din sponsorizari. Pe langa pictura, in biblioteca copii gasesc preocupari interesante cum ar fi jocul cu hartia(origami) , domino, puzle, jocuri care se joaca in comunitate etc.


Bibliotecar Ilie Monica





Biblioteci din Chicago-2-

Biblioteca Publică din Oak Park, suburbie a orașului Chicago, a avut pentru noi dublă relevanță. Directoarea adjunctă a bibliotecii Rebecca Teasdale , în programul de training a fost cea cu care am discutat despre nevoile comunității și modelarea serviciilor bibliotecii în funcție de aceste nevoi.

Dublarea noțiunilor teoretice prin vizitarea bibliotecii ne convinge de efectele unei astfel de abordări.
Biblioteca din Oak Park este membră a consorțiului SWAN, un procent de 11% din publicații fiind trimise la alte solicitări venite prin intermediul consorțiului. Biblioteca  are o medie  650000 vizite pe an, cu un număr de 37000 de utilizatori cu card de bibliotecă valabil. Această cifră reprezintă  69 % din populația zonei servite. Au un nr. de 470000 de vizite pe site /an, 5000 de ieșiri in comunitate, 28000 de participanți la programele culturale pe care le organizează.

Organizarea spațiilor vă invit să o vedeți în albumul foto.

Am mai reținut o parte din serviciile pe care le oferă pentru utilizatorii lor:
Cursuri de căutare în cataloage, toate sortimentele de cursuri de IT care au trecere- cursuri pentru utilizarea - e-reader, ipods, ephone, droid. Întrebați dacă au programe de curs, ne spun că nu - citesc caietele tehnice, învață ei să   utilizeze aparatele și apoi îi învață pe utilizatori.La un astfel de curs, scot aparatele cumpărate de bibliotecă și exersează cu cursanții folosirea lor. ( O sugestie în cazul în care nu le-ar fi avut, ar fi făcut cu parteneriate cu magazinele care livrează astfel de aparate ).Tot pe această temă , bibliotecarii se învață unii pe alții să mânuiască aparatura de ultimă generație.
Alte cursuri - tot de IT, tot făcute în regie proprie sunt cele de inițiere în folosirea PC, de folosire facebook, blogging, gmail...Sunt atenți la întrebările care vin prin biroul de referințe pentru a vedea ce este de interes.

La nivelul comunității nu au diversitate lingvistică ci doar socială și de rasă iar serviciile oferite țin cont de acest fapt.Programe gratuite penru copii- petreceri in pijama, (cu diferite teme- seara pantofilor si sosetelor desperecheate) ;Seara jocurilor de familie- monopoly, șah, bătălie navală...;Gustarea de dupaamiază-activități după  talente și interese; clubul Lego;ateliere diverse- de lucru manual; ore săptămânale de spus povești- pentru utilizatori de la 15 luni in sus pana la 6 ani. Alte servicii va invit să le studiați aici.
Un  capitol remarcabil este cel al ofertei de informare online  aici .

Remarcă că nu au servicii suficient de bune pentru adolescenţi, mai studiază problema.

Cu cine se lucrează?- cu 125 de angajați, 30 cu pregătire de specialitate , mulți angajați cu jumatate de normă și foarte mulți voluntari.(in 2009 ,80 de voluntari cu 4000 de ore pentru a asigura serviciile bibliotecii, 60 de voluntari adolescenti si 30 de ajutoare la programele de vara)

Misiunea lor așa cum o declară este ”să îmbunătățească calitatea vieții prin oferirea de resurse și servicii pentru învățare și distracție, spațiul și posibilitatea de a se duna și a relaționa prin intermediul dragostei pentru lectură.”


Biblioteca Publică din Chicago , ne copleşeşte prin dimensiuni, totul este uriaş ca întindere şi ca volum.
Biblioteca din Oak Park, este desigur mai modernă şi mai elegantă , iar spaţiile  de acolo sunt mult mai animate.
Biblioteca are 70 de filiale în tot oraşul, site-ul central prezintă pe aceiaşi agendă toate activităţile care au loc.
Ce este ramarcabil - secţia pentru adolescenţi un spaţiu mare - în care fiecare poate să facă aproape tot ce doreşte , libertatea adolescenţilor este atent supravegheată de un gardian, şi spaţiul pentru evenimente şi grădina de la etajul 9.








22 octombrie 2011

Biblioteci din Chicago -1-

La momentul vizitei în Chicago am încărcat pe facebook toate fotografiile, cum nu toată lumea are cont facebook şi poate să le vadă am ales şi această variantă a prezentării pe blog.
Mai jos sunt toate imaginile luate în a doua zi din Chicago când am vizitat o bibliotecă a unei firme private- Upshot, am vizitat sediul ALA şi am parcurs cele 9 etaje ale uriaşei biblioteci publice din Chicago.

UPSHOT (Upshot Agency)-firmă de marketing şi publicitate , cu o mică bibliotecă
(The awessome Blog - www.theawesomeblog.net )
Rolul unei biblioteci într-o firmă privată este altul decât acela al unei biblioteci obişnuite.

 Munca într-o firmă unde doar profitul asigură supravieţuirea se bazează pe strategie și creativitate, pe un ritm intens de lucru, pe acceptarea unor obligaţii care nu ar intra în fişa de post a unui bibliotecar român. Au câştigat respectul în companie demonstrându-şi utilitatea - biblioteca nefiind o aducătoare de venituri direct. Un bibliotecar fiind un bun manager al informaţiei pune la dispoziţia firmei materiale vitale pentru supravieţuirea ei:
  • Analizează ce face concurența (prin parcurgerea articolelor din reviste, ziare, site-uri web)
  • Monitorizează tendințele consumatorilor şi realizează un raport al acestora. 
  • De curând biblioteca a preluat sarcina pregătirii profesionale a celor din companie, organizând cursuri în funcţie de nevoile firmei.
  • Biblioteca propune slogane, verifică să nu mai fi fost utilizate , prioritățile companiei sunt și prioritățile celor care lucrează în bibliotecă.
  •  Răspund la cererile de informare ale angajaţilor, şi caută informaţii şi pentru solicitări care vin de la alte companii.
  • Ca orice bibliotecă obişnuită au o colecţie de publicaţii constituită după aceleași interese  de informare ale firmei -reviste , ziare, cărţi de marketing, baze de date electronice. Angajaţii sunt foarte tineri cu studii superioare în domeniul biblioteconomic, foarte motivaţi şi entuziaşti în ceea ce fac. 
  • Anual fac un plan strategic pe care îl prezintă managerilor firmei. 
  • Această bibliotecă şi-a creat propia marcă în firmă şi aminteşte mereu angajaţilor companiei rolul lor acolo. Spre deosebire de biblioteci obişnuite nu sunt conduse cataloage şi nici nu se fac statistici. 
  • Album Foto-  
     







      Birou central al ALA( American Library Association) e in Chicago, asociația are peste 60.000 de membri şi este de fapt o asociaţie de asociaţii de exemplu ca şi structură Asociația Bibliotecilor Publice Americane este parte din ALA. ALA este cea mai veche organizație din lume care s-a ocupat de dezvoltarea profesională a bibliotecarilor din Statele Unite .


     În clădirea vizitată există foarte multe  birouri a căror destinaţie ne este treptat explicată: 

21 octombrie 2011













    Dragi colegi!

    Va prezint cateva imagini de la cea de-a doua intalnire de lucru a  
   grupului  suport pentru persoanele infertile la care am participat in data de  
    19.10.2011.

20 octombrie 2011

Grup de suport pentru cupluri si familii infertile - a doua intalnire

Tehnicile de lucru au fost cele specifice terapiei sistemice de familie, psihodramei si formatorilor.

Sumarul activitatii de astazi (19.10.2011) a fost:
1. Au fost prezentati noii membri de grup.
2. Stabilirea setului de reguli dupa care urmeaza sa lucreze grupul.
3. Consultarea participantilor in ceea ce priveste modalitatea de lucru (in cerc sau la mese).
4. Exercitii pentru spargerea ghetii.
    - participantii s-au dispus in cerc;
    - pentru identificarea gandurilor rationale si irationale a fost folosita tehnica ciorchinelui;
5. Li s-a vorbit despre teoria lui GOTTMAN, referitoare la identificarea starii emotionale a membilor cuplului / familiei, in 3 secunde;
6. Teoria a fost exemplificata prin urmatoarea activitate:
    - participantilor, carora le-au fost distribuite post it-uri, au fost rugati ca pe o parte a hartiei sa-si noteze numele.
    - la semnalul psihoterapeutului, s-au ridicat de pe scaunul propriu, deplasandu-se pe urmatorul, aflat spre dreapta;
    - pe cealalta parte a hartiei, au notat primul lucru care le-a venit in minte, legat de persoana care a stat initial (prima) pe scaun;
    - schema s-a repetat pana toti membrii grupului au ajuns pe vechiul lor loc;
    - fiecare a citit individual ceea ce au scris ceilalti despre el;
    - pe coala de flip chart, psihoterapeutul a notat numele fiecaruia dintre participanti, cum se autocaracterizeaza si ceea ce au scris ceilalti despre el;
    - s-a discutat despre concordantele / neconcordantele constatate
    - s-au tras concluzii peliminare;
7. S-au abordat si s-au lucrat temele pe care grupul le-a ridicat la activitatea precedenta. 
    - Cum poate fi determinat partenerul de cuplu sa comunice mai bine ?
    - De ce tocmai eu ? 

Feed back-ul in urma desfasurarii activitatii a fost pozitiv.
Membrii grupului au constientizat ca terapia efectiva are loc intre sedinte.
Si-au dat seama cata nevoie au unii de alti pentru a-si putea spune / rezolva problemele si ce inseamna grupul de suport.
Au fost nerabdatori sa inceapa noua activitate. 
Au realizat ca abia ''au apucat de capatul unui ghem dintr-un cos mare".
A fost extrem de apreciata sinceritatea de care au dat dovada toti participantii.
Psihoterapeutului i s-a solicitat un interviu din partea ziarului Bihari Naplo.

   Alin CRETU
           


Alte  linkuri


  www.psihoterapieoradea.blogspot.com/2011/10/19102011-1700-1900-grup-de-suport.html

19 octombrie 2011

Secante romanesti- Lansare de carte


Marţi, 18 octombrie, de la orele 18:00, la Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea, sediul central a avut loc lansarea volumului „Secante româneşti – Sécantes roumaines” de Adrian Irvin Rozei.

Cartea „Secante româneşti – Sécantes roumaines” este un volum bilingv (română – franceză) şi reuneşte articole – apărute în presa din zece ţări şi pe internet .


Prezentare cărţii a fost realizată de Ligia Mirişan, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” de scriitorul Octavian Blaga şi de autor.
Organizatori ai evenimentului au fost : Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Editura Duran’s.


Spicuim din mărturia autorului, a cărui prodigioasă memorie a locurilor şi a oamenilor întâlniţi a impresionat auditoriul.

Autorul, născut la Bucureşti în 1947, a emigrat în Franţa în 1967, unde trăieşte şi azi. Este inginer minier de profesie , a făcut şcoala la Saint Etienne , iar meseria şi apoi pasiunea i-au permis să călătorească pe tot globul (97 de ţări, in Argentina a fost de 50 de ori). După anul 2000 a început să fie atent la oamenii pe care i-a întâlnit, a devenit jurnalist de investigaţie, interesat de prezenţele româneşti , de personalităţi multiple şi complexe– artistice, ştiinţifice, literare -, mai puţin cunoscute sau uitate, din toate colţurile lumii.

Volumul de faţă propune o întâlnire inedită cu o diasporă discretă şi valoroasă , care nu intră în jurnalele de actualităţi . O particularitate este aceea ca autorul lasă subiectele abordate în articole deschise şi revine cu completări sau corecturi în funcţie de surse descoperite ulterior publicării.

Legătura cu Oradea s-a stabilit ca o recomandare a unui francez." Oamenii de la Oradea sunt foarte serioşi."

Următorul volum va conţine după spusele autorului o serie de interviuri cu sau despre personalităţi româneşti excepţionale întâlnite în decursul anilor (am reţinut :Maria Fernanda Cartier - a lucrat în media în Argentina în anii 1940-1950; Grigore Cugler , diplomat român , apoi plecat în Peru ; Alexandru Vona inginer, autorul unei singure cărţi, Ferestre zidite;Alexandru Frâncu găsit în Rio de Janeiro sau venind mai în prezent , Cristian Florin Bota român din Teiuş care în monografiile scrise arată aceleaşi preocupări pentru descoperirea prezenţelor româneşti peste hotare.)

 Vă invităm să parcurgeţi  un articol al autorului aici. 


Bibliotecar, Delia Pantea

Intalnire de lucru- proiectul Saptamana Casatoriei


 

Ieri, 18.10.201, la sediul UFB a avut loc o noua intâlnire de lucru a grupului de initiaţivă care se implică in   proiectul  Săptămânii Căsătoriei  (Marriage Week - 07-14.02.2012).

La intâlnire au participat: Preşedinta Uniunii Femeilor Bihor – inginer Mioriţa SĂTEANU, preot Corneliu EMBER, psihologul drd. Alin CREŢU şi bibliotecar Delia PANTEA. Se incearcă completarea agendei evenimentului pe cât mai multe planuri,  şi integrarea în programul naţional.


 Rezultatele discuţiei  vor fi prezentate   de către filiala Bihor a proiectului, la Cluj-Napoca, în 29.10.2011 la Atelierul National Săptămâna Căsătoriei.

18 octombrie 2011

Sub semnul luminii – Şcoala Ardeleana ediţia a VI-a



În căutarea adevărului, omul trebuie neapărat să pornească la drum. Aşa s-a întâmplat la sfârşitul săptămânii trecute (14-15 octombrie 2011) când, reuniţi, din nou, sub umbrela simpozionului naţional „Şcoala Ardeleană”, istorici, teologi şi filologi din mai multe centre universitare şi de cultură din ţară (Alba Iulia, Cluj, Blaj, Suceava, Timişoara, Comloşu Mare, Satu Mare) au căutat împreună să găsească cel puţin un numitor comun în privinţa istoriei culturii şi a instituţiilor ecleziastice.
Simpozionul a debutat cu o expoziţie intitulată generic „Şematisme şi calendare în colecţiile Bibliotecii Judeţene «Gheorghe Şincai»”. Expunerea acestor şematisme din depozitele bibliotecii, a fost o ocazie de a familiariza cititorul cu una din sursele de bază din cercetarea istorică, astfel că prezenţa acestor cărţi vechi în vitrinele bibliotecii, a venit în întâmpinarea nu doar a cititorilor specializaţi ci a celor mai puţin familiarizaţi. Şematismul a fost pentru perioada secolelor XIX-XX, o carte de vizită a unei instituţii bine organizate, un purtător de informaţie, deosebit de util şi practic, în paginile căruia, oricine caută găseşte date despre instituţii, localităţi, biserici şi persoane. Utilitatea lor nu se limitează doar a la a fi surse de informaţie ci, pentru iubitorii de carte, ele reprezintă „perle” ale unor vremuri care strălucesc şi astăzi prin eleganţa, estetică şi tehnica tipăririi lor.
A urmat apoi secţiunea dedicată lansării de carte: Ioan F. Pop, „Tăceri de la margine”, Cluj-Napoca, 2011 şi „Poemele absenţei”, Cluj-Napoca, 2011, Ioan Rus, „Icoana pământului sau carte de geografie” (ediţie îngrijită de dr. Florica-Elisabeta Nuţiu, dr. Elena Horhoi şi pr. dr. Adrian Podar) prezentate de P.S. dr. Virgil Bercea şi Cornel Tatai-Baltă, Ioan Fărcaş, „Iconostasul catedralei greco-catolice «Sf. Treime» din Blaj (sec. XVIII)”, Alba-Iulia, 
2011 prezentată de drd. Daniel Iancu. Carte de filozofie, proză, literatură, geografie şi istoria artei, toate acestea deschid prin apariţia lor, perspective noi în care, persoane, instituţii şi idei se îngemănează şi se condiţionează reciproc pentru a fi continuatorii contemporani ai „Şcolii Ardelene”; o tradiţie de iluminare prin cultură care continuă de mai bine de 200 de ani.
Secţiunile dedicate istoriei culturii şi istoriei instituţiilor ecleziastice au avut o tematică diversă. De la istoria cărţii vechi - reprezentată de studiile profesorilor şi cercetătorilor Niculina Iacob, Ioan Chindriş, Mircea Popa, Cornel Tatai-Baltă, Anca Elisabeta Tatay, Irina Iliescu, Silviu Sana - , trecând prin cele de istoria culturii - ale cercetătorilor şi profesorilor Ion Buzaşi, Daniel Iancu, Dorin Petresc, Sidonia Puiu - , şi ajungând la cele dedicate istoriei Bisericii - cu studiile cercetătorilor şi profesorilor Ovidiu Ghitta, Marius Bucur, Remus Mircea Birtz, Lucian Turcu, Beke Csaba, Gabriela Rus, Sergiu Soica, Sever Cristian Oancea – toate acestea au scos la lumină detalii semnificative din istoria, literatura şi teologia românilor, domenii care vreme de 300 de ani au sedimentat fundamentul identităţii unui popor, ce prin cultură şi prin Biserică a progresat din punct de vedere spiritual, cultural şi material.
În concluzie, ediţia a VI-a a simpozionului „Şcoala Ardeleană” o definim ca un spaţiu de căutare a adevărului, pe urmele corifeilor „Şcolii Ardelene”, în care şematismele laice şi ecleziastice din secolul XIX-XX şi studiile prezentate de participanţi, au căutat să umple şi să recompună părţi importante din istoria şi cultura noastră.
bibliotecar,
Silviu Sana

17 octombrie 2011

Întâlniri aşteptate, cu cartea

Demnă de lăudat iniţiativa profesorului de română, Beke Csaba, de la Liceul catolic "Szent Laszlo", care este şi vechi abonat la bibliotecă, de a vizita filiala "Decebal" împreună cu o parte din clasele la care dânsul predă limba şi literatura română. Aşa că, pe parcursul a trei vizite:

- în 30 septembrie, vineri cu clasa a X-a B - 24 elevi








- în 10 octombrie, luni cu clasa a XI-a C - 16 elevi







- în 13 octombrie, joi clasa clasa a X-a C - 20 elevi, am încercat să le prezentăm tot ceea ce înseamnă bibliotecă, comunicare, căutare de informaţii, internet, metode de căutare a soluţiilor legate de diferitele teme "obligatorii pentru şcoală, dar şi să "zgândărim" curiozitatea şi imaginaţia acestor adolescenţi ajunşi la o vârstă dificilă, când este necesară o atentă îndrumare atât din partea unor profesori entuziasmaţi cât şi din partea noastră, a bibliotecarilor. Discuţiile cu ei au fost deschise, directe pentru a ajunge cât mai uşor la nivelul lor de înţelegere şi de a conştientiza necesitatea formării unui bagaj cultural de bază, vital integrării în societate. Am fost plăcut surprinşi de dialogul care s-a înfiripat între noi şi vizitatori, cât şi de faptul că aproximativ 15 dintre ei s-au înscris la filială, preluându-i "în custodie", să sperăm pentru multă vreme. Vom păstra legătura.




Campanie nationala


In perioada 10 octombrie – 12 decembrie 2011 Comitetul pentru Egalitate de Gen si Dezvoltare (GAD) al Corpului Pacii, in parteneriat cu Fundatia IREX/Programul Biblionet si Fundatia Sensiblu, va coordona campania nationala „16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii”.
GAD este un grup de actiune al organizatiei guvernamentale a Statelor Unite „Corpului Pacii” alcatuit din voluntari americani si romani, care promoveaza egalitatea sexelor in procesele de dezvoltare economica si sociala din Romania. In cadrul acestei campanii, cei trei parteneri organizeaza un concurs de eseuri/poezii, fotografii/lucrari de arta vizuala si filme scurte pentru elevi. Concursul este deschis la nivel national tuturor elevilor interesati din scolile generale, liceele, organizatiile si bibliotecile din Romania.
Prin participarea la concurs elevii au posibilitatea de a-si transpune interpretarile creative legate de tematica “Pace Acasa, Pace in Lume” – sub forma unei lucrari literare in limba romana sau a unei lucrari de arta vizuala/fotografie sau film. Lucrarile vor fi evaluate separat pentru fiecare din urmatoarele 5 categorii in parte:
  • Concurs de Lucrari de arta vizuala/ Fotografii – nivel gimnazial
  • Concurs de Lucrari de arta vizuala/ Fotografii – nivel liceal
  • Concurs de Eseuri, Poezii – nivel gimnazial
  • Concurs de Eseuri, Poezii – nivel liceal
  • Competitie de Filme Scurte (maximum 2 min) – nivel liceal

Scolile, organizatiile si bibliotecile participante sunt incurajate sa organizeze concursuri la nivel local si sa trimita in format electronic lucrarile castigatoare pentru competitia de la nivel national.

Coordonatorii locali pot gazdui expozitii de arta vizuala, fotografica, eseuri/poezie si film pentru recunoasterea si celebrarea la nivel local a castigatorilor.

Fiecare scoala, organizatie, biblioteca participanta se poate inscrie in concursul national cu primele 5 lucrari castigatoare la nivel local pentru fiecare dintre cele 5 categorii mai sus mentionate. Inscrierile pentru concursul national trebuie trimise electronic pana la data de 12 Decembrie 2011. Detalii privind competitia si calendarul evenimentelor in documentele atasate."

Detaliile se gasesc si  aici  

Ziua Mondiala de Eradicare a Saraciei


UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA 

                

                Ziua de 17 octombrie a fost declarata Ziua Mondiala pentru Eradicarea Saraciei, prilej pentru toate organizatiile implicate in actiuni umanitare sa traga un semnal de alarma in privinta numarului foarte mare de oameni care se confrunta cu situatii de saracie ce le afecteaza sanatatea si viata.
                 La inceputul de mileniu, un pamantean din patru traieste cu mai putin de un dolar pe zi.
Pragul stabilit la nivel international pentru a desemna saracia este de 2 dolari pe zi, iar saracia extrema este de un dolar pe zi de persoana. Sunt insa milioane de oameni din intreaga lume care taiesc chiar si cu mai putin. E cazul Indiei, unde un locuitor din trei castiga zilnic sub un dolar, iar restul, pana la 80%, n-au venituri zilnice mai mari de doi dolari. Cel mai sarac continent este Africa, unde aproape jumatate din populatie, adica 300 de milioane de locuitori se afla sub pragul saraciei extreme. In toata lumea, avem 1,2 miliarde de saraci. Cat priveste cauzele acestui fenomen, printre ele se numara conflictele armate, dezastrele naturale, coruptia si indiferenta autoritatilor. In ultimii 15 ani, statele sarace din Africa au primit ajutoare materiale si financiare de peste 300 de miliarde de dolari. In aceeasi perioada, o suma cel putin egala a fost cheltuita in razboaie, in loc sa fie investiti in infrastructura, in sanatate sau in educatie. In plus, razboaiele au provocat migratii masive ale populatiei si pierderea oricaror surse de venit. Si dezastrele naturale duc la saracie: secetele prelungite, cutremurele, inundatiile si eruptiile vulcanice au schimbat radical modul de viata al oamenilor din zonele afectate.
                 In privinta Romaniei, rata saraciei a crescut cu cinci procente in perioada 2008-2010. Saracia afecteaza in prezent 23% din populatia tarii, potrivit celor mai recente date furnizate de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile. Romania este unul dintre statele membre UE care cheltuie cel mai mic procent din PIB (14%) pentru protectia sociala, fata de o medie UE de 27%. Pe de alta parte, procentul alocat sistemului de sanatate din Romania este de aproximativ 3,8% din PIB, ceea ce ne plaseaza cu mult sub media europeana (7-8%) sau chiar sub media tarilor din Africa (5,9%).
Cumulati, acesti factori au consecinte ce nu trebuie neglijate. Romania ocupa ultimul loc in UE in ceea ce privește speranta de viata – 72,7 ani, in medie, in comparatie cu media de 77,5 ani. Romania are, de asemenea, cea mai ridicata rata a mortalitatii infantile din Europa, cu zece copii care mor la fiecare o mie de nasteri, o rata dubla fata de media europeana.
 Iar cele mai recente date furnizate de Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură, parte a Naţiunilor Unite (FAO) arată că, din totalul populaţiei globale, de 7 miliarde de oameni, aproximativ 925 de milioane suferă din cauza foametei, cei mai afectaţi fiind copiii. Astfel, sărăcia are un rol determinant în decesul a cel puţin 5 milioane de copii, în fiecare an, în întreaga lume.
Standardul de viată ne aruncă in coada Europei, după unii specialişti şi  analişti, suntem săracii Europei:  cea mai mică putere de cumpărare, cele mai mari cheltuieli in bugetul de familie pentru mâncare si cele mai mici pentru sănătate şi obiecte personale.
Eradicarea saraciei este ,cel putin teoretic si aniversar, in etentia Autoritatilor Publice internationale, si chiar nationale, exceptie ne facand nici Romania
Impunerea periodică şi nejustificată de taxe şi biruri pe umerii celor care resimt acut de ceva vreme efectele măsurilor de austeritate, nu reprezintă o soluţie.
                     Este nevoie imperativă :
-  de dialog social,
- de viziune şi mai ales de elaborarea unui plan de strategii pe termen  mediu şi lung astfel încât măsurile şi soluţiile implementate să ducă la reducerea decalajelor dintre cei săraci şi cei bogaţi şi ” reapariţia ” clasei de mijloc.
- de crearea de locuri de mncă,
- de atragerea investitorilor şi investiţiile în economia  ţării,
- de dezvoltarea IMM-urilor, 
- de regândirea politicilor sociale,
- de ridicarea nivelului de educatie a populatiei
Toate acestea vor duce în final la creşterea productivităţii, implicit la creşterea veniturilor, deci la creşterea puteri de cumpărare şi ridicarea nivelului de trai

         Sărăcia se caracterizează nu numai prin lipsa resurselor monetare, dar şi prin ansamblul de lipsuri şi handicapuri care sunt cumulate în cursul unei traiectorii personale.
Sărăcia este un fenomen cultural care tinde din ce în ce mai mult să se instaureze, un mecanism care exclude de la viaţa economică şi socială şi de la participarea în cadrul societăţii a unei părţi a populaţiei.
Sărăcia nu este o realitate nouă, problema nefiind numai de inegalitate între bază şi vârf pe o scară socială , dar şi a distanţei dintre cei ce fac parte din grupul social şi cei care sunt marginalizaţi .
Sărăcia este o stare de lipsă permanentă a resurselor necesare pentru a asigura un mod de viaţă considerat decent, acceptabil la nivelul unei colectivităţi date. Săracii sunt aceia care nu se bucură de un nivel minim de trai compatibil cu demnitatea umană.
Sărăcia este privită ca incapacitatea individului de a-şi exercita drepturile politice, economice şi sociale.
           Direcţiile de acţiune care se impun avute în vedere trebuie să nu se reducă în nici un fel la suportul social al persoanelor aflate în sărăcie, ci trebuie să conţină posibilităţi de acţiune asupra factorilor generatori. Cu alte cuvinte, eliminând cauzele, ne protejăm de efecte nedorite, se ameliorează decalajul dintre săraci şi bogaţi.
            În ţara noastră sărăcia este percepută nu numai ca o stare a unui segment marginal, ci mai degrabă ca o stare a majorităţii colectivităţii. Ea este asociată cu grupuri sociale mari: pensionari, şomeri, familii cu copii, tineri fără un sprijin suficient din partea părinţilor şi chiar familii active cu un singur salariu sau cu două salarii mici.
              Majoritatea populaţiei se simte afectată de sărăcie, îngrijorată de vulnerabilitatea ridicată la fluctuaţiile vieţii, considerând că resursele abia ajung unui trai la limita minimului necesar. Sărăcia este percepută pe fondul general al căderii economice, tranziţia fiind considerată generatoarea unui proces de sărăcire de masă.
             Colectivitatea consideră că sărăcia este gravă pentru că afectează majoritatea populaţiei. ”
             Prin urmare, a combate sărăcia nu înseamnă în momentul de faţă pentru România doar ajutorarea celor săraci, ci a face ceva pentru standardul de viaţă al întregii colectivităţi, a familiilor, a tinerilor si a varstnicilor
 Toti acestia CER DREPTUL LA O VIATA DECENTA SI SANATOASA , pe care o merita, pentru a trai in armonie si liniste in respectul pe care Statul trebuie sa-l asigure fiecarui cetatean al ROMANIEI


Intocmit
 Ing. SATEANU MIORITA



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării