23 mai 2013

În pregătire - programele de vacanță ale filialelor bibliotecii județene

Pentru data de 23 mai a fost programată a doua întâlnire cu bibliotecarii din filialele Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea.
Gazde au fost colegii de la Filiala Decebal.
Agenda întâlnirii a cuprins:
1 - Tehnica de biblioteca - Organizarea si conducerea inventarelor
2 - Noutati profesionale - Serviciile de biblioteca in era digitala
3 - Pregatirea programelor de vacanta - Filiale
4 - Bibliotecarii citesc si prezinta - prezentari de carte – bibliotecarii din filiale.

Intalnirile trimestriale  devin un prilej de schimb de experiență, de transfer de idei,  de comunicare fără inhibiții sau bariere. Serviciile de bibliotecă pe care le vedem model în ultima vreme, promovează lectura în formatul tradițional. În programele de vacanță propuse fiecare dintre colegi se observă aceiași tendință.  Discuțiile pe acestă temă au ajuns la câteva concluzii comune.Mulți copii, chiar și tineri din ciclul gimnazial sau liceal  au dificultăți în citirea cursivă a unui text, aceleași grupe de utilizatori nu știu folosi aplicații simple. Acea sintagmă - copii se știu pe calculator nu înseamnă decât că aceștia știu accesa adresa unui joc, și știu utiliza 4 taste. 
Programele de vacanță au module, și forme diferite de stimulare a lecturii, în ateliere de lectură , sunt programate cursuri de origami, și de șah - inițiere pentru copii. Tot pentru copii module de folosire de aplicații  de exemplu - google translate cu limitările și beneficiile pe care le are.
Adulții și seniorii vor beneficia de instruire personalizată pe problemele specifice pe care le întâmpină în folosirea calculatorului. 

La capitolul prezentare de carte colegul nostru Florin Miheș ne-a făcut o scurtă prezentare a cărții Europenii caută Eldorado de RAIMONDO LURAGHI - o istorie a colonialismului mondial. Pornind de la carte am discutat despre alte forme, mai evoluate, ale colonialismului, pe care le observăm în jurul nostru.




șef birou filiale, Delia Pantea

22 mai 2013

“Teatrul din interior, teatrul din culise ”- Clubul As al doamnelor

22 mai - o dupamiază ploioasă de mai.
Timpul nu a ținut cu noi, puține au fost doamnele care s-au aventurat să asiste la acestă prelegere, dar cele care au venit au fost răsplătite cu generozitate.

Invitate doamna Elisabeta Pop și doamna Maricica, fosta directoare a restaurantului Oradea

Doamna Elisabeta Pop a fost secretar literar al Teatrului de Stat din Oradea o viață- (1965-1995) iar cealaltă viață  după pensionare după 1995  este critic literar și autoare de lucrări care prezintă în moduri diferite lumea fascinantă a teatrului  din perspectiva celui care a cunoscut și în afara scenei pe protagoniștii pieselor de teatru.

Pe vremea dânsei un secretar literar (deținător al secretelor instituției  :))  ) avea o fișă de post enciclopedică-
trebuia să citească toate piesele, să facă propuneri pentru repertoriu, se ocupa de publicitate, avea un cuvânt de spus la distribuție, la repetiții stătea lângă regizor, se implica în relația cu actorii și regizorii, cu scriitorii și traducătorii, se ocupa de caietul program.
Acum în anul 2013- această fișă de post o face un serviciu întreg.
Desigur nimeni din acest tip de serviciu nu va fi in stare peste 30 de ani sa povestească cu atâta umor , drag și nostalgie întâmplări memorabile cu nume marcante ale teatrului.

Acum în noua calitate de critic literar, părerile dânsei sunt foarte clare- a fi modern nu înseamnă a fi vulgar.
Actorii tineri au pierdut poezia, și la propriu și la figurat.


O întâlnire remarcabilă cu două persoane remarcabile . Din poziții diferite fiecare dintre cele două doamne ne transmite- pasiunea,  cultura, autoeducația permanentă  transformă o slujbă într-o carieră de succes.





















UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
 si 
BIBLIOTECA JUDETEANA "GHEORGHE SINCAI"

VA INVITA
La
"Clubul AS al DOAMNELOR"
care va avea loc MIERCURI in data de 22 Aprilie  2013,
orele 16,00 la Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai"
pentru a participa la expunerea
Teatrul din interior, teatrul din culise 
Prezentata  de doamna  ELISABETA POP-
Critic literar

 

20 mai 2013

Lecturi de weekend 23


Vanatorii de zmeie  de Khaled Hosseini a fost lectura acestui weekend.

Am ales acesta lectura la recomandarea unei colege de la sectia pentru adulți. Pe langa drama care se deruleaza in roman am gasit placerea de a lua conact cu alte civilizatii, cu traditii culturale si sociale care altfel nu mi-ar fi accesibile.

Calator in viata reala alerg prin orase, cu o harta intr-o mana, ca sa nu ma ratacesc, si cu ochii la ceas ca sa nu ies din programul stabilit.
Prin intermediul cartilor pot trai alaturi de personaje viata cotidiana, intru in familii, savurez mancaruri exotice, particip la evenimente traditionale ...

Tematica cartii ne introduce in lumea musulmana a Afghanistanului in perioade diferite - pe vremea regalitatii; dupa ocupatia ruseasca si inapoi spre o relativa normalitate.

Am gasit fascinant concursul de zmeie, o adevarata lupta, competitie, generatoare de trofee, eveniment de referinta a anului pentru copii.

Un alt fir narativ  care poate fi urmarit in roman este cel al pierderii umanitatii si respectului de sine la o varsta frageda, prin lașitate iar apoi  recuperarea acestor atribute necesare sufletului in anii de maturitate. Ce  prezinta foarte evident cartea este acea idee ca iadul sau raiul sunt construite  de fiecare individ  in interior. Indiferent de condițiile exterioare iertarea,  iubirea  si sacrificiul in numele acestora  vindeca ranile sufletului.


16 mai 2013

Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj - Centrul de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi (14-25 ani)Atelier National-




PROGRAM ATELIER NAŢIONAL
MIERCURI, 22 MAI 2013

8.30   Primirea şi înregistrarea participanţilor
9.00   Deschiderea atelierului - Sorina Stanca, manager
9.15   Mesaj din partea Fundaţiei IREX - reprezentant fundaţia IREX
9.20   Dezvoltarea personală a adolescenţilor şi tinerilor adulţi: particularităţi, metode,
Alina Sintoma - trainer, lifecoach
10.00 Metode didactico-pedagogice de lucru cu adolescenţii şi tinerii adulţi - activitate interactivă - Simona Bernat - expert educaţional, Asociaţia Learn&Vision
11.00 Pauză de cafea
11.15 Metode didactico-pedagogice de lucru cu adolescenţii şi tinerii adulţi - activitate interactivă - Simona Bernat - expert educaţional Asociaţia Learn&Vision
13.00 Masa de prânz 
14.30 Metode de lucru cu adolescenţii şi tinerii adulţi în bibliotecile publice – cafenea culturală
16.00 Pauză de cafea
16.15 Discuţii. Concluziile atelierului
17.00 Completarea chestionarului de evaluare 



Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj -
Centrul de excelenţă pentru servicii oferite adolescenţilor şi tinerilor adulţi (14-25 ani)


PROGRAM SESIUNE DEMONSTRATIVĂ NAŢIONALĂ
JOI, 23 MAI 2013

09.15   Atelier demonstrativ MovieLab
Atelier demonstrativ MusicLab
Atelier demonstrativ ITLab
11.30   Pauză de cafea
11.45   Discuţii şi explicaţii ale instructorilor atelierelor MusicLab/ MovieLab/ ITLab  
12:15   Discuţii finale, concluzii, evaluare
13.35   Masa de prânz

Notă: cele trei ateliere se vor desfăşura în paralel, în săli diferite. Participanţii vor putea asista la unul din cele trei ateliere pe baza opţiunii exprimate în formularul de înscriere. 







13 mai 2013

CONCURS CU JOCURI CU MASINI PE PC LA BIBLIOTECA COMUNALA CHISLAZ



Inceputul lunii mai a adus un nou concurs cu jocuri cu masini pe PC.

Programul concursului s-a desfasuratdupa orele de clasa la care au participat elevii cls a V a a Scolii cu clasele I-VIII Chislaz .
Acest concurs a avut loc in baza proiectului ,, Hai sa ne jucam la Biblioteca ,,.
Din totalul de concurenti s-au premiat cei mai buni 3 castigatori , loc I , loc II si loc III cu cate o diploma din partea bibliotecii comunale.

bibliotecar Tiriteu Madalin




10 mai 2013

Alesd- zile de cultura




Aleşd. Săptămâna de cultură - Expoziţie de artă manuală
Autor: Nicolae Răcuciu
În cadrul săptămânii de cultură a oraşului Aleşd, ziua de marţi 14 mai a fost dedicată artei manuale. Iubitorilor de cultură şi artă, după vernisajul expoziţiei internaţionale de fotografie, li s-a oferit prilejul să aprecieze o artă mai puţin mediatizată, dar la fel de valoroasă ca şi "suratele" ei, "arta mâinilor îndemânatice" ale femeilor.

8 mai 2013

Oradea-centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie- „Oamenii de lângă noi












                                                       Şcoala este locul în care nu putem şi nici
                                                         nu trebuie  să învăţăm  totul. Dar  unde  va  trebui   
                                               să  învăţăm,  să  apreciem, să  acceptăm  şi  să  asumăm,    
                                         dacă este cazul,  provocările cu care  ne confruntăm zi de zi.
                                                             
                                                               (Valentin Băluţoiu, Istoria secolului al XX-lea şi educaţia
                                                                                                   pentru cetăţenie democratică)


                        În aceste vremuri în care educaţia reprezintă, mai mult ca oricând, un domeniu neglijat, tinerii, aflaţi într-o permanentă derută, găsindu-şi tot mai greu reperele morale, se impune implicarea tot mai mult a acestora în activităţi cu caracter cultural şi ştiinţific.                    Conştienţi de faptul că educaţia realizată în special în cadrul şcolii, prin activităţile de la clasă, nu oferă posibilitatea valorificării potenţialului de care dispun tinerii, profesorii Livia Ghiurcuţa şi Fetea Violeta, de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, cu sprijinul direcţiunii liceului, reprezentată de director Ioan-Vasile Micu,  în colaborare cu Livia Ivan, profesor la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, reprezentat de directorul Mircea Pop  şi Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” din Oradea, reprezentată de profesor Ligia-Antonia Mirişan, şi elevii celor două licee, organizează ediţia a IV-a a Simpozionului Naţional Oradea - centru cultural şi spiritual european. Cultură şi Civilizaţie.

7 mai 2013

„CÂT? CUM? CE MÂNCĂM? CINE SUNTEM? ASPECTE NUTRIŢIONALE ALE VIEŢII DE ZI CU ZI”- Atelier




Asociaţia NOVUM organizează Joi, 9 Mai 2013, ora 16:00,
la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor din Oradea
str. Armatei Romane nr. 1/A (intrarea dinspre Parcul Bălcescu)
atelierul
„CÂT? CUM? CE MÂNCĂM? CINE SUNTEM?
ASPECTE NUTRIŢIONALE ALE VIEŢII DE ZI CU ZI”
din cadrul „Campaniei de creştere a conştientizării pentru promovarea sănătăţii şi prevenirea riscurilor de îmbolnavire”


Această manifestare face parte din seria de ateliere organizate în cadrul proiectului CENTRUM, în mai multe oraşe din ţară, având ca principal obiectiv promovarea sănătăţii şi prevenirea riscurilor de îmbolnăvire prin diseminarea de informaţii cu privire la diferitele valenţe ale nutriţiei, principalele aspectele nutriţionale care sunt importante în viaţa de zi cu zi, relaţia dintre nutriţie şi starea de
sănătate şi direcţii generale de intervenţie nutriţională în cazul unor probleme de sănătate.
CENTRUM îşi propune să crească nivelul de conştientizare în ceea ce priveşte starea de sănătate a fiecăruia dintre noi şi să sublinieze atitudinea proactivă pe care trebuie să o abordăm la nivel individual, astfel încât să generăm schimbări vizibile de mentalitate şi conduită.

Începând cu data de 01.12.2010 Asociaţia NOVUM din Braşov, în parteneriat cu S.C. MAESTRA S.R.L. şi S.C. ED PROJECT S.R.L. din Braşov, Asociaţia ”Copacul Vieţii” din Cluj- Napoca şi Asociaţia ”Ruralmed Zeletin” din Bacău, implementează proiectul cu titlul „CENTRUM”, cod contract POSDRU/97/6.3/S/60931, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Proiectul se înscrie in axa prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, domeniul major de intervenţie 6.3 „Promovarea egalităţii de şanse pe piaţa
muncii”, perioada de implementare a proiectului fiind până la 31.11.2013.
Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului şi menţinerea pe piaţa muncii a femeilor şi grupurilor vulnerabile in scopul asigurării bunăstării acestora şi a familiilor lor, printr-un sistem de servicii profesionale integrate.
In cadrul proiectului se desfăşoară un program de formare profesională integrat constituit din următoarele tipuri de cursuri: Competenţe antreprenoriale, Limba Engleză pentru afaceri, Manager de proiect, Dezvoltarea competenţelor de utilizare TIC, Cameristă şi alte meserii. 

Proiectul mai cuprinde:
  • programe pentru dezvoltarea carierei; 
  • asistenţă şi consultanţă pentru demararea de noi afaceri sau
  • dezvoltarea celor existente (organizate în Braşov, Cluj şi Bacău); 
  • activităţi de acompaniere, de îngrijire a copiilor şi a persoanelor dependente, 
numărul de beneficiari fiind de peste 1510 la toate cele trei tipuri de activităţi (formare, campanii de informare şi conştientizare, activităţi suport).
Informaţii suplimentare legate de activităţile proiectului se pot afla pe pagina web a proiectului
www.novum.org.ro, forumul proiectului http://centrum.freeforums.ro .

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării