28 iunie 2013

Oradea noastră- pagini de istorie recentă

       Miercuri, 26 iunie 2013 s-a desfășurat la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" seminarul “Oradea în perioada comunistă”- dezbatere publică si expoziție foto.

      Inițiativa a fost a celor doi tineri- Dan Dragoș și Vasile Valcan , studenți, iubitori ai orașului și a istoriei apropiate, inițiatori ai proiectului online http://www.oradeainimagini.ro/Biblioteca a venit ca un partener firesc,  interesata de inițiativa de a expune în filialele de cartier expoziția foto cu acelasi nume .

        Din partea bibliotecii judetene gazdă a fost doamna director adjunct Tavaszi Hajnal, care a menționat posibilitatea de a crea  un cadru  permanent pentru  dezbateri publice pe teme de istorie a orașului Oradea.

        După 4 luni de expoziţie în filialele Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” Oradea, ajunși  la finalul proiectului ”Oradea în perioada comunistă” am invitat  amatorii, iubitorii şi nostalgicii oradiei în perioada comunistă, la o dezbatere pe acestă temă.
        Invitați  să prezinte lucrări   au fost doamna Mariana Barna,  domnul Lungu Mircea Calin,  arhitect sef al orasului Oradea în perioada de interes,   profesor Florin Oros și  Cristian Culiciu student.

Cristian Culiciu a vorbit despre sistematizarea orașului ilustrând cu imagini din presa locala ( Crișana și Faklia) așezate cronologic fiecare pas care a avut loc în transformarea orașului- de la macheta proiectului  la efectiva realizare.

 Politica timpului cerea ca un număr cât mai mare de populație să fie concentrată într-un spațiu cât mai mic, în clădiri tipizate, care să se înalțe cât mai mult pe verticală, să asigure un control mai bun al populației  astfel să fie satisfăcute ambițiile economice, politice și privilegiile clasei conducătoare.

Am aflat astfel datele de începere a lucrărilor în cartiere care acum ne sunt foarte familiare 1960 în zona 
Cantemir, 1967 în Cartierul Rogerius ( pe zonele locuite de bulgari), în 1963 pe bulevardul Dacia, 1970 în Velența,  1970 în Nufărul.

Al doilea vorbitor, dl.  Lungu Mircea , în calitate de arhitect a  adus amintirile din interiorul sistemului .Dansul ne povestea :
Chiar și în comunism a existat o etapă echilibrată din punct de vedere arhitectural,  în care banii mulți alocați construcțiilor ( spre evidențierea puterii comuniste) nu au fost prostește folosiți.  
Zona centrală a scăpat fără foarte multe modificări, arhitecții orașului străduindu-se să integreze cât mai bine așa zisele  clădiri plombe între clădirile vechi.
Au existat momente în istoria Oradiei în care chiar cetățenii s-au opus schimbărilor arhitecturale  anunțate- de exemplu când s-a anunțat că biserica sfântul Ladislau va fi translatată din poziția inițială,  în 1962 , au fost proteste de stradă, oamenii au făcut un lanț uman în jurul ei.

Exista o tipizare impusă a blocurilor, și doar prin insistențe deosebite din partea forurilor locale se făceau derogări. Oradea, are datorită arhitecților de calitate pe care i-a avut, multe astfel de blocuri unicat.
Totuși machetele proiectelor care erau duse la București pentru aprobare , veneau de acolo ” cu amprente”  adică șeful de stat ca un mare specialist se apuca si lua modulele clădirilor și le rearanja cum credea el că e bine.

Apoi a venit etapa săracă în care blocurile au început să fie făcute din plăci prefabricate ...

Apoi a venit revoluția și respectul care exista înainte față de spațiile verzi  și față de arhitectura inițială a clădirilor noi sau vechi a dispărut. 

Profesorul Florian Oros, a preluat tema și a mai discutat despre clădirile ”plombe” care sunt în centrul orașului.
Colega noastră Mariana Barna, a deschis o scurtă discuție pe tema industrializării orașului, cauză  care a dus la  migrarea spre oraș a unei populații numeroase de la sat și a făcut ca necesarul de locuințe să crească într-un mod artificial.

Tot în cadrul întâlnirii am prezentat proiectul de istorie locala  www.istorielocala.ro și am invitat pe cei interesați să se implice în proiect, istoria orașului în perioada comunistă fiind doar o felie dintr-o vastă paletă de teme.


a consemnat, Delia Pantea


25 iunie 2013

Seminar- “Oradea în perioada comunistă”

Miercuri, 26 iunie 2013, orele 17:00, vă invităm să participaţi la seminarul “Oradea în perioada comunistă”, activitate ce va avea loc în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai" Oradea.
După 4 luni de expoziţie în filialele Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” Oradea, am ajuns la finalul proiectului ”Oradea în perioada comunistă”. Invităm amatorii, iubitorii şi nostalgicii oradiei în perioada comunistă, dar şi cei care doresc să descopere Oradea din perioada comunistă la workshop.

În cadrul workshopului vor fi prezentări tematice din Epoca de aur a oraşului Oradea.
Depanăm amintiri despre Oradea din perioada comunistă.
Biblioteca Judeţeană va prezenta proiectele de istorie locala în care este implicată.
Parteneri:
Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Oradea – www.bibliobihor.ro
Oradea în imagini – www.oradeainimagini.ro

Un nou proiect in bibliotecile publice din Bihor

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea, prin Centrul de Informare Comunitară, implementează un nou proiect de informare juridică gratuită, iniţiat de parteneriatul IREX-Wolters Kluwer. În România sunt implicate 15 biblioteci judeţene, printre care şi instituţia noastră. Acest serviciu este accesibil prin intermediul platformei iDrept Monitor, dezvoltată de către Wolters Kluwer România. Platforma iDrept Monitor va fi disponibilă în reeaua BIBLIONET. Astfel, fiecare membru al comunităii orădene poate consulta Monitoarele Oficiale ȋntr-o manieră simplă i eficientă.
Joi, 27 iunie 2013, de la ora 10, se va desfaşura cursul de instruire a personalului din biblioteci, care va folosi acest program oferit gratuit prin reţeaua Biblionet, urmatoarelor biblioteci din Bihor: Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Oradea, cu cele 5 filiale ale ei, Filiala Dacia, Filiala Decebal, Filiala Felix, Filiala Iosia, Filiala medicină, şi bibliotecile publice din  Stei, Aleşd, Cefa, Nucet, Capâlna, Roşia, Cărpinet, Dobreşti, Drăgăneşti şi Derna. 
Trainer şi coordonator de proiect  Luminiţa Moga.

22 iunie 2013

Programul grupului „Maramureşul Istoric“- 26.06÷05.07.2013

Pentru a zecea oara la Oradea

Miercuri - 26.06.2013 - ziua I-a:
1.   16.30 – Sosirea grupului în Oradea – cazarea la Colegiul  Naţional  „Emanuil  Gojdu“;
2.   19.00 – Masa de searã – Program de acomodare şi odihnã;

Joi - 27.06.2013- ziua II-a:
1.   09.30÷10.30 – Vizitarea Primăriei Municipiului Oradea  şi a Turnului Primăriei – întâlnire cu dl. Prof. Ilie Bolojan – primarul Oradiei;
2.   10.30÷18.00 – Program recreativ – Bãile Felix–Ştrandul Felix

Vineri - 28.06.2013- ziua III-a:
1.   09.30÷11.00 – Manifestare publicã:
·      Slujbã de parastas în amintirea fiului satului Apşa de Jos din Maramureşul Istoric - Diplomat Dr. Mihai Marina(consul şi consul general al Consulatului Regatului României Mari la Oradea, instituţie importanta a statului român care a funcţionat în perioada iunie 1941 ÷ septembrie 1944) la placa comemorativã fixatã pe clădirea Muzeului Aurel LAZÃR;
·      Cuvinte de evocare a personalitatii diplomatului, evidentierea legaturii culturale de suflet stabilita intre Oradea si Maramureşul Istoric prin proiectul asociaţiilor Dacia şi Morãriţa în cei zece ani de colaborare;
·      Omagiul autoritãţilor şi al maramureşenilor prezenţi la Oradea prin depunere de buchete şi jerbe de flori;
·      Vizitarea expoziţiei:,, Diplomat Dr. Mihai MARINA în conştiinţa bihorenilor“
2.   10.30÷17.30 – Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.   19.30 - Searã de tradiţii româneşti – Restaurantul Ciuperca;

Sâmbãtã - 29.06.2013 - ziua IV-a:
1.   09.30÷11.00 –Vizitarea gradinii zoologice;
2.   10.30÷18.00 – Program recreativ – Bãile 1 Mai  – Ştrandul  Venus;
3.   18.00÷18.30 -Vizitarea bisericii ortodoxe ,,Sfânta Treime“-participare la slujba vecerniei;

Duminicã - 30.06.2013 - ziua V-a:
1.   09.30÷17.30 – Program recreativ – Bãile 1 Mai  – Ştrandul  Venus;

Luni - 01.07.2013 - ziua VI-a:
1.   09.30÷10.30 – Vizitarea Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe ŞINCAI“;
2.   10.30÷18.00 – Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.   18.30÷20.00 Activitate culturală publică - Sala Mare - Primăria  Oradea:
·         Lansarea revistei Familia Română - nr. 1,2/2013 şi a ziarului  APŞA - nr. 1,2,3/2013;
·         Prezentarea cãrtii: IN MEMORIAM IOANA DRAGOTA – Volum comemorativ - Baia Mare 2013;

Marţi - 02.07.2013 - ziua VII-a:
1.   09.30÷10.30 Vizitarea sediului Inspectoratului de Jandarmi Bihor - participare la slujba liturghiei – Sãrbãtoarea sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel - Şcolii de Poliţie de Frontieră ,,AVRAM IANCU“(muzeul şcolii);
2.   10.30÷18.00 – Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;

Miercuri - 03.07.2013 - ziua VIII-a:
1.   09.30÷10.30 Vizitarea Universitãţii Oradea: Biblioteca Universitãţii, Facultatea de istorie - Centrul de Cercetare Eva Heyman, Facultatea de Teologie Ortodoxã;
2.   10.30÷18.00 – Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;

Joi - 04.07.2013- ziua IX-a:
1.   09.30÷10.30 – Vizitarea Episcopiei Oradiei – binecuvântare şi rugãciune în paraclisul episcopiei;
2.   10.30÷18.00 – Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.   19.00÷20.00-Baroul Bihor(Sala Festivã) –  Cenaclul Barbu Ştefãnescu Delavrancea - Dialog poetic: Ioan BABA- profesor poet, Alexandru SFÂRLEA – poet;

Vineri - 05.07.2013 - ziua X-a:
1.   07.00÷08.00 – Masa de dimineaţã – Predarea spaţiilor de cazare;
2.   08.00 – Deplasarea grupului cãtre Sighetul Marmaţiei – Trecerea frontierei;                     

Conc. si red. – T. Moraru./2013


20 iunie 2013

Festivalul Luminii la Oradea- voluntarii din Santandrei


10 mii de lumânări au luat locul iluminatului public într-un parc din Oradea. S-a întâmplat sâmbătă seara, 15 iunie, iar cauza nu a fost o defecţiune, ci dorinţa Cercetaşilor României de a-i determina pe cât mai mulţi tineri să socializeze pe viu, în afara rețelelor virtuale. Timp de două ore, sute de orădeni au fost atraşi de romantismul atmosferei create în mijlocul oraşului, completată cu muzica http://www.digi24.ro/stire/10-mii-de-lumanari-au-cucerit-un-parc-din-Oradea_111114








Biblioteca Sintandrei, a acordat la sfarsitul lunii mai diplome pentru voluntarii care au participat la confectionarea ”gulgutelor” (lampioane) in cadrul bibliotecii, cu ocazia Festivalului Luminii, organizat pe 15 iunie 2013 la Oradea.
            Elevi de diferite varste au realizat un numar de 1650 de lampioane. In semn de multumire au primit din partea bibliotecii diploma: ”Cercetasul voluntar ”, iar din partea grupului de ”Cercetasi” : o zi de jocuri si concursuri cu unul dintre lideri.

Bibliotecar Ramona Durdeu










19 iunie 2013

Invitatie



Program de vacanta- filiala Felix

 Activităţi de vacanţă în filiala Felix
1. Timpul jocului Puzzle, integrame, Cine ştie câştigă etc. (Jocuri care stimulează inteligenţa) zilnic 2 ore
2. Internet pentru varsta a treia- minicursuri de iniţiere pentru grupuri mici de utilizatori in folosite IT , luni, miercuri- 10-11
3.Sah- clubul iubitorilor de sah- zilnic de la 14-16



Copii preşcolari 3-6 ani Copii 7-10 ani Copii 10-14 ani
ora
10-10.45 Povestind copiilor (lectura de texte pentru copii preşcolari)
11-11.45 Sa citim impreuna (activitati de lectura interactiva de grup) Povesti in jurul lumii (activitati de lectura interactive de grup)
12-13 Lecturi de vacanta
13-14 Lecturi de vacanta
14-15 Lecturi de vacanta
15-16 Sa citim impreuna (activitati de lectura interactive de grup) Povesti in jurul lumii (activitati de lectura interactive de grup)
16-16.45 Povestind copiilor (lectura de texte pentru copii preşcolari)

Program de vacanta- filiala Iosia


1 iulie  Curs de origami
-  Jocul figurinelor obtinute prin indoirea-plierea hârtiei
-  Voluntari care vor tine cursul
Cursul se va tine intre orele 11 - 13 si se va afişa cu o saptamana inainte

Ora 11. Matinal cu micii meşteri mari in fiecare luni si miercuri

-  îndeletniciri practice
-  Jocuri de indemanare, domino,carti de joc,puzzle etc 

Ora 14. Dupa amiezi liniştite
-  O ora audiţie CD cu povesti aduse de copii

Cluburi de activitati cu caracter creativ-educativ

Clubul de lectura: Din lumea basmelor Fraţii Grimm, Andersen Ispirescu

Clubul de desen: desene in acuarela , creioane colorate,carioca etc.


Comunicarea prin internet - sa încurajam avantajele folosirii internetului in scop educativ

CLUBUL DE VACANŢĂ Citind ne jucăm, învăţăm, ne distrăm- filiala Dacia


PERIOADA DE DESFĂŞURARE vacanţa de vara 2013
LOCUL DESFĂŞURĂRII  Filiala Dacia
în zilele de marţi şi joi ale fiecărei săptămâni între orele 11 si 13, copiii vor fi antrenaţi în următoarele activităţi:

• Dimineţi de basm. Aşteptăm copiii care vor să asculte poveşti spuse de bibliotecari în fiecare marţi şi joi de la orele 11:00. Se vor citi cele mai frumoase poezii, basme şi poveşti, existente în fondul filialei.
• Atelierul de creaţie „Lumea Minunată a copilăriei „  invită preşcolarii şi elevii să realizeze afişe, coifuri, măşti, felicitări, colaje, păpuşi etc.( îmbinăm arta origami şi cursul de cusături populare, folosindu-ne de cărţile din bibliotecă şi informaţii de pe internet). Toate lucrările copiilor vor constitui expoziţii şi vor fi postate şi pe site-ul bibliotecii.
• întâlniri tematice pentru copii, în funcţie de problemele pe care le au şi subiectele lor de interes, specifice vârstei.
• Concurs de recitări (dintre cele mai frumoase poezii pentru copii care sunt şi lecturi şcolare)
• Expoziţii de desene şi afişe confecţionate de copii
• Timpul jocului Puzzle, integrame, Cine ştie câştigă etc. (Jocuri care stimulează inteligenţa)
• Vizionarea filmelor de animaţie, documentare pentru copii despre vieţile pictorilor, ale compozitorilor, ale personalităţilor ştiinţifice. Itinerarii culturale - călătorii virtuale şi destinaţii necunoscute în lumea istoriei, geografiei, ştiinţei şi artelor.
• Initiarea /Pregătirea cititorilor (copii /adolescenţi) ca utilizatori ai sistemului informaţional computerizat, acces la internet, navigarea pe site-ul bibliotecii judeţene, in catalogul (Tinlib) etc.
• Cursuri de utilizare a calculatorului pentru copii
• Cursuri IT pentru persoanele de vârsta a treia



Ocuparea timpului liber pentru grupuri de 10-15 copii (cititori ai filialei) în perioada vacanţei mari, sub atenta îndrumare a bibliotecarilor.
Atragerea unui număr cât mai mare de cititori tineri.
Bibliotecile pentru copii - un spaţiu ideal pentru desfăşurarea activităţilor educative, loc de recreere şi petrecere a timpului liber.
Recomandearea unor lecturi potrivite vârstei şi interesului copiilor.
Familiarizarea cititorilor cu fondul de carte ( pentru a facilita accesul acestora la raft) 
Prezentări periodice ale « Vitrinei cu noutăţi »



ZIUA BIBLIOTECARULUI ȘI ZIUA COPILULUI la biblioteca comunală Cefa



Buna ziua și bun găsit tuturor.
De la Biblioteca comunală Cefa, din județul Bihor aș dori sa vin cu câteva noutăți.
Începând cu anul 2004, la noi la Cefa, Ziua Bibliotecarului s-a sărbătorit prin acordarea de diplome și premii în cărți celor mai fideli cititori , celor care , în ciuda vicisitudinilor vremii au rămas credincioși cărților. Ca sa nu ne ascundem după deget, știm cu toții , că de la an la an aceștia sunt tot mai puțini, preferând să facă loc în viața lor altor preocupări contemporane (calculator, iphone, smartphone, distracții în cluburi , etc.) Cu toate acestea sunt încă , din fericire și iubitori de carte și măcar pentru aceștia merită efortul de a ne lupta pentru păstrarea valorilor tradiționale , care , după părerea mea, nu se vor perima niciodată. Au intrat doar într-un con de umbra dar …va răsări din nou soarele .  Din motive de ordin obiectiv nu am putut s-o sărbătorim conform obiceiului devenit la noi tradiție deja în 23 aprilie ,  atunci când era firesc dar am făcut-o de 1 Iunie Ziua  Internațională a Copiilor și ce bucurie a fost la această dublă sărbătoare când , în cadru festiv la sfârșitul unei zile plină  diferite activități au primit diplomele și cărțile . Chipurile lor tinere s-au luminat de zâmbet și bucurie pentru că am păstrat surpriza pentru la sfârșit .
            


















Ei bine dragii mei , vorba lunga , sărăcie , vă trimit și niște imagini  care ilustrează evenimentul amintit  și le las pe ele să vorbească în locul cuvintelor.
            Până atunci , vă doresc tuturor o vară frumoasă și bogată în evenimente plăcute pe toate planurile.
           
Cu prietenie și sinceritate
            Lucia Olah

            Bibliotecar comuna Cefa, județul  Bihor.

Travesarea perioadei de doliu- sesiune de informare




14 iunie 2013

Vizită la bibliotecă




               Anul şcolar 2012 – 2013 se apropie de sfârşit. Elevii cei mari au început examenul de bacalaureat. Alţii se gândesc deja la vacanţă, cu toate că mai sunt câteva zile până atunci.
          Preşcolarii sunt şi ei obosiţi după un an lung de activităţi. Doamna prof. Ligia Benea, de la Grădiniţa „Micul Prinţ” s-a gândit să viziteze Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta cu grupa de „Copii hazlii”. Joi, 13 iunie a.c. au urcat scările bibliotecii cu emoţii. Micuţii au fost foarte ascultători, au răsfoit cu interes volumele pregătite, au răspuns la întrebările bibliotecarelor, au enumerat titlurile poveştilor cunoscute. După aceea au vizionat două filme de desene animate proiectate şi s-au distrat la unele secvenţe din Trei purceluşi sau Scufiţa Roşie.
          La plecare ne-au promis, că vor reveni.




Rugină Irina, bibliotecar responsabil

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării