29 iulie 2013

Curs de inițiere în cultura și limba chineza






”Profesorii ne deschid usa spre cunoastere, 
dar noi trebuie sa trecem singuri prin ea.”
proverb chinezesc







Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca ,,Gheorghe Şincai’’  organizează, în perioada 12 – 16 august 2013, curs de iniţiere în cultura şi limba chineză.  Pe parcursul celor 15 ore de curs, participanţii vor afla:
-         trăsăturile esenţiale ale caracterului mandarin;
-         regulile de bază ale pronunţiei limbii chineze;
-         evoluţia scrierii chineze şi caracteristicile sale de bază;
-         harta lingvistică a dialectelor chinezeşti;
-    informaţii despre cultura şi civilizaţia chineză.
Suportul teoretic şi practic al cursului va fi asigurat de către profesor Mircea Moldovan, autorul  Dicţionarului român chinez, apărut la Editura Hypogrammos din Oradea.



Date/Time
sala

1.
 12-14 aug.2013 -15-19
Sala de consiliu  a Bibliotecii Judetene

2.
 16 aug.2103-10-14
  Sala de consiliu Bibliotecii Judetene





Costul participării la curs va fi de 200 lei/persoană, viraţi în contul Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca ,,Gheorghe Şincai’’ Oradea : Banca Transilvania - RO31BTRL00501205H28784XX.
Suma de bani  va  fi  folosită pentru achiziționarea de cărți.


Pentru alte informaţii sunaţi la telefon 0359800363, interior 119 sau scrieţi un email la bibliobihor.simpozion@gmail.com.

28 iulie 2013

Lecturi de weekend 25


Carbon modificat, apărută la editura Tritonic , București în anul 2008.
Carte a genului SF, face parte din seria Takeshi Kovacs  care încearcă să îmbine genul sf cu cel polițist.

Citind cartea m-am simțit ca într-un joc video prost. Personajele se bat și iar se bat, zi și noapte fără oprire. Din când în când un personaj e ucis cu cruzime, dar după două pagini revine, pentru că desigur suntem în era Carbonului modificat- omul cu structura și personalitatea lui este de fapt stocat pe o plăcuță integrată, cip, și dacă nu omori personajul ucigând plăcuța , acesta e repusă într-un alt corp scos dintr-un depozit de trupuri.... și iar dăi și luptă. Plăcuța reîncărcată mai poate primi diverse ciber-abilități , iar ce ai fost înainte de ultima moarte se acoperă de o ceață binefăcătoare, iar tu personaj poți trăi sute de ani.

În cele 600 de pagini am găsit totuși câteva  sclipiri de înțelepciune SF, care m-au ajutat să rezist lecturii . Citez:

”..dacă vreun idiot de politician , vre-un judecător de-al puterii, încearcă să pună în aplicare politici care v-ar face rău sau care vă interesează, luați-o personal. Înfuriați-vă....Numai cei mici suferă în mâinile justiției; creaturile puterii se strecoară sub ea făcând cu ochiul și rânjind. Dacă aveți dreptate va trebui să o smulgeți de al ei....”

Și mai este o referire la contextul general al lumii în care se desfășoară acțiunea dar care cu un pic de umor poate fi translatată  și pentru noi cititorii de cărți sau trăitorii în lumea carbonului nemodificat :

”În Corpul Mesagerilor iei ceea ce ți se oferă...Și uneori asta trebuie să fie de ajuns .”
”Ceea ce ți se oferă.Uneori. De ajuns.”

BLOGUL lui GĂBU': DIN NOU DESPRE BIBLIOTECA PUBLICĂ

BLOGUL lui GĂBU': DIN NOU DESPRE BIBLIOTECA PUBLICĂ: Tableta poate avea efecte neprevăzute. Se ia cu multă apă. DIN NOU DESPRE BIBLIOTECA PUBLICĂ   Mi-am permis, de curând, să sugerez câteva modificări în proiectul Regulament-cadru pentru funcţionarea Bibliotecii Publice, document de maximă importanţă pentru acest tip de biblioteci. Am propus şi o dezbatere publică pentru ca cei interesaţi să-şi prezinte argumentele pentru anumite schimbări în text. De ce am făcut acest gest ? Pentru simplul fapt că am lucrat la mai multe acte legislative privind bibliotecile şi, mai ales, pentru că am constatat că prezentul document postat de Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice are o structură coerentă.....


12 iulie 2013

27 iulie- Hai sa faci un “Dar din dor”

De ce este nevoie de campania de 1 zi “Dar din dor”? 
Cand moare o persoana iubita, avem senzatia amara ca nu o sa ne mai pese niciodata de nimeni si de nimic. Timpul trece si realizam ca suntem in continuare capabili sa simtim compasiune, grijă si dragoste. Si ca, in momentele in care OFERIM, ne simtim mai aproape de cel drag, mai aproape de noi si de divinitate. Omul drag va trai vesnic, prin faptele inspirate din viata sa. Generozitatea (anonima sau recunoscuta) ne face sa ne simtim mai bine. 

Invitatie

Care sunt pasii ? 
11. Intra pe IDEI DE DARURI DIN DOR si hotaraste care e binele pe care vrei si poti sa il faci sambata, 27 iulie, unui necunoscut. Ar putea fi un gest pe care persoana draga si-ar fi dorit sa il faca. 


Idei de “Dar din dor”

Nu stii cum sa faci unui om ziua mai buna? Crezi ca gesturile mici nu conteaza? Vei fi surprins(a)! Iata cateva idei de fapte bune “premeditate”! 
  •  Doneaza un obiect de gospodarie (o umbrela, un CD cu muzica buna, o undita, un joc de sah sau haine) din casa care nu iti mai foloseste dar este inca in stare buna. Ambaleaza-l ca un cadou si lasa-l acolo unde va fi gasit de cel care are nevoie mai mare de el. Ataseaza un “cartonas”.
  • Daca ai gradina sau livada, lasa un cos cu legume / fructe proaspete intr-un loc unde stii ca oamenii nu isi permit sa cumpere. Ataseaza un “cartonas”. 
  • Cumpara invitatii la un eveniment de interes larg (piesa de teatru, film la cinema) si ofera-le intamplator pe strada. Ataseaza un “cartonas”.
  • Cumpara un buchetel de flori si lasa-l intr-un loc unde frumusetea lipseste (camera dintr-un spital, de exemplu). Ataseaza un “cartonas”. 
  • Lasa o carte simpla din colectia ta la usa unei persoane care nu isi permite si poate nici nu intelege frumusetea povestilor. Ataseaza un “cartonas”. Sau doneaza mai multe carti  catre biblioteca publica.
  • Cumpara un voucher pentru masaj / spa/ infrumusetare si ofera-l intamplator pe strada unei persoane care crezi ca nu-si va permite niciodata. Ataseaza un “cartonas”. 
  • Gaseste un loc unde poti citi povesti copiilor care nu au parinti sau nu stiu sa citeasca. 
  • “Fa cinste” cu inghetata tuturor copiilor care se afla in parc la o anumita ora.
  • Lasa un bacsis generos unui ospatar despre care stii ca are o situatia familiala foarte proasta. Ataseaza un “cartonas” la nota de plata achitata.
  • Platesti o reincarcare a cartelei telefonice (suma minima) si ofera codul de reincarcare unei persoane care nu are niciodata credit si nu poate suna pe nimeni. Ataseaza un “cartonas”
  • Alege o adresa postala la intamplare si trimite acolo o scrisoare scrisa de mana cu mesaje motivationale despre viata, cu complimente si reamintiri despre valoarea fiecarei persoane in parte. 
  • Cumpara cateva fire de flori de vara, ataseaza un “cartonas” la fiecare si ofera-le pe strada trecatorilor pe care ii vezi mai tristi. 
  • Cauta o scara de bloc fara interfon, intreaba unde sta o familie cu bebelus si lasa-le la usa un pachet de scutece (sau roaga o vecina sa li-l dea cand stie ca sunt acasa). Ataseaza un “cartonas”.
  • Ofera un voucher / abonament pe o luna la o sala de sport sau la un curs de dans unei persoane alese la intamplare. Ataseaza un “cartonas”.  
  • Multi oameni nu au prea multe amintiri foto. Fa-le cateva poze, scoate-le la imprimanta color si ofera-le cadou. Ataseaza un “cartonas”.
  • Ofera o cutie de bomboane echipei de bibliotecari de la biblioteca publica din orasul tau, in semn de apreciere pentru efortul lor de a oferi aceeasi informatie de 50 de ori si de a ne instrui pensionarii in folosirea computerului. Ataseaza un “cartonas”. 
Fa o donatie in bani (minim 5 lei, 0 comision!) Asociatiei “Exista viata dupa doliu”, care va asigura servicii de sprijin psihologic gratuit pentru 1) un parinte care si-a pierdut copilul, 2) un barbat sau femeie care si-a pierdut partenerul sau 3) pentru un copil care si-a pierdut parintele sau fratele.
Sau organizeaza un mic eveniment de strangere de fonduri pentru noi! Vom aprecia foarte mult!!
22. Obtine un “cartonas” special pentru ziua de 27 iulie (cate unul pentru fiecare dar din dor pe care ti-ai propus sa il faci). Ai 2 optiuni:
   a. Printeaza acasa – aici sunt 6 cartonase (PDF). Daca ai posibilitatea sa faci mai multe, ofera si cunoscutilor tai, pe hartie simpla sau carton, alb-negru sau color. 
                       b. Mergi in saptamana 22-27 iulie  intr-una din Filialele  Bibliotecii Judetene Gheorghe Sincai-Oradea

Filiala Decebal- bulevardul Decebal nr.17

Filiala Iosia-str- Cazaban nr.57

Filiala Dacia- DAcia !06

Filiala Felix- Langa lacul cu nuferi


3

3. Sambata, 27 iulie, pune in practica ideea si lasa in urma “cartonasul” completat de mana! Fa o fotografie, daca e potrivit. 

44. Trimite-ne povestea darului din dor (fotografia, in care sa apara si “cartonasul” + o mica descriere a gestului facut si localitatea de unde esti), pe unul din aceste canale:
a. o incarci pe pagina de Facebook a Asociatiei “Exista viata dupa doliu!” sau o trimiti acolo ca Mesaj. https://www.facebook.com/doliularomani
b. Ne trimiti un email la contact@existaviatadupadoliu.ro.
… si cam asta va fi! O zi frumoasa, cu si pentru oameni frumosi! :) Vom sti unii de altii, vom duce vestea despre dorul transformat in dar si vom regasi partile bune ale vietii, care ne fac sa ne agatam (nu in zadar!) de speranta ca exista viata dupa doliu!  

10 iulie 2013

Sistematizarea Oradiei: 1960-1989



         Dincolo de definiţii, de diferitele feluri de a explica acest proces, profund marcant nu doar pentru Oradea, ci şi pentru orice oraş major din România, trebuie precizat că remodelarea oraşului de pe malurile Crişului Repede a fost un fenomen ce a marcat istoria sa, rămânând pentru noi, contemporanii, indiferent dacă am prins sau nu acea perioadă, o realitate ce nu poate fi ignorată.
            Practic, sistematizarea oraşului a fost urmarea industrializării sale. Noile întreprinderi din zona industrială de pe Şoseaua Borşului au început să atragă, din anii 1960, muncitori din diferite părţi din afara Oradiei, ceea ce a mărit considerabil nevoia de locuinţe. E adevărat că ridicarea cartierelor muncitoreşti s-a făcut conform planurilor anuale şi cincinale stabilite de la centru. Cele două fenomene constante ale perioadei de democraţie populară, apoi socialistă, apar ca specifice şi mergeau paralel, în legătură directă una cu cealaltă.
            În anii 1960, pentru Oradea nu vorbim de o sistematizare în adevăratul sens al cuvântului, iar acest lucru se poate observa privind la locurile în care s-au dezvoltat primele cartiere de blocuri – Zona de Vest, Decebal, Dorobanţilor. Altele s-au ridicat într-adevăr în zone în care a fost nevoie de demolări, de pildă în Piaţa Bucureşti. Însă adevărata sistematizare a oraşului a început în anii 1970, mai exact după 1974, moment în care apare o lege a sistematizării, nu ştim dacă prima, dar care reglementa o serie de aspecte. Aceasta apare publicată atât în presa centrală, cât şi în cea locală (Crişana, 21 aprilie 1974). În primul rând, se specifica foarte clar motivaţia fenomenului, „organizarea judicioasă a teritoriului ţării”, astfel încât „să se asigure restrângerea perimetrelor construibile ale localităţilor şi folosirea maximă a pământului”. Schemele de sistematizare trebuiau întocmite de către consiliile populare, în strânsă legătură cu planurile cincinale, cu datele de perspectivă privind industrializarea şi creşterea populaţiei oraşelor. Vorbim de necesitatea construirii de „ansambluri de locuit compacte, cu gruparea dotărilor social-culturale, a spaţiilor plantate şi de agrement”, iar asta „începând cu centrul localităţilor către zonele marginale”. Au apărut apoi diverse precizări privind nevoia construirii unor centre politico-administrative, adică a centrelor civice. Pentru Oradea, un astfel de proiect a apărut în 1979, dar nu a fost pus decât parţial în aplicare. O altă obligaţie a constructorilor era ca blocurile de locuit să fie construite din panouri prefabricate, asfel încât ele să fie ridicate cât mai repede.

            Acest proces al sistematizării Oradiei a continuat în anii 1970-1980 într-o astfel de manieră, ea prelungindu-se şi în anii 1990. Vorbim de câteva proiecte de construcţii începute înainte de căderea regimului socialist şi care au fost finalizate doar, unele, către anul 2000. Vorbim de blocurile P de pe Calea Aradului, cele din cartierul Dragoş-Vodă, Piaţa Ion Creangă şi câteva blocuri pe Str. Sf. Ap. Andrei, B-dul Dacia, Str. Tudor Vladimirescu.

Scris de Cristian Culiciu, secretar Asociaţia „Gheorghe Şincai” a studenţilor în Istorie

4 iulie 2013

Intalnire de informare- Exista viata dupa doliu

Asociația Română de Psihologie Comunitară, în parteneriat cu Asociaţia “Există Viaţă după doliu”, cu 
Organizaţia EMMA şi Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Bihor au organizat o manifestare publică de informare asupra experienţei doliului.

In sala amfiteatru de la etajul I al Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” (strada Armatei Române, nr. 1-A ) a avut loc o intalnire mai putin obisnuita. Timid la ora 17,30  au intrat in sala cateva persoane.Era evident, chiar pentru mine ca nespecialist, ca pentru acesti oameni durerea data de pierderile suferite nu poate fi descrisa in cuvinte.


Doamna Marinela Farc, pshiholog a condus intalnirea, au fost prezente si Amalia Hodisan, Ioana Checiu si Simona Lacatusu, psihologi, membri ai Asociației Române de Psihologie Comunitară.

Cei interesati pot vedea prezenarea aici, Traversarea perioadei de doliu.

Vom mai organiza astfel de intalniri, shimband formatul dupa cererile si nevoile celor interesati.

Va recomandam sa vizitati si blogul doameni psiholog  Marinela Farc.
































2 iulie 2013

Ateliere artistice- Ștei

 

Ne adunam din cand in cand si confectionam lucruri foarte frumoase. Invatam sa desenam, sa coasem, sa indoim hartie(origami), sa rasucim hartie(quilling), sa facem machete reprezentative, sa impletim.




 bibliotecar Marina Petrila

Copiii vor sa creasca si sa se joace intr-un mediu curat- Biblioteca Stei


Din 2011 proiectul se derulează în cadrul bibliotecii orășenești Ștei.



Am format o grupa de copii  intre 5 si 12 ani, ce poarta numele ,, Prietenii curateniei".
            Ne-am adunat, am discutat despre cum am putea face impreuna o propaganda pentru pastrarea curateniei.
Am hotarat sa facem afise( desene ), pe care sa le lipim in scara blocului si in alte puncte tinta. Suntem foarte mandri de ceea ce facem, si activi in acelasi timp. 

Copiilor le place mult. Facem intalniri pe aceasta tema zilnic. 
Avem cu totii  incredere in ceea ce facem.

Biliotecar Marina Petrila
        

1 iulie 2013

Experiența doliului - Recomandari de lectura

Asociația Română de Psihologie Comunitară, în parteneriat cu Asociaţia “Există Viaţă după doliu”, cu Organizaţia EMMA şi Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” Bihor organizează o manifestare publică de informare asupra experienţei doliului.

 MIERCURI, 3 IULIE 2013, ora 17.30 cei care doresc sunt așteptați  în sala amfiteatru de la etajul I al Bibliotecii Judeţene “Gheorghe Şincai” (strada Armatei Române, nr. 1-A )






Legat de temă  putem face câteva  recomandări de lectură  care pot veni în spijinul celor care caută ajutor și răspunsuri pentru a trece prin perioadele de doliu.

Cărțile pot fi găsite în colecțiile Biblitoecii Județene .


  • Jean-Dominique Bauby  - Scafandrul si fluturele -  Bucureşti : Humanitas, 2008.
locatie- BF, F6, 2 SA 


Ce inseamna, de fapt, sa fii viu? Care ne sunt, cu adevarat, bucuriile vietii? Cine -- sau ce -- din noi traieste, se-ndragosteste, cauta, uita, iarta? Cata suferinta incape intr-un trup, cata nefericire intr-un suflet? De ce trebuie sa murim?
Publicat la cateva zile dupa moartea autorului, victima a unui accident vascular, Scafandrul si fluturele este una dintre cele mai zguduitoare povesti despre viata. Iesit din coma, dar paralizat cvasi-complet, cu o singura pleoapa, stanga, mobila, Jean-Dominique Bauby "dicteaza" aceasta carte.
Cateva sute de mii de batai de pleoapa -- pentru ca noi sa putem vedea lumea si altfel. Jean-

Dominique Bauby are 43 de ani şi este un tată de familie fericit. Bărbatul nu mai poate decât clipi. Cu ochiul stang. Clipind din ochi pentru fiecare literă a alfabetului, Bauby scrie o carte, Scafandrul şi fluturele, frescă a trăirilor sale din trupul care nu-i mai este decât o închisoare.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării