26 mai 2014

BookLand Evolution din Oradea






Avem deosebita placere de a va invita atat pe dumneavoastra, cat si pe tinerii pe care ii reprezentati, la prima editie a Conferintelor practice pentru tineri BookLand Evolution din Oradea (Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai" - strada Armatei Romane, nr.1/A, corp C), in intervalul 26-30 Mai, orele 17:00 - 19:00.



In fiecare seara vor urca pe scena cate trei profesionisti: Ionut Breb (Presedinte Oradea Toastmasters), Daragiu Alexandra (Presedintele CJE Bihor), Serban Borda (actor), Augustin Mihaila (artist Iluzionist), Ianis Vasilatos(set and Costume Designer - Teatrul Regina Maria), Bernadett Dioszegi (Project Manager), Florian Silaghi(director artistic - Teatrul Regina Maria - Trupa Arcadia), Bekesi Csaba (directorul AJOFM Bihor), Simona Bisboaca (cercetator/inventator), Elena Badea (director Marketing si PR @ EY Romania), Dacian Palladi(proprietar @ Dacian Palladi Consultanta in Afaceri), Calin Pacurar (proprietar si Director General @ Euromaidec Touring), Diana Avramut (actrita), Eli Laslean (designer) si Dragos Radu (shooting Guard/Small Forward la LPS CSS Bihorul Oradea Baschet, membru Rotaract).


Timp de 2 ore tinerii vor asculta povestile de succes ale invitatilor si le vor adresa intrebari, descoperind astfel secretul succesului fiecaruia si ce a stat la temelia lui, imbogatindu-si cultura generala! Joi, 29 Mai, reprezentantii Romanian Business Leaders ii vor initia pe tineri in lumea antreprenoriatului.


INTRAREA LIBERA!


Misiunea asumata de Conferintele BookLand Evolution este aceea de a le facilita tinerilor intalniri interactive cu personalitati marcante, care sa le vorbeasca despre importanta culturii generale dobandite prin lectura si, totodata, care sa-i indemne sa aprecieze adevaratele valori de care au nevoie pentru dezvoltarea personala si profesionala.
BENEFICII:
* tinerii isi pot gasi MENTORUL in CARIERA printre speakeri
* tinerii pot castiga 1 loc gratuit in TABARA COOLTURALA BookLand
* afla cum sa devina ANTREPRENOR, direct de la sursa
* PREMII: cartele Vodafone & smartphones, carti si diplome



21 mai 2014

EXPOZIȚIE DIN NOUTĂȚI LA SĂCUENI- Programul Marai



Programul Márai(Ungaria),  are  scopul  de a răspândii cărțile valoroase editate, prin distribuirea lor la biblioteci, ajutând astfel dezvoltarea  cultului pentru  lectură. Biblioteca Săcueni ia parte pentru a treia oară la programul Márai, cu ajutorul căruia acum s-a îmbogățit cu 184 de volume noi.

Noutățile au fost  prezentate, în cadrul unei expoziții,  în clădirea Muzeului Orașului.

Expoziția a fost deschisă în timp de trei zile. Cei mai mulți vizitatori au fost  din rândul elevilor și cadrelor didactice. Dacă în primele  două zile, din cauza timpului nefavorabil (ciclonului Yvette) am avut  mai puțini vizitatori, în ultima zi am fost vizitați de 14 clase. Au fost vizitatori de toate vârstele:  începând cu clasele pregătitoare, până la clasele gimnaziale. Cele mai apreciate au fost  cărțile interactive pentru copii, cărți cu planșe panoramice, cu creion electronic etc.
Vizitatorii au avut posibilitatea sa rasfoiasca și aleagă dintr-o gamă largă de subiecte : literatură, istorie, educație, filozofie, religie, artă, psihologie, științe naturale.

Biblitoecar, Terezia Kerekes











20 mai 2014

Hartile bibliotecilor publice din Romania

Una din dorintele vechi ale bibliotecarilor a fost sa isi vada bibliotecile pe o harta.

Institutiile mari, proiectele mari ale ministerelor diverse  ignora acesta institutie BIBLIOTECA , care la nivel local ar putea asigura implementarea unei mari diversitati de proiecte nationale  daca ar fi judicios administrata de  managerii  lor locali. Pentru ca stim , cel putin noi bibliotecarii  : Biblioteca publica este  o  institutie mica,  cu suflet mare !

Vizibilitatea de care se bucura acesta institutie, e destul de mica, si are o arie restransa intr-un anumit grup de cunoscatori. Vizibilitatea unei biblioteci  publice mici creste direct proportional cu energia pe care bibliotecarul local o investeste in activitatile acestei institutii . Dar eforturile sunt insuficiente fara o imagine centralizata , globala, imagine care trebuie gestionata de un singur actor....Acest actor ar trebui sa fie asociatia profesionala, ANBPR .

Teoria este  de mult timp cunoscuta, si o prima initiativa de centralizare electronica a locatiilor bibliotecilor a fost in 2009 a colegilor de la PROLIBRO-

Din cate imi amintesc in acel moment initiativa a fost anuntata asociatiei care nu a fost interesata de proiect.
In orice caz  pe google maps au fost destul de multe biblioteci care intelegand importanta si provocarea si-au inscris bibliotecile active.

Anul trecut , 2013, Asociatia si-a schimbat parerea si a creat o  alta platforma in care cei interesati au reinceput sa-si  inscrie bibliotecile. Desigur nu toti, o parte din cei care au contribuit la prima harta , nu mai apar pe cea de a doua.
aici

Acum la conferinta, mai 2014,  cand s-a anuntat ca se prezinta o harta a serviciilor de biblioteca, ne imaginam ca vom vedea harta 2013, in care ar fi putut fi inserate  lista serviciilor pe care respectiva biblioteca le ofera.
Dar nu, a aparut o alta harta in alt format in care se regaseste un cu totul alt set de biblioteci.
 aici  .

O locatie unde se gasesc toate bibliotecile din Romania este situl Biblitotecii Nationale cu baza de date CASIDRO  Desigur difera formatul.

Fiecare judet lucreaza periodic la actualizarea bazei de date a bibliotecilor locale, si a serviciilor acestora, in format de hartie sau in format PDF accesibile pe Internet. de exemplu - Tulcea - ghidul bibliotecilor-http://www.tulcealibrary.ro/ghidul-bibliotecilor-publice-din-judetul-tulcea.portal

Pivind global aceasta poveste, sunt cateva cuvinte care imi vin in minte- lipsa de seriozitate, comunicare deficitara, lipsa de interes, dispret a fiecarei entitati pentru eforturile alteia... Toate linkurile arata eroare, sau pagini care nu sunt disponibile...

Update 2015 august, au disparut toate hartile anterioare , am gasit o unica harta  , Catalogul bibliotecilor românesti.


20 MAI BALZAC


Honoré de Balzac (n. 20 mai 1799, Tours, Franța – d. 18 august 1850, Paris, Franța) a fost un romancier, critic literar, eseist, jurnalist și scriitor francez. El este considerat unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist, romanului psihologic și a romanului fantastic.

Apreciat de critica literară, Gérard Gengembre, G. Vannier, cât și de filozofi sau eseiști ca Alain, Albert Béguin , el a fost caracterizat drept un autor vizionar de către Albert Béguin .

În cultura română a avut doi admiratori de valoare, G. Călinescu, cel care milita pentru balzacianism în articolele sale teoretice exemplificând tehnica acestuia în romanul Enigma Otiliei, și de Mircea Eliade, care, în tinerețe și-a dorit să scrie o monografie consacrată operei lui Balzac. Pornind de la motivul androginului, care constituie de fapt nucleul nuvelei de ample dimensiuni Séraphita, Mircea Eliade a dezvoltat teoria sa din eseul Mitul reintegrări.

Datorită complexității operei sale, Balzac a fost greu de încadrat, atât de critica literară din acea perioadă, cât și de cea de astăzi, ca aparținând unei categori deja existente, aparte. El a creat un adevărat monument, "Comedia umană" ( în franceză Comédie humaine ), ciclu în a cărui componență intră 95 de lucrări terminate ( nuvele, romane și eseuri ) și 48 lucrări neterminate. Ideea continuității dintr-o lucrare în alta, a uninii, a apărut pentru prima dată în 1830, odată cu gruparea romanelor Sarrasine, Gobseck, sub titlul Scènes de la vie privée.









































19 mai 2014

Conferinta ANBPR - Bistrita , 15-16 mai 2014

Bistriţa a găzduit in perioada 15-17 mai  cea de-a XXV-a ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România. Deschiderea oficială a avut loc la Saloanele Hotelului „Coroana de Aur”, în prezenţa a peste 200 bibliotecari, dintre care peste 100 veniţi din ţară şi străinătate.  În cuvântul său, directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”, scriitorul Ioan Pintea, a vorbit despre cinstea dată judeţului nostru ca oamenii care au grijă de casele cărţilor să fie găzduiţi la Conferinţa de primăvară. Preşedintele ANBPR, Dragoş Adrian Neagu, a felicitat administraţia publică locală şi judeţeană pentru faptul că i-a primit în condiţii deosebite pe bibliotecari, care au posibilitatea nu doar să conferenţieze despre rolul bibliotecii în comunitate, ci şi să viziteze meleagurile pe care s-au născut, în urmă cu ani, Liviu Rebreanu, George Coşbuc şi Andrei Mureşanu.

Din partea oficialităților a vorbit preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan:  „Biblioteca Judeţeană Bistriţa-Năsăud este un etalon pentru instituţiile de cultură pentru judeţul nostru, dar şi la nivel naţional”; prefectul Judeţului, Ioan Ţintean:  „un judeţ care, deşi, este mic, este unul dintre cele mai frumoase ale ţării”; primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu;   prof. univ. Grigore Leşe a vorbit despre importanţa cărţilor în formarea unui intelectual, precum şi despre faptul că vine la Bistriţa întotdeauna ca la el acasă;  Irina Petraş, preşedinte USR, Filiala Cluj: „Sunt absolut sigură că viitorul este al bibliotecilor. Lumea este condusă după cărţi, toate cultele au câte o carte de căpătâi. Internetul este doar o aripă a bibliotecilor şi nu afectează cartea tipărită”.  
In cele doua zile s-au sustinut  prezentări în plen, dar şi pe secţiuni,  printre vorbitori au fost  Paul Andre Baran – director Biblionet, Hermina Anghelescu, profesor Wayne State University Detroit, Michigan SUA, Sorin Stanca – director Biblioteca Cluj, Anca Râpeanu – director Biblioteca Metropolitană Bucureşti, Ioan Crihană – director executiv ANBPR, Mariana Herjefschi – director Biblioteca „B.P. Haşdeu” Chişinău .

In prima seară au avut loc  prezentări şi lansări de carte ale editurilor Humanitas, RAO, Cartea Românească, Eikon, Ecou Transilvan, Renaşterea, Curtea Veche, All, Polirom, Charmides, Nomina şi Limes. Un punct aparte , adevărat spectacol la  constituit  lansarea jurnalului „Acum ştiu cine sunt” semnat de Grigore Leşe şi apărut la Editura Humanitas.Despre carte au vorbit Ioan Pintea şi poetul Vasile Dâncu din Runcu Salvei, în cadrul unui concert susţinut în stilul care l-a făcut celebru.

Am fost onorați de prezența   Mitropolitul Andrei Andrecuţ, în calitate de cărturar al plaiurilor Transilvane.a oferit tuturor celor prezenţi la Conferinţă câte un exemplar din cartea ”Mai putem trăi frumos?”, al cărei autor este.
Una peste alta a fost cum consemneaza un ziar local: ”Magie, doine miraculoase, ștaif european și ape limpezi în jurul lui Grigore Leșe la Bistrița”.
















15 mai Ziua Internațională a Familiei

Uniunea Femeilor Bihor a organizat  joi, 15 mai, de la ora 17:00, în Amfiteatrul Bibliotecii , o conferință cu tema“Să cultivăm valorile familiei!”.Evenimentul este prilejuit de Ziua Internațională a Familiei, sărbătorită pe 15 mai. La conferință au  prezentat lucrări în plen:  deputat P.N.L Florica Cherecheș,   psihoterapeut dr. Alin Crețu Societatea Civila Profesionala de Psihologie Oradea .Anul acesta invitat special a fost psiholog Anneli Avelin  de la Centrul International al Femeii din Stockholm – Suedia.
 Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu  , Consiliul Județean Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul de Poliție Județean Bihor si Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai” Bihor , Oradea .



9 mai ziua Europei -




În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Decizia susţinerii acesei celebrări a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuă pe tot parcursul lunii mai.

Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei 'Europe Unite', care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.
Elevii Liceului Teoretic ”Aurel Lazar”  s-au implicat in marcarea acestui eveniment.
Fiecare clasa a avut o tara de prezentat. Activitatea s-a desfasurat in Sala Festiva a scolii si a fost coordonata de prof. Rodica Turcas.

Imaginile sunt grăitoare.













14 mai 2014

9 mai la Cercul militar Oradea

             Joi, 8 mai, la Cercul Militar Oradea, a avut loc Simpozionul dedicat zilei de 9 mai, zi cu triplă semnificaţie istorică:  Ziua Independenţei de Stat a României,  Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite Antifasciste şi  Ziua Europei.
       Simpozionul a fost organizat de ANCMRR "Gl. Traian Moşoiu", în colaborare cu Cercul Militar al Garnizoanei Oradea, şi a fost condus de un prezidiu constituit din comandantul Garnizoanei, colonel Grigore Morar, comandantul CMJ Bihor, colonel Viorel Buhaş, gl. mr. (r) Ioan Bordei, gl. bg.(r.) conf. univ. dr. Vasile Creţ (preşedintele ANCMRR "Gl. Traian Moşoiu), prof. univ. dr. Viorel Faur, conf. univ. dr. Gabriel Moisa, prof. univ. dr. Lia Pop şi elevul Caius Stănişel, de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu". Ca invitaţi, au participat cadre militare active, în rezervă şi în retragere, veterani de război, elevi de la CN "Emanuil Gojdu", însoţiţi de prof. Ioan Birta, elevi de la Colegiul Tehnic "Constantin Brâncuşi", însoţiţi de prof. Florica Avrămuţ,  elevi de la Liceul Teoretic  "Aurel Lazăr", parte a grupului folcloric „Florile primăverii”, coordonat de prof. dr. Livia Ghiurcuţa şi prof. dr. Olga-Valentina Drăgan,  au  sărbătorit Ziua Independenţei de stat a României şi Ziua Europei, în parteneriat cu Cercul Militar Oradea.

           Moderatorul evenimentului a fost gl. bg. (r.) conf. univ. dr. Vasile Creţ. Au prezentat prelegeri: elevul Caius Stănişel (tema: "Semnificaţia zilelor de 9 mai 1877 şi 9 mai 1945 în conştiinţa poporului român"), conf. univ. dr. Gabriel Moisa, de la Universitatea din Oradea (tema: "9 mai de-a lungul epocii moderne şi contemporane: percepţii şi interpretări"), prof. univ. dr. Lia Pop, de la Universitatea din Oradea (tema: "Parlamentul European şi alegerile parlamentare din 2014"), prof. univ. dr. Viorel Faur, de la Universitatea din Oradea (tema: "Consideraţii cu privire la evenimentele aniversare în ziua de 9 mai"). Materialele prezentate au fost de înaltă ţinută ştiinţifică şi academică, fiind apreciate de auditoriu.


            Momentul artistic a constat în două jocuri populare bihorene – ardeleana şi polca – jucate de elevii: Luca Gabriel (clasa a XII-a D), Dudaş Adina (clasa a XI-a E), Ştreng George (clasa a XI-a A), Popa Alexandra (clasa a XI-a E), respectiv şi interpretarea de către eleva Flavia Sferle  (clasa a XI-a E) a două cântece: unul popular şi unul în limba franceză, pregătit sub îndrumarea d-nei prof. Gavra Floare.
Grupul folcloric înfiinţat în urmă cu 3 ani, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” nu este la prima acţiune de genul acesta, el implicându-se în toate activităţile de la nivelul municipiului, de asemenea la nivel judeţean şi naţional.

  Nu demult, în săptămâna „Şcoala Altfel”, în data de 11.04.2014, membrii grupului au reprezentat Bihorul la Festivalul Naţional „Prin tradiţie ... spre identitate!”, desfăşurat la Apahida, în judeţul Cluj, obţinând locul II la joc popular şi locul I la secţiunea de prezentare a costumului. Rezultatele sunt cu atât mai meritorii, cu cât grupul „Florile Primăverii” a concurat cu ansambluri consacrate la nivel naţional şi chiar internaţional.

În perioada următoare, va avea loc diseminarea ediţiei a V –a a Simpozionului „Oradea- centru cultural şi spiritual european. Cultură şi civilizaţie”, înscris în CAE- 2014 al MEN, diseminare realizată prin activităţi ştiinţifice şi artistice ale aceluiaşi grup folcloric „Florile Primăverii”. Activitatea se va bucura şi de implicarea d-nelor prof. Violeta Fetea si prof. dr. Cristina Brădău, precum şi a partenerilor: Cercul Militar Oradea, Biblioteca  Judeţeană „Gheorghe Şincai”, Uniunea Femeilor Române, filiala Oradea, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Muzeul „Ţării Crişurilor”, Universitatea din Oradea.



Imagini de la repetitii.



Echipa  de la Liceul Teoretic ”Aurel Lazar”, Luca Gabriel (clasa a XII-a D), Dudaş Adina (clasa a XI-a E), Ştreng George (clasa a XI-a A), Popa Alexandra (clasa a XI-a E) si profesoarele coordonatoare, prof. dr. Livia Ghiurcuţa şi prof. dr. Olga-Valentina Drăgan. 






                                                      Flavia Sferle  


13 mai 2014

Saptamana familiei

PROGRAM : SANSE EGALE
PROIECT: “IMPORTANTA SI VALOAREA FAMILIEI”
OBIECTIVUL: “SAPTAMANA FAMILIEI “
15 MAI - “ZIUA INTERNATIONALĂ a FAMILIEI”

AGENDA “ SAPTAMANA FAMILIEI”
JOI - 15 MAI orele 9,00
Tema : Familia mea- pozitia si rolul meu in familie”
Dialog interactiv cu prescolari grupa mare- psihodrama
Locatia : Gradinita “Emanuel”
Moderator: psiholog dr. Alin Cretu
Cooronaror; Sateanu Miorita
Coodonator asistent : Violeta Motoc



JOI - 15 MAI 2014 orele 11,00
Evaluarea si premierea eseurilor
Locatia : Penitenciarul Oradea
Tema: “Eu si familia mea”
Participanti: persoane private de libertate
Coordonator: Sateanu Miorita
Coordonator asistent :Teisanu Aurora. Prof. Matei Maria, prof. Pop Ana


JOI - 15 MAI 2014 orele 15,00
Vernisarea expozitiei de desene si colaje
Locatia : Biblioteca Judeteana „Geoerge Sincai
Tema: “Familia prin ochii unui copil”
Participanti: unitati de invatamant scolare si prescolare din judetul Bihor si din Municipiul Oradea



JOI 15 MAI 2014 orele 16,00

Conferinta de presa
Tema: Conferinta internationala:”Sa cultivam valorile si importanta familie”
Locatia : Biblioteca Judeteana „Geoerge Sincai”
Participa: mass media locala , organizatorii proeictului


JOI - 15 MAI orele 17,00
Tema:Conferinta „Sa cultivam valorile si importanta familie”
Locatia : Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai”
Invitati:-psiholog Anneli Avelin – Centrul International al Femeii din Stockholm
-deputat PNLChereches Florica
- deputat UDMR Szabo Odon
- deputat PSD – dr, Sonia Draghici
Progamul conferintei este in lucru



12 mai 2014

"Călătorim în Europa" - 9 MAI 2014



     ''Imnul Uniunii Europene'' a fost fundalul muzical pe tot parcursul acţiunii desfăşurate de către copiii grupei mijlocii ''A'' de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 42 - Oradea, coordonaţi de prof. Tănase Maria, la filiala Ioşia.
     Familiarizaţi cu sediul bibliotecii noastre preşcolarii au realizat un colaj cu steguleţe multicolore, apoi s-au prins în ''Trenuleţul veseliei Europene''călătorind imaginar prin cele 28 de state ale Uniunii Europene.













CONFERINŢA ANBPR BIBLIOPUBLICA “NOVA BIBLIOTHECA

  Provocări și tendințe în bibliotecile publice”
15 - 17 mai 2014, Bistrița
Biblioteca Judeţeană “George Coșbuc” Bistrița-Năsăud

Miercuri, 14 mai 2014
14:00 – 19:00 Cazare participanți
19:00 – 20:00 Cină Hotel Coroana de Aur
20:00 – 21:00 Şedinţa Consiliului de Conducere al ANBPR (Propuneri premii ANBPR)
Joi, 15 mai 2014
Hotel Coroana de Aur Sala de Conferințe
9:00 – 10:00 Înscrierea participanților
10:00 – 11:00 Deschiderea Conferinței
ü      Ioan Pintea, Director Biblioteca Judeţeană “George Coșbuc” Bistrița-Năsăud
ü      Dragoș-Adrian Neagu, Președintele ANBPR
ü      Emil Radu Moldovan, Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud
ü      Ioan Ţintean, Prefectul Judeţului Bistrița-Năsăud
ü      Ovidiu Teodor Creţu, Primarul Municipiului Bistriţa
ü      Paul-André Baran, Director Biblionet, IREX România
11:00 – 11:30 Pauză de cafea
11:30 – 13:00 Prezentări în plen
ü      Irina Petraş, Preşedinte USR - Filiala Cluj Napoca – Biblioteca din noi
ü      Paul-André Baran, Director Biblionet, și Scott Andersen, Director Adjunct Biblionet, IREX România – Perspective post - Biblionet
ü      Janos Pancza, International Operations Officer, Qulto - County Library - as Regional Service Point
ü      Hermina Anghelescu, Profesor Wayne State University, Detroit, Michigan – SUA – Oferta bibliotecii publice: Servicii pentru comunități moderne
ü      Sorina Stanca, Director Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” Cluj - Colecţii digitale româneşti în Europeana
ü      Dr. Liviu-Iulian Dediu, Director IME România - Nova TinREAD și Nova Bibliotheca

13:00 – 15:00 Prânz Hotel Coroana de Aur
15:00 – 16:00 Prezentări în plen şi documente programatice
ü      Anca Râpeanu, Director Biblioteca Metropolitană Bucureşti - Rolurile bibliotecii publice în dezvoltarea comunităţii în mediul internaţional
ü      Mihai Farcaş, Director General, Expert IT - Provocările cărţii în era digitală
ü      Dragoș-Adrian Neagu, Președintele ANBPR - Prezentarea Strategiei de dezvoltare a ANBPR
ü      Adunare Generală pentru vot asupra Strategiei de dezvoltare a ANBPR
16:00 – 16:30 Pauză de cafea
16:30 – 17:30 Bibliotecari şi editori
Lansări şi prezentări de carte. Participă editurile Humanitas, Rao, Cartea Românească, Eikon, Ecou Transilvan, Renașterea, Curtea Veche, All, Polirom, Charmides, Nomina, Limes
17:30 – 18:00 Biblioteci verticale – Grigore Leşe, lansare de carte  Acum ştiu cine sunt, Editura Humanitas, 2014
18:00 – 18:40 Biblioteci verticale - Întâlnire cu IPS Mitropolit Andrei Andreicuţ
18:40 – 19:00 Concert Grigore Leşe
19:00 – 22:00 Cina Festivă Hotel Coroana de Aur
Vineri, 16 mai 2014
10:00 – 11:00 Prezentări în plen
ü      Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR – e-Bibliotecar. Aptitudini pentru Bibliotecarul Modern. Prezentare parteneriat ANBPR – ECDL România
ü      Dragoș Elena, Cristina Galavan - Biblioteca Județeană “Alexandru D. Xenopol” Arad: BIBLIOTECA DE APLICAȚII: Educație Media în Biblioteca Județeană “Alexandru D. Xenopol” Arad
ü      Cătălin Gavrilă - Biblioteca Metropolitană Bucureşti - Filiala Marin Preda: Agent de pază sau bibliotecar – despre diversificarea serviciilor de bibliotecă
ü      Dragoș-Adrian Neagu, Președintele ANBPR – Prezentare Harta serviciilor de bibliotecă
ü      Florica Pop, Director & Cătălina Marincaș, Bibliotecar, Biblioteca Județeană I. S. Bădescu Sălaj: BIBLIOVOLUNTAR

11:00 – 11:30 Pauză de cafea
11:30 – 13:00 Prezentări în plen
ü      Ioana Crihană, Director Executiv ANBPR - Prezentare Profilul Bibliotecarului e-Facilitator
ü      Andreea Iorga, Bibliotecar, Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” Galați – Biblioteca Estivală – oportunitate de petrecere a timpului liber
ü      Barbu Antonela Sofia, Biblioteca Municipală St. L. Roth Mediaş – PINK ENTER Sănătatea la pachet în mediul rural
ü      Mariana Harjevschi, Director Biblioteca B.B. Haşdeu – titlu rezervat
ü      Lidia Kulikovski, prof. univ. dr., Universitatea Chişinău titlu rezervat

13:00 – 15:00 Prânz Hotel Coroana de Aur
15:00 – 16:00
-          Dezbateri profesionale teme actuale în bibliotecile publice
-          Concluziile Conferinței
 16:00 – 18:00 Vizită la Biblioteca Judeţeană George Coşbuc
-          Proiecţie documentar George Coşbuc
-          Expoziţie George Coşbuc
-          Forme ludice - Expoziţie a Liceului de Arte Corneliu Baba, Coordonatori prof. Radu Hangan şi prof. Paul Târziu
18:00 – 19:00 Şedinţa Consiliului de Conducere al ANBPR (Propuneri privind sustenabilitatea ANBPR și planificarea activităților viitoare) – Sediul BJBN
19:30 – 21:00 Cina Hotel Coroana de Aur


9 mai 2014

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Programul de granturi de carti „BOOKS 4 YOUTH” al ...

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Programul de granturi de carti „BOOKS 4 YOUTH” al ...: Programul   Fundatiei Mereu Aproape ...

 Bibliotecile publice bihorene deruleaza permanent programe de lectura pentru elevi si adolescenti. De foarte multe ori aceste evenimente sunt in anonimat si nu au ca finalitate o festivitate de premiere a celor mai merituosi si implicati cititori datorita lipsei mijloacelor materiale, si a imposibilitatii de a asigura cumpararea de premii pentru eveniment.

 Obiectivul acestui proiect este de a asigura  promovarea lecturii in randul tinerilor, prin sustinerea bibliotecilor publice pe care le frecventeaza de ași rasplati participantii la programele de lectura de vara.


Activităţile propuse, în ordinea în care se vor desfăşura:


1.      Lansarea invitatiei de participare  a 10 biblioteci publice la proiectul -Lecturi de vara. O biblioteca poate fi acceptata daca  inscrie  un program de lectura de vara pentru elevi sau adolescenti  care urmeaza sa fie premiat  in cadrul unei festivitati – la care reprezentantii Fundatiei sa fie invitati.
2.      Crearea de pachete de carte – fiecare pachet pentru bibliotecile publice va contine  100 de carti , care vor face obiectul premierii  cititorilor inscrisi. Repartizarea pachetelor in cele 15 locatii .
3.      Intalnire cu bibliotecarii din bibliotecile implicate pentru stabilirea modalitatilor de lucru.   La aceasta intalnire vor fi preluate pachetele de carti.
4.      Derularea programelor de lectura de vara - in 10 biblioteci publice bihorene si in Biblioteca Judeteana si in filialele ei-
5.      Organizarea festivitatilor de premiere- fiecare biblioteca va avea propria lista de castigatori.  Premierea va avea loc in centrele zonale in functie de bibliotecile inscrise in proiect in prezenta reprezentantilor Fundatiei Culturale. Evaluarea si stabilirea castigatorilor, se va face de catre biblioteca gazda.

6.      Organizarea intalnirii de evaluare a proiectului. Toate bibliotecile participante vor aduce  la  intalnirea de evaluare a proiectului, descrierea detaliata a programului de lectura implementat si premiat,   la Biblioteca Judeteana ,   la sfarsitul lui august  .
7.      Va fi editat, de catre echipa de proiect a Fundatiei Culturale ,  in format PDF un    Caiet de Programe de lectura de vara – caiet de bune practici care va contine toate programele de lectura implementate.

Pe parcursul proiectului vor avea loc activitatile de promovare.-pe blogurile individuale ale bibliotecilor, si pe blogul central al Bibliotecilor Bihorene  si al Fundatiei culturale.

La intanirile profesionale de la sfarsitul anului 2014 programul va fi prezentat tuturor bibliotecilor din retea si caietul de bune practici va fi prezentat tuturor bibliotecarilor bihorene.

8 mai 2014

EVOCAREA POETULUI VASILE VOICULESCU

        
UNIUNEA FEMEILOR BIHOR                                                             BIBLIOTECA JUDEȚEANĂ
                                                                                                      O R A D E A “GHEORGHE ȘINCAI                                                                                                                          FILIALA DACIA


Uniunea Femeilor Bihor Oradea in colaborare cu Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai” Filiala DACIA au organizat un moment prin care s-a evocat personalitatea poetului VASILE VOICULESCU cu ocazia comemorarii decesului patronului spiritual al Liceului Tehnologic “Vasile Voiculescu “

La eveniment au paricipat cadre didactice si elevii claselor XI–A si XI -B

S-au expus cateva date importante din viata poetului de catre Sateanu Miorita si s-au recitat poezii din volumele publicate de catre Ileana Bodi –membra a Uniunii Femeilor Bihor Oradea

Activitatea a avut loc in data de 29 Aprilie 2014 la Liceul Tehnologic “Vasile Voiculescu”

Deasemenea tot in 29 Aprilie, cu aceasi ocazie –Filiala “Dacia a Bibliotecii Judetene a invitat membrele Uniunii Femeilor si cititoarele permanente al Bibliotecii sa verniseze “Expozitia de carte a autorului Vasile Voiculescu”,ocazie cu care s-au prezentat date biografice, completate cu comentarii asupa operei literare complex ale poetului Vasile Voiculescu

Profesoara Bernad Florica, poeta Bodi Ileana si elevele de la Colegiul Tehnic “Transivania” au recitat din poeziile autorului evocat

Miorita Sateanu


                                  


                                  

                          

                                    




















Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării