30 iunie 2014

29 IUNIE SFÂNTUL PETRU ȘI PAVEL

Sfantul Apostol Petru

            Informatiile pe care le avem despre Sf. Petru sunt furnizate in special de Evanghelii, Faptele Apostolilor, Epistola catre Galateni a Sf. Apostol Pavel si traditia bisericeasca. Petru a fost de origine din Bethsaida, localitate in apropierea Lacului Tiberiadei. Locul chemarii lui Petru la apostolat este prezentat de Ioan Evanghelistul ca fiind Betania, cand fratele sau, Andrei, cel dintai chemat, l-a prezentat Mantuitorului, in timp ce Evangheliile sinoptice afirma ca a fost Galileea. Aceasta discordanta poate fi rezolvata in sensul ca Petru l-ar fi intalnit pe Mantuitorul mai intai pe valea Iordanului si apoi in Galileea, cand a avut loc chemarea lui finala la apostolat, cu ocazia pescuirii minunate


              Numele lui Petru a fost Simon. La acceptarea lui ca apostol, el primeste numele de Chifa, echivalentul lui Petru in aramaica, ceea ce inseamna piatra. Asemenea fratelui sau, el a fost pescar. Cand si-a inceput activitatea publica, Petru era deja casatorit si se mutase la Capernaum, unde traia impreuna cu soacra sa. Nicaieri nu se face mentiune in legatura cu sotia sa, desi din Epistola intaia catre Corinteni 9, 5, se poate deduce ca el si-a luat sotia in calatoriile sale misionare. Textele canonice nu ne spun daca Petru a avut sau nu copii, doar Faptele apocrife ale lui Petru vorbesc despre fiica sa.

27 iunie 2014

Tabara de arte plastice - Valea lui Mihai 2014




Tabăra de arte plastice din Valea lui Mihai,  a fost anul acesta organizata in perioada  16 - 22 iunie.

Gazde si organizatori  bibliotecarele si biblioteca din localitate, avand fireste sustinerea autoritatilor locale.
Participanti la tabara au fost  22 artiși oaspeți  din Romania si din Ungaria  și 9 artisti din localitate   .

Fondul cultural al orașului s-a îmbogățit cu 65 opere de artă.



In imagini, de la vernisajul expozitiei organizate -  Attila Balázs, Ilona Szalai, Kovács Éva, Kiss György, Kovács Zoltán, Angéla Molnár, Bányai Szabados Katalin, Zoltán Molnár, Fekete Hajnalka şi Patai István, Cristina Popon, Kertész Zoltánné Lécz Enikő, Attila Karsai şi Nyakó Irénke.

29 IUNIE NICOLAE BĂLCESCU

           

Nicolae Bălcescu (n. 29 iunie 1819, București — d. 29 noiembrie 1852, Palermo) a fost un istoric, scriitor și revoluționar român. Ideologia comunistă românească, sprijinindu-se pe unele lucrări ale lui Karl Marx, îl considera pe Nicolae Bălcescu drept un înaintaș al acesteia. De aceea, pe biletele bancare românești, de 1.000 de lei, ediția 1950, precum și pe cele de 100 de lei, edițiile 1952 și 1966, a fost gravată imaginea lui Nicolae Bălcescu. Peste 10 localități rurale, precum și străzi din România comunistă au primit numele lui Nicolae Bălcescu, în memoria revoluționarului pașoptist.Iată un exemplu de caracterizare făcută de către ideologia comunistă lui Nicolae Bălcescu: „Nicolae Bălcescu este figura cea mai luminoasă a revoluției de la 1848. E tipul revoluționarului care, înțelegând mersul istoriei, și-a dat seama că adevărata revoluție trebuie să se sprijine pe forța poporului, să-i exprime năzuințele și drepturile. Bolnav de ftizie, având de îndurat lipsurile și greutățile exilului, în preajma ultimei sale călătorii spre țărmurile cu climă blândă ale Mediteranei, unde își va da sfârșitul, Nicolae Bălcescu ne apare în acest portret cu fruntea vastă de gânditor, dominată de focul privirii, cu ochii mari, pătrunzători, care exprimă o adâncă viață interioară.

Cu prilejul împlinirii a 190 de ani de la nașterea lui Nicolae Bălcesu, Banca Națională a României a pus în circulație, la 30 decembrie 2009, trei monede, una de aur (cu valoare nominală de 500 de lei, într-un tiraj de 500 de exemplare), una de argint (cu valoare nominală de 10 de lei, într-un tiraj de 1.000 de exemplare) și alta de tombac cuprat (cu valoare nominală de 1 leu, într-un tiraj de 1.000 de exemplare).


Sursa
Wikipedia, enciclopedia liberă



25 iunie 2014

Prietenii Cartii din Cefa - jurnal

16 iunie -  Bun-regăsit! Saptamana trecuta ne-am întîlnit joi şi , la cererea membrilor clubului am vizionat un film. A fost ales filmul Uimitorul Om-Păianjen. Îi mulţumim pe această cale lui Mihai Roman care ne-a asigurat asistenţa tehnică , cu multă răbdare . Vineri , la invitaţia elevilor din clasa a VIII-a am asistat la ultimul sunet de clopoţel al promoţiei 2013-2014 . Festivitatea de absolvire a fost organizată excepţional de conducerea Şcolii Gimnaziale nr. 1 Cefa şi am simţit cu toţii , părinţii , dascălii , copiii , invitaţii emoţiile inerente unui astfel de moment. Mă uitam la absolvenţi şi mă gândeam ce repede a trecut timpul.! Din copiii de odinioară, cu creştetul cât masa au devenit adolescenţi, nişte adolescenţi frumoşi gata de a-şi lua zborul spre alte zări în vederea desăvârşirii lor ca oameni . Dragii mei, să vă fie zborul lin ,urcuşul fără capcane şi drumul vieţii fără piedici! Succes la toate examenele atât la cele şcolare cât şi la cele ale vieţii şi vă asigur dragii mei că vă aşteaptă destule. Vă mulţumesc pentru atenţia voastră şi vă asigur că întotdeauna veţi avea un loc în inima mea!


10 iunie - Bun-regasit tutoror! Ce saptamana frumoasa si bogata am avut in cea de dinaintea Rusaliilor!Luni , 2 iunie , am citit din Aventurile lui Tom Sawyer a celebrului Mark Twain , cel care a incantat copilaria si adolescenta atator si atator generatii , mereu actual , hatrul , comicul si nemuritorul Twain. Joi, am vizionat ( sau mai bine -spus am incercat sa vizionam) un film . Treaba a reusit doar pe jumatate caci nu am avut sonor, asistentul nostru tehnic a promis ca va rezolva problema. Ca sa compensam acest mic neajuns si nu numai de aceea, ci ca rasplata a prezentei lor la clubul de lectura am oferit membrilor cate o carte si o diploma, oferite de Biblioteca Judeteana " Gheorghe Sincai" Oradea tocmai in acest scop. Asadar , o saptamana a bucuriei. Si ca o incununare a bucuriei, au venit Rusaliile , sarbatoarea pogorarii Sfantului Duh , cand , a fost intemeiata Biserica in chip vazut. Duminica, la Sfanta Biserica , Parintele Purtan , ne-a explicat , im maniera dumnealui incofundabila si emotionanta despre semnificatia acestei mari sarbatori iar eu nu pot sa adaug decat: mergegi copii si la Biserica cat de des puteti , nu numai la clubul de lectura. Inainte de a ajunge pe la scoala , adica inainte de a ajunge oriunde am dori , am fost cu totii ma intai la Biserica cand am primit taina Sfantului Botez si de acolo am pornit cu totii in viata.



Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: "Împreună în lumea basmelor"- Lecturi de vara la B...

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: "Împreună în lumea basmelor"- Lecturi de vara la B...: Aristan Marinela , bibliotecara la Biblioteca Madaras, iși asteptă  cititorii sa intre ”Împreună în lumea basmelor ”




”În această vară îmi aștept cititorii să facem o călătorie în lumea basmelor, o lume unde domină frumosul, binele, înțelepciunea, încrederea și speranța.
Scopul activității: - stimularea interesului pentru lectura individuală și colectivă în vederea dezvoltării și activizării vocabularului și a dobândirii unor tehnici de muncă intelectuală.
Activități: - lectură individuală și colectivă; citire pe roluri; jocuri cognitiv-distractive cum ar fi Ghiciți personajul, Numiți povestea, Numiți autorul ș.a.; rezolvarea unor fișe, a unor rebusuri; premierea participanților.
Activitățile se vor desfășura în lunile iulie și august.
Premierea se va face cu cărțile primite de la Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Șincai" Oradea prin proiectul Lecturi de vară.”


http://bibliotecacomunalamadaras.blogspot.ro/2014/06/impreuna-in-lumea-basmelor.html

24 iunie 2014

Programul grupului Maramureşul istoric - 27.06 ÷ 06.07.2014

 Programului grupului Maramureşul istoric, cuprins în cadrul proiectului cultural-educativ transfrontalier: „Învăţământ şi generozitate – cunoaşterea, valorificarea şi păstrarea tradiţiilor culturale ale României şi Ucrainei, prin organizarea de tabere de elevi şi cadre didactice“ - ediţia unsprezecea, proiect desfăşurat de către Asociaţia Morăriţa din Oradea în parteneriat cu Fundaţia Dacia – Apşa de Jos - Maramureşul istoric – Ucraina în Oradea în perioada 27.06÷05.07.2014

Vineri - 27.06.2014 – ziua I-a:
1.     16.30÷17.30 – Sosirea grupului Maramureşul istoric în Oradea. Cazarea la Colegiul Tehnic Mihai VITEAZUL;
2.     19.00÷22.00 - Masa de seară – Program de acomodare şi odihnă

Sâmbătă - 28.06.2014 – ziua II-a:
1.     08.30÷09.00: Micul dejun
2.     09.00÷18.00: Program recreativ: Bãile 1 Mai – Ştrandul Venus;

Duminicã - 29.06.2014 – ziua III-a:
1.     08.30÷09.00: Micul dejun
2.     09.00÷18.00: Program recreativ: Bãile 1 Mai – Ştrandul Venus;

Luni - 30.06.2014– ziua IV-a:
1.        09.30÷10.30: Vizitarea Primăriei Municipiului Oradea  şi a Turnului Primăriei – întâlnirea tradiţională cu dl. Ilie BOLOJAN, Primarul Oradiei;
2.        10.30÷18.00: Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;

Marţi - 01.07.2014– ziua V-a:
1.     09.30÷10.30: Vizitarea Muzeului Centrului Eparhial Oradea – Întâlnire cu Preasfinţitul Episcop Dr. Sofronie Drincec – Întâistătătorul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei;
2.     10.30÷18.00: Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.     19.00÷20.30: Activitate culturală publică: Lansarea Gazetei APŞA şi a Revistei  Familia Română(cele mai noi numere din anul 2014) - Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea;

Miercuri - 02.07.2014 – ziua VI-a:
1.     09.30÷10.30: Depunere omagială de jerbe şi buchete de flori în amintirea fiului satului Apşa de Jos din Maramureşul Istoric – Dr. Mihai Marina - consul şi consul general al Consulatului Regatului României Mari, instituţie a statului român care a funcţionat la Oradea în clădirea Muzeului Memorial Aurel LAZÃR(str. Aurel LAZÃR, nr.13), în perioada iunie 1941 ÷ 1943 şi în clădirea Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei şi Bihorului(str. Roman Ciorogariu, nr.3) în perioada 1943 ÷ sept. 1944;
2.     10.30÷18.00: Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.     19.00÷20.30:  Lansarea cărţii:„10 ani de existenţă“ – Cenaclul literar Barbu Ştefãnescu Delavrancea – Sala Festivã a Baroului Avocaţilor Bihor

Joi - 03.07.2014 – ziua VII-a:
1.     09.30÷10.30: Vizitarea Bibliotecii Universităţii Oradea – Salutul conducerii Universităţii Oradea, identificarea posibilităţilor derulării unor proiecte comune;
2.     10.30÷18.00: Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.     18.30÷20.00: Vizitarea Mãnãstirii Sfintei Cruci - Participarea la slujba vecerniei;

Vineri - 04.07.2014 – ziua VIII-a:
1.     09.30÷10.30: Vizitarea Bibliotecii Judeţene ,,Gheorghe ŞINCAI“; Vizitarea Muzeului Militar – Filiala Oradea;
2.     10.30÷18.00: Program recreativ – Bãile Felix – Ştrandul Felix;
3.     19.00÷21.30: Cinã festivã;

Sâmbãtã - 05.07.2014 – ziua IX-a:
3.     09.30÷17.30: Excursie la Stâna de Vale;
4.     10.30÷18.00: Program recreativ: Bãile 1 Mai – Ştrandul Venus;

Duminicã - 06.07.2014 – ziua X-a:
3.     07.30÷09.30: Micul dejun şi predarea spaţiilor de cazare;
4.     10.30÷14.15: Program recreativ: Bãile 1 Mai – Ştrandul Venus;
5.     14.15 – Deplasarea grupului cãtre frontiera Sighetul Marmaţiei - Slatina.

         Tiberiu   MORARU



             Preşedintele Asociaţiei Morãriţa

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara-la biblioteca Salonta

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara-la biblioteca Salonta: EȘTI ELEV ? ÎȚI PLACE SĂ CITEȘTI? VREI SĂ FII MAI INFORMAT? VINO LA BIBLIOTECĂ ȘI ÎN TIMPUL VACANȚEI! CITEȘTE ȘI LA SFÂRȘITUL...



EȘTI ELEV?
ÎȚI PLACE SĂ CITEȘTI?
VREI SĂ FII MAI INFORMAT?
VINO LA BIBLIOTECĂ
ȘI ÎN TIMPUL VACANȚEI!
CITEȘTE ȘI
LA SFÂRȘITUL VERII
VEI FI RĂSPLĂTIT CU
PREMII ÎN CĂRȚI!
TE AȘTEPTĂM CU DRAG
LA IZVORUL NESECAT AL
CUNOAȘTERII, LA
BIBLIOTECA ORAȘULUI SALONTA!

TANULÓ VAGY?
SZERETSZ OLVASNI?
SZERETNÉL TÁJÉKOZOTTABB LENNI?
GYERE A KÖNYVTÁRBA
A VAKÁCIÓBAN IS!
OLVASS
ÉS A NYÁR VÉGÉN
 KÖNYVJUTALOMBAN RÉSZESÜLSZ!
SZERETETTEL VÁRUNK
AZ ISMERETEK
KIAPADHATATLAN FORRÁSÁNÁL,


 A VÁROSI KÖNYVTÁRBAN!

Clubul AS al Doamnelor - intalnirea din iunie

UNIUNEA FEMEILOR BIHOR ORADEA
Str. Iuliu Maniu nr. 64
Telefon 0359426134, 0770140956
E-mail :unfemei@yahoo.com
Nr.136 /23 IUNIE 2014


Clubul As al Doamnelor pentru luna IUNIE 2014 va invita sa aisistati la prezentarea :


“DUBAI – ORASUL SUPERLATIVELOR FASCINANTE” 

Expunerea este sustinuta de doamna prof. TEREBENT ANA,   miercuri  25 IUNIE 2014 de la orele 17,00.

Mentionam ca este ultima intalnire din prima jumatate a anului 2014. Activitatea se va relua, dupa o scurta vacanta, la sfarsitul lunii SEPTEMBRIE .


Cu deosebita stima

 ing.Miorita Sateanu
coordonator Club  AS al Doamnelor 
Cetatean de onoare al Municipiului Oradea
www.uniuneafemeilorbihor.blogspot.ro
                 

20 iunie 2014

Expozitie de carte - Biblioteca Sacueni


19 IUNIE GEORGE CĂLINESCU



George Călinescu (n. 19 iunie 1899, București — d. 12 martie 1965, Otopeni ) a fost critic, istoric literar, scriitor, publicist, academician român, personalitate enciclopedică a culturii și literaturii române, de orientare, după unii critici, clasicizantă, după alții doar italienizantă sau umanistă.

Este considerat drept unul dintre cei mai importanți critici literari români din toate timpurile, alături de Titu Maiorescu sau Eugen Lovinescu. Își semnează întotdeauna articolele ca G. Călinescu, după o modă destul de răspândită în perioada interbelică.

Romancierul, poetul și dramaturgul

Scrie romane de tip balzacian (cu intenție polemică evidentă), obiective, la persoana a treia, denumite dorice, în terminologia lui Nicolae Manolescu din studiul asupra romanului românesc, Arca lui Noe, începând de obicei cu descrierea decorului caselor, unde are loc acțiunea romanului. Enigma Otiliei, narează povestea de dragoste nefericită dintre Felix și Otilia, Cartea nunții este un roman despre căsătorie, Bietul Ioanide și Scrinul negru au în centru figura unor intelectuali (arhitectul Ioanide în Bietul Ioanide și apoi și în Scrinul negru), iar acțiunea lor are loc în perioada interbelică și imediat după aceasta, în epoca Republicii Populare Române. Ca fapt divers, titlul romanului Scrinul negru provine de la un obiect de mobilier real, un scrin de culoare neagră, pe care l-a cumpărat dintr-un talcioc și în care a descoperit arhiva unei familii. A mai scris versuri, Lauda lucrurilor; teatru, Și un, mit mongol; note de călătorie; publicistică, iar Cronicile mizantropului au devenit brusc, după 1947, Cronicile optimistului.

Apariția în 1932 a Vieții lui Mihai Eminescu l-a consacrat pe G. Călinescu istoric literar. Apreciind cartea drept "monumentul cel mai impunător ce s-a ridicat până astăzi lui Eminescu", G. Ibrăileanu remarca meritul autorului de a fi luminat personalitatea eminesciană în toate aspectele ei, realizând o biografie științifică ce "te încânta ca o operă de arta", o "opera de creație" care îl așeza pe autorul ei printre "scriitori cei mai artiști ai noștri".
Vieții lui Mihai Eminescu i-au urmat cinci volume de exegeza consacrate operei celui mai mare poet român. Opera lui Mihai Eminescu constituie cea mai ampla cercetare de pana astăzi asupra creației eminesciene în ansamblul ei, Călinescu valorificând pentru întâia oară în mod științific și comoara pe care o reprezintă manuscrisele postume.

                      




             









Sursa

Wikipedia, enciclopedia liberă


 
http://www.bing.com/search?q=george+calinescu&qs=n&form=QBLH&pq=george+calinescu&sc=8-16&sp=-1&sk=&cvid=27a70d508599466b9d5efb8ac38b4704

19 iunie 2014

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara - Biblioteca de Vacanta la Stei

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara - Biblioteca de Vacanta la Stei: Biblioteca Publică din Stei va invita sa va petreceti lunile de vară  in  salile racoroase , alaturi de carti, in proiectul Biblioteca de vacanta.


Activități: Întruniri tematice, lectură individuală și colectivă, citirea cu intonație, recitări, educație literară și artistică, educație pentru sănătate, lecții de educație civică și preventivă, realizarea de desene cu imagini din lecturile citite și organizarea unor expoziții în incinta bibliotecii, realizarea unor scenete sau teatru de „păpuși” desenate de micii utilizatori și acordarea unor premii constând în publicații literare, pentru cel mai fidel utilizator de vacanță.
v 1.07-31.07.2014- Lectură colectivă și analizarea textelor citite(caracterizarea personajelor pozitive și negative, posibilități de reinventare a poveștilor citite, pentru ca toate personajele noastre să devină pozitive, transpunerea lor în viața cotidiană).
v 4.08-22.08.2014- Realizarea unei scenete care să cuprindă personajele analizate mai sus, cu păpuși și decoruri desenate de copii în cadrul „Atelierelor Artistice” din incinta bibliotecii.
v 29.08.2014- Organizarea unei mici festivități de premiere a tuturor participanților la Proiectul „Biblioteca de Vacanță”.


Bibliotecar Marina Petrila

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara la Filialele Bibliotecii Judetene

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara la Filialele Bibliotecii Judetene:



ÎN PERIOADA 1 IULIE-31 AUGUST LA 
FILIALA DACIA 
SE DERULEAZĂ CONCURSUL DE LECTURĂ ÎNTITULAT 
“DIMINEŢI DE BASM”

PENTRU MAI MULTE INFORMAŢII ADRESEAZĂ-TE BIBLIOTECARELOR DIN FILIALĂ.

18 iunie 2014

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara - concurs de eseuri

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Lecturi de vara - concurs de eseuri

Comemorare Mihai Eminescu la Filiala Dacia

         La initiativa Uniunii Femeilor din Bihor, in data de 16 Iunie,  a avut loc la Filiala Dacia, un recital de poezie  pentru  marcarea a  125 de ani de la  trecerea in nefiinta a poetului nostru national, Mihai Eminescu.

Invitatii poeti, actori, profesori sau doar iubitori de poezie au avut fiecare un cuvant de omagiu sau  un vers de spus.
Din opera poetului au recitat Ileana Bodi, Miorita Sateanu, Belicciu Hortenzia  si Rin Tripa. Iar poezii proprii inchinate poetului au recitat din creatia proprie, Ioana Precup,Ileana Bodi,  Aurel Horgos si Lucian Munteanu .  In acest cadru intim , a fost dovedit inca o data ca ”Prin Eminescu sufletul nostru ramane vesnic tanar”.















15 IUNIE MIHAI EMINESCU

 Eminescu, Mihai (n. 15 ian. 1850, Ipoteşti, jud. Botoşani – d. 15 iun. 1889, Bucureşti) – 125 de ani de la moartea marelui poet român, prozator şi publicist.
Opera poetică eminesciană a fost divizată de destinul poetului în două secțiuni, prima, cea antumă a fost publicată în timpul vieții poetului de Titu Maiorescu la editura Socec, cu puțin timp înainte ca mintea acestuia să se întunece în 1880. Cea mai mare parte a creației sale a rămas în manuscris, predate de Titu Maiorescu Bibliotecii Academiei Române, unde au fost folosite inițial de Perpesscius pentru ediția critică, inițiată în 1939 la Editura Fundațiilor Regale Regele Carol al II-lea, și finalizată abia în anul 2000.

"În universul operei, proza se arată ca o densă complementaritate de idei și imagini a poeziei, pe care, în numeroase feluri, o duce mai departe și o explică. Ne întrebăm adesea cum s-ar înțelege structura roului titanic ori demonic din poezia eminesciană dacă n-ar interveni paginile cu motivări ample și coerente adânc din Geniu pustiu ori Sărmanul Dionis? Sau cum s-ar pătrunde în lupta eroului cu categoriile de spațiu și timp fără elucidările filosofice din Sărmanul Dionis? Trecerile de la o ipostază filosofică la alta, modificările în concepția despre lume și erou a poetului, raportul dintre gândul filosofic și ideea mito-poetică sau imagine se limpezesc numai luminate de proză, care oferă adesea și valori estetice de mâna întâi.” (Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Eminescu–cultură și creație)
"Eminescu este un povestitor fantastic căruia i se impune nu observarea realității, ci recompunerea ei vizionară, grea de semnificații adânci. Nimeni înaintea lui Eminescu și nimeni după el n-a reușit mai bine în acea pictură fantastică a realității care amintește de arta unui William Blake.” (Tudor Vianu)



SURSA
http://ro.wikipedia.org/wiki/Mihai_Eminescu

13 iunie 2014

PREMIEREA CELUI MAI FIDEL CITITOR

                                          

         Odata cu incheierea anului scolar , Biblioteca Comunala Chislaz si-a premiat cititorii.             
        Cititoarea, Pop Lacrimioara,  este eleva in clasa a V a a scolii din localitate.

        Ca premiu au fost oferite , o diploma de excelenta si o carte.



Tiriteu Madalin

11 iunie 2014

10 IUNIE ION CREANGĂ

Ion Creanga
(10 iunie 1839 - 31 decembrie 1889)

Creanga, Ion (n. 10 iun. 1839, satul Humuleşti, azi Ion Creangă, jud Neamț – d. 31 dec. 1889, Iaşi) – 175 de ani de la naștere și 125 de ani de la moartea cunoscutului prozator român


Trăsătura dominantă a artei, a creației sale, o constituie talentul narativ, povestirea definindu-se preponderent epic, iar tipologia, etic. Umorul operei izvorăște din viata și o exprima plenar. 
 Prin opera sa, se înscrie în rândul marilor scriitori ai lumii. Dimensiunea universala este unanim pusa în valoare de J. Boutiere, Angelo de Gubernatis, Mitte Kremnitz, G. Weigand, Constancia Mayzlowna, Lucy Byng, Agnesina Silvestri-Giorgi, Luigi Salvini ca si de alti cercetatori, iar la noi de catre G. Călinescu, Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Valeriu Cristea














1889 - In data de 31 decembrie, Ion Creanga se stinge din viata in acelasi an cu Mihai Eminescu.

Surse:
http://www.calificativ.ro/ION_CREANGA-a4560.html 
http://www.scritub.com/personalitati/Ion-Creanga-iunie-decembrie1821412517.php

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării