29 august 2014

Biblioteca Bratca: MIRACOLUL LECTURII ÎN UNIVERSUL FASCINANT AL CĂR...

Biblioteca Bratca: MIRACOLUL LECTURII ÎN UNIVERSUL FASCINANT AL CĂR...:                                                  Vara s-a sfârşit iar proiectul „Lecturi de vară”, se apropie și el, cu pași repezi, de final. Cum a fost? Cum s-a desfășurat? Așa cum am stabilit în programul bibliotecii.







Douăzeci și cinci de elevi și tineri au participat cu fidelitate, cu pasiune și iubire pentru cărți, la lecturile individuale sau colective, la lecturile cu voce tare, cu intonație, cu dicție, la lecturile pe roluri. Citind din ,,Micul Prinț’’, scrisă de Antoine de Saint - Exupery, cel pentru care nu se poate trăi fără poezie, culoare și dragoste, dar pentru care chiar și deșerturile ascund fântâni cu apă bună pentru suflet, iar stelele știu să râdă; din dialogul dintre vulpe și Micul Prinț, copiii au înțeles că a iubi înseamnă a fi responsabil față de cineva . Au înțeles că dragostea te face să cunoști mai profund pe celălalt și să judeci după fapte....


Bibliotecar, Luminita Izdraila

28 august 2014

ZIUA LIMBII ROMÂNE



„Limba este întâiul mare poem al unui popor.“ – afirma scriitorul, poetul Lucian Blaga.
Începând cu anul 2013, la data de 31 August se sărbătorește Ziua Limbii Române.
Limba română este una dintre marile comori ale României. Este comoara sufletului românesc. Ea seamănă cu un cântec neîntrerupt, în care sunt cuprinse toate frumusețile acestui pământ, toate bucuriile, dar și durerile pe care le-a trăit acest popor în decursul îndelungatei și frământatei sale istorii.
Fără limba pe care ne-au transmis-o odată cu viața n-am putea exista ca ființe cuvântătoare și ca popor vrednic de a sta alături, cu toată demnitatea, din punct de vedere intelectual, alături de popoarele cu adevărat înaintate ale lumii.
Bogăția interioară a limbii, mlădierea ei, îndreptățeau pe oamenii de litere ai timpului (mai ales la începutul secolului al XIX-lea) să afirme că în ea se pot exprima „sentimente și idei oricât de înalte, simțiri oricât de adânci…“
Scriitorii, poeții mai cu seamă, au înfrumusețat-o necontenit, i-au dăruit nestemate în versuri sau în proză. Numărul lor este impresionant. De la primii cronicari și până în zilele noastre, ei și-au făcut datoria, slujind frumosul și binele patriei. Să rostim cu pioșenie numele lui Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești“, al lui Vasile Alecsandri, „Bardul de la Mircești“, al lui Mihail Sadoveanu, „Ceahlăul prozei românești“ sau al lui Nicolae Iorga, „Piscul culturii românești“.
A o cultiva mereu și mereu, și a te exprima frumos în limba neamului tău, fără a o schilodi, fără a scrie urât și incorect, este o datorie de onoare a fiecărui român!




                                               Rugină Irina, bibliotecar responsabil
Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta


27 august 2014

Lecturi de weekend 32



CHRISTOPHER BUCKLEY (n. 1952, Washington), scriitor si editor la Forbes, este unul dintre satiristii politici de forta ai Americii. Fost consilier personal al lui George Bush, Buckley nu rateaza prilejurile de a-i lua peste picior pe democrati.

Titlul românesc al cărții, Fumatul strict permis , apărută la Humanitas în 2009, nu mi se pare ca e prea fericit ales. Titlu este de fapt ”Thank you for smoking„ ”Îți multumesc fumătorule” în traducere foarte liberă,   e mai aproape de spiritul cărții  .


Coperta cărții povestește:
”America a decis: există oameni şi fumători. Aceştia din urmă, o subspecie stigmatizată, îşi găsesc apărătorul în persoana lui Nick Naylor, un as al controverselor publice şi al mersului pe ace. Naylor câştigă bine din lobby-ul protabagic, dar îşi asumă riscuri. Căci nu-i puţin lucru să fii invitat la Larry King sau la Oprah fără să ţi se spună că în platou se află şi un canceros de optsprezece ani în fază terminală. Nici să fii comparat cu criminalii de război nazişti. Şi nici să fii răpit, îmbrăcat în plasturi cu nicotină şi ameninţat cu o moarte lentă. În lumea lui Naylor, nu doar fumatul dăunează grav sănătăţii, ci şi încurajarea lui. Dacă nu eşti atent, te poţi trezi strivit ca un muc de ţigară, cu sufletul scurgându-se din tine ca un fum.”

Dar în carte nu e vorba numai despre fumători , ci și despre promovarea altor tipuri de dependențe, dependența de alcool și dependența de violență prin folosirea armelor de foc.

Trăim într-un secol în care fiecare industrie are nevoie să fie promovată pentru a supraviețui și pentru a aduce beneficii din ce în ce mai mari proprietarilor lor.  Nick , Bobby și Polly asta fac, își plătesc ”ratele la casă ” promovând fumatul,  armele de foc și băuturile alcoolice.  Pentru  a apăra drepturile fumătorilor  Nick, aplică  o tehnică folosită în jiujitsu, se folosește de forța adversarului pentru al învinge; și cum oponenții  au diverse doze de ipocrizie și nesinceritate atașate , reușește totdeauna să-i învingă.

Ce este cel mai interesat este sfârșitul . Toți cei trei prieteni care trăiau din promovarea acestor vicii, se  transformă în oponenți  ai industriilor  care până atunci le-au plătit ”ratele la casă”.
Nick chiar acceptă să facă închisoare pentru o vină care nu este a lui, în numele vinovăției de a fi fost părtaș la moartea a sute de mii de fumători încurajați de el .

E o carte inteligentă , antipatică pe alocuri, umoristică in alte locuri, dramatică  și în final uluitoare. Evaluarea permanentă a situațiilor prin care trece personajul permite schimbarea de opțiuni, redefinirea, acceptarea unui alt început , în alt fel.

Triste istorii de biblioteca

O incursiune in bibliotecile publice abandonate ale Judetului Bihor.
Interesul pentru carte , educatie si cultura este evident. In acesta selectie pe care am facut-o este vorba de 11 locatii  , si de  aproximativ- 100.000 de carti abandonate, aruncate sau depozitate in conditii imposibile.

Trista istorie,  o foarte acuta lipsa de oameni dedicati.
Toata lumea se ascunde dupa niste texte standard, nu se mai citeste, nu mai vine nimeni la biblioteca. Sigur ca nu mai vine sa ia carti mucegaite , din sali din care cad tavanele si unde functionarul delegat de primarie sa tina cheia de la lacatul bibliotecii nu o mai gaseste.

Pozele sunt cam vechi, imediat fac 10 ani, din pacate nu avem  mesaje ca lucrurile s-ar fi schimbat pe acolo.


 An de an vine un raport statistic  pe care unica inregistrare este numarul de volume- 11477 . Nu mai sunt completate nici un fel de alte date- numar de bibliotecari, cititori inscrisi , frecventa sau achizitie. 
Totul se rezuma la un lacat pe o usa.






In 2007 o solutie de compromis pentru biblioteca din Dragesti a fost functionarea in acelasi spatiu cu biserica Greco Catolica locala.

Ultimul raport statistic din 2004 arata ca in biblioteca erau inregistrate 8500 carti.
In 2007  procesul verbal de vizita   consemneaza lipsa oricarui instrument de gestiune, RMF, sau RI.

25 august 2014

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Intalnire de bilanț a bibliotecarilor din filiale

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Intalnire de bilanț a bibliotecarilor din filiale: Joi , 21 august , bibliotecarii din Filialele Bibliotecii Judetene ”Gheorghe  Șincai ” au  avut o întâlnire de lucru la Filiala Felix. ...


Timpul nu a ținut cu noi, cele patru ore a plouat continuu, si nu ne-am putut deloc bucura de peisajul sațiunii.
Profesional însă a fost o întâlnire de bilanț a proiectului Lecturi de vară.
Fiecare dintre colegi au prezentat rezultatele avute si modul de lucru, și împreună am stabilit care vor fi datele evenimentelor de premiere a participanților la proiect. In principiu, aceste festivitati de premiere vor avea loc în prima si în a doua saptămână din septembrie , ca o răsplată a copiilor harnici care au participat la programul de vacanță, un stimulent înainte de începerea școlii.

Fiecare proiect de lectură a avut intre 20 si 40 de participanți, din clasele a IV până în clasele a XI-a .
Conform fișelor de lectură, cărțile citite au fost atât din literatura școlară  recomandată de profesorii de română , cât și clasici ai literaturii universale care au literatură pentru tineri , sau autori mai noi care se inscriu pe listele preferințelor personale.... Nimeni nu a incercat să le impună lecturi , bibliotecarii au făcut recomandări  lăsând copiii și tineri să își aleagă lecturile favorite, încercând astfel să deschidă gustul pentru lectura de plăcere.






22 august 2014

Cititorii noștri!

Filiala Felix are in fiecare vară musafiri speciali. Anul acesta ne-a vizitat dl Sorin Ioan Boldea care asigurandu-ne de stima si dragostea lui ne-a donat 2 din lucrările sale: Particularitățile Lexicului Bărnuțian și volumul de poezii Dacii Trăiesc.

Volumele vor imbogati colectia de carți cu autograf a Filialei Felix.












Festivitate de premiere la Madaras

Miercuri 20 august, cei 15 copii participanti la Programul de Lectura de vara al bibliotecii Madaras au fost premiati . Au fost prezenti alaturi de Aristan Marinela Lacrimioara , Delia Pantea – bibliotecar metodist la Biblioteca Judeteana ‘’Gheorghe Sincai” Oradea, presedinte al Fundatiei Culturale de pe langa Biblioteca "Gheorghe Sincai" si d-na invatatoare Nicoleta Balaj.




Cartile pregatite pentru a fi date ca premii!

Copiii , care asteptatu cu nerabdare sa primeasca cartile.


Portofolilu pe care il are fiecare  dintre participanti. Unii copii vor folosi acest portofeliu la inceperea scolii, pentru a arata ce au lucrat in vacanta.

Premierea efectiva.

Doamna invatatoare Nicoleta Balaj, 7 dintre copiii participanti sunt din clasa dansei, restul sunt elevi mai mici sau mai mari din scolile din localitate.



19 august 2014

In lumea basmelor- la biblioteca Madaras

La inceputul lui iulie, in prima intalnire din programul de lectura din aceasta vacanta,  am citit basmul "Sarea in bucate" de Petre Ispirescu.
Copiii au cautat pe internet sau in cartile puse la dispozitie cateva date biografice ale lui Petre Ispirescu si cateva titluri de basme. Dintre basmele scrise de el au ales sa citim "Sarea in bucate".
Au citit basmul pe roluri, am explicat cateva cuvinte necunoscute lor si am povestit oral, urmand ca ei sa povesteasca in scris pentru urmatoarea intalnire.
Mi-am propus sa descoperim si cateva proverbe codate, dar pentru ca basmul a fost destul de lung ne-am intalnit a doua zi sa lucram pe fisele cu proverbe. Am descoperit primele cinci proverbe si am discutat despre fiecare.


In a doua saptaman din iulie ,  ne intalnim  dn nou  "In lumea minunata a basmelor".  Continuand cu povestea inceputa , au povestit basmul  și  miercuri au fost actori,  au interpretat rolurile personajelor dinSarea in bucate. Au fost niste actori minunati. Au mai descoperit si cateva proverbe codate din fisa lor de lucru.
Copiii isi doresc sa semene sau sa fie unele dintre personajele intalnite in textele literare pe care le citesc,  
Daca miercuri copiii  fost actori joi au fost spectatori. Au vizionat filmul Sarea in bucate si au putut astfel compara  cum au interpretat ei rolurile si cum au fost interpretate in film de actori adevarati.

Basmul pe care l-am citit la intalnirea din aceasta saptamana ( 25 iulie) a fost "Norocul si mintea" de Radulescu-Codin.
Copiii au citit textul pe roluri, am explicat cuvintele necunoscute sau unele expresii intalnite in text si au povestit oral. Concluzia la care au ajuns a fost ca degeaba ai noroc daca nu ai minte.
Deoarece copilaria este lumea jocului, au urmat cateva jocuri educationale de pe didactic.ro.


Prima saptaman din august. Astazi am citit "Povestea ciocarliei" de Tudor Pamfile din volumul Basmele romanilor vol. IX.
Le-am prezentat copiilor cateva date bibliografice ale autorului si apoi le-am citit povestea. Ei au trebuit sa-si noteze cuvitele necunoscute pe care le-am explicat  .
Au avut de rezolvat o fisa in care aveau imagini din povesti si trebuiau sa noteze titlul povestii. Cand am verificat daca au lucrat corect pentru fiecare titlu scris au spus si autorul. Le-am citit si cateva ghicitori despre personaje din povesti si ei trebuiau sa spuna personajul, titlul povestii si autorul.
Ultima imagine din fisa era din "Ridichea uriasa" si m-am gandit ca in finalul activitatii sa ne jucam putin. Un copil a fost ridichea. Pe rand vin personajele povestii ca sa scoata ridichea din pamant: mosul, baba, nepoata, catelul, pisica, soricelul. La indemnul "Hai ridiche uriasa sa te iau la mine acasa!" trag de ridiche dar numai la final, cand sunt toti inlantuiti, reusesc sa o scoata.
Invatatura desprinsa a fost formulata de copii: "Unde-i unul nu-i putere", ''Unde-s multi puterea creste'', ''In unire sta puterea''.


Basmul zilei de 11 august,  a fost "Fata mosului cea cuminte'' de Petre Ispirescu. Dupa ce au citit , au povestit-o  si am facut comparatie cu povestea lui Creanga ''Fata babei si fata mosneagului''. Au enumerat asemanarile si deosebirile dintre cele doua scrieri.
Marti  12 august, au rezolvat o fisa de matematica, un rebus si o fisa in care trebuiau sa coloreze ciupercutele pe care erau scrise cuvintele corecte.



.
Diminetile de basm la Madaras se incheie    maine 20.08.2014, cu premierea tuturor copiilor care au participat la programul de lectura.
Povestile selectate pentru lectura sunt din volumele primite in proiectul Lecturi de vara  din partea Fundatiei Mereu apropape in programul Books4Youth, aduse in Bihor de Fundatia Culturala de pe langa Biblitoeca Gheorghe Sincai 
Tot din aceste programe provin si cartile care vor fi date ca premii, iar restul cartilor vor fi inregistrate in colectiile bibliotecii.


Bibliotecar Aristan Marinela.



18 august 2014

Adolescenta in viziunea autorilor romani.

Adolescenta in viziunea scriitorilor romani, simpozion la Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" Bihor, partener, Fundatia Culturala de pe langa Biblioteca "Gheorghe Sincai".

O sesiune a proiectului Uniunii Femeilor Bihor, Tabara ocupațională pentru tineret , a avut loc la Biblioteca judeteana.

Intalnirea a adus impreuna tinerii adolescenti si membrii si simpatizantii Uniunii Femeilor, care toti au vorbit despre adolescenta si despre viziunea  scriitorilor romani despre adolescenta.

Tinerele cititoare, au facut o selectie si au   decupat fragmente relevante din Romanul adolescentului miop de Mircea Eliade,  Elevul Dima dintr-a saptea, de Mihai Drumes, La medeleni, de Ionel Teodoreanu, Ciresarii de Constantin Chirita, si o poezie a lui Nichita Stanescu despre adolescenta.

Au vorbit din partea invitatilor adulti- Leontina Costruț, poeta si prozatoare, Ileana Bodi poeta , doamna profesoara pensionara Belicciu Hortenzia, si o fosta bibliotecara a Bibliotecii municipale oradene in 1952 Decei Elvira .

Domnul doctor poet si prozator, Lucian Munteanu, le transmitea tinerilor de la cei 81 de ani ai sai.
”Omul nu poate trai fara iubire. Dar pentru a ajunge la iubire , individull trebuie sa se armonizeze, prima data cu el insusi , apoi cu cei din jur si in final cu divinitatea. ”

Invitatii au fost rasplatiti cu  carți. Fundatia culturală de pe langa Biblioteca Gheorghe Sincai a fost partenera a proiectului Uniunii Femeilor, si a rapslatit tinerii cititori cu carti din proiectul Lecturi de vara, care se deruleaza in acest moment in bibliotecile bihorene.








Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Concursul de eseuri

Fundatia Culturală de pe langă Biblioteca ”Gheorghe Sincai”: Concursul de eseuri: http://sectia-copii-bjbihor.blogspot.ro/2014/08/concurs-de-eseuri.html Concurs de eseuri Fundaţia "Mereu Aproape", în pa...

http://www.crisana.ro/stiri/actualitate-13/elevii-de-azi-scriitorii-de-maine-premiati-pentru-eseuri-147190.html


Fundaţia "Mereu Aproape", în parteneriat cu Fundaţia Culturală de pe lângă Biblioteca "Gheorghe Şincai"
şi Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor a organizat concursul de eseuri "Cum am început eu să citesc"
, dedicat tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani. Iubitorii de lectură au fost provocaţi să redacteze un
eseu, în maximum 400 de cuvinte, despre cartea preferată. Peste 30 de participanţi au răspuns invitaţiei şi au
pus în dificultate, prin talentul şi implicarea lor, juriul competiţiei. Astfel, Mirela Petronie, bibliotecar al secţiei
de artă, Radu Deme, voluntar, şi Paul Zoţ, PR al instituţiei, au decis ca, în loc de departajare, să acorde premii
pentru fiecare calitate scriitoricească de care au dat dovadă concurenţii. De la pasiune şi entuziasm la
excelenţă şi sensibilitate, fiecare elev a fost răsplătit pentru efortul său. "Nu aveam niciun dubiu că în acest
concurs se vor înscrie doar adolescenţii care sunt pasionaţi de lectură şi de scris, deopotrivă",
a spus Mirela Petronie. Mulţi dintre cei înscrişi nu s-au prezentat la decernarea premiilor, dar organizatorii
şi-au luat angajamentul de a le înmâna diplomele şi cărţile câştigate (patru titluri oferite, la alegere, fiecărui
concurent), când se vor întoarce din vacanţă. Chiar dacă nu s-a realizat o departajare pe locuri, din rândul
eseurilor trimise, unul s-a remarcat în mod deosebit: "Începuturile unei vieţi petrecute cu nasul în cărţi.
Mărturisirile unui şoarece de bibliotecă" i-a adus elevei Carina Iulia Chereji (C. N. Mihai Eminescu)
Marele Premiu. Alături de ea, la festivitate au fost prezenţi: Bianca Segărceanu (C. N. Iosif Vulcan),
premiul "Cel mai pasionat şi entuziast cititor" pentru eseul "Oare chiar am o singură carte preferată?";
Teodora Felicia Şandru (C.N. Mihai Eminescu), premiul "Cea mai emoţionantă lucrare",
pentru eseul "Cartea preferată-sursă de autocunoaştere"; Bogdan Bolboacă (Liceul de Artă Oradea),
"Premiul pentru excelenţă", pentru eseul "Cartea-canon al visului" şi Sandra Ana-Maria Borta
(Facultatea de Litere Oradea), "Premiul pentru excelenţă", pentru eseul "Magia cărţii preferate".














Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării