19 septembrie 2014

Uniunea Femeilor Bihor: Eveniment editorial la Biblioteca Judeteana

Uniunea Femeilor Bihor: Eveniment editorial la Biblioteca Judeteana




Fosta jurnalistă Mihaela Dindelegan, actualmente administrator al Orăşelului Copiilor din Oradea, şi-a lansat ieri in  amfiteatrul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai" din Oradea, in prezenta unui numeros auditoriu 5 volume de versuri  .

Gazda evenimentului doamna Ligia Mirisan a subliniat importanta evenimentului pentru lumea culturala Oradeana, pentru literatura pentru copii .
Miorita Sateanu, presedinte onorific al uniunii Felmeilor Bihor, Felicia Ianta, inspector scolar pentru invatamntul primar in cadrul Inspectoratului Scolar Bihor si  prof. metodist la CCD  Oradea, Popa Diana au vorbit  despre cele  trei volume,  „Din a vieţii înţelepciune" .






Popa Diana remarca:
Sunt lucruri în viață pe care nu le poți uita niciodată. Un astfel de moment este ziua de azi pentru autoarea Mihaela-Maria Dindelegan, care lansează volumele de poezii reunite sub titlul ”Din a vieții înțelepciune”. Titlul ne duce cu gândul la viața ca ființă, ca organism viu. Fiecare text are povestea lui, dar toate izvorăsc din dorința autoarei de a aduce un plus de bucurie în viața celor mici. Inspirată de necesitatea întoarcerii copiilor la joaca în natură, relaționând cu micile viețuitoare, autoarea dezvăluie tainele pe care ni le relevă natura.
           Poezia se naște timid din potirul unei flori, crește odată cu ciripitul unei păsări și are puterea de a trăi prin zâmbetul copiilor.
Răsfoind volumele cu simpatie şi arzândă curiozitate, constatăm că poeziile sunt rodul dragostei de carte, de cuvântul scris al autoarei – Dna Mihaela-Maria Dindelegan. Lecturând volumele,  ne încântă conţinutul şi grafica lor, dar ne punem fireasca întrebare cum s-au realizat ele, câtă  muncă a fost depusă, cât este minte, suflet şi lumină?


Cartea – ca manieră specială de a trăi – a constituit de la apariţia ei un mediu optim de comunicare între oameni, o cale puternică de transmitere de la un timp la altul, de la o societate la alta, de la un popor la altul, a valorilor culturale, ştiinţifice, artistice, zămislite în fiecare colţ din lume. Cartea a fost, este şi va fi un liant ce creează, dezvoltă şi menţine multitudinea şi  varietatea relaţiilor interumane, pe care se sprijină existenţa socială.
           Derularea ideilor prezentate în aceste poezii ne duce cu gândul, sufletul şi mintea la frumusețea vieții, la necesitatea întoarcerii la natură.
Conţinutul lor  exprimă legături organice cu elementele primordiale: pământul, cerul, apa, focul. Putem vedea în jurul nostru flori şi iarbă, pomi şi albine, fluturi şi păsări, astfel încât le putem orienta copiilor atenţia spre acestea şi putem încerca să-i facem să înţeleagă că în fiecare dintre ele există o formă de viaţă care, în felul ei, ne transmite un mesaj viu, o chemare la unitate în simţul vieţii. Acesta este scopul urmărit de fapt în toate cele trei volume de poezii adresate copiilor. Florile, păsările, fructele, peştii şi animalele vorbesc dintre filele cărţilor şi îi cheamă pe copii la armonie, la o relaţie de prietenie cu ele, la o înţelegere a sensului adânc al vieţii şi a rolului fiecăruia în existenţa comună. Oare aud copiii glasul lor?
                                             „Nu rupeţi viaţa care este în mine,
                                   Căci bucurie eu vreau tuturor
                                   Să le aduc în dimineţi senine”, vorbeşte o floare ale cărei petale se revarsă într-o unduire de frumuseţe şi fineţe în razele parfumate ale soarelui. Dacă ne aplecăm urechea să le auzim glasul neperceput în cuvinte, fiecare formă de viaţă din jur ne poate oferi exemple de trăire din care putem învăţa lucruri uimitor de utile.
            Fiind niște cărți cu scop instructiv şi formativ, în acestea întâlnim povestea timpului, întâmplări din viața animalelor, a păsărilor.Relevante sunt poeziile “Timpule, pe unde ești?”și „Poveștile-s făcute să dureze”. În prima poezie este evidențiată grija adulților copleșiți de problemele cotidiene care constată că nu le mai ajunge timpul. Soluția pentru ieșirea din acest impas ni-l oferă tot autoarea:
                                        ”Căutați copilăria
                                          Și-n ea timpu-l veți afla
                                          Odată cu bucuria
                                          Că nu mai vrea a pleca.”Regresia temporală ne permite stagnarea într-un spațiu în care timpul se scurge foarte încet permițându-ne să savurăm toate clipele fericite ale copilăriei. Această întoarcere într-un spațiu pur, candid ne facilitează comunicarea, apropierea de copiii care au nevoie de atenția și de implicarea noastră. Este subtil sugerată imaginea copilului neglijat, plictisit și saturat de compensații materiale( jocuri pe tablete, telefoane ultraperformante) în detrimentul  compensațiilor spirituale care ar trebui să fie seva educației lor.
          În poezia ”Poveștile-s făcute să dureze” se continuă ideea stimulării celor mici să citească basme, să se bucure alături de eroi de victoria acestora, educând astfel viitori învingători ce vor învăța că valorile morale sunt cele mai puternice arme. Basmul este cheia zâmbetului unui copil care prinde curaj, dobândește încredere în sine pentru că pornește în aventuri inițiatice alături de Făt Frumos care întruchipează binele, curajul, milostenia.Jocurile tehnologiei moderne nu oferă modele de urmat pline de virtuți, ele se concentrează pe dezvoltarea abilităților mecanice ale copiilor, incitând de multe ori la violență. Produsul final al acestor jocuri se materializează în imaginea unui copil apatic, obosit și lipsit de capacitatea de a comunica cu cei din jurul său.
                                    ”Ce bine ar fi copiii să zâmbească
                                     Și să viseze omul tot râzând
                                     Poveștile ar prinde să trăiască
                                     Și nu s-ar mai vedea copil plângând.”
           Prin conţinut şi prin grafica aleasă volumele constituie o lucrare de larg interes pentru orice educator,cadru didactic și nu în ultimul rând pentru copiii cărora le-au fost dedicate. Lecturând aceaste mici lecții de viață, pătrunzi într-o lume mirifică, simţi o trăire şi visare individuală, îţi lărgeşti cunoaşterea, participi la recrearea unei lumi noi.Prin mesajul transmis este prefigurat viitorul care a început azi.
           O recomand, cu deosebită căldură, pentru că așa cum susținea Victor Hugo “fiecare copil pe care-l educăm , este un om pe care-l câștigăm. ”
                                                                            
Poetul Lucian Munteanu vorbind depre  volumele „În ochii Infinitului" şi „În răsăritul altei vieţi", remarca  povestea de dragoste la nivel de univers care razbate din versuri ,  o iubire care aprinde cerul şi înflăcărează marea .

















Au  adus in mijlocul nostru vibratia poeziilor autoarei actorul Rin Tripa, si poeta Ileana Bodi.

Mihaela Dindelegan, a vorbit la randul ei cu recunostinta  despre toate persoanele a caror influenta si ajutor a dus la aparitia volumelor de poezie - Ovidiu Dan care a vazut in ea puterea de scriitoare, editura Duran`s care a adus in lumina tiparului volumele, si tanarul elev de 14 ani Flaviu Chisiu, ilustrator al volumelor pentru copii .

In sala  s-au aflat şi două clase de şcolari, elevii doamnelor prof. Ioana Chişiu şi Stela Tăut, de la „Episcop Roman Ciorogariu" şi „Nicolae Bălcescu", iar două surioare artiste, Denisa şi Lorena Ghib, de la Şcoala Gimnazială Nr.11 şi Grădiniţa Nr. 11, ne-au sensibilizat cu momentul lor artistic.





Șezătoare în martie

 O nouă șezătoare .... Din proiectele de la muzeu  Si alte proiecte 

Wikipedia

Rezultatele căutării