24 octombrie 2014

23 octombrie - Intalnirea trimestriala a bibliotecarilor din filiale

Ne apropiem de sfârșitul  anului 2014.
Gazda ultimei întâlniri a bibliotecarilor din filialele Bibliotecii Judetene ”Gheorghe Sincai” a fost Filiala Iosia .





Teme de discutie au fost:

  1. Experiența bibliotecilor din Anglia  și din alte țări, în ce mod putem adapta unele din activitățile lor la posibilitățile noastre limitate. 
  2. Adolescentul român - care sunt pasiunile lui.
  3. Noutăți profesionale de la conferințe  recente  conferința de la Arad, și conferința ANBPR de la Târgu Jiu..
  4. Traininguri profesionale și ce facem cu informația primită.
  5. Săptămâna Accesului Deschis 20-26 octombrie 2014 - ce înseamnă asta pentru biblioteca publică.Vezi   Declarația IFLA privind accesul deschis.
  6. Probleme administrative.

Temele propuse sunt doar un pretext pentru a vorbi , din nou,  despre ce lucrăm și cum lucrăm în bibliotecă.
Cuvinte ca activități , servicii, planuri, proiecte, pot rămâne la un nivel superficial  de discuție dacă nu încercăm să le punem față în față cu experiența , abilitățile și posibilitățile noastre,  pentru a vedea cum  și mai ales ce anume putem concretiza în spațiul propriu din marea de idei care curge  jurul nostru.

Pasiunile adolescentului român era o tema restanta de-a mea din 2011...


Ultimul slide lasă o lista deschisă pe care o completăm acum cu rezultatele culese in 2 localitati rurale mici, 2 orase mici si in 4 puncte de lucru in Oradea.
Lista noastra e in functie de numarul de optiuni, cele mai des menționate  pasiuni  sunt primele, frecventa nominalizării scazand spre capătul listei.

In topul adolescentilor nostri  găsim- 

Lectura
Muzica( de la ascultat la cantat la un instrument)
Sportul , natura si drumetii
Voluntariat
Gatit
Vizionare de film ( de arte  si horror)
Dansul
Desen - de la Grafitti la pictura
Bricolaj
Gradinarit
Animale de companie
Teatrul
Cumparaturi si moda
Casa şi locuinţa
pescuit 
jurnalism

Scopul sondajului?  Posibilitatea ca pe baza acestei liste să creionăm activități pe gustul lor ...
Nu m-am hazardat să dau tipare de activități, am prezentat aici ce fac alții, cum o fac, cam ce mijloace materiale folosesc.

Concluzia : se poate face mult , cu putine mijloace materiale dar cu imaginatie si cu o investitie de energie mare din partea bibliotecarului . Iesirea din zona de confort este dificilă , a explica ,a mobiliza un grup, a obține informații, a crea pretexte pentru întâlniri,  a administra întâlniri  , a pregăti teme poate părea complicat. Discutia rămâne deschisă.

        Oferta de formare profesională este la ora actuală foarte mare, workshopuri , cursuri, formare profesională. seminare, conferințe, prelegeri, in format clasic sau nonformal....
Participanții și-au amintit  ultimele sesiuni de regătire la care au participat, mai mult sau mai putin formale, Există opinia că ar fi nevoie de inca multe....
Da și nu.
Da , dacă esti incepător si fiecare seminar parcurs mai adaugă o pagină în formarea profesională obligatorie. Da dacă esti in perioada acumulărilor cantitative, sau când vrei să asimilezi alt domeniu.

Nu de foarte multe, dacă ești bibliotecar vechi și măcar o dată pe an ai contact cu o formă de schimb de experință profesionlă organizată, pentru a rămâne la curent cu noutățile din domeniu.

Există riscul de a rămâne un veșnic învățăcel, care nu poate procesa, reformula și aplica în mediul lui ceea ce a recepționat. E desigur și o problemă de opțiune proprie, caut sau nu să ofer altcuiva din experieța mea, sau rămân să adun la infinit informații. 
Ca sa folosim din experiența anilor trecuti putem oferi si o retetă :

Promovati multe puncte de vedere!
Nu renuntati niciodata!
Fiti o resursa!
Asumati-va riscuri!
Explorati noi moduri de gandire!
Echilibrati inteligenta si caracterul.
Luptati cu inteligenta conventionala!
Pastrati-va simtul umorului!
Fiti o echipa!
Sarbatoriti ideile bune!


Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării