26 august 2009

Pregatiri cursuri Biblionet

În imagini este sala in care se vor desfasura de luni 31 august 2009 Cursurile de Iniţiere în IT pentru bibliotecarii calificaţi în programul Biblionet.

Laptopurile, impimanta , scannerul, toate vor folosi la pregătirea bibliotecarilor pentru a putea face administrării propriilor lor mini centre de Internet pe care le vor deschide conform agendei proiectului in lunile octombrie -noiembrie.

Prima săptămână de curs va aduce la Oradea bibliotecarii din:Bors, Beius, Valea lui Mihai, Nojorid, Vadu Crisului, Sacueni şi Curtuiseni .


21 august 2009

Biblioteca Popeşti


În lunile aprilie şi mai biblioteca din Popeşti a fost în renovare.
Acum totul e pregătit pentru deschiderea centrului Internet.
Vă place cum arată?

20 august 2009

Conservarea colecţiilor infodocumentare



Dr.Vasile Deac cercetător ştiinţific şi expert în conservarea colecţiilor de bibliotecă, coleg al nostru la Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”din Oradea a editat o lucrare în domeniul în care este expert :Conservarea colecţiilor infodocumentare din biblioteci, muzee şi arhive. Simptomatologia complexului de degradare. În cuprinsul acesteia sunt tratate şi ilustrate cu material foto subiecte precum digitizarea, incidenţa factorilor fizici, mecanici şi chimici în instalarea şi dezvoltarea degradărilor şi deteriorărilor colecţiilor şi locaţiilor din biblioteci, muzee şi arhive. Sunt ilustrate pe larg tipurile de biodegradare produse datorită ciupercilor( foto 3), faunei de insecte şi rozătoarelor.
Cartea a apărut la Editura Centrului de Pregătire Profesională în Cultură, Bucureşti.
Lucrarea este de interes pentru toţi cei care lucrează în domeniul conservării bunurilor culturale mobile.

Activitati de vacanta la Madaras

 


Prima intrare pe acest blog a fost a bibliotecii din Mădăras. Marinela Aristan (in prima imagine) este bibliotecară cu studii medii , cu jumătate de normă în bibliotecă şi jumătate de normă la căminul cultural.
Dragostea pentru bibliotecă şi copii o face să facă mult mai mult decât ar îndreptăţi-o să facă fişa postului.
Dacă avem lângă noi asemenea oameni harnici şi implicaţi , o luăm ca pe un lucru firesc şi nu ne pasă prea mult de ei. Nu-i ştim aprecia aşa cum merită.
Vă prezint în continuare materialul trimis de colega mea, ca model de actvitate planificată pentru vacanţă.
Activităţi de vacanţă Pentru vacanţa de vară a copiilor, care începe în 15 iunie 2009, propun următoarea activitate specifică care să se desfăşoare în cadrul Bibliotecii Comunale Mădăras: Clubul de lectură pentru copii Categorii de vârstă implicate: - copii preşcolari de 6-7 ani - şcolari clasele I-VI Periodicitate: - în fiecare zi de miercuri a lunii iulie începând cu ora 10,00 Descrierea activităţilor propuse pe categorii de vârstă: - pentru copii preşcolari – Obiective: - familiarizarea preşcolarilor cu cartea, cu biblioteca; - exersarea atenţiei. Mod de lucru: Voi selecta texte accesibile vârstei, cărţi cu multe ilustraţii, pe care le voi citi grupului de copii preşcolari. Copiii mici pot fi însoţiţi de adulţi care asistă şi ei la lectură. Copiii vor primi şi ei povestea când am mai multe exemplare din cartea respectivă şi vor urmări povestirea pe ilustraţii. Lectura dureză maxim 20 de minute, putând fi continuată cu o sesiune de desene din povestea respectivă, cu colorarea unor ilustraţii din poveste dacă am cărţi de colorat, cu discuţii legate de poveste, personaje etc. - pentru şcolarii de clasele I -VI Obiective: - exersarea cititului cu voce tare; - îmbogăţirea vocabularului cu cuvinte şi expresii frumoase întâlnite în textele citite; - exersarea atenţiei şi a lucrului în echipă Mod de lucru: Voi selecta texte accesibile, cu o lungime convenabilă astfel încât să poată fi parcurse integral la o participare. Voi fi atentă ca să se respecte regulile stabilite, la dicţia copiilor pentru a descoperi cuvintele dificile şi necunoscute pe care le voi explica ( folosind dicţionare din fondul de referinţă). Se poate lucra în două moduri, în funcţie de mărimea grupului: - copiii citesc, pe rând, câte o pagină cu voce tare sau - unul dintre copii citeşte cu voce tare textul pentru întregul grup. Se poate folosi şi citirea textului pe roluri. Activitatea durează în jur de 30 – 40 de minute. Activitatea poate continua cu jocuri care urmăresc de asemenea creşterea atenţiei şi dezvoltarea vocabularului: rezolvarea unor rebusuri despre textul citit, folosirea cuvintelor necunoscute din text în propoziţii, etc. Bibliotecar, Aristan Marinela

18 august 2009

Pregatiri la Beius


Biblioteca orăşenească din Beiuş a intrat în iulie în programul Biblionet.
Acum o săptămână lângă geamul din imagine erau cărţi şi rafturi şi bibliotecarele erau nehotărâte ( colţul din stânga al încăperii) . Cum să înceapă , ce să facă , care sunt priorităţile?
Într-o săptămână am primit veşti bune, au hotărât care va fi spaţiul destinat calculatoarelor, l-au eliberat de rafturi şi mese.
Au vorbit cu primarul despre nişte mese de calculator, au chemat informaticienii din primărie să vadă ce necesar de cabluri, prize şi alte materiale speciale au nevoie.
Beiuşul fiind o zonă cu veche tradiţie culturală le-am mai recomandat să facă un pic de prezentare a proiectului în comunitate-în ziarul local, pe site-ul primariei...

Mă întreb dacă nu mergeam în vizită pe acolo ce se întâmpla.
Când oare vom avea curajul să întrebăm , să cerem informaţii despre lucrurile pe care nu le stăpânim foarte bine?

17 august 2009

Agenda proiectului Biblionet Bihor

În săptămâna 10-14 august 2009, 2 bibliotecari ai Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Şincai", Viviana Pop şi Paul Zoţ, au participat la Timişoara la Cursul de formare a formatorilor . Ei vor fi , după terminarea proiectului ,viitorii traineri ai bibliotecii .

Miercuri 19 august la ora 10 al Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" va avea loc prima întâlnire a bibliotecarilor bihoreni calificaţi în programul BIBLIONET.
Întâlnirea va avea loc în sala de sedinţe din imagine.
Aici vor ava loc şi cursurile de IT/Administrarea Centrului de Internet pentru Public care vor începe după 31 august.


.

13 august 2009

Biblioteca oraseneasca Stei


Biblioteca oraseneasca Stei asteaptă de multă vreme renovarea şi îmbunătăţirea spaţiului.
Aflată la etajul 1 al Căminului Cultural din Ştei , biblioteca are un spaţiu destul de mare, 4 încăperi mari si un depozit de carte.
Din păcate tot acest spaţiu nu este încălzit
iar reţeau electrică nu duce nici măcar un calorifer.
Primăria are proiecte de renovare. Aşa că aşteptăm să vedem ce se mai întâmplă.
Din Bihor Şteiul şi Nucetul sunt singurele biblioteci orăşeneşti unde nu există calculatoare în bibliotecă.
Sperăm să vedem biblioteca în următoarele etape ale Biblionetului.









Biblioteca comunală Cărpinet

In aprilie vizitam primăria Cărpinet pentru ai invita să se înscrie în proiectul Biblionet.
Domnul primar s-a arătat interesat , dar nu am primit documentele de înscriere în timpul necesar introducerii comunei în proiect.Ezita pentru că nu ştia dacă au bani de reparaţii şi dacă vor reuşi să le facă în timp util.
Acum după 4 luni am vizitat din nou localitatea şi am găsit clădirea complet transformată.
4 săli potrivite ca mărime, dar puse la punct, după cum se vede şi în poze.
Desigur mai este de lucru, rearanjarea cărţilor pe raft, dar într-o formă care să pregătească deja primirea centrului Internet în seria a doua a proiectului.
I-am felicitat şi ne-am bucurat că se pot realiza transformări frumoase în timp scurt.
Bibliotecara , doamna Micula Camelia, mai are mult de lucru, dar se bucura de noile perspective ale bibliotecii.

Biblioteca comunală Pocola

Biblioteca comunală Pocola se găseşte în dependinţele unei clădiri locale,unde accesul se face prin magazinul de metalo chimice. Spaţiul nu are nici o sursă de încălzire.
Înăuntru ordine, bibliotecara doamna Irimie Ana Maria, se străduie să păstreze aparenţa de normalitate.
Orarul este afişat pe uşă, pe o măsuţă este organizată o expoziţie de noutăţi pentru puţinii vizitatori care se încumetă să treacă peste saci de ciment şi cutii de vopsea .

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării