17 noiembrie 2013

Lectura și cunoașterea - lucrări prezentate la Simpozionul Național din 15 noiembrie


  • Prof. GHERŢAN Simina-Ioana la Grădiniţa Micherechi-Ungaria împreună cu prof. BENEA Ligia-Rodica G.P.P. Toldi Salonta-Bihor au vorbit despre ASPECTE ALE DIVERSITĂŢII CULTURALE IN ACTIVITATEA CU COPIII DIN GRĂDINIŢA

În urma unui protocol de colaborare între MAE-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni-MEN-Primăria Municipiului Oradea, a ajuns profesor de limba română ( nevorbitor de maghiară)  in localitatea Micherechi-Republica Ungară. Scopul protocolului era îmbunătăţirea procesului de pregătire în limba româna a elevilor din învaţământul preşcolar şi preuniversitar din localitatea mai sus menţionată, în spiritul valorilor europene şi însuşirea de valori civice moderne. În satul Micherechi(Ungaria) 80% din localnici sunt români, care doresc să-şi păstreze mai departe limba, portul, obiceiurile, dar trăiesc alături de maghiari, în buna înţelegere.



Prezenta excelenţei Sale, Domnul Alexandru Victor MICULA, Ambasador al României în Ungaria, la simpozion este datorata acestui proiect, cel mai important in acest moment pentru românii din Ungaria. Si-a exprimat mandria și sustinerea acestui proiect, si a exprimat multumiri la adresa  ISJ Bihor, BJ Bihor , pentru sustinerea permanenta a proiectelor care privesc comunitatea română din Ungaria.

Majoritatea lucrărilor  au avut ca subiect cartea, interesul profesorilor  și educatorilor de a stimula interesul elevilor pentru citit, și a le demonstra importanța lecturii pentru formarea lor ulterioară ca oameni și ca profesioniști.Inscrierile cu lucrări au avut acoperire națională, iar prezența a fost impresionantă.





  • IMPORTANȚA UTILIZĂRII STRATEGIILOR DIDACTICE MODERNEProf. înv. preşcolar PELE Anca Gabriela Grădiniţa cu Program Normal Lăzăreni / Educatoare BUNGĂU Mărioara Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 25 O 

           ”Copilul trebuie să fie învăţat să treacă de la „a şti” la „a şti să facă”.

  • Prof. Camelia-Elena Fechete Colegiul Național Mihai Eminescu din  Oradeaau vorbit despre  STRATEGII DIDACTICE MODERNE.STUDIUL DE CAZ șI DEZBATEREA

  • Prof. Înv. primar PANTI Rodica  Colegiul Naţional ,,Iosif Vulcan’’ Oradea a vorbit din experiența multor ani la catedră -CARTEA CITITĂ ÎN COPILĂRIE - AMINTIRE VEŞNICĂ
„Lectura, iată învăţătura cea mai bună.”, spunea Pușkin. Azi însă  ofensiva noilor tehnologii comunicaționale determină transformari de substanță la nivelul lecturii . Lectura contemporană are alte caracteristici psihologice decât acum o sută de ani, aproape că este un alt fenomen, chiar dacă o putem defini și azi, ca oricând, drept un cod de receptare.Ce citim? De ce citim? Cum citim?

  • DE LA LECTURA INOCENTĂ LA CEA COMPETENTĂ.Prof. Bungău Angela   Colegiul Tehnic Andrei Șaguna, Oradea  a discutat  despre lectura în era digitală despre dilema zilelor noastre  cartea sau  tableta.
  •  CARTEA - PRIETEN, PROFESOR, FORMATOR ,  prof. BLAGA MONICA Liceul Greco-Catolic "Iuliu Maniu", Oradea ”
A scrie este o artă, a citi este o virtute. Nevoia omenirii de comunicare se regăseşte la nivelul cărţii ca o relaţie între autor şi cititor.  ”

  • Eleva Patricia Prodan( clasa VIII) în IMPORTANȚA LECTURII ÎN VIAȚA OAMENILOR, a vorbit depsre propria experiență de lectură , fiind vocea beneficiarilor acestui efort educațional pe care profesorii îl fac. Cu inocența ne explica:
”Copiii sunt atraşi de o carte pentru: ilustraţiile de pe copertă, titlul cărții, rezumatul și recomandările de pe ultima copertă. Dacă o carte nu are ilustrații care să provoace imaginația cititorului și un titlu pe măsură, nu va fi citită, deoarece cititorii nu se vor simți atrași de aceasta.
           De ce nu mai citim?
Să o luăm cu începtul. Suntem tineri şi ne place să ne distrăm şi încercăm să ne împărţim între şcoală şi distracţie, spunând mai mereu că nu avem timp să mai şi citim. Fals. Când vrei, ai timp şi să mergi la petreceri, şi să treci cu bine la chimie, dar să mai iei şi o carte pentru a te relaxa, pentru că citind ne „deconectăm“ de la stresul şi agitaţia din jurul nostru.

            De ce citim?
Oamenii au diverse personalități. Cărțile îi ajută să se descopere pe ei înșiși. Unele persoane se regăsesc în romane despre viață sau poezii de dragoste/melancolice. Cărțile reprezintă ocazia de a evada în alte lumi, de a trăi alte povești, de a înțelege alte caractere. Cartea va rămâne mereu “la modă”.”...

  • Culiciu Cristian , student, a făcut o ,recenzie de carte Cerneală şi suflete.  Aspecte ale învăţământului superior orădean 1963-2013 , Ne-a plimbat prin istoricul Universității Oradea, și a Bibliotecii Universității din Oradea. 
 
student Culiciu Cristian
Au fost și prezentări ale bibliotecarilor.
preot Ioan Ghitea
  • Biblioteca publică - poartă de acces la cultură şi informaţie, preot Ioan GHITEA, Husasău de Criş

  •  Bibliotecarul, un „altfel” de profesor – rolul bibliotecarului în educaţia tinerilor, bibliotecar  a prezentat dr. Luminiţa MOGA, şef serviciu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea
  • Bibliotecar, prof. Elena Irina CODREANU la Colegiul Naţional Samuil Vulcan Beiuş a prezentat
SCURT ISTORIC AL BIBLIOTECII  GIMNAZIULUI GRECO-CATOLIC DE BĂIEŢI DIN BEIUŞ.
CONSTITUIREA ŞI DEZVOLTAREA BIBLIOTECII din volumul BIBLIOTECA GIMNAZIULUI GRECO-CATOLIC de BĂIEŢI din BEIUŞ (1828 – 1928), de Constantin Mălinaş şi Iudita Căluşer, Editura Logos 94, Oradea, 2006.
               

  • Florentina Dobrogeanu-Ipsilante  bibliotecar la  Biblioteca Metropolitană București  ne-a plimbat ” PRIN BUCUREȘTII TINEREȚII LUI ION MINULESCU PAȘI PRIN BUCUREŞTII DE ALTĂ DATĂ– un exemplu de bune practici al Bibliotecii Metropolitane București - 
”Proiectul Prin Bucureștii tinereții lui Ion Minulescu s-a născut din dorința elevilor de gimnaziu și de liceu de a afla mai multe lucruri despre orașul în care trăiesc. Cu ocazia întâlnirilor cu aceștia am descoperit că nu se cunosc prea multe lucruri despre orașul în care locuiesc. La clasă, la ora de limba și literatura română, află, conform programei școlare, despre autori și operele lor. Ce pot să le mai spun eu atunci când vin la bibliotecă cu clasa, fiind coordonați de profesorul de specialitate? Deși repetiția este mama învățăturii, mi-am zis că nu e cazul să repet ceea ce ei fac deja în școală. Unele lucruri, dacă le repeți de prea multe ori, devin plictisitoare…
Nu ne dorim ca biblioteca să fie un loc plictisitor și care, până la urmă, să devină inutil… Drept pentru care, din discuțiile cu acești adolescenți, am descoperit că vor să știe mai multe despre ceea ce a fost altădată orașul lor. Trebuie să menționez că nu aș fi putut să fac față acestei provocări dacă nu aș fi avut, ca bibliotecar al Bibliotecii Metropolitane, un parteneriat de succes cu Muzeul Național al Literaturii Române - secția Muzee Memoriale.”


  • Bibliotecara Lilia Blaga , recent întoarsă de la Bruxelles unde BJ Bihor a deschis  o bibliotecă reunind opere din Europa Centrală și de Est. Este un proiect inedit dezvoltat de două profesoare românce care plasează limba și literatura română în centrul atenției. Un centru de predare și învățare a limbilor din zonă acompaniază proiectul realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Librăria Cărturești din București și Librăria Tropismes din Bruxelles.Colega  noastră ne-a povestit despre impactul pe care biblioteca il are asupra comunității românești din Belgia .
  • Dr. Vasile A. DEAC,  Ing. Vasile ŢUŢUIANU Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai’’ Oradea și
Prof. Ionela BURZ, Biblioteca Universităţii din Oradea ne-au prezentat cercetările lor în domeniul protecției colecțiilor ”FLAGELUL BIODEGRADĂRILOR BUNURILOR INFO-CULTURALE DIN , MUZEE ŞI ARHIVE SAU EVALUAREA EŞECULUI UNUI SISTEM DE PROTECŢIE PERIMAT”


S-au abordat și  conceptele noi de Cultura Informației , Acces Deschis și Date deschise 

  • Şansele bibliotecilor publice în paradigma Învăţare pe tot parcursul vieţii în cultura informaţională, bibliotecar drd. Hajnal TAVASZI, director adjunct, Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai” Oradea 
  • Concepte noi în viaţa cotidiană – Acces Deschis şi Date Deschise, bibliotecar metodist Delia Pantea , şef birou Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea

În loc de concluzii

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei digitale și posibilitatea de a găsi și accesa rapid informația, au dus la o schimbare în comportamentul cititorului. Astăzi cartea tradițională, tipărită pe hârtie, e concurată de cartea electronică. Avantajul cititului în era digitală este că putem citi mai mult într-un timp mai scurt.  

 Totuși, pentru copiii care învață să citească și pentru cei din primele clase, cartea tradițională, pe hârtie, este foarte importantă. Copiii au nevoie să experimenteze cartea în formatul ei fizic, să răsfoiască înainte și înapoi, să atingă filele, fără a fi distrași de imaginile care pâlpâie sau sunete. Ilustrațiile sunt mai frumoase pe hârtie, oricât de aproape de realitate ar fi un iPad în a reproduce opera de artă.  ”


Toate lucrările înscirse, nu numai cele despre care v-am povestit în câteva cuvinte,  vor fi prinse în volumul la editarea căruia se lucreză acum în partea a doua a proiectului.
O parte din prezentările în ppt, ale persoanelor de la care am primit acordul de publicare, sunt în slieshare, Biblioteci Bihorene.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării