26 iunie 2015

Lecturi de weekend 41



Mihail Bulgakov scriitor rus ,născut in 15 mai 1891 după stilul nou în Kiev, Imperiul Rus (acum Ucraina) și decedat la 48 de ani la 10 martie 1940, este cunoscut mai ales pentru opera "Maestrul si Margareta ” considerata de Times drept una din capodoperele secolului XX si ale literaturii ruse.

Întalnirea cu o carte  considerată o capodoperă este riscantă pentru cititor neavizat  pentru că acesta vine cu așteptări mari.  Un cititor avizat care cunoaște contextul  scrierii acestei povești si care  are solide cunoștințe istorice sociale si politice  despre secolul în care se desfășoară ,  va  putea prinde subtilitățile  și ironiile   inaccesibile altfel.

Eu am luat cartea din raft  fără nici o pregătire anterioară și cu multe așteptări puse pe seama renumelui cărții și al autorului.

Din primele pagini m-am întâlnit cu  diavolul  care sub chipul iluzionistului Woland   se amuză   pe seama locuitorilor din Moscova...apoi a inceput să se  deruleze povestea calvarului lui Isus într-o variantă nouă, cu personaj principal Pontius Pilat... apoi haosul din Moscova a inceput să crească... apoi au aparut și Maestrul cu Margareta lui și cu povestea   lui Pontius Pilat scrisă , arsă și apoi recuperată prin intermediul diavolului.

Cam aici m-am oprit și am  luat-o de la capăt, cu niște date biografice ale autorului și cu notițele lui Ion Vartic despre acest ” mare roman figural  ” Așa am înțeles că romanul este  împanzit de date autobiografice, de aluzii livresti, religioase, demonologice, ezoterice cu actiuni care se desfasoara  in Moscova anilor 30, cand  noile ideologii comuniste acaparaseră viata publica si privata. Romanul a fost  prezentat   prin lecturi publice in anul 1933 dar a fost  publicat doar in 1966-1967.

Am reluat  textul cu alti ochi desigur si fara asteptari foarte mari, incercand doar sa ma bucur de poveste.
Finalul este unul neasteptat, povestea de dragoste a Maestrului si a Margaretei ajunge intr-un impas in viata reala si atunci printr-o insolită  negociere e transferată  pe o rază de lună intr-o lume astrală.
Emisarul   puterilor luminii se intalneste cu echipa diavolului si negociaza:
"...te roaga sa il iei cu tine pe Maestru si să-l răsplătești cu liniște. Poti să faci așa sau este prea greu pentru tine, duh al raului."
" Dar de ce nu-l luați cu voi în lumină?" spuse Woland.
"N-a binemeritat lumina; doar liniștea , zise Levi cu glas trist "



 Intr-o legatura directa si edificatoare cu acest roman este cartea Margaretei Atwood  (n 18 noiembrie la Ottawa, 1939), o alta Margaretă cu har si inspiratie care peste secole vorbeste in Negocierea cu moartea  , despre scriitură , depre prezenta vietii si a mortii    a  diavolului si a altor mesageri in  literatură.
O carte care prezintă multe puncte de vedere în  citate, fară să creioneze păreri clare   lăsând cititorul să-și tragă propriile concluzii.

Referitor la prezenta maleficului in scrierile literare citim  :
" Nimeni nu urăște scriitorii mai mult ca ei insisi. Cel mai vicios si dispretuitor portret al scriitorilor ca nivel individual si ca gen, este descris in cartile scrise de ei insisi . Totodata nimeni altcineva nu ii iubeste mai mult. Oglinda scriitorului este impartita intre megalomanie si paranoie.Sriitorul- precum Faust, privește in ea și vede un grandios rau si suprauman Mefisto, stăpânul magiei, dirijorul destinelor....”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării