17 februarie 2010

Salarizare bugetari


Problema reincadrarii personalului din sectorul bugetar de la 1 ianuarie 2010, a salarizarii conform noii legi 330 din 2009, a iscat multe neintelegeri, motiv pentru care va prezint punctul de vedere al Ministerului Muncii.Ministerul Muncii recunoaste ca ordonatorii de credite interpreteaza gresit legea salarizarii unice, diminuand salariile bugetarilor
17 Februarie 2010 Elena Ungureanu

Ministerul Muncii a sustinut in repetate randuri ca odata cu aplicarea legii salarizarii unice, personalul bugetar nu va avea salarii mai mici. Totusi, in cazul in care vor exista diminuari ale veniturilor, atunci Ministerul Muncii va interveni punctual pentru a remedia aceste probleme, cel putin asa sustine secretarul de stat in ministerul muncii, Valentin Mocanu.

"Legea salarizarii unitare mentioneaza clar, faptul ca salariile avute in decembrie 2009 nu se vor diminua la reincadrarea de la 1 ianuarie 2010. Daca exista cazuri individuale, in care au aparut fenomene de diminuare a veniturilor, acestea in mod cert se datoreaza intelegerii si interpretarii eronate reprezentantii ordonatorilor de credite a unor prevederi legale in materie. In aceste cazuri vom interveni punctual pentru a face corecturile necesare", a declarat Valentin Mocanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Muncii, Familie si Protectiei Sociale (MMFPS), la o conferinta de presa, organizata marti.

In anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor functiilor de baza si a indemnizatiilor lunare se va face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/luna si numai daca in mod cumulat cu sporurile si indemnizatiile acordate nu este depasita aceasta valoare, se mentioneaza in documentul-sinteza realizat de MMFPS.

Personalul bugetar va fi reincadrat corespunzator transelor de vechimeIn aceeasi ordine de idei, Ministerul Muncii reaminteste ca, personalul va fi reincadrat corespunzator transelor de vechime in munca si pe functiile corespunzatoare categoriei, gradului si treptei profesionale avute in luna decembrie 2009.
„Cand aplici o astfel de lege la un milion de oameni, probabil ca nu va exista posibilitatea de a evita in totalitate aparitia unor interpretari diferite ale legii. Tinand cont de multitudinea de spete si de numarul mare de salariati pentru care trebuie sa se faca reincadrarea nu este momentul sa aplicam sanctiuni, este important sa reusim sa corectam acolo unde au existat dificultati in aplicare”, a continuat Valentin Mocanu.

Mocanu a subliniat, in acest context, rolul important al ordinului comun, al ministrului muncii si ministrului finatelor publice, Ordinul nr. 32/2010, prin care reprezentantii in teritoriu ai celor doua institutii, au fost imputerniciti, sa acorde sprijinul in consultanta ordonatorilor de credite si sa asigure controlul necesar pentru ca procedura de reincadrare a personalului bugetar sa se desfasoare in conditiile legii.

IMPORTANT !De asemenea, acesta a completat spunand ca, legea mentioneaza clar, faptul ca salariile avute la 31 decembrie 2009, nu se diminueaza la reincadrarea de la 1 ianuarie 2010.„Incepand cu aceasta luna, personalul aflat in functie la 31 decembrie 2009 isi pastreaza salariul, solda sau, dupa caz, indemnizatia lunara de incadrare brut/bruta avute la aceasta data, fara a fi afectate de masurile de reducere a cheltuielilor de personal ce au fost operate in luna decembrie 2009, prevazute la art.10 din Legea nr. 329/2009”, adauga Ministerul Muncii in sinteza realizata pentru clarificarea modului de reincadrare a personalului din sectorul bugetar.

Referitor la posibila confuzie pe care OUG nr. 1/2010, o creaza prin prevederile Art.1. al 2, care mentioneaza ca „pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, pana la implinirea termenelor contractelor colective de munca, conducatorul autoritatilor si institutiilor prevazute la alin. (1) va proceda, dupa caz, la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, in conditiile legii, secretarul de stat a precizat:

„OG nr. 1/2010 se refera pe de-o parte la aplicarea legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, iar pe de alta parte, la aplicarea legii 330/2009 privind salarizarea unitara. Daca vorbim de aplicarea Legii 330, aceasta este foarte clara, si nu conduce la diminuarea veniturilor. Daca ne referim la aplicarea Legii 329, aceasta este o alta problema. In nici un caz nu se poate ajunge la diminuarea automata si prin vointa unilaterala a angajatorului, respectiv ordonatorului de credite, a salariului. Acest act normativ face referire la eventuala renegociere a contractelor colective de munca, in anumite situatii, iar ordonatorul de credite poate lua orice decizie, legala, astfel incat sa se incadreze in chletuielile bugetare”.

Au aparut unele sporuri care nu aveau baza legalaIn acest context, documentul ministerului muncii precizeaza ca, din practica contractelor colective de munca, au aparut unele sporuri care nu aveau baza legala de acordare, cum este sporul pentru adaptare la reintoarcerea din concediul de odihna.

Trebuie sa retinem faptul ca, in luna decembrie 2009, anumite categorii de personal bugetar au beneficiat de unele categorii de sporuri specifice, cum ar fi: sporul pentru titlul stiintific de doctor, sporul de audit, sporul de control financiar preventiv, sporul de manager public, sporul de izolare al carui procent a fost diminuat de la 80% fala 20% prin lege.

„Aceste sporuri nu se regasesc in anexele legii, si, in baza OUG nr.1/2010, sumele aferente acestor sporuri se vor acorda in anul 2010 ca suma compensatorie cu caracter tranzitoriu care sa acopere diferenta, in masura in care persoana isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii”, se precizeaza documentul MMFPS.

Daca exista situatia in care in cursul anului, personalul de conducere si executie indeplineste conditiile pentru trecerea intr-o alta transa de vechime, se acorda noua transa de vechime prin aplicarea procentului la salariul de baza avut in luna decembrie 2009, in timp ce, salariile de merit stabilite in anul 2009 pe o perioada care se intinde si in anul 2010 se introduc in salariul de baza pana la expirarea perioadei pentru care au fost acordate. Dupa aceasta perioada, se recalculeaza in mod corespunzator salariul de baza si celelalte sporuri calculate la acesta. incepand cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileste, mai adauga Ministerul Muncii in sinteza privind modul de reaincadrare a personalului din sectorul buigetar.

Deasemenea, OUG 1/2010 prevede ca in toate cazurile, in salariul de baza al functiilor de conducere este inclusa indemnizatia de conducere.In privinta reincadrarii personalului didactic din invatamant, la data de 1 ianuarie 2010, aceasta se face luand in calcul salariile de baza la data de 31 decembrie 2009 stabilite in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar pentru perioada mai-decembrie 2009, aprobata prin Legea nr.300/2009.

Se poate face contestatie, in cazul in care salariile se dimuneaza in mod eronat

In aceeasi ordine de idei, directorul directiei salarizare din cadrul Ministerului Muncii, Florin Stamate, prezent la conferinta, a adaugat ca, in cazul in care o persoana considera ca drepturile pe care le-a primit dupa o luna de munca sunt mai mici decat cele care i se cuveneau, poate face o contestatie, la care trebuie sa i se respunda in 5 zile, iar raspunderea aplicarii corecte a prevederilor legii cu privire la incadrarea personalului bugetar, revine ordonatorilor de credite.


Detalii despre acest subiect gasiti la adresa:

http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=18359


Sper ca informatiile prezentate anterior sa va fie de folos in activitatea dumneavostra.
Spor la munca!

Un comentariu:

  1. Wow, Luminita, informatiile astea sunt de folos, dar sunt asa multe ca am ametit pana le-am citit. Doar atat vreau sa te intreb: se aplica deja legea asta 330/2009?

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării