18 martie 2012

Biblioteci din Polonia-Biblioteca din Jarocin-



Sistemul bibliotecilor publice poloneze
Sistemul bibliotecilor publice romanesti
Biblioteca Nationala
18 biblioteci regionale
370 biblioteci judetene
6500 biblioteci locale – orasenesti comunale si satesti
Biblioteca Nationala
41 biblioteci judetene
267 biblioteci  municipale si orasenesti
2615 biblioteci comunale
8500 de bibliotecari publici
aprox. 4000 bibliotecari publici
Programul similar cu biblionetul- Programul pentru dezvoltarea bibliotecilor – de 3 ani
Biblionet- de 3 ani
3000 biblioteci echipate cu 6000 de calculatoare
1500 de biblioteci echipate cu  aprox 6000 de calculatoare.
Coordonarea regionala este asigurata de 18 coordonatori regionali/raionali
Exista 41 coordonatori care provin din biblitoecile judetene.
O biblioteca lider aplica impreuna cu  alte 3 biblioteci partenere, dintre care macar una filiala. Biblioteca  lider  ajuta celelalte biblioteci sa construiasca parteneriate cu toate institutiile locale si  mentine legatura cu restul bibliotecilor partenere prin activitati de networking
Biblioteca judeteana aplica la program cu un grup de biblioteci din judet.
In functie de pozitia lor in program, lider sau partener, primesc echipamente si instruire.
Fiecare biblioteca primeste un pachet de echipamente IT, aproape identic ca si continut
Programul de training este adresat bibliotecarilor, se face in 5 module ,
In modulele 4 si 5, cand se discuta despre activitatile bibliotecilor susceptibile de a atrage finantari din partea administratiei locale si despre planul de activitati. Aceste module se adreseaza si  personalului autoritatilor locale.
Trainingul se face la Biblioteca judetena, pentru bibliotecarii inscrisi in program  pe 2 componenete- IT si servicii de biblioteca.


Exemplu:

 Jarocin, un raion care are  4 comune si 72 000 locuitori.  
Filmuletul de mai sus, de prezentare ne invita sa cunoastem mai indeaprope bibliotecarele si biblioteca.
  
Biblioteca raionala este amenajata intr-un palat vechi, au 24 de bibliotecari,  9 filiale, 5 in oras si 4 in comune.  Filialele din oras sunt plasate langa primarie, in scoli si chiar in spital, deservind bolnavii si personalul, bibliotecarele ducand cartile la pat. Filialele din sate sunt amplasate in scoli, aici nemaiexistand biblioteci scolare.

   
Biblioteca publica  are servicii si programe pentru toate categoriile sociale, profesionale si de varsta. Se profita de locatie care are in jur un parc si ofera posibilitatea multor programe in aer liber. Bibliotecarele au  ajutoare,  parteneri - instructori, profesori  si  cu persoane instruite in scrierea si accesarea de proiecte.

Serviciile pe care le fac sunt:
·         Pentru copii - ajutor la lectii, cursuri de istoria scrisului, intalniri cu autori, ateliere de arta, sarbatoarea Sf. Andrei. Nopti in biblioteca, in timpul careia copiii  petrec noaptea in biblioteca, fiecare noapte avand o anumita tema (reconstituirea unui fapt istoric, noaptea  detectivilor, noaaptea fantomelor si stafiilor) dupa care dorm in biblioteca in saci de dormit, pe jos. Toate decorurile inclusiv costume, masti sunt create de bibliotecare.
·         Pentru adolescenti - au organizat cursuri de fotografie, intalniri cu scriitori si alti profesionisti, un alpinist de exemplu, targuri de manuale.
·         Pentru adulti si varstnici  - intalniri cu diferiti autori, curse de biciclete, cursuri de transmitere a mesajelor pe celular etc, promovarea artistilor locali si a talentelor din comunitate, din randul acestor categorii de varsta.
·         Pentru alte categorii – cluburi de lectura, ateliere de creatie  artistica.
·          Au si servicii in afara bibliotecii – organizeaza activitati in parcul din jurul castelului bibliotecii, lecturi publice, jocuri, activitati distractive.
·         In toate bibliotecile poloneze se deruleaza proiectul national anual - Polonia intreaga citeste copiilor!, care are drept scop sa convinga parintii si educatorii, reprezentatii diferitelor institutii locale sa citeasca cu glas tare copiilor astfel dezvoltandu-le dragostea de lectura si ajutand la combaterea analfabetismului.
·         Au si  un  proiect legat de instruirea bibliotecarilor pentru comunicarea in forme si limbaje diferite - ale nevazatorilor, surzilor.
·          
 In Programul de dezvoltare a bibliotecilor gestionat de FRSI (similar cu Biblionet),  biblioteca Jarocin a fost obligata  sa organizeze o coalitie cu institutii din localitate in jurul bibliotecii( prietenii bibliotecii).  Dificil la inceput, acest demers a avut rezultate neasteptate
·           O unitate militara s-a implicat in sustinerea lecturii.
·         S-a incheiat parteneriat chiar si cu o unitate de paramedici.
·         Au fost sprijiniti intr-o campanie de promovare a bibliotecii, au creat tricouri si obiecte promotionale cu logoul bibliotecii, tricourile devenind o uniforma simbol, reper de identitate profesionala.
     Primarul este deschis sa sprijine scoala si sa sustina biblioteca publica si echipa ei, mai ales ca orasul este unul dintre centrele cele mai dinamice cultural – au festival de rock, de muzica de orga, teatru, folclor - iar biblioteca contribuie la activitatile si evenimentele culturale.

La intrebarile noastre, privind bugetul, am aflat ca biblioteca are 1.100.000 zloti pentru sediu si filialele sale, dar doua treimi din acesti bani se consuma pentru utilitati si cheltuieli de salarii.

  Activitatile sunt programate intr-un calendar de actiuni culturale pe o durata de un an jumatate, cu responsabilitati si misiuni precis trasate. Stabilirea acestui calendar se face in functie de cererea  utilizatorilor, in urma sondajelor proprii, in functie si de ceea ce se inantampla in celelalte biblioteci .

 Am  vizitat si una dintre filialele bibliotecii centrale raionale, o biblioteca comunala unde functioneaza un club de discutii.
Grupul de cetateni a inceput sa se intalneasca pentru prima data in 1998, anul cand s-au aniversat 650 de ani de atestare documentara a localitatii. Dupa sarbatorirea aniversarii, grupul a continuat sa se intalneasca la biblioteca, bibliotecarii au devenit si ei membrii ai clubului, si au creat un program comun – intalniri cu personalitati, vizitarea altor localitati si monumente - excursii, conferinte, concursuri, petreceri. Astfel clubul s-a transformat intr-un grup de suport pentru biblioteca.
In ultimul an  au reusit sa obtina bani pentru carti de la autoritati, special pentru aceasta filiala si au contribuit mereu la ajutorarea copiilor din familiile defavorizate locale, pentru care au organizat tabere de zi pe timpul vacantei.
 Au inceput sa adune documente istorice legate de localitate intr-o colectie pentru care cauta sa obtina de la autoritati  un spatiu special.  
Dupa 14 ani de functionare grupul benevol s-a organizat ca asociatie.


  
Bibliotecar Delia Pantea
Martie 2012




Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării