14 octombrie 2013

Un nou centru cultural la Husasăul de Criș

Sâmbătă, 12 octombrie  a avut loc deschiderea unui nou centru cultural în satul Husasăul de Criș , comuna Ineu. Acum ,  în clădirea construită în anii 1940 de parohia ortodoxă , putem găsi  o bibliotecă, o sală de întruniri, multifuncțională, un mic muzeu al satului, o farmacie , viitorul dispensar,  si mai sunt câteva încăperi cărora  preotul Ioan Ghitea,  inițiatorul acestui proiect le va găsi cu siguranță o utilitate practică .

Ziua de 12 octombrie are semnificații profunde pentru Oradea.
Ca să ne amintim

Acum acestă zi a mai primit o semnificație pentru locuitorii satului .Totul a început acum un an , când părintele a venit la doamna director Ligia Mirișan , a zis ca a auzit de proiectul Biblionet, și că dorește să aibă  și la el în sat o bibliotecă echipată pentru a avea un câmp de lucru mai larg și mai atractiv cu copiii.
Probabil părintele Ghitea a auzit despre proiect în una din numeroasele prezențe la noi în bibliotecă , la evenimente, lansări de carte sau lansarea propriilor cărți, dânsul e și doctor în istorie.

A fost primul pas spre  noul centru. Nu reușisem să mobilizăm administrația locală din comună, iată venea o cerere din partea unui preot. Am început să citim condițiile să vedem ce se poate face- și încet încet s-a făcut biblioteca , cu donații  de carte, de mobilier, de muncă voluntară a localnicilor la amenajarea clădirii.

Paralel s-au făcut actele, avizul primăriei trebuind să fie dublat de avizul aprobările și binecuvântarea episcopului Sofronie. Un alt exemplu fericit în care pasiunea, dorința de a face ceva mai mult pentru comunitate a depășit problemele de tot felul.

Centrul cultural a primit numele de- ”Centrul Cultural profesor universitar dr. ing. Teodor Maghiar”
personalitate controversată  a  Oradiei,  care se întoarce, cum observa dl .Ioan Moldovan, fiu al satului, cu cinste în viața consătenilor lui.

Și iată am ajuns la deschiderea festivă. După slujba de mulțumire din biserică unde au participat un sobor de preoți am trecut peste drum  la centrul cultural.
Lume multă, localnici , fii ai satului,dar si prietenii orădeni și din țară ai părintelui Ghitea.

Agenda evenimentului a cuprins și prezentarea a câtorva cărți de istorie- Durerile Bihorului volumele 4 si 5 despre care a vorbit dl gen r. Moșincat, cărțile generalului r. Gheorghe Dragomir , și o carte recentă de interviuri ” Dialoguri Cardinale” în care dl Dragomir și alte 3 personalități  sunt  abordate de  dl Mircea Brenciu.
Alți oaspeți de seamă au fost- președinta Clubului Lyons Oradea, care a donat cărți  pentru înființarea bibliotecii și care l-a asigurat pe părinte de sprijinul  clubului și în continuare.Din București  a venit o membră a   Asociaţiei Anima Fori (“Sufletul cetăţii”), doamna Irina Airinei. De la Oradea a  participat președinta Organizației Femeilor Ortodoxe, doamna Florica Chertes.

Aproape toată lumea a luat cuvântul.
Albumul foto poate fi văzut pe  aici.

Activitățile bibliotecii și comunității pot fi văzute aici .
Toată povestea asta poate deveni un model de urmat , atât pentru autorități locale cât și pentru orice altă instituție care dorește să  facă servicii unei comunități mici.





 Coordonator Biblionet Bihor , Delia Pantea

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării