18 martie 2018

Pretul corect?


Meșterii și lucrările de renovare sunt   coșmarul vieților noastre de toate zilele  si nu pot genera decat un articol trist.
În decursul anilor, în timpul renovărilor necesare ,  s-a adunat o listă uriașă de lucrări neintroduse în nici un nomenclator autorizat de  lucrări  în construcții. În calitate de martori și beneficiari le putem enumera: șapă cu burtă,  tăierea grinzii la două capete, zugrăvire cu pete, gresie pusă în valuri, vopsire de uși fără curățarea vopselei vechi, ferestre termopan puse strâmb...

Cu timpul meșterii au devenit  și ei de categorii din ce in ce mai dubioase...Cel care a făcut șapa cu burtă, a pus gresia in valuri și a zugrăvit cu pete,  avea recomandări că ar fi lucrat mulți ani în Italia.
Cei care se pregăteau să taie grinda la ambele capete lucrau la o firmă care angaja lucrări destul de mari.
  Din altă categorie sunt meșterii care te așteaptă la geam - și îti fac oferta de servicii cumva din spatele blocului. Aceștia sunt vânători de persoane în vârstă și fără experiență.Oferta în cazul pe care îl știu era să repare până la înălțimea de 40 de cm baza blocului. Erau țigani care pe parcursul celor 4 ore de lucru au ridicat prețul de două ori.  Tot  pe geam alți meșteri vin cu oferta- ne-a mai rămas o găleată de vopsea lavabila de nuanța fațadei , vreți să facem noi reparația/ îmbunătățirile?Și dacă ai spus nu, ei pun vopseaua și vin cu o notă de plată în care ar fi putut fi reparată întreaga fațadă. Aceste servicii au fost rezolvate cu poliția , cu emoții, consum nervos și prețuri pipărate.

   Cu vopsitul ușii, a fost un fel de supracontractare a lucrării. Meșterul angajat să zugrăvească și să vopsească a adus un ucenic, i-a pus pensula in mână și l-a pus la treabă fără să îi explice cum se face. În principiu nu am nimic cu faptul că meseria se transmite, dar  faptul că am găsit un om necunoscut în casă mâzgălind unul dintre obloane fără  al fi curățat prealabil m-a scos din minți.
Apoi mai erau meșterii neplătiți de cel care contracta lucrarea, deși noi ca și beneficiari am plătit toată suma la timp, aceștia, permanent furioși , amenințau  la fiecare pas că ne abandonează...

   Experiențe de acest gen întâlnești în fiecare zi,  case vechi de renovat, unchi mătuși în vârstă și fără experiență, care doresc să-și schimbe spațiul locativ, o legislație care devine din ce în ce mai severă obligând vânzătorul să se   asigure că imobilele sunt  încadrate într-o clasă energetică cât mai economică.  E  chiar benefică o astfel de  încadrare,  deoarece cu cât locuința  se încadrează într-o clasă mai apropiată de clasa  A, cu atât cheltuielile necesare  întreținerii  acesteia sunt  mai mici și confortul mai ridicat.
   Deci după ce te-ai chinuit cu toate categoriile de meșteri și lucrări enumerate mai sus, vei chema un
auditor energetic care va elibera un certificat energetic , speri tu de clasa cea mai înaltă A. De fapt poți să-ți dai seama de clasa de performanță energetică a clădirii și cu ochiul liber, fără tehnicile de termografiere a  cladirii, mai ales dacă e iarnă și zăpada în jurul casei e topită pe o distanță de doi metri. Asta înseamnă că ai încălzit cu succes atmosfera toată iarna și poți să te apuci iar de renovare,  căutând alți meșteri, dorindu-ți din toată inima ca aceștia din urmă să știe ce trebuie să facă.




Articol scris pentru SpingSuperblog 2018.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării