16 aprilie 2014

16 APRILIE GALA GALACTION

   

                   
       Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, Didești, Teleorman - d. 8 martie 1961, București) a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână , traducător al Bibliei în limba română.

S-a născut în familia unui țăran care era căsătorit cu fiica unui preot. În 1922, este hirotonit preot și, în 1926, devine profesor la Universitatea din Chișinău.

Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici. Între 1928-1934 a realizat o nouă traducere a Bibliei în limba română (împreună cu pr. prof. Vasile Radu).  
               A desfășurat o remarcabilă activitate literară-publicistică. A publicat volume de nuvele, romane, note de călătorie, articole în principalele ziare și reviste ale timpului, precum și un jurnal care a fost restituit și publicat postum.

                Pe 8 martie 2014 se implinesc 53 de ani de la trecerea la cele vesnice a parintelui Gala Galaction.
             Parintele Gala Galaction, cum este indeobste cunoscut scriitorul roman Grigore Pisculescu, fost un preot ortodox, scriitor de opere literare si profesor universitar de teologie. Numele sau real nu a fost suficient de vehiculat, majoritatea cunoscandu-l pe autor dupa numele  sau fictiv, pseudonimul literar "Gala Galaction".
Parintele . Pe langa multe alte calitati, cel mai mare merit al sau ramane traducerea Sfintei Scripturi in limba romana.


Sursa : Wikipedia

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării