23 aprilie 2014

Bibliotecile si bibliotecarii din Bihor in 2013

Anual  in Saptamana Naționala a Bibliotecilor are loc o evaluare a activitatii  din bibliotecile  bihorene si   premierea celor mai merituosi bibliotecari din bibliotecile bihorene.

Anii trecuti faceam public doar profilul bibliotecilor care primeau notele maxime ale juriului, pe lista de criterii de evaluare stabilita , si erau pe lista premiantilor.  Totdeauna ramaneam cu un  gust amar,  pentru ca festivitatea de premiere nu permitea evaluarea nuantata a activitatii profesionale si centralizarea dadea cu mici variatii aceeasi lista de castigatori.

Anul acesta am selectat 23 de biblioteci a caror activitate s-a remarcat prin ceva - 8 biblioteci orasenesti si 15  biblioteci comunale.

Pentru fiecare dintre ele am studiat evolutia datelor statistice in ultimii 2 ani  a catorva indici de lectura si de   utilizare a bibliotecilor respective de catre publicul care le frecventeaza.
Avem biblioteci cu valori foarte mari la anumiți indici ai activitatii de biblioteca. Unii dintre acesti indici pot fi explicati in contextul activitatii zilnice , activitate promovata si vizibila in intalnirile profesionale sau in mediul electronic, dar sunt si cazuri in care indicii sunt doar rezultatul calculelor de pe rapoartele statistice nefiind sustinuti de rapoarte narative, prezentari in activitati profesionale sau in mediul electronic.

Acestea fiind zise sa  incepem cu inceputul:

1. Cei mai mari indici de atragere la lectura, cititori ca procent din populatie - ii au bibliotecile comunale din  Dobresti 21% , Vadu Crisului  20%,, Astileu 15,8% si Bors 14,8% si biblioteca oraseneasca  Alesd 18,9%
Indicele mediu de atragere la lectura in 2013 , pentru Bihor pentru bibliotecile orasenesti si municipale este de 8,25%  iar pentru comune este de 5%.
Din pacate in afara de Alesd, care apare ca lider si in alte categorii , celelalte biblioteci nominalizate nu au trimis nici  un raport asa ca nu stim cum au realizat acesti indici de 3 si 4 ori  mai mari decat media pe judet.

2.O alta categorie de indici de care am fost interesata au fost aceea care arata cat se citeste in biblioteci si de cate ori se vine la biblioteca  .
Cele mai solicitate biblioteci sunt bibliotecile orasenesti si municipale din : Alesd- 115/zi   , Salonta 90/zi si Beius 73/zi  si bibliotecile comunale din Santandrei  100 /zi si Bratca 58/zi .
52/zi e media de frecventa /zi /biblioteca oraseneasca si de 8 /zi  e media de frecventa /zi / biblioteca comunala functionala.


Cele mai multe carti intr-un an le duc acasa cititorii din - orasele: Salonta 45/an , Valea lui Mihai 28/an si Stei 27/an  si din comunele Santandrei 59/an  si Rosia 31/an.
Media /Bihor fiind 8carti/cititor in  comune si   24 carti/cititor /an in orase.

Vin de cele mai multe ori la biblioteca intr-un an utilizatorii din - orasul Valea lui Mihai- de 24 de ori pe an  si din comunele- Santandrei - de 87 ori pe an, Madaras - de 30 ori/an , Rosia  26  si Bratca 24 .
Media pe cititor este de 13 ori/an in orase si de  10 ori/an in comune.

La acesta categorie , biblioteca cea mai aglomerata in care se citeste cel mai mult este cea din Santandrei   aici indicele de atragere la lectura  de  5,9% ne arata  ca aceasta biblioteca are acces la o categorie limitata de utilizatori, majoritatea lor fiind copii. Vecinatatea cu scoala  din localitate, (sunt in aceiasi curte,)  explica frecventa foarte mare si numarul de carti imprumutate foarte mare de catre fiecare cititor.Activitatile prezentate in rapoarte si pe blogul bibliotecii sunt realizate doar cu categoria   de elevi mentionata . http://bibliosintandrei.blogspot.ro/

Indicii de lectura si de frecventa scad cu cat indicele de cuprindere este mai mare, la acesta categorie Bratca  (11%) are o activitate care poate fi data drept model, deoarece publicul provine   din  toate categoriile de populatie ale comunitatii. Activitatile sunt  mediatizate pe  http://bibliotecabratca.blogspot.ro/

3.In categoria de biblioteci cu evolutie remarcabila ,  in sensul ca in anul 2010  nu aveau nici un fel de activitate ,   mentionam bibliotecile comunale din Bratca, Rosia, Tulca , Tinca si Astileu.

Aici detasat se remarca biblioteca din comuna Bratca, si mai ales bibliotecara nebibliotecara Luminita Izdraila, profesoara pensionara , care in ultimii ani cat s-a ocupat de biblioteca pot sa spun ca i-a dat viata.
Celorlalte biblioteci mentionate le-au lipsit conditiile minime obligatorii pentru a functiona normal. Odata cu rezolvarea problemelor administrative, bibliotecarii si-au putut relua activitatea .
Ce este foarte important este ca bibliotecarele se implica in activitatea profesionala, sunt nelipsite de la intalniri si  din activitatile pe care le desfasuram in retea.

4.  Putem vorbi si de categoria bibliotecarilor si a bibliotecilor cu activitate constanta pe parcursul ultimilor 10 ani.  E vorba de acei bibliotecari modesti, care  nu incearca sa iasa in evidenta prin nimic special, care stiu meserie si o fac cat pot de bine in conditiile pe care le au.
Aici putem enumera bibliotecile orasenesti din Beius, Marghita si bibliotecile comunale din Cefa, Holod, si Diosig .

5. Tabloul vietii bibliotecare nu ar fi complet daca nu am vorbi despre activitatile de animatie culturala unde principali protagonisti sunt initiatorii, bibliotecari.
Voi enumera cate o activitate din 2013  pentru fiecare biblioteca nominalizata, din cele mai  interesante, culeasa din rapoartele trimise, postarile de pe bloguri sau din relatarile de la intalnirile profesionale.

Chislaz-de 3 ani editeaza- Revista bibliotecii din Chislaz
Tulca- Instruirea copiilor romi in folosirea calculatoarelor
Santandrei- Voluntariat pentru Festivalul Luminii
Tinca- Proiecte de lectura
Cefa- Cei mai activi cititori
Stei- Proiecte ecologice
Holod- Minutul de cultura
Budureasa si  Rosia- dezgroparea traditiilor locale alaturi de TVR1
Beius- proiectul lunar Ora de lectura
Marghita - Ziua basmului popular maghiar

Cu  activitati de top putem enumera:
Bratca- ” Cursa Pegas” 
Alesd-  ”Aleşd – Zile de cultură”
Madaras- ”Si eu vreau sa fiu bibliotecar”
Diosig-proiectul 2013 ”Ardealul este caminul meu ”
Sacueni-Sa pierzi o carte 
Valea lui Mihai: Tabara pentru artisti , in 2013 la a 7-a editie
Salonta- Expozitie de carti cu dedicatii si autografe


 6. Mediatizarea activitatilor este in zilele noastre un aspect foarte important. A invata sa folosesti un jurnal online, sa conduci un blog, nu este foarte greu. Este foarte greu sa faci efortul de al tine mereu actualizat cu ceva nou in atentia posibilului cititor interesat.
Mai functioneaza si varianta de a publica pe acest blog, Biblioteci Bihorene, activitatile curente.
Avem bloguri actualizate ale bibliotecilor din Bratca, Madaras, Budureasa, si Husasaul de Cris ; Alesd, Marghita, Beius, si un pic ramase in urma blogurile din Rosia, Santandrei si Diosig.

Inca nu am invatat sa folosim aceste bloguri pentru a atrage public in biblioteca, le folosim ca pe niste jurnale ale activitatii noastre, instrumente de  arhivare.

 Fiind Ziua Bibliotecarului din Romania multumesc tuturor colegilor bibliotecari din Bihor pentru tot efortul care il fac pentru a mentine in atentia comunitatii  biblioteca  si cartea ca obiect de lupta importriva inculturii.

Ca si concluzie finala, cele mai active biblioteci bihorene din anul 2o13 au fost biblioteca comunala Bratca , cu bibliotecara Luminita Izdraila, si biblioteca oraseneasca Alesd, cu cele patru colege ale noastre- Georgeta Ardelean,Urs Tamara,  Denisa Alb si Silvia Kosa.

Felicitam pe  fiecare din bibliotecarii care dau viata bibliotecilor bihorene  si  le uram La multi ani ! si Multe activitati inspirate !


Bibliotecar metodist,
Delia Pantea






Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării