2 martie 2017

Coding in bibliotecile publice





Articol Digi 24

Zeci de copii din mediul rural vor învăţa programare pe o platformă online educativă

Copiii fac coding în bibliotecile publice. Este un proiect care a fost lansat astăzi în Bihor, menit să-i ajute pe elevii din mediul rural să-şi dezvolte competenţele digitale. Elevii vor avea şansa să participe la cursuri în afara orelor, în care să înveţe elementele de bază ale programării şi să se familiarizeze cu domeniul IT.


De luna viitoare, în cinci biblioteci din Bihor, copiii vor participa la astfel de cursuri care le vor dezvolta competenţele digitale. Elevii cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani vor învăţa să facă programare cu ajutorul unei platforme pe care vor primi teme online. Vor fi monitorizaţi de către bibliotecari şi de către alţi doi tineri, care vor avea rol de ambasadori ai proiectului.

"Numărul copiilor care ajung la orele de informatică - o oră, două pe săptămână nu este suficient pentru ca ei să deprindă nişte activităţi, iar de cele mai multe ori, orele de informatică nu conţin activităţi de programare", spune Ovidiu Ana, manager de proiect.

"Copiii învaţă noţiuni de bază din programare: de la abstractizare, algoritmi şi până la funcţii, variabile, noţiuni care se învaţă chiar la facultate, cu care ei vor trebui să opereze ca să-şi rezolve joculeţele, să creeze joculeţe, să-şi îndeplinească sarcinile săptămânale", explică Roxana Rugină, coordonatoarea trainerilor.


Proiectul "Coding în bibliotecile publice" se adresează copiiilor din mediul rural care nu au acces suficient la tehnologie şi care ajung să utilizeze internetul mai târziu, cu cel puţin doi ani, faţă de cei de la oraş.

"Proiectul acesta va transforma aceşti utilizatori în creatori de conţinut. Vrem ca aceşti copii să depăşească stadiul de consumator şi să se transforme într-un creator pentru că, la final, ne dorim ca ei să poate să creeze un mic joculeţ pentru telefon, să creeze o mică aplicaţie pentru nevoile lor", susţine Ovidiu Ana.


Specialiţii în IT consideră că este necesar ca elevii să înceapă să deprindă tainele lumii digitale încă din clasele gimnaziale.

"Ar fi necesar de la o vârstă cât mai mică pentru ca şi ei să-şi dea seama dacă au afinitate pentru acest domeniu. O dată să fie şi mai bine pregătiţi, dar să fie şi mai mulţi pentru că ne apropiem de o eră în care tot mai multe joburi vor fi înlocuite de automatisme", spune Alexandru Oancea, programator.

Cursurile vor avea loc cel puţin o dată pe săptămână, iar copiii vor primi instrucţiuni online şi vor avea sarcini de rezolvat.

Proiectul cuprinde 30 de biblioteci din şase judeţe ale ţării: Argeş, Vâlcea, Gorj, Timiş, Sălaj şi Bihor.

Reporter: Anca Deac

Operator: Robert Rezmuves



Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării