9 septembrie 2020

BZN

BZN (prescurtare de la Band Zonder Naam, adică "trupa fără nume" în olandeză) a fost o formaţie pop-rock înfiinţată în oraşul Volendam din ţara lalelelor, ce a avut peste 80 de şlagăre de succes (înregistrate pe cele 33 de albume de studio ale formaţiei), de-a lungul îndelungatei lor cariere muzicale, ea funcţionând oficial din 1966 până în 2007. BZN a înregistrat majoritatea melodiilor în engleză şi franceză, iar în ultimii ani de carieră a avut succes şi cu câteva melodii înregistrate în olandeză şi germană.

Această formaţie a fost foarte apreciată în Olanda (oficial, de aproximativ un an încoace, regatul condus de regele Willem-Alexander se numeşte Ţările de Jos), Flandra, România, Africa de Sud şi unele părţi din Germania (mai ales în Bavaria). În Olanda, succesul lor e reliefat şi de faptul că, în ţara lalelelor, BZN s-a menţinut în clasamentul albumelor mai mult de 30 de ani (în perioada 1977 – 2008). De asemenea, BZN are 55 de şlagăre (din aceste 55 de melodii, 22 au fost clasate între primele 10 single-uri) ce s-au menţinut între primele 40 de melodii din clasamentul single-urilor olandeze, şi în plus sunt singura formaţie olandeză ce a avut cel puţin un şlagăr între primele 40 de single-uri pentru o perioadă continuă de 26 de ani (între 1973 şi 1998). De-a lungul carierei lor, BZN a fost recompensată cu 88 de discuri de aur şi platină, discuri primite datorită vânzărilor de albume.

Primii ani 1966 – 1976

Ca urmare a unei reprezentaţii de succes desfăşurată într-un club de tineret, trupa BZN s-a format în 1966, membrii iniţiali fiind: Jan Veerman (solist vocal, numele lui complet fiind Johannes Jacobus Maria Veerman), Jan Tuijp (chitară bass, numele lui complet fiind Johannes Cornelis Hyacintus Maria Tuijp), Gerrit Woestenburg (Gerardus Jozef Maria Woestenburg), Evert Woestenburg (Everardus Gerardus Jozef Woestenburg) şi Cees Tol (ultimii trei chitară simplă, adică cu 6 corzi). Pentru că nu au putut găsi un nume pe care să-l dea noii formaţii, trupa s-a numit de la început BZN, datorită faptului că locuitorii oraşului Volendam aşa îi numeau în public. Cu un an înainte de constituirea noii trupe, Tuijp, fraţii Woestenburg şi Cees Tol cântau împreună în acel club de tineret, dar o făceau aşa, de plăcere, nu în stil profesionist.

Jan Veerman

Jan Tuijp

Gerrit Woestenburg

Evert Woestenburg

Cees Tol


În toamna anului 1966, Gerrit Woestenburg a părăsit noua formaţie, pentru că nu se putea "împărţi" între studiile universitare şi cariera muzicală. În locul lui, în formaţie a intrat Jaap Sombroek (numele lui complet fiind Jacobus Johannes Maria Sombroek). În această perioadă, de început a carierei, BZN cânta mai mult melodii hard-rock, din acestea doar câteva având un modest succes ca single-uri. Peste trei ani, în 1969, tot din cauza studiilor, şi Evert Woestenburg părăseşte trupa, fiind înlocuit de Thomas Tol (fratele lui Cees Tol). Muzica lor din acei ani, s-a bucurat de un oarecare succes mai ales după ce au cântat într-un turneu în Suedia şi Marea Britanie.

Jaap Sombroek

Thomas Tol

Pentru că BZN nu reuşea să vândă aproape nimic, şi succesul de casă întârzia cu încăpăţânare să apară, membrii formaţiei s-au hotărât în 1974 să schimbe stilul muzical, trecând de la hard-rock la muzica pop. Cu această ocazie, vocalistul Jan Veerman a fost înlocuit în formaţie de Jan Keizer (pe numele lui complet Johannes Everardus Hendricus Keizer), ce făcea pe toboşarul în locul lui Jaap Sombroek. În locul lui Jaap, ce părăsise şi el formaţia, la tobe a venit un nou muzician, Jack Veerman (numele lui fiind de fapt Jacobus Ignatius Maria Veerman).

Jan Keizer

Jack Veerman

Cu toate aceste modificări, în decursul anului 1975 şi începutul anului următor, formaţia nu a avut prea mare succes pe piaţa muzicală, cele două single-uri lansate atunci, "Goodbye Sue" şi "Djadja", n-au reuşit să intre în clasamentul single-urilor, şi formaţia nu avea nici un venit material, de nicăieri.




După o reprezentaţie de succes ţinută într-o biserică, în primăvara anului 1976, Jack Veerman, a venit cu o idee salvatoare ce a condus BZN-ul spre succesul mult visat. Astfel, Veerman a propus celorlalţi membri ai formaţiei să angajeze o cântăreaţă secundară, pe nume Annie Schilder, pentru a da un nou sound, original, noii trupe. Odată intrată în formaţie, Annie Schilder, a participat la înregistrarea şi lansarea pe piaţă a unui single, numit "Mon amour", ce a devenit rapid unul din şlagărele cele mai cunoscute lansate vreodată de BZN.

Annie Schilder

Debutul internaţional şi primele succese 1976 – 1984

Single-ul "Mon amour" a reprezentat prima melodie importantă lansată de BZN, ea ajungând în câteva zile pe locul I în clasamentele din Olanda şi Belgia. Schimbarea stilului muzical, de la hard-rock la pop, s-a dovedit de bun augur, următoarele melodii lansate pe piaţă de BZN, în următorii zece ani, au făcut ca noua formaţie să se lanseze  ca "o rachetă" pe piaţa muzicală, internaţională. După "Mon amour", BZN a lansat 20 de melodii ce s-au impus ca şlagăre în clasamentele single-urilor. Din aceste 20 de şlagăre, 17 au intrat în primele 10 melodii din clasamentul single-urilor din mai multe ţări europene. De asemenea, în acea perioadă de sfârşit a anilor 1970 şi începutul anilor 1980 şi albumele BZN s-au vândut destul de bine. Primele trei albume ale BZN, "Making a Name", "You're welcome" şi "Summer Fantasy" au primit toate Discul de platină, toate trei reuşind să se menţină între primele 10 poziţii din clasamentul albumelor, cel puţin 15 săptămâni la rând.

În 1980, pe 15 martie, BZN a lansat un nou album, de tip compilaţie, numit "Greatest Hits", ce reunea cele mai bune şlagăre din primele trei albume de studio. Acest album s-a menţinut pe locul 1 nouă săptămâni la rând în clasamentul albumelor din Olanda şi 25 de săptămâni pe primele 50 locuri din clasament. Acesta e singurul album ce a primit vreodată discul de platină pentru vânzările de casete în Olanda (s-au vândut peste 100.00 de casete audio din acest album), iar pe suportul de vinil s-au vândut peste 280.000 de exemplare primind tot discul de platină.

În anul următor, adică 1981, BZN a lansat pe piaţă (mai precis pe 5 decembrie 1981) primul lor album de Crăciun, intitulat "We wish you a merry Christmas", album ce s-a vândut în peste 300.000 de exemplare, primind pentru el trei discuri de platină.

Anul următor, adică 1982, a marcat o nouă premieră, de data asta tehnologică, pentru BZN, ei lansând un nou album de tip compilaţie, direct pe noul tip de suport de sunet, numit C.D. (cine vrea să afle mai multe amănunte despre C.D., poate citi un articol mai vechi, scris de mine în două părţi, despre acest tip de suport tehnic de sunet, la următoarele link-uri: https://bibliotecibihorene.blogspot.com/2013/03/discul-digital-i.html, https://bibliotecibihorene.blogspot.com/2013/03/discul-digital-ii.html ). Albumul intitulat "The best of BZN", reunea cele mai cunoscute single-uri, de pe alte trei albume de studio anterioare: "Summer Fantasy" (lansat pe piaţă pe 9 iunie 1979), "Green Valleys" (lansat pe piaţă pe 6 septembrie 1980) şi "Friends" (ce fusese lansat pe piaţă pe 26 septembrie 1981). Cele mai cunoscute single-uri de pe acest album, "The best of BZN", ce au devenit adevărate şlagăre de-a lungul timpului, sunt: "Oh me oh my", "Lady McCorey", "A la campagne", "Marching on", "Rochin’ the trolls", "Chanson d’amour" şi "The old Calahan". Dar, pentru că pe vremea aceea puţini oameni, aveau un cd-player, în dotare, albumul nu a avut prea multe vânzări, şi nu a ajuns să fie clasat în clasamentul albumelor din nici o ţară. Cu toate acestea, a rămas în istorie, faptul că BZN a fost primul grup pop olandez ce a lansat un album de tip compilaţie pe C.D., în locul obişnuitului LP din vinil.











Schimbarea solistei secundare – 1984

La începutul anului 1984, Annie Schilder a părăsit formaţia BZN pentru a se dedica mai mult vieţii de familie, şi în plus s-a "îmbarcat" într-o carieră solo de succes. Chiar membrii BZN au crezut iniţial că formaţia se va destrăma de tot, dar după ce în locul solistei secundare a fost adusă cântăreaţa (ce avea la momentul respectiv 20 de ani) Carola Smit (nume complet Carola Sier-Smit), grupul olandez şi-a continuat cariera muzicală. Deşi, la început, single-urile în care cânta noua solistă nu s-au clasat pe poziţiile fruntaşe în topurile muzicale, în privinţa clasamentului albumelor s-a constatat un reviriment puternic, ei reuşind să vândă destul de multe albume, de atunci încoace. Chiar primul single în care cânta Carola Smit, "If I say the words", a devenit rapid un binecunoscut şlagăr, ajungând pe locul 4 în două clasamente muzicale diferite din Olanda.

Carola Smit




A doua perioadă de succes din cariera BZN 1985 – 1994

În 1985 BZN a vizitat Canada pentru a filma mai multe videoclipuri în franceză, mărindu-le astfel şi mai mult popularitatea printre canadienii vorbitori ai limbii lui Voltaire. Anul următor, 1986, BZN a lansat albumul "Chanson d'Amour" în Canada, album ce a primit rapid discul de platină pentru vânzările din ţara arţarului (să nu uităm că pe steagul lor e desenată o frunză de arţar). În acelaşi an, BZN a sărbătorit 20 de ani de carieră muzicală printr-un concert desfăşurat în aer liber, în oraşul natal, Volendam; concert la care au participat peste 40.000 de fani.

În anul următor, pe 20 aprilie, solista secundară Carola Smit, a suferit o hemoragie cerebrală, fapt ce a pus sub semnul întrebării continuarea activităţii muzicale a formaţiei BZN. Totuşi, după o convalescenţă de aproximativ patru luni, Carola Smit a  revenit în formaţie, şi pe scenă după circa cinci luni de la accidentul vascular. Accidentul vascular a afectat-o pe cântăreaţă, ea având probleme de echilibru câţiva ani, de aceea pentru a nu aluneca, la diferite concerte, organizatorii puneau nisip pe scenă. În plus, s-a observat o altă schimbare majoră la Carola Smit, de unde până la accident obişnuia să ţină microfonul în mâna dreaptă, după revenirea pe scenă a fost nevoită să ţină microfonul în mâna stângă, pentru că nu-şi mai putea controla perfect partea dreaptă a corpului. După revenirea ei în activitate, biletele pentru primul concert de după accidentul vascular, s-au vândut în aproximativ o oră, demonstrând astfel încă o dată popularitatea BZN. Ulterior, au lansat un nou single de succes "Amore", ce a ajuns direct pe locul 10 al clasamentului single-urilor, şi mai apoi au lansat şi albumul "Visions", ce s-a vândut atât de bine încât a primit rapid un dublu disc de platină.


În primăvara anului 1988, o nouă schimbare a survenit în componenţa BZN, fraţii Cees şi Thomas Tol părăsind formaţia, pentru a-şi lansa propria carieră solo. Au fost înlocuiţi în BZN de Dirk van der Horst
(chitară) şi Dick Plat (clape, numele lui complet fiind Albertus Clementz Jozef Dick Plat). În acelaşi an, pe 8 octombrie BZN a lansat un nou album de studio, numit "Endless Dream", direct pe C.D., album ce a cunoscut rapid succesul, el primind un dublu disc de platină, pentru vânzările din Olanda. De pe acest album, cele mai cunoscute single-uri sunt: "La difference", "Wheels on Fire" şi "La Primavera". Următorul album de studio, "Crystal gazer", ce a fost lansat pe piaţă pe 14 octombrie 1989, a cunoscut un succes şi mai mare, el primind discul de aur şi platină după doar o singură zi. De pe acest album, cele mai cunoscute single-uri sunt: "If I only had a chance" şi "El Cordobes".

Dirk van der Horst

Dick Plat








BZN a lansat o parte din albumele sale şi în Africa de Sud, la sfârşitul anilor 1980. Ulterior, în 1990, au filmat câteva videoclipuri în Kenya şi apoi au susţinut vreme de două săptămâni câteva concerte în Africa de Sud. Aceste concerte din Africa de Sud au avut aşa mare succes (la fiecare concert au participat peste 60.000 de fani), încât BZN a revenit pentru alte concerte în Africa de Sud şi în 1991, 1993 şi 2004.

În anul 1991 BZN a sărbătorit 25 de ani de activitate, printr-un concert susţinut tot în oraşul natal, Volendam. Popularitatea formaţiei a fost din nou subliniată de faptul că, la concertul desfăşurat din nou în aer liber, în centrul oraşului, au participat aproape 50.000 de fani BZN, în plus concertul a fost vizionat la televizor (fiind transmis live) de peste 2 milioane de olandezi.

A treia perioadă fastă din cariera BZN 1995 – 2005

În anul 1994 BZN a înregistrat pe scenă, în timpul unui concert melodia "Banjo man" şi datorită succesului rapid al melodiei, formaţia a hotărât să înregistreze anul următor, un întreg album live, pe scenă. Albumul intitulat "Round the Fire" a fost lansat pe piaţa muzicală pe 21 octombrie 1995, şi a primit rapid, după aproximativ 6 săptămâni discul de platină, de pe acest album cea mai cunoscută melodie fiind "Santo Domingo".



Anul următor, 1996, BZN şi-a sărbătorit cei 30 de ani de carieră muzicală, prin lansarea unui nou album, tot pe C.D., album numit sugestiv "A Symphonic Night". El s-a numit aşa pentru că la înregistrarea albumului BZN a colaborat cu orchestra simfonică din Groot (condusă de dirijorul Harry van Hoof) şi un cor din Eindhoven. Albumul lansat pe piaţă, pe 12 octombrie 1996, a avut un succes aşa de mare, încât s-a clasat de la început direct pe locul 1 al clasamentului albumelor, loc pe care s-a menţinut 42 de săptămâni la rând. Pentru acest album BZN a primit un dublu disc de platină, cele mai cunoscute single-uri de pe album fiind următoarele melodii: "Lilly Marlene", "La paloma", "Mama", "El condor pasa", "Nathalie", "Amazing grace" şi "My friend the wind".









Datorită succesului acestui album, peste doi ani în 1998, BZN a mai înregistrat un al doilea numit chiar "A Symphonic Night II", la înregistrarea căruia au colaborat cu Orchestra Simfonică din Volendam şi Corul Operei din acelaşi oraş, ambele fiind conduse de dirijorul Paul Natte.

Albumele BZN au primit discul de platină cel puţin până în anul 1999, dar ulterior popularitatea lor a început să scadă simţitor. În acel an, BZN a încercat să-şi reîntinerească imaginea prin lansarea unui nou single numit "Baby Voulez-Vous?", dar acest single n-a putut fi promovat cum trebuie pentru că solistul Jan Keizer a suferit un atac de cord, şi a trebuit să se odihnească o perioadă. Nefiind promovat aproape deloc, single-ul "Baby Voulez-Vous" n-a reuşit să ajungă decât pe locul 39 în clasamentul single-urilor din Olanda.


În noul mileniu
(care a început în anul 2001, nu 2000 cum cred majoritatea semidocţilor), BZN a lansat pentru prima oară pe 26 februarie 2001 single-ul "Where the nightingales sing" şi albumul de studio "Out in the blue". Single-ul menţionat anterior a ajuns pe locul 18 în clasamentul Top 40 al single-urilor şi pe locul 8 în clasamentul Top 100 al melodiilor din Olanda. Albumul "Out in the blue" a fost unul din cele mai bine vândute albume ale BZN, el primind rapid discul de platină, menţinându-se pe locul 2 al clasamentului albumelor 34 de săptămâni la rând.


La sfârşitul anului 2002 chitaristul Dirk van der Horst a fost diagnosticat cu cancer, de aceea el s-a retras din formaţie, şi de la începutul anului 2003 a fost înlocuit de chitaristul John Meijer
(originar din oraşul, tot olandez Wormerveer, numele lui complet fiind Johnny Jozef Meijer). Anul următor, pe 22 septembrie 2004, Dirk van der Horst (ce avea în momentul respectiv 57 de ani) a şi murit în spitalul din Alkmaar, unde se trata de cancer. După această schimbare survenită în componenţa formaţiei, BZN a schimbat din nou repertoriul melodiilor lor, trecând la înregistrarea a două albume de studio în limba olandeză. "Live your life" (lansat pe 29 septembrie 2003) şi "That beautiful time" (lansat pe 7 martie 2005) au avut un succes destul de mare, primul menţinându-se 20 de săptămâni pe locul 6 al clasamentului albumelor, iar al doilea 19 săptămâni pe locul 5 al aceluiaşi clasament. De pe primul album, cel mai de succes single a fost "The sun, the sea", iar de pe al doilea melodia "Thousand Times".

John Meijer


Cu ocazia aniversării a 40 de ani de existenţă a formaţiei, în toamna anului 2005 BZN a lansat un nou album de tip compilaţie, ce conţine în ordine cronologică 54 de single-uri ce s-au clasat de-a lungul timpului în clasamentul Top 40 al single-urilor din Olanda. Albumul, intitulat chiar "The singles collection", a primit rapid discul de platină pentru vânzări, şi s-a menţinut timp de 51 de săptămâni în clasamentul albumelor, unde cea mai mare poziţie atinsă de acest album a fost locul 6. Ulterior, în 2006 albumul a fost relansat şi pe D.V.D. (iniţial fusese lansat pe C.D.), şi a avut un succes şi mai mare, ajungând direct pe locul 1 al clasamentului DVD Music Top 30.

Destrămarea formaţiei şi ultimele concerte 2006 – 2007

Pe 15 februarie 2006, BZN a anunţat într-o conferinţă de presă, că îşi vor înceta oficial activitatea muzicală la mijlocul anului 2007. Solistul Jan Keizer declarase anterior, în presă, că ar vrea să încetinească activitatea din cauza sănătăţii sale, care după cum spunea el "nu mai e aceeaşi ca-n tinereţe". De comun acord, membrii BZN au hotărât să se despartă, dar nu înainte de a efectua un turneu de despărţire, format din aproximativ 100 de concerte. Acest turneu s-a desfăşurat în perioada 2006 – 2007,  în mai multe ţări europene. În această perioadă BZN a lansat şi un nou D.V.D. ce conţinea 15 melodii speciale dedicate fanilor (lansat pe piaţă pe 9 decembrie 2006) plus ultimul single oficial al formaţiei, numit chiar "Goodbye". D.V.D.-ul cu cele 15 melodii (album numit "The most beautiful music specials") s-a menţinut 44 de săptămâni în clasamentul DVD Top 30 al albumelor, din care 2 săptămâni s-a menţinut chiar pe locul 1.


Tot în această perioadă, mai precis din luna
februarie 2007, televiziunea olandeză a difuzat o telenovelă de 14 episoade, ce avea titlul generic Adieu BZN. Această telenovelă ce oferea amănunte din viaţa şi activitatea membrilor BZN a fost vizionată în medie de peste 1 milion de spectatori pe episod. Aproape toate concertele din acest turneu de despărţire s-au desfăşurat cu casa închisă, fiind vândute toate biletele la sălile unde au concertat. Ultimul concert, ce a avut loc pe 16 iunie 2007 în sala de spectacole Ahoy din Rotterdam, a fost transmis de televiziunea olandeză, ce a filmat acest eveniment cu 22 de camere de filmat. Concertul, ce a durat aproape trei ore, a avut o audienţă medie de 1.613.000 de telespectatori, ultima jumătate de oră fiind vizionată de peste 2,5 milioane de oameni. Înregistrarea acestui concert s-a vândut ulterior şi pe D.V.D. şi C.D., D.V.D.-ul numit chiar "Adieu BZN – The last concert" menţinându-se apoi vreme de 20 de săptămâni în clasamentul DVD Top 30

Ahoy Arena din Rotterdam


Formația BZN la sfârșitul ultimului concert

Pentru scrierea acestui articol, ce ilustrează nonexhaustiv muzica olandezilor din BZN, m-am inspirat din următoarele surse de internet:

1. https://ro.wikipedia.org/wiki/BZN

2. https://en.wikipedia.org/wiki/BZN

3. https://nl.wikipedia.org/wiki/BZN

4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Making_a_Name

5. https://nl.wikipedia.org/wiki/You%27re_Welcome

6. https://nl.wikipedia.org/wiki/Summer_Fantasy

7. https://nl.wikipedia.org/wiki/Grootste_Hits_(BZN)

8. https://nl.wikipedia.org/wiki/We_wish_you_a_merry_Christmas_(BZN)

9. https://nl.wikipedia.org/wiki/The_best_of_BZN

10. https://nl.wikipedia.org/wiki/Visions_(BZN)

11. https://nl.wikipedia.org/wiki/Endless_Dream

12. https://nl.wikipedia.org/wiki/Crystal_gazer

13. https://nl.wikipedia.org/wiki/Round_the_Fire

14. https://nl.wikipedia.org/wiki/A_Symphonic_Night

15. https://nl.wikipedia.org/wiki/A_symphonic_night_II

16. https://nl.wikipedia.org/wiki/Out_in_the_Blue

17. https://nl.wikipedia.org/wiki/Leef_je_leven

18. https://nl.wikipedia.org/wiki/Die_mooie_tijd

19. https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Singles_Collection_(BZN)

20. https://nl.wikipedia.org/wiki/Adieu_BZN_-_The_last_concert

Prof., bibliotecar Florin Miheş.







"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării