23 septembrie 2020

Occupy Library, conferinta online prima zi

Conferința Occupy Library, a luat viata datorita initiativei   Fundatiei Progress, ea  se desfasoara  in perioada 22- 25 septembrie 2020, intre orele 15,30 si 20. 
Conferinta  care initial era programata   la Bucuresti,  se desfasoara online din cauza pandemiei. Platforma   Hopin ( https://app.hopin.to/events/occupy-library/reception ) este prietenoasa si functioneaza bine. In sesiunile paralele se poate trece de la una la alta, exista un spatiu expozitional al partenerilor care poate fi vizitat tot online si o zona de networking unde bibliotecari  din lume pot interactiona personal  daca  exista  echipamentul necesar- camera web si sistem audio functional.
https://www.ifla.org/covid-19-and-libraries

                                                                                                            








Introducerea in prima zi a facut-o  Dr. Hannelore Vogt director la Cologne Public Library.


Va impartasesc doar o idee , urmand ca in cazul in care prezentarea sau inregistrarea va fi disponibila sa va impartasesc si linkul.

Vorbind cu entuziasm despre punctele forte ale un ei biblioteci, doamna director ne-a spus cum implementeaza proiecte noi. Din experienta dansei ,  intr-o biblioteca mare doar 5% din personal e deschis spre schimbare, 40% sunt nehotarati . Daca are o idee noua o discuta cu cei 5% pe care ii cunoaste, daca acestora le place ideea si spun ca este realizabila, proiectul incepe prin a convinge pe cei 40% din cei nehotarati sa se implice. Daca cei 5%  spun ca e prea greu, sau nu merita, atunci ideea este abandonata.


Apoi ai fost 3 sesiuni paralele 
10 Ways to Engage with IFLA!
10 moduri  prin care tu te poti implica in IFLA ( Federatia Internationala a Asociatiilor de Bibliotecari si Biblioteci)
 

Mara Jakobsen a prezentat cele 10 moduri - iar indemnul 8 era - fii un bibliotecar international
 Un alt indemn era fii un  advocate pentru biblioteca in care lucrezi, si poti fi un advocate pentru orice biblioteca de acelasi tip.
Pe blogul IFLA in fiecare luni apar mici articole , idei prin care se poate face acest lucru 
 https://blogs.ifla.org/lpa?s=10+minute+library+advocate
 Tot pe blogul IFLA la adresa de mai jos sunt adunate  experientele bibliotecilor in perioada de pandemie.

                                                         
   

Public spaces and Community Engagement/ Spatii publice si implicarea comunitatii  a fost abordata de vorbitori din Turcia , Finlanda, Germania si Ucraina. 

Bibliotecile finlandeze promoveaza un concept greu de conceput la noi- Biblioteci deschise, aproape fara nici un bibliotecar , unde totul se bazeaza pe incredere si zic eu disciplina utilizatorilor, si pe modificarea rolului bibliotecarului .
 
 
 
  
Workshop: Responsive Community-Based Education, Online and Offline - Peer 2 Peer University
Hands-on workshop about the practice and implementation of learning circles in libraries, by Nico Koenig and Grif Peterson from Peer 2 Peer University (USA), and Nicole James from Stadtbibliothek Köln (DE).
 
In format de workshop Nico Koenig and Grif Peterson from Peer 2 Peer University (USA), si Nicole James de la  Stadtbibliothek Köln (DE) au angajat pe cei prezenti intr-o discutie despre cunoasterea nevoilor de educatie  comunitatii despre temele care sunt de interes , despre modul in care comunitatea raspunde la oferta de cursuri a unui formator.
Bibliotecarii au fost intrebati ce instrumente folosesc pentru acest scop si mai apoi care ar fi motivatia unui posibil cursant sa participe la un curs pe o tema despre /de exemplu /  schimbarile climatice .

Cei care vizionau online prezentarea au raspuns pe chat.
Prezentarea celor de la P2PU.org o puteti vedea google docs   AICI 


 
 Serving Communities in Time of Crisis- La dispozitia comunitatii in timp de criza a avut vorbitori din 
republica Ceha, Danemarca, Croatia si SUA care au acoperit multe aspecte ale reformularii serviciilor.  

Toate bibliotecile de pe glob au fost inchise la un moment dat si au trebuit sa se reformuleze rapid pentru a oferi in alt format servicii si asistenta comunitatii.
 

Ian Delonga prezentat situatia bibliotecii   - Trinec din Cehia-
 Biblioteca a devenit un  loc de ajutor al comunitatii pe timp de criza. Au facut un  grup de facebook, voluntari impotriva covid, unde se publicau informatii relevante, sfaturi de la profesionisti , grup devenit rapid gfoarte popular.
 In ajutorul populatiei, au inceput sa confectioneze masti,3000 pe care le-au u distribuit batranilor si altor  institutii ; cu imprimanta 3 dau facut  400 de viziere.
Inainte de pasti, au confectionat 600 de carti postale/ felicitari   pentru persoanele de varsta a treia  izolate la domiciliu .
Un lat proiect a fost 3 povesti din Trinec- scrise de autori   locali la cererea bibliotecii. Au fost povesti scurte, dar fara nici o referire la situatia de criza creata de  covid, 

Concluzia prezentarii bibliotecarii sunt  creativi , ei pot depasi orice criza care iese in cale.

 Marie-Emmanuelle Marande si o colega de-a ei  de la Biblioteca Herlev  Danemarca au prezentat  metode de a experimenta literatura prin imagini, folosind  Instagram intr-o forma in care literatura este adusa la public  cu vin, veselie, comunicare, socializare la fel ca la  un club de lectura.
 
The magic frame- o ora de Istagram life, 30 min lectura de povestiri scurte  (short stories) 
30 min conversatie cu autorul,  iar apoi o evaluare a intalnirii

Tot online au facut -impartasirea experientei cititului, citit cu voce tare, texte scurte- eseuri, poezie, povestiri scurte urmata imediat de impartasirea impresiilor  dupa lectura din cartile disponibile in format electronic.

Cei curiosi le pot gasi pe Instagram.

Prezentatoarele din Croatia au facut un studiu despre folosirea facebook in perioada  d e38 de zile in care bibliotecile publice au fost inchise.
Au studiat transformarea serviciilor fata in fata in servicii virtuale si impactul pe care l-a  avut acesta migratie asupra utilizatorilor.
In Croatia facebook este cel mai popular sistem media , cele 146 de biblioteci din studiu au publicat in jur de 3500 de postari pe diferite teme ( nu am reusit sa fac prinscreen la slide) si au reusit sa creasca numarul de utilizatori activi cu 25%


 
 



Creating magical innovation in our libraries, with a little help from our peers - Workshopul  EIFL (Electronic Information for Libraries) a fost moderat de Susan Schnuer 
 
Aveti in link doua prezentari pe youtube  a unor proiecte din Africa.

https://www.youtube.com/watch?v=zHc-v-m2_qA&feature=youtu.be&ab_channel=EIFL
https://www.youtube.com/watch?v=am33A5YMT0c&feature=youtu.be&ab_channel=EIFL
 



Turning Whispers Into Roars: The Library - The Gamechanger In Times Of Social Crisis - with 

Biblioteca - cea care schimba jocul in timpul crizelor sociale  cu Liz McGettigan, SOLUS - ultima prezentare a facut oarecum o sinteza .
Pe măsură ce amenințarea din partea COVID-19 a crescut, serviciile de bibliotecă din întreaga lume s-au reformulat  rapid,si s-au afirmat in mediul electronic.
 Instrumentele digitale  au permis o tranzitie  de la colecții la interactiuni online pentru a sprijini comunitățile,  nevoile lor de învățare si informare.
 Este un moment unic pentru noi de a explora , a fi creativi si a experimenta , aducând mai mulți oameni în contact cu biblioteca, în moduri diferite și în scopuri diferite.
 
Ziua s-a terminat cu o sesiune de networking,

Am apreciat posibilitatea de a sta confortabil acasa si a asculta  colegii vorbind despre experientele lor.


Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării