24 septembrie 2020

Occupy Library 2020 - ziua a doua si a treia

Ziua a doua a conferitnei a inceput cu  Dan Perjovschi , artistul roman care toata viața lui a   visat sa traiasca  într-o biblioteca.


"Această discuție va dezvălui drumul pe care l-am avut ca artist de la dictatură la democrație, de la cenzură la libertatea de exprimare. Modul în care practica mea artistică s-a adaptat și a răspuns la lipsurile, greutățile și schimbările de tot felul ."
 Se definește ca un om din generația tiparului care va aprecia totdeauna biblioteca clasică unde rafturile semnifică putere. Consideră Biblioteca ca fiind  cel mai democratic spațiu al culturii. Fiecare poate avea o bucată din bibliotecă , fiecare e primit și integrat în ea, de aceea trebuie să luptăm pentru ca aceste locuri să continue să existe.


Despre kilometrul zero al democratiei- piata universitatii, despre faptul ca toata lumea ia democrația drept meritată, dar ar trebui să o privim cu ochi proaspăt și să contribuim fiecare din prisma pozitiei lui sociale și a experiențelor și modelelor care funcționează pentru el- indemnul era -gaseste-ti propriile modele si lupta pentru ele .
 
Un exemplu drăguț a fost acela al exercițiului de a desena pe un perete exterior într-un proiect. A fost nevoie de câteva zile pentru ca participanții să-și găsească inspirația și modul de exprimare. 
Exprimarea în spațiu deschis este cu totul altceva decât  libertatea de a desena in toalete.

Prezentarea a fost insoțită de caricaturi ilustrative și a fost foarte încărcată de tot felul de mesaje despre viață așa cum este si așa cum e văzută printr-un ochi de caricaturist.

Nu renunțați la visele voastre.
Împărtășiți celorlalți   visele și  ideile importante.


Următoarea sesiune pe care am urmărit-o a fost cea  despre serviciile aduse comunității în acestă perioadă de criză.
 
 
Jarkko Rikkila din Finlanda,a povestit despre bibliotecile inchise, trecerea serviciului in format digital, mutarea trainingului pentru bibliotecari în mediul virtual- au fost create 50 ocazii de invatare - 3500 bibliotecari, 1350 angajati au luat parte , solutions coffe breaks- . Această metodă a adus un un val de energie pozitivă în biblioteci , bibliotecarii au sentiment de apartenenta la un grup profesional cu un scop si rol important .
Trainingurile au urmărit imbogatirea competențelor digitale ale bibliotecarilor. Ca format se ofereau un modul obligatoriu, digital suport si servicii digitale si module optionale vreo- 4 - astfel biblitoecarii se puteau descurca in mediul digital si chiar puteau crea continut digital .
66% din personal a acumulat competentele digitale.
au invatat despre ajutorul colegilor si ca impreuna pot gasi solutii viabile.
www.akepike.fi


Ministerul educatiei le sustine financiar aceste traininguri, de mai mulți ani. Ei aplică pentru bani și au primit finantare si anul acesta.
Trainingul a first o  saptamană, 8 ore /zi. Se gandesc sa ofere si altor tari initiativa prin traducerea în engleză a materialelor
Concluzia a fost : corona ne-a dat ocazia sa facem ceva nou.
.

Monika Straupyte - Lituania- povestește experiența bibliotecii lor în timp de criză  . 
Au creat deschizatoare de usi hand free- cu imprimante 3D pentru  eliminarea contactului cu clanta.Imprimanta 3D o aveau   in makerspace , pentru educatia nonformala a elevilor , și pentru activități extracuriculare  (sa se obisnuiasca cu printerele  3D). Si adultii lucrau la ele pentru o raza , trebuiau platite doar materialele, plasticul din care se lucreaza.
Au avut un proiect de livrare de carte la domiciliu pentru seniori, pentru ca acestia sa stea acasa să nu se expună.
Mergeau cu cărțile o data pe luna când socializau cu seniorii.

Irlanda - Laptopuri pentru imprumut. Cînd o firmă locală de IT a dat faliment au primit donatii laptopuri.


Au avut ca partner  Facebook, si cand numarul de echipamente primite a decent mare au hotărât să împumute laptopuri școlilor, în funcție de nevoie  lor , iar școala urma să le dea elevilor după criteriile interne.
Un studiu a arătat că 20% din elevi aveau doar un laptop in casa .
La o scoala s-au dat 30 laptopuri care  la restituire  trebuiau sterse si  aduse la nivelul setărilor inițiale.
Beaufort College pe facebook- proiectul.

https://www.rte.ie/news/leinster/2020/0603/1145268-meath-laptops/?fbclid=IwAR1Txv9E5sgoFCu_Q_eFXb9O4MjBLTVXyU1RNacK08wDLslLSQEhivEN65E

O întrebare generată de auditori poate fi preluată și discutată- Accesul la internet face parte din drepturile omului ?

eu spun ” Nu ” pe forum s-a raspuns ” DA” , voi ce parere aveti?






Atelier: Bibliotecile transformă comunitățile prin dialog

În timpul acestui atelier, Ellen M. Universitatea din Illinois și Svetlana A. din Russia Gorokhova au prezentat proiectul lor comun prin care  bibliotecarii sunt ajutați să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a organiza  și facilita conversațiile comunitare pe probleme importante pentru comunitățile lor. Folosind dialogul deliberativ, un forum moderat, pentru oameni se reunesc cu scopul de a găsi o rezolvare a unei probleme comune cu care se confruntă comunitatea , bazată pe ceea ce grupul consideră valoros. Acest atelier îi va ajuta pe oameni să exploreze tensiunile create de aceste probleme, să identifice ceea ce apreciază, și să caute direcții comune pentru acțiune.


Extrapolând problema pentru biblioteci si publicul lor putem discuta despre :
  • cum se poate creste increderea publicului
  • training pentru bibliotecari pentru a transforma biblioteca in factor de armonizare a comunitatii (17 regiuni, 700 de forumuri, 
  • implicarea ONG si fundatii din  SUA Romania Ungaria în   1988 au dezvoltat un  instrument universal,  utilizabil de oricine/  issue guide- instrument 
  • www.nifi.org.
  1. Ca metodologie de lucru 
    Dezbaterea publică invață oameni diferiți sa comunice, sa asculte, sa vada problema din mai multe puncte de vedere , să hotărască cum vor rezolva impreună   problema comunitară 
    Diamantul Kaner a deciziilor participative  descrie zonele prin care va trece discuția

    Zona de confort
    zona divergenta, mai mule perspective
    o zona de dificultate in administrarea tuturor parerilor  si ideilor apărute
    Bibliotecarii au fost instruiti sa poata sa conduca astfel de intalniri.
Diamantul Kaner


S-a facut un exercitiu online care a demonstrat că  un grup mic de persoane diferite, desi au aceiasi scara de valori in momentul cand e sa aleaga ce este mai important, la ce nu pot renunta , se creaza premize  de reactii divergente .

 Un astfel de eveniment - Dezbaterea publică - are nevoie din punct de vedere organizatoric de 
  • convener/ gazda, ofera spatiul , invita participantii, asigura sala
  • moderator-sa ramana neutru, sa fie apt de asculatare activa, de incurjarea comunicarii, de a ajuta participantii, administrează timpul de intervenție, atentioneaza , sintetizeaza
  • recorder/ secretar - care inregistreaza tot ce spune grupul , rapida  https://jamboard.google.com/
  • participanti - alesi , grup construit cu atentie
_________________________________


Ziua a treia  a avut ca invitati doua personalitati spumoase ale biblioteconomiei din zona nordică Eppo van Nispen  tot Sevenaer și  Erik Boekesteijn care au vorbit despre Artificial Intelligence and Beyond -  Inteligenta artificiala si dincolo de ea  si despre inovatia în sectorul cultural .


Eppo van Nispen tot Sevenaer este un  speaker international cunoscut pentru felul cum promovează și conectează lumea digitală cu dimensiunea umană. A pornit ca creator de programe de televiziune, are o largă experiență în domeniul jurnalismului. A preluat ca misiune personală să creeze în DOK in Delft cea mai bună bibliotecă din Olanda, ceea ce a reușit 2008.
Apoi a devenit director al fundatiei CPNB, responsabilă cu cele mai mari campanii de lectură din Olanda.

Consiliat de grupul înteleptilor ( cei 5 copii si bunica lui de peste 100 de  ani) încearcă prin discursurile pe care le transmite să facă legătura dintre lumea de azi și lumea viitorului într-un mod care să aducă încredere, să creeze conexiuni între informații, cu umor și simplitate  în așa fel încât cei interesați să nu se piardă în concepte.
 
 Din interviu din experiența ca director de bibliotecă am reținut câteva idei amuzante și practice totodată.
  • Dacă ești bibliotecar vezi în ochii oamenilor că te consideră plictisitor. Oamenii au preconcepții despre bibliotecă , doar în ultimii 10 ani s-a schimbat percepția La început și el  considera biblioteca cel mai plictisitor loc.
Ca să ieși dintr-o viață derizorie trebuie să-ți pui un țel înalt (Oamenii nu sunt inspirați de un țel mic)- iar el a hotărât să facă din biblioteca lui cea mai bună bibliotecă din Olanda.
Banii nu au fost pe primul loc în viziunea lui. Schimbările pot fi făcute cu câțiva oameni  care se bucură de schimbare.  
  • În acest proces a dezvoltat Filozofia lui F la puterea a sasea inspirată din Videoul cu grasanul- 
https://www.youtube.com/watch?v=nTURi3-HRNY&ab_channel=MohtashimKha

Facts- Fapte  - fii pe scena
Feelings - simte acest proces , implica-te
FTS -fuck the sistem- adu ideea la viață chiar daca sistemul este impotrivă
Fail- invata sa esuezi, rateaza și revino cu alta idee mai bună
Fun - lucrează  cu bucurie (la puterea a doua)


  • Transformarea digitală- oamenii au inceput sa lucreze online, bibliotecile au inceput sa aibă probleme. Cititul este important pentru că creează fundația pentru a fi un om mai bun mai educat,

https://www.youtube.com/watch?v=o5So5ctB0dU&ab_channel=erikboekestei

https://www.youtube.com/watch?v=ZcDnrFN7zdY&ab_channel=TEDxTalk

Trei zile fascinante , cu o ofertă largă de informație pe care desigur nu am putut să o explorez integral.
Multumim Fundatiei Progress pentru oportunitate și partenerilor lor  care au făcut posibil acest schimb de experiență internațional.

Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării