30 ianuarie 2019

Comunicat de presă


Proiectul Ora să ȘTIM/ Volunteer readers participă la Ziua Internaţională a Cititului Împreună 2019

În fiecare an, de Ziua Internaţională a Cititului Împreună, oamenii de pretutindeni citesc cu voce tare împreună și împărtășesc povești pentru a promova cititul ca pe un drept care aparține tuturor oamenilor.
Pe 1 februarie 2019, proiectul Ora să ȘTIM”, care cuprinde 150 de biblioteci din 12 județe, se alătură acestei mișcări internaționale și, împreună cu zeci de bibliotecari și sute de copii, părinți și pasionați de lectură din întreaga țară, împărtășesc curiozitate și bucurie prin intermediul cărților pentru copii.
Interesul față de lectură și de subiectele ȘTIM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) reprezintă un dar pe care generația noastră îl poate oferi copiilor și generațiilor următoare. În cadrul evenimentului, copiii vor asculta povești captivante și vor avea ocazia să facă mici experimente alături de bibliotecari. Activităţile vor genera un interes deosebit față de comunicarea verbală şi alte forme de comunicare, deoarece copiii trebuie să identifice și să descrie fenomenele cercetate și să-și exprime gândurile, ideile și să pună întrebări.
Copiii învață urmărind ce fac cei mari. Iar noi adulții, adeseori uităm să le arătăm celor mici câtă plăcere si bucurie ne aduce cititul. Citind împreună cu copiii, acasă, la bibliotecă sau la școală, le transmitem această bucurie în mod direct și sincer. În acest an, care în România este declarat și Anul Cărții, Ziua Internațională a Cititului Împreună este nu doar o bucurie care aduce în prim plan copiii și cartea ci, prin popularizarea temelor ȘTIM, le stârnește copiilor curiozitatea și dorința de a explora. Cu ocazia ZICI dar și de-a lungul proiectului Ora sa ȘTIM bibliotecarii și adulții care vor citi vor inspira copiii cu povești incitante și îi vor provoca să pătrundă în lumea matematicii, științei și tehnologiei. Iar acolo copii vor descoperii o lume pe măsura curiozității și istețimii lor. Este ceea ce credem atât noi, cei de la Fundația Progress, cât și inițiatorii proiectului Ora să ȘTIM/ Volunteer readers, Deutsche Telekom Stiftung” – Claudia Șerbănuță, Project Manager Ora să ȘTIM
Studiile arată că persoanele care citesc frecvent sunt în măsură să-i înțeleagă mai bine pe ceilalți, să empatizeze cu ei și să vadă lumea și din perspectiva altora. Așadar, nu ne rămâne decât să vă invităm la bibliotecă! Vă așteaptă o experiență ȘTIM dedicată copiilor și pasionaților de lectură.
Ziua Internaţională a Cititului Împreună 2019 este un eveniment susținut la nivel național de grupul Citim Împreună România.


Ce este "Ora să ȘTIM"?
Versiunea la nivel național a proiectului "STEM Volunteer Readers", care a fost derulat în Germania cu un mare succes încă de la lansarea sa din 2015. Proiectul se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură.
Proiectul beneficiază de sprijinul Deutsche Telekom Stiftung şi al Fundaţiei Progress şi urmăreşte crearea unei oferte de servicii, la nivel elementar, în rândul copiilor, cu ajutorul bibliotecarilor, în domeniile ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică, #ŞTIM.


Informații suplimentare pot fi găsite online la www.telekom-stiftung.de/volunteer-readers și pe www.facebook.com/orasastim/





In Bihor in data de 1 februarie se vor desfasura actiuni in bibliotecile din Alesd, Astileu, Pocola, Lugasu de jos, Madaras, Santandrei, Chislaz, Sanmartin, Nucet si Holod , in cele 4 filiale ale Bibliotecii Judetene si prin coordonatorul de proiect Delia Pantea la Colegiul National "Iosif Vulcan " din Oradea .


Contacte:
Deutsche Telekom Stiftung Fundaţia Progress
Stefanie Thate Alin Grămescu
(+49) 171 81 84 923 (+40) 740 267 474

29 ianuarie 2019

Celebrarea Unirii de la 1859


22 ianuarie 2019- Biblioteca Judeteana "Gheorghe Sincai " 
Celebrarea Unirii de la 1859.
Au participat elevi de la:
• Școala Gimnazială Nr. 11 Oradea
- Clasa a II-a A – prof. Sorina Rotar, care au prezentat și varianta proprie a celebrei piese "Cântă cucu, bată-l vina"
- Clasele integrate – prof. Gabriela Susa și prof. Ingrid Balint
• CSEI "ORIZONT" Oradea – prof. Liliana Canalaș





28 ianuarie 2019

Harta ZICI

In 2019 anul cărții în România, ziua cititului impreuna are  acoperire nationala.


23 ianuarie 2019

Biblioteca Municipală „Teodor Neş”- anul 2018

 

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „TEODOR NEȘ“

SALONTA




RAPORT DE ACTIVITATE – ANUL 2018



Evidența zilnică

La Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta zilnic s-a ținut evidența PROBIP a activităţii şi evidenţa primirii abonamentelor la presă și la Monitorul oficial. Zilnic au fost ridicate de la Primărie ziarele, care au fost lăsate acolo pentru bibliotecă.

În cursul anului 2018 la bibliotecă s-au înscris 170 utilizatori noi şi au fost vizate 658 fişe de cititori din anii anteriori.

Au fost difuzate 27630 documente, din care 22197 volume au fost împrumutate la domiciliu, iar 5433 publicaţii – lucrări de referinţă, ziare, reviste literare, cărţi, colecţia de Monitor oficial – au fost consultate în bibliotecă. Volumele restituite de cititori şi cele consultate în bibliotecă au fost intercalate pe rafturile sălilor de împrumut şi depozite. Pentru recuperarea cărţilor cititorii restanţieri au fost somaţi prin trimiterea înştiinţării de restituire a publicaţiilor împrumutate, prin telefon și prin rețeaua de socializare. Cărţile cu foi desprinse au fost recondiţionate prin mijloace proprii (lipite, cusute), pentru a putea fi împrumutate în continuare.

Au fost asigurate materiale bibliografice solicitate de elevi, studenţi, adulţi, pentru întocmirea referatelor din diverse domenii, pentru participare la concursuri şcolare sau de ocupare de post. Am dat îndrumări cu privire la folosirea unei bibliografii şi la alegerea lecturii, potrivit vârstei, preferinţei, profesiei.

Achiziție și prelucrare de carte

Pentru achiziţia de carte s-a studiat oferta editorială de pe internet, din librării, cele primite prin poştă sau prin e-mail. La achiziţie s-a ţinut cont de solicitările cititorilor, de bibliografia şcolară, de ofertele editoriale şi nu în ultimul rând de preţ şi de reducerile acordate.

Din fondul alocat achiziţiei de carte (cărțile sunt obiecte de inventar), au fost cumpărate în total 419 volume cărţi, în valoare totală de 13024,48 lei, din care:

  • 242 cărţi în limba română, în valoare totală de 6499,41 lei;

  • 177 cărţi în limba maghiară, în valoare totală de 6525,07 lei.

În cursul lunilor noiembrie şi decembrie au fost achitate abonamentele pentru anul 2019 la câteva publicaţii interne, în valoare totală de 1948,90 lei, astfel:

  • Monitor oficial, partea I-a, în limba română – 1310,00 lei;

  • ziare şi reviste în limba română (2 titluri: Crișana și revista de cultură Familia) – 364,00 lei;

  • ziare şi reviste în limba maghiară (3 titluri: Bihari napló, Várad și Biharország) – 274,90 lei.


În cursul anului 2018 au fost înregistrate în bibliotecă 1525 volume, în valoare totală de 26817,10 lei. Dintre acestea 1106 volume în valoare totală de 13792,62 lei au fost primite ca donaţie de la persoane fizice şi juridice. Donatorii generoși ne-au oferit cărți din biblioteca lor personală. Cu aceste donaţii colecţia bibliotecii s-a îmbogăţit cu titluri noi pe care nu le-a deţinut încă. O parte din cărțile primite ca donație au fost oferite altora. Cărțile care nu au fost prelucrate pentru bibliotecă – titluri din care mai deținea biblioteca, sau volume care au fost foarte uzate, pătate, cu foi lipsă – au fost așezate pe o masă în casa scării, de unde doritorii au ales să le ia acasă.

Și în anul 2018 am avut posibilitatea să participăm la „Programul Márai“ al societății Könyvtárellátó Nonprofit KFT din Budapesta, al cărui scop este ca publicațiile valoroase apărute pe piața cărții maghiare să ajungă la cititori cu sprijinul Fondului Cultural Național (Ungaria), prin intermediul bibliotecilor. Titlurile au fost alese din oferta organizatorilor, în valoarea stabilită de ei, de 270.000 forinți.

Donațiile și cărţile achiziționate au fost prelucrate biblioteconomic, conform clasificării zecimale universale. Li s-au întocmit evidenţa primară în Registru de mişcare a fondului şi evidenţa individuală în Registru inventar. Au fost întocmite – scrise de mână – fişele cărţilor pentru catalogul alfabetic şi sistematic, după care au fost intercalate în sertarele respective.

S-a continuat înregistrarea electronică a cărților prin programul Biblioteca.

Titlurile cărţilor înregistrate în bibliotecă sunt introduse periodic pe lista fondului de carte, care apare pe pagina web a Primăriei Municipiului Salonta.

În cursul anului 2018 a avut loc casarea cărților, casare propusă în anul 2017 la finalizarea inventarului fondului de carte; în total 5730 volume, în valoare totală de 1036,13 lei.

La 31 decembrie 2018 fondul de carte al Bibliotecii Municipale „Teodor Neș“ Salonta a fost de 95845 volume, în valoare totală de 231205,50 lei.


Fondul de carte al bibliotecii a fost popularizat şi prin amenajarea periodică a vitrinelor cu expoziţii de carte (în total 56), marcând aniversările şi comemorările mai importante ale lunii respective.


Activități cu publicul la bibliotecă

În cadrul animaţiei culturale, în anul 2018 la bibliotecă au avut loc câteva activităţi cultural-educative cu cartea.

La 18 ianuarie am primit vizita preșcolarilor de la Grădinița „Toldi“. Micuții de la grupa mijlocie și mare au fost însoțiți de doamnele Ardelean Neli și Balaj Daniela.

Programul dedicat Unirii Principatelor Române a avut loc la 23 ianuarie, în colaborare cu conducerea, cadrele didactice și elevii Colegiului Național „Teodor Neș“.

În 16 aprilie am avut un program în colaborare cu Biblioteca Județeană Békés din Békéscsaba, Ungaria. Am prezentat biblioteca bibliotecarilor din județul Békés, care în cadrul unei zile metodice au vizitat și Muzeul Memorial „Arany János“ și au făcut un tur al orașului.

Ziua Mondială a Cărții și Ziua Bibliotecarului (23 aprilie) au fost sărbătorite cu elevii învățătoarei Tóth Éva.

În cadrul săptămânii „Școala altfel“ biblioteca a fost vizitată de elevii însoțiți de cadrele lor didactice de la:

  • Liceul Teoretic „Arany János“: Kornya Tünde;

  • Colegiul Național „Teodor Neș“: Bodiu Lavinia-Carmen, Haș Doina, Haș Vasile, Ilie Adela, Mateuț Melania și bibliotecara Popescu Dorina;

  • Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas, secția Salonta: Baikó Szabó Ágnes, Bozsányi Gizella, Halmágyi Csilla;

  • Grădinița „Floarea-Soarelui“: Gali Teréz și Andrási Annamária.

Au fost puse la dispoziţia copiilor cărţi cu poveşti frumos ilustrate, enciclopedii pentru copii. Le-am prezentat biblioteca, am citit poveşti, am discutat cu ei şi am proiectat filme de desene animate cu aparatura primită prin programul Biblionet.

Pentru activităţile care s-au desfăşurat la bibliotecă au fost contactate cadrele didactice şi au fost pregătite materialele.

În 19 mai 2018, de Noaptea Muzeelor, vizitatorii au fost așteptați și la bibliotecă cu o prezentare power-point, realizată de bibliotecari în limba română despre viața și activitatea marelui poet Arany János.

În luna mai biblioteca a fost vizitată de un grup de elevi cu doamnele Barta Aliz și Ilyés Ibolya de la Tinca, care au venit într-o excursie la Salonta.

În data de 18 decembrie 2018 a avut loc un program în parteneriat cu Școala Generală din Ciumeghiu. Elevii din clasele III–VIII au vizitat biblioteca. Ei au fost însoțiți de înv. Herdean Raluca și profesorii Buda Adriana, Butișcă Loredana, Cuibuș Mihaela și Sasu Ioana.

Biblioteca a fost vizitată și de câteva persoane care s-au aflat în trecere prin Salonta, și care pe lângă Muzeul Memorial „Arany János“ au dorit să vadă și biblioteca publică a orașului.

Cercul iubitorilor de poezie, cerc condus de d-na prof. Pelok Gabriella, a ținut și în acest an întâlnirile lunare în această bibliotecă.

În cadrul serviciului Biblionet, internetul a fost folosit de 329 ori. Utilizatorii au fost îndrumaţi la folosirea calculatoarelor, la găsirea informaţiei căutate şi au fost supravegheaţi în sală.

Alte activități

În cursul anului 2018 am participat la un curs online de Scriere creativă, curs organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ Bihor – Oradea.

În data de 6-7 noiembrie bibliotecara Szenkó Melinda a participat la Budapesta la a VIII-a întâlnire a bibliotecarilor maghiar de pretutindeni, organizată cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Parlamentului Maghiar.

În data de 22 noiembrie 2018 bibliotecarele Iliș Marioara și Rugină Irina au participat la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ Bihor – Oradea la o întâlnire profesională, organizată în cadrul Zilei Porților Deschise.

Am început reorganizarea secțiilor de împrumut ale bibliotecii, fiind necesară eliberarea unei săli pentru amenajarea unui depozit al Muzeul Memorial „Arany János“.

Am colaborat cu Societatea Culturală „Arany János“ în desfășurarea anumitor programe culturale în curtea instituției și cu traduceri din limba maghiară în limba română.

În cursul anului 2018 bibliotecarii au fost prezenţi la diferite acţiuni culturale organizate în localitatea noastră: programe cu ocazia unor zile aniversare importante, expoziţii, lansări de carte, comemorări, conferinţe, spectacole, etc…

Activităţile care au avut loc la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta în cursul anului 2018 au fost consemnate pe paginile Jurnalului salontan şi pe blogspotul bibliotecilor bihorene (www.bibliotecibihorene.blogspot.com).

Datele statistice ale activităţii sunt comunicate Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor – Oradea şi Institutului Naţional de Statistică.




Salonta, Bibliotecar

         Iliș Maria


14 ianuarie 2019

Sub Zodia Eminescu

În data de 9 Ianuarie 2019 de la ora 11 a avut loc iubitorii de poezie s-au intalnit la Filiala Dacia in cadrul clubului de poezie -Întâlnirile de miercuri .Clubul intra in al patrulea an de viata. Cu aceasta ocazie am avut invitati speciali domnul Heteș Pascu și doamna Maria Livia Tăutu Astrolog Numerolorg.


Invitații au fost prezentați de doamna Săteanu Miorița. S-a citit despre Eminescu și viața lui, s-au recitat poezii de Eminescu.Pașcu Heteș a citit din volumu lui de versuri „Florile spiritului liber”, scris in detentie.


Maria Livia Tăutu a vorbit despe astrele care au luminat viata lui Eminescu si despre compatibilitatile cu Veronoca micle din punct de vedere astrologic.
Bibliotecar, Felicia Jurca
 .





Ora SA STIM

Proiectul Ora să ŞTIM se va desfășura în 12 județe din România: Argeș, Bihor, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mureș, Neamț, Sălaj, Vâlcea și Vrancea.
Proiectul “STEM Volunteer Readers” a fost derulat în Germania cu un mare succes încă de la lansarea sa din 2015. Proiectul se bazează pe studii științifice care arată că, în special la vârsta școlii primare, abordarea subiectelor și întrebărilor legate de știință, tehnologie, informatică şi matematică (ŞTIM) au impact asupra modului în care copiii se exprimă și a formării abilităților lor de lectură. 

La intalnirea de implementare a proeictului  in judetul Bihor care a avut loc in 9 ianuarie 2019 au participat bibliotecari din filialele bibliotecii judetene, si biblitoecari din bibliotecile publice din  Alesd, Astileu, Pocola, Lugasu de jos, Madaras, Santandrei, Chislaz, Sanmartin, Nucet si Holod

Din partea finantatorului, Fundatia Progress a fost prezent Alin Gramescu.
La acesta prima intalnire bibliotecarii au primit primul pachet de carti pentru copii, primul eveniment d electura urmand a fi organizat in data de 1 februarie 2019- odata cu  proiectul ZICI.

Proiect de lectura pe domeniile STEM-
Stiinta , tehnologie , inginerie, matematica, pentru copii intre 3 si 10 ani.
Derulare- 1 februarie- iulie 2019
Evenimente de lectura in biblioteca- 18 pentru copii intre 3 si 6 ani- gradinita
           - 18 pentru copii intre 6 si 10 ani- clasele 1-IV

-Atentie la – parteneriatele cu scoala
Verificarea acordurilor pentru imagine

Cerinte de implementare- pregatirea prealabila a sesiunilor de lectura-
Biblitotecarul citeste textul-
-pentru copii mai mari se verifica cuvintele si notiunile dificile/ necunoscute pemtriu ei/ si cauta sinonime  si explicatii pe intelesul lor.
- imagineaza o sesiune practica in care sa intareasca notiunile invatate- joc, experineta, observare in natura, etc...

Cerinte de raportare-

Dupa Fiecare eveniment se vor trimite 5 poze fie pe   mail – fie se vor incarca in facebook in grupul Ora Sa Stim

Pozele vor fi insotite de text explicativ care sa contina
- locatia evenimentului si data-
- cartea care a fost citita
-grupul caruia i s-a citit- 3-6  sau 6-10, numarul de copii
- experimentul/ jocul/ activitatea practica / ... care a fost folosita in timpul evenimentului


Aceste elemente se pastreaza intr-un caiet sau pe o foaie dedicata fiecarui eveniment si se pune in dosarul proeictului pentru raportari ulterioare .



Delia Pantea
                   coordonator de proiect BH


11 ianuarie 2019

Aparitie editoriala



Semnalez apariția cărții: Acidification of Document Collections in Libraries, Museums, Archives: causes, effects, investigations and interventions, la Editura Lambert Academic Publishing, membră a grupului editorial OmniScriptum Publishing.



Lucrarea reprezintă o sinteză a activităţilor ştiinţifice de la

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor, Oradea, laboratorul de conservare-cercetare, în domeniul utilizării nanoparticulelor de magneziu şi calciu în tratamentele de corectare a acidităţii colecţiilor de bibliotecă. Totodată ea reprezintă şi o recunoaştere internaţională a preocupărilor colectivului de specialişti coordonat de subsemnatul, în privinţa investigaţiilor şi intervenţiilor conservării colecţiilor de bibliotecă.


Datorită solicitărilor venite din partea instituţiilor ce deţin colecţii de documente valoroase va apărea şi o ediţie bilingvă, româno-engleză, a cărţii până în primăvară.



dr Vasile Deac



8 ianuarie 2019

2018 in biblioteca din Tulca

Din comuna Tulca  va trimitem  cateva poze de la  activitatile desfasurate in anul 2018:


 Clasa a VI-a A, impreuna cu d-na profesoara de limba romana Birlau Adriana au tinut in biblioteca,  o ora despre biblioteca . Elevii au fost impartiti pe grupe si trebuiau sa faca chestionare cu diverse intrebari despre biblioteca.







 O alta activitate s-a desfasurat cu ocazia serbarii centenarului . 
 Aceasta a avut loc la biserica ortodoxa din localitate si   a debutat cu un parastas pentru eroii neamului. Elevii a doua clase primare, impreuna cu doamnele invatatoare Iga Mariana si Zubascu Madalina au pregatit un program artistic cu poezii si cantece patriotice.


 La sfarsitul programului s-a iesit la monumentul eroilor, unde s-a incins o hora si s-au eliberat baloane in culorile drapelului.



2 ianuarie 2019

Calendarul cultural 2019



Anul cărții în RomâniaAnul european Galileo Galilei


Ianuarie

1 Ianuarie

v  Brumaru, Emil (1 ian. 1939, com. Bahmutea, jud. Tighina, Basarabia) – 80 de ani de la naşterea poetului român
v  Muthu, Mircea (prenume la naştere Cristel, 1 ian. 1944, com. Iernut, jud. Mureş) – 75 de ani de la naşterea criticului literar şi comparatist
v  Salinger, Jerome David (1 ian. 1919, New York, SUA – 27 ian. 2010, Cornish, SUA) – 100 de ani de la naşterea prozatorului american
v  Şaguna, Andrei (1 ian. 1809, Miskolc, Ungaria  -  28 iun. 1873, Sibiu)  -  210  ani de la naşterea cărturarului
v  Anul Nou

4 Ianuarie

v Farago, Elena (29 mart. 1878, Bârlad  -  4 ian. 1954, Bucureşti)  - 65 de ani de la moartea poetei
v Ziua mondială Braille/a nevăzătorilor  -  reprezintă şi ziua de naştere a francezului   Louis Braille, inventatorul alfabetului cu acelaşi nume
v Ziua SF-ului

5 Ianuarie

v Caterina de Medici (13 apr. 1519, Florenţa, Italia – 5 ian. 1589, Blois, Franţa) – 500 de ani de la naştere şi 430 de ani de la moartea reginei franceze
v Ziua păsărilor

6 Ianuarie

v Ziua mondială a orfanilor de război



7 Ianuarie

v Ziua pietrelor vechi
v Crăciunul în calendarul iulian

8 Ianuarie

v Ziua rotației Pământului
9 Ianuarie

v Modorcea, Grid (prenumele la naştere Mitică-Puiu, născut la 9 ian. 1944, Galaţi) – 75 de ani de la naşterea poetului, prozator, dramaturg şi eseist român
v Tomuş, Mircea (9 ian. 1934, com. Mociu, jud. Cluj) – 85 de ani de la naşterea criticului şi istoricului literar
v Ziua electricității statice
v Ziua învățării cuvintelor

10 Ianuarie

v Ziua economisirii energiei

11 Ianuarie

v  Ziua mondială a rezervaţiilor naturale
v  Ziua internaţională a cuvântului „mulţumesc”

13 Ianuarie

v  Palamas, Kostas (13 ian. 1859, Patras – 27 febr. 1943, Atena) –  160 de ani de la naşterea poetului, prozatorului şi criticului literar grec
v  Ziua îndeplinirii visurilor

14 Ianuarie

v  Cantacuzino, Ioan (25 nov. 1863, Bucureşti – 14 ian. 1934, Bucureşti) –  85 de ani de la moartea omului de ştiinţă şi filosofului român
v  Anul Nou în calendarul iulian
v  Ziua amenajării casei

15 Ianuarie

v  Eminescu, Mihail - naşterea poetului naţional – (născut Mihail Eminovici; la 15 ian. 1850, Botoșani, Moldova 15 iun. 1889, București, România) – 130 de ani de la moartea poetului nepereche, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română
v  King, Martin Luther Jr. (15 ian. 1929, Atlanta, SUA – 4 apr. 1968, Memphis, SUA) – 90 de ani de la naşterea liderului negrilor din America

16 Ianuarie

v  Alfieri, Vittorio (16 ian. 1749, Asti, Piemont – 8 oct. 1803, Florenţa) – 270 de      ani de la nașterea dramaturgului şi poetului italian

17 Ianuarie

v  Theodoru, Radu (17 ian. 1924, com. Ineu, jud. Arad) – 95 de ani de la naşterea prozatorului român
18 Ianuarie

v  Grant, Cary (născut Alexander Archibald Leach, la 18 ian. 1904, Bristol, Anglia – 29 nov. 1986, Davenport, SUA) – 115 ani de la naşterea actorului american
v  Montesquieu, Charles-Louis de Secondat, baron de la Brède et de (18 ian. 1689, La Brède, Franţa – 10 febr. 1755, Paris) – 330 de ani de la naşterea romancierului şi filosofului francez
v  Ziua vocabularului

19 Ianuarie

v  Cézanne, Paul (19 ian. 1839, Aix-en-Provence, Franţa – 22 oct. 1906, Aix-en-Provence) – 180 de ani de la naşterea cunoscutului pictor francez
v  Poe, Edgar Allan (19 ian. 1809, Boston, SUA – 7 oct. 1849, Baltimore, SUA) – 210 ani de la naştere şi 170 de ani de la moartea poetului, prozator şi critic literar american
v  Ziua mondială a religiei
21 Ianuarie

v  Bălan, Ion (21 ian. 1909, com. Hîrşeni, jud. Braşov – 24 dec. 1979, Bucureşti) – 110 ani de la naştere şi 40 de ani de la moartea poetului român
v  Lenin, Vladimir Ilici (22 apr. 1870, Simbirsk, Rusia – 21 ian. 1924, Gorki, Rusia) – 95 de ani de la moartea revoluţionarului rus
v  Ziua internaţională a îmbrăţişărilor

22 Ianuarie

v  Drouhet, Charles (22 ian. 1879, Bîrlad – 8 ian. 1940, Bucureşti) – 140 de ani de la naşterea istoricului literar, comparatist
v  Lessing, Gotthold Ephraim (22 ian. 1729, Kamenz, Germania – 15 febr. 1781, Braunschweig, Germania) – 290 de ani de la naşterea esteticianului, critic, dramaturg şi poet german
v  Strindberg, Johan August (22 ian. 1849, Stockholm, Suedia – 14 mai 1912, Stockholm) – 170 de ani de la naşterea dramaturgului şi romancierului suedez
v  Weöres Sándor (22 iun. 1913, Szombathely – 22 ian. 1989, Budapesta) – 30 de ani de la moartea scriitorului maghiar

23 Ianuarie

v  Dali, Salvador (născut Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali Domenech, la 11 mai 1904, Figueres, Spania – 23 ian. 1989, Figueres) – 115  ani de la naştere şi 30 de ani de la moartea pictorului spaniol
v  Munch, Edvard (12 dec. 1863, Löiten – 23 ian. 1944, Ekely) – 75 de ani de la moartea pictorului şi gravorului norvegian
v  Odobescu, Alexandru (23 ian. 1834, Bucureşti – 10 nov. 1895, Bucureşti) – 185 de ani de la naşterea prozatorului, eseist, istoric al artelor şi culturii
v  Ziua scrisului de mână

24 Ianuarie

v  Eftimiu, Victor (24 ian. 1889, com. Boboşiţa, Albania – 27 nov. 1972, Bucureşti) – 130 de ani de la naşterea dramaturgului, poet, prozator, memorialist şi publicist român
v  Unirea Principatelor Române (1859) – 160 de ani de la „Mica Unire”

27 Ianuarie

v  Ady Endre (22 nov. 1877, la Mecenţiu, comitatul Sălaj, azi Ady Endre, jud. Satu-Mare – 27 ian. 1919, Budapesta) – 100 de ani de la moartea poetului maghiar de origine română
v  Mendeleev, Dmitri (27 ian. 1834, Tobolsk, Rusia – 20 ian. 1907) – 185 de ani de la naşterea chimistului rus, autorul Tabelului elementelor chimice
v  Ziua internaţională de comemorare a holocaustului

28 Ianuarie

v  Yeats, William Butler (13 iun. 1865, Sandymount, Irlanda – 28 ian. 1939, Menton, Franţa) – 80 de ani de la moartea poetului, dramaturg, nuvelist şi eseist irlandez
v  Ziua mondială a protecției datelor
v  Ziua confidențialității datelor
v  Ziua internațională de mobilizare împotriva războiului nuclear

29 Ianuarie

v  Popa, Mircea (29 ian. 1939, Lazuri de Beiuş, jud. Bihor) – 80 de ani de la naşterea istoricului şi criticului literar bihorean
v  Ziua inventării automobilului

30 Ianuarie

v  Ziua internaţională pentru non-violenţă în şcoală

Februarie

1 Februarie

v  Breban, Nicolae (1 febr. 1934, Baia Mare) – 85 de ani de la naşterea prozatorului
v  Cocea, N.[icolae] D.[imitrie] (29 nov. 1880, Bîrlad – 1 febr. 1949, Bucureşti) – 70 de ani de la moartea prozatorului, ziaristului, dramaturg şi traducător
v  Mondrian, Piet (7 mart. 1872, Amersfoort, Olanda – 1 febr. 1944, New York, SUA) – 75 de ani de la moartea pictorului olandez
v  Popescu, Petru (1 febr. 1944, Bucureşti) – 75 de ani de la naşterea poetului şi prozatorului român

2 Februarie

v  Palestrina, Giovanni Pierluigi da (3 febr. 1525, Palestrina, Italia – 2 febr. 1594, Roma) – 425 de ani de la moartea compozitorului italian
v  Sadoveanu, Ion Marin (15 iun. 1893, Bucureşti  -  2 febr. 1964, Bucureşti)  - 55 de ani de la moartea prozatorului, dramaturg, eseist, cronicar dramatic şi literar, traducător
v  Ziua mondială a zonelor umede

3 Februarie

v  Mendelssohn, Felix (Jakob, Ludwig sau Mendelssohn-Bartholdy, născut la 3 febr. 1809, Hamburg, Germania – 4 nov. 1847, Leipzig, Germania) – 210 ani de la naşterea compozitorului, dirijor şi pianist german
v  Teodoreanu, Ionel (6 ian. 1897, Iaşi – 3 febr. 1954, Bucureşti) – 65 de ani de la moartea prozatorului român

4 Februarie

v  Cârlova, Vasile (4 febr. 1809, Buzău – 18 sept. 1831, Craiova) – 210 ani de la naşterea poetului care a deschis drum liricii române moderne
v  Conachi, Costache (14 sept. 1778, com Ţigăneşti, jud. Galaţi – 4 febr. 1849, com Ţigăneşti, jud. Galaţi) – 170 de ani de la moartea poetului, adept al filosofiei luminilor
v  Rabelais, François (4 febr. 1494, Chinon, Franţa – 9 apr. 1553, Paris) – 525 de ani de la naşterea scriitorului, medic şi umanist francez
v  Ziua mondială anticancer

6 Februarie

v  Ziua internațională de toleranță zero față de mutilarea genitală a femeilor

8 Februarie

v  Philippide, Alexandru (1 apr. 1900, Iaşi – 8 febr. 1979, Bucureşti) – 40 de ani de la moartea poetului şi eseistului român
v  Ziua râsului și a fericirii

9 Februarie

v  Şuluţiu, Octav (5 nov. 1909, Bucureşti – 9 febr. 1949, Bucureşti) – 110 ani de la naştere şi 70 de ani de la moartea prozatorului şi criticului literar

10 Februarie

v  Daumier, Honoré (n. 26 febr. 1808, Marseille – d. 10 febr. 1879, Valmondois) – 140 de ani de la moartea pictorului şi graficianului francez
v  Goldiș, Vasile (12 nov. 1862, Mocirla, azi Vasile Goldiș, jud. Arad 10 febr. 1934, Arad) – 85 de ani de la moartea omului politic, membru de onoare (1919) al Academiei Române. La 1 decembrie 1918, Vasile Goldiș a rostit la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia un discurs în care a relevat necesitatea unirii Transilvaniei cu România
v  Ziua siguranţei pe Internet-ului
11 Februarie

v  Ziua mondială a bolnavilor

12 Februarie

v  Bernhard, Thomas (născut Nicolaas Thomas Bernhard, la 9 febr. 1931 – 12 febr. 1989) – 30 de ani de la moartea poetului, romancier şi dramaturg austriac
v  Cazimir, Otilia (pseud. Alexandrei Gavrilescu, născută la 12 febr. 1884, satul Cotu Vameşului, com. Horia, jud. Neamţ – 8 iun. 1967, Iaşi) – 135 de ani de la naşterea poetei şi prozatoarei
v  Cortázar, Julio (26 aug. 1914, Ixelles, Argentina – 12 febr. 1984, Paris) – 105 de ani de la naştere şi 35 de ani de la moartea poetului şi prozatorului argentinian
v  Darwin, Charles (12 febr. 1809, Shropshire, Anglia – 19 apr. 1882, Westminster Abbey) – 210 ani de la naşterea naturalistului englez
v  Lincoln, Abraham (12 febr. 1809, Kentucky, SUA – 15 apr. 1865, Washington D. C., SUA) – 210 ani de la naşterea primului preşedinte republican al SUA
v  Peltz, Iţig (12 febr. 1899, Bucureşti – 10 aug. 1980, Bucureşti) – 120 ani de la naşterea prozatorului

13 Februarie

v  Ziua mondială a radioului

14 Februarie
v  Ziua internaţională a îndrăgostiţilor - Ziua Sfântului Valentin, ziua darurilor şi a iubirii, este sărbătorită mai ales în Europa Occidentală şi S.U.A.
v  Ziua iubitorilor bibliotecilor (cititori, bibliotecari și șoareci :)
15 Februarie

v  Galilei, Galileo (15 febr. 1564, Pisa, Italia – 8 ian. 1642) – 455 de ani de la naşterea omului de ştiinţă italian
v  Ziua internaţională a demonstraţiilor pentru pace
v  Ziua internațională a copilului bolnav de cancer
16 Februarie
v  Ziua internaţională a cititului împreună
17 Februarie

v  Ziua actelor de bunătate
18 Februarie

v  Alessandrescu, Alfred (2 aug. 1893, Bucureşti – 18 febr. 1959, Bucureşti) – 60 de ani de la moartea compozitorului, pianistului şi dirijorului român
v  Kielland, Alexander Lange (18 febr. 1849, Stavanger, Norvegia – 6 apr. 1906, Bergen, Norvegia) – 170 de ani de la naşterea romancierului şi dramaturgului norvegian
v  Michelangelo, Buonarroti (6 mart. 1475, Caprese Michelangelo, Italia – 18 febr. 1564, Roma, Italia) – 455 de ani de la moartea pictorului, sculptor şi poet italian
19 Februarie

v  Gorovei, Artur (19 febr. 1864, Fălticeni – 19 mart. 1951, Bucureşti) – 155 de  ani de la naşterea folcloristului şi etnografului român

20 Februarie

v  Barbu, Eugen (20 febr. 1924, Bucureşti – 7 sept. 1993, Bucureşti) – 95 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturg, eseist şi poet
v  Ziua mondială a justiției sociale

21 Februarie

v  Şolohov, Mihail Aleksandrovici (24 mai 1905 – 21 febr. 1984) – 35 de ani de la moartea romancierului şi nuvelistului rus
v  Ziua internaţională a limbii materne

22 Februarie

v  Alexandrescu, Grigore (22 febr. 1814 – 25 nov. 1885, Bucureşti) – 205 ani de la naşterea poetului român
v  Ziua umilinței și smereniei

23 Februarie

v  Kästner, Erich (23 febr. 1899, Dresda, Germania – 29 iul. 1974, München, Germania) – 120 ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea poetului şi romancierului german
v  Pop de Băseşti, Gheorghe (1 aug. 1835, Băseşti, jud. Maramureş – 23 febr. 1919, Sibiu) – 100 de ani de la moartea politicianului român din Transilvania

24 Februarie

v  Barbu, Marga (n. Margareta-Yvonne Butuc, la 24 febr. 1929, Ocna Şugatag, Maramureş – d. 31 mart. 2009, Bucureşti)  - 90 de ani de la naşterea cunoscutei actriţe şi 10 ani de la moartea ei
v  Ziua dragostei şi a bunăvoinţei – Dragobete

26 Februarie

v  Ziua internațională a basmelor

28 Februarie

v  Bibescu, Matha (28 ian. 1889, Bucureşti – 28 nov. 1973, Paris, Franţa) – 130 ani de la naşterea prozatoarei
v  Lamartine, Alphonse-Marie-Louis de Prat de ( 21 oct. 1790, Mâcon, Franţa – 28 febr. 1869, Paris) – 150 de ani de la moartea poetului şi prozatorului francez
v  Şincai, Gheorghe (28 febr. 1754, com. Râciu de Câmpie, jud. Mureş – 2 nov. 1816, Sinea, Slovacia) – 265 de ani de la naşterea istoricului, filolog, traducător şi poet
v  Ziua apărării civile
v  Ziua internaţională a bolilor rare

Martie

1 Martie

v Tratatul de la Bretton Woods (1 mart, 1947) - 72 de ani de la constituirea Fondului Monetar Internaţional (FMI), organizaţie internaţională cu 186 de state membre
v Ziua mărţişorului
v Ziua mondială a protecţiei civile
v Ziua mondială a complimentelor

2 Martie

v Şalom Alehem (pseud. lui Şalom Rabinovici, născut la 2 mart. 1859, Pereiaslav-Hmelniţki, Ucraina – 13 mai 1916, New York, SUA) – 160 de ani de la naşterea prozatorului rus de limbă idiş

3 Martie

v Ziua mondială a scriitorului
v Ziua mondială a faunei sălbatice

4 Martie

v  Ziua mondială a luptei împotriva exploatării sexuale

5 Martie

v  Ziua mondială a eficienţei energetice
v  Ziua internațională a florii de colț

6 Martie

v Cyrano de Bergerac, Savinien de (6 mart. 1619, Paris – 8 iul. 1655, Sannois, Franţa) – 400 de ani de la naşterea eseistului, poet satiric şi dramaturg francez
v Rachici, Dimitrie (6 mart. 1934, sat Călugăreni, jud. Arad) – 85 de ani de la naşterea poetului român
v Ziua internațională a stomatologilor

7 Martie

v Abe, Kobo (pseud. lui Kimifusa Abe, născut la 7 mart. 1924 – 22 ian. 1993) – 95 de ani de la naşterea scriitorului şi dramaturgului japonez

8 Martie

v Berlioz, Hector (11 dec. 1803, La Cote-Saint-André – 8 mart. 1869, Paris) – 150 ani de la moartea compozitorului francez
v Ziua internaţională a femeii
v Ziua ONU pentru drepturile femeii şi pacea internaţională

9 Martie

v  Averescu, Alexandru (9 mart. 1859, Ismail, Basarabia – 3 oct. 1938, Bucureşti) – 160 de ani de la moartea omului politic român
v  Gagarin, Iuri (9 mart. 1934, Kluşino, Rusia – 27 mart. 1968, Kirzach, Rusia) – 85 de ani de la naşterea cosmonautului sovietic
v  Speranţia, Theodor Dimitrie (născut Theodor Dimitrie Nădejde, la 4 mai 1856, com. Deleni, jud. Iaşi – 9 mart. 1929, Bucureşti) – 90 de ani de la moartea eseistului, prozator şi dramaturg
v  Şevcenko, Taras (9 mart. 1814, Moryntsi, Ucraina – 10 mart. 1861, Sankt Petersburg, Rusia) – 205 de ani de la naşterea poetului şi pictorului ucrainean
10 Martie

v  Caracostea, Dumitru (10 mart. 1879, Slatina – 2 iun. 1964, Bucureşti) – 140 de ani de la naştere şi 55 de ani de la moartea criticului şi istoric literar
v  Ursachi, Mihai  (17 febr. 1941, Strunga (azi județul Iași) - 10 mart. 2004, Iași) -  15 ani de la moartea poetului și traducătorului român

11 Martie

v  Tasso,Torquato (11 mart. 1544, Sorrento, Italia – 25 apr. 1595, Roma) – 475 de ani de la naşterea poetului italian renascentist
v  Ziua internaţională a munţilor

12 Martie

v  Yehudi Menuhin (22 apr. 1916, New York, SUA – 12 mart. 1999, Berlin, Germania) – 20 ani de la moartea copilului-minune al muzicii, violonist şi dirijor american de origine evreiască din Rusia

13  Martie

v  Ziua mondială a plantaţiilor forestiere
v  Ziua internațională a bijuteriilor

14 Martie

v  Darie, Iurie (născut Darie Maximciuc, la 14 mart. 1929, Vadu Raşcov, jud. Soroca – 9 nov. 2012, Bucureşti) – 90 de ani de la naşterea popularului actor român
v  Einstein, Albert (14 mart. 1879, Ulm, Germania – 18 apr. 1955, Princeton, New Jersey, SUA) – 140 de ani de la naşterea marelui fizician, autor al teoriei relativităţii
v  Macedonski, Alexandru (14 mart. 1854, Bucureşti – 24 nov. 1920, Bucureşti) – 165 de ani de la naşterea poetului, prozator şi dramaturg
v  Paleologu, Alexandru (14 mart. 1919, Bucureşti) – 100 de ani de la naşterea eseistului şi criticului literar
v  Strauss, Johann tatăl (14 mart. 1804, Viena – 25 sept. 1849, Viena, Austria) – 215 ani de la naştere şi 170 de ani de la moartea compozitorului austriac
v  Ziua internațională de protejare a apelor

15 Martie

v  Teodoreanu, Al.(exandru) O.(svald) (pseud. Păstorel, 30 iul. 1894, Dorohoi – 15 mart. 1964, Bucureşti) – 125 de ani de la naştere şi 55 de ani de la moartea prozatorului, poet, eseist şi traducător
v  Ziua mondială a drepturilor consumatorului
17 Martie

v  Daimler, Gottlieb (17 mart. 1834, Schorndorf, Germania – 6 mart. 1900) – 185 de ani de la naşterea inginerului german, cunoscut pentru motorul cu acelaşi nume
v  Russo, Alexandru (Alecu) (17 mart. 1819, Străşeni-Lăpuşna – 5 febr. 1859, Iaşi) – 200 de ani de la naştere şi 160 de ani de la moartea prozatorului şi memorialistului român

18 Martie

v Rimski-Korsakov, Nikolai Andreievici (12 mart. 1844, Tihvin, Rusia – 21 iun. 1908, Sankt Petersburg) – 175 de ani de la naşterea compozitorului rus
v 18-24 martie – Săptămâna francofoniei în România

20 Martie

v Ziua mondială a vrabiei
v Ziua mondială a sănătății orale
v Ziua internaţională a francofoniei
v Ziua internaţională a teatrului pentru copii şi tineret
v Ziua internaţională a fericirii
21 Martie

v  Musorgski, Modest Petrovici (21 mart. 1839, Karevo, Rusia – 28 mart. 1881, Sankt Petersburg) – 180 de ani de la naşterea compozitorului rus
v  Ziua internaţională a poeziei
v  Ziua mondială a teatrului de păpuşi
v  Ziua internaţională a sindromului Down
v  Ziua mondială de luptă împotriva tuturor formelor de rasism şi discriminare
v  Ziua mondială a somnului
v  Ziua internaţională a copiilor străzii
v  Ziua amabilității

22 Martie

v  Ziua mondială a apei

23 Martie

v Teodorescu-Branişte, Tudor (12 apr. 1899, Piteşti – 23 mart. 1969, Bucureşti) – 120 ani de la naştere şi 50 de ani de la moartea prozatorului
v Ziua mondială a meteorologiei

24 Martie   

v  Ziua mondială a combaterii tuberculozei
v  Ziua planetariilor

25 Martie

v Isac, Emil (27 mai 1886, Cluj-Napoca – 25 mart. 1954, Cluj-Napoca) – 65 de ani de la moartea poetului, prozator şi publicist
v Mistral, Frèdèric (8 sept. 1830, Provenţa – 25 mart. 1914, Maillane, Franţa) – 105 ani de la moartea poetului, prozator şi dramaturg francez
v Ziua Poliţiei Române
v Ziua internațională a comemorării victimelor sclavagismului și a comerțului transatlantic cu sclavi
v Ziua internațională a solidarității cu deținuții și membrii delegați ONU declarați perduți

26 Martie

v Frost, Robert Lee (26 mart. 1874, San Francisco – 29 ian. 1963, Boston) – 145 de ani de la naşterea poetului american

27 Martie

v Ziua mondială a teatrului
v Unirea Basarabiei cu România (1918)

28 Martie

v Ionescu, Eugen (26 nov. 1909, Slatina – 28 mart. 1994, Paris) – 110 ani de la naştere şi 25 de ani de la moartea cunoscutului dramaturg, eseist, critic literar, prozator şi poet român

29 Martie

v Steinhardt, N.(icolae) (născut Nicu-Aureliu Steinhardt, la 21 iun. 1912, com. Pantelimon, Bucureşti – 29 mart. 1989, Bucureşti) – 30 de ani de la moartea eseistului şi prozatorului român

30 Martie

v Catargiu, Lascăr (1 nov. 1823, Iaşi – 30 mart. 1899, Bucureşti) – 120 ani de la moartea omului politic român
v Verlaine, Paul (30 mart. 1844, Metz, Franţa – 8 ian. 1896, Paris) – 175 de ani de la naşterea poetului francez, precursor al simbolismului
v Ziua plimbărilor în parc

31 Martie

v Gogol, Nikolai Vasilievici (31 mart. 1809, Velyki Sorochyntsi, azi în Ucraina – 4 mart. 1852, Moscova) – 210 ani de la naşterea prozatorului şi dramaturgului rus
Aprilie

1 Aprilie

v  Ziua internaţională a păsărilor
v  Ziua umorului
v  Ziua păcălelilor

2 Aprilie

v  Dohotaru, Adrian (2 apr. 1939, Oradea – 1 sept. 1995, München, Germania) – 80 de ani de la naşterea poetului şi dramaturgului român
v  Ziua internaţională a cărţii pentru copii
v  Ziua mondială de conștientizare a autismului

3 Aprilie

v  Brando, Marlon (3 apr. 1924, Omaha, SUA – 1 iul. 2004, SUA)  - 95 de ani de la naşterea actorului american şi 10 ani de la moartea lui
v  Ziua mondială a petrecerilor
v  Ziua mondială a mersului la lucru

4 Aprilie

v  Benz, Karl (25 nov. 1844 – 4 apr. 1929, Ladenburg, Germania) – 175 de ani de la naştere şi 90 de ani de la moartea inventatorului german
v  Duras, Marguerite (pseud. Margueritei Donnadieu, 4 apr. 1914, Ho Şi Min, Vietnam – 3 mart. 1966, Paris) – 105 ani de la naşterea romancierei şi cineastei franceze
v  Ziua NATO - crearea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (04.04.1949).
v  Ziua internațională de conștientizare a chestiunii minelor și asistență în activitățile miniere

5 Aprilie

v  Fanache, Vasile (5 apr. 1934, com. Ghirdoveni, jud. Prahova – 13 oct. 2013, Cluj-Napoca) – 85 de ani de la naşterea criticului literar român

6 Aprilie

v  Carianopol, Virgil (29 mart. 1908, Caracal  -  6 apr. 1984, Bucureşti)  -  35 de ani de la moartea poetului
v  Ziua internaţională a sportului pentru dezvoltare şi pace

7 Aprilie

v  Coppola, Francis Ford (7 apr. 1939, Detroit, SUA) – 80 de ani de la naşterea regizorului american
v  El Greco ( 1541 – 7 apr. 1614, Toledo, Spania) – 405 de ani de la moartea pictorului spaniol originar din Grecia
v  Ziua internaţională a sănătăţii

8 Aprilie

v  Ziua internaţională a romilor

9 Aprilie

v  Munteanu, Francisc (9 apr. 1924, com. Veţel, jud. Hunedoara – 13 apr. 1993, Bucureşti) – 95 de ani de la naşterea prozatorului şi scenaristului
v  Petrescu, Camil (9 apr. 1894, Bucureşti – 14 mai 1957, Bucureşti) – 125 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturg, poet, eseist şi filosof

10 Aprilie

v  Banuş, Maria (născută Marioara, la 10 apr. 1914, Bucureşti – 14 iul. 1999) – 105 de ani de la naşterea poetei, eseistă, prozatoare şi traducătoare româna de origine evreiască şi 20 ani de la moartea ei
v  Ziua internațională a fraților

11 Aprilie

v  Cantemir, Antioh (10 sept. 1709, Istanbul, Turcia – 11 apr. 1744, Paris, Franţa) – 310 ani de la naştere şi 275 de ani de la moartea poetului, fiul mezin al lui Dimitrie Cantemir
v  Minulescu, Ion (Ion Theodor Minculescu, 6/7 ian. 1881, Bucureşti – 11 apr. 1944, Bucureşti) – 75 de ani de la moartea poetului, prozator şi dramaturg

12 Aprilie

v  Ziua mondială a aviaţiei şi cosmonauticii

13 Aprilie

v  Caterina de Medici (13 apr. 1519, Florenţa, Italia – 5 ian. 1589, Blois, Franţa) – 500 de ani de la naştere şi 430 de ani de la moartea reginei franceze
v  Ziua internaţională a rock-n-roll-ului

14 Aprilie

v  Händel, Georg Friedrich (23 febr. 1685, Halle, Germania – 14 apr. 1759, Londra) – 260 de ani de la moartea compozitorului german din Anglia

15 Aprilie

v  Cardinale, Claudia (15 apr. 1939, Tunis, Tunisia ) – 80 de ani de la naşterea actriţei italiene
v  Ziua internaţională a culturii

16 Aprilie

v  Cancicov, Georgeta Mircea (născută Maria Jurgea, la 29 mai 1899. com. Godineşti, jud. Bacău – 16 apr. 1984, Bucureşti) – 120 ani de la naştere şi 35 de ani de la moartea prozatoarei
v  Chaplin, Charlie (16 apr. 1889, Walworth, Anglia – 25 dec. 1977, Vevey, Elveţia) – 130 de ani de la naşterea actorului şi regizorului american
v  France, Anatole (pseud. lui Anatole Françoise Thibault, 16 apr. 1844, Paris – 12 oct. 1924, Tours) – 175 de ani de la naştere şi 95 de ani de la moartea poetului, prozator şi critic literar francez

17 Aprilie

v  Vraca, George (25 nov. 1896, Bucureşti – 17 apr. 1964, Bucureşti) – 55 de ani de la moartea renumitului actor român

18 Aprilie

v  Ziua internaţională a monumentelor şi locurilor istorice
v  Ziua internaţională pentru conservarea monumentelor

19 Aprilie

v  Byron, George Gordon (22 ian. 1788, Londra – 19 apr. 1824, Missolonghi, Grecia) – 195 de ani de la moartea marelui poet romantic englez
v  Saligny, Anghel (19 apr. 1854, Focşani – 17 iun. 1925, Bucureşti) – 165 de ani de la naşterea inginerului constructor român

20 Aprilie

v  Carol I (20 apr. 1839, Sigmaringen, Germania – 10 oct. 1914, Sinaia, jud. Prahova) – 180 de ani de la naştere şi 105 ani de la moartea primului rege al României
v  Ziua comemorării jertfelor holocaustului

21 Aprilie

v  Racine, Jean (22 dec. 1639, La Ferté-Milon, Franţa – 21 apr. 1699, Paris) – 380 de ani de la naştere şi 320 ani de la moartea dramaturgului francez
v  Sărbătoarea Paștelui catolic
v  Ziua întemeierii Romei

22 Aprilie

v  Nabokov, Vladimir Vladimirovici (pseud. Vladimir Sirin, născut la 22 apr. 1899, Sankt Petersburg, Rusia – 2 iul. 1977, Montreux, Elveţia) – 120 ani de la naşterea romancierului american de origine rusă
v  Ziua internaţională a planetei Pământ

23 Aprilie

v  Mihăescu, Gib. I. (pseud. lui Gheorghe I. Mihăescu, 23 apr. 1894, Drăgăşani, jud. Vâlcea – 19 oct. 1935, Bucureşti) – 125 de ani de la naşterea prozatorului şi dramaturgului român
v  Shakespeare, William (23 apr. 1564, Stratford-upon-Avon, Anglia – 23 apr. 1616, Stratford-upon-Avon) – 455 de ani de la naşterea dramaturgului şi poetului englez
v  Şăineanu, Lazăr (pseud. lui Lazăr Schein, 23 apr. 1859, Ploieşti – 11 mai 1934, Paris, Franţa) – 160 de ani de la naştere şi 85 de ani de la moartea folcloristului român
v  Ziua mondială a cărţii şi a dreptului de autor
v  Ziua bibliotecarului român
v  Ziua limbii engleze

24 Aprilie

v  MacLaine, Shirley (născută Shirley MacLean Beatty, la 25 apr. 1934, Richmond, SUA) – 85 de ani de la naşterea actriţei şi dansatoarei americane
v  Ziua mondială a protecţiei animalelor de laborator

25 Aprilie

v  Celsius, Anders (27 nov. 1701, Uppsala, Suedia – 25 apr. 1744, Uppsala) – 275 de ani de la moartea astronomului suedez
v  Cromwell, Oliver (25 apr. 1599, Huntington, Anglia – 3 sept. 1658, Londra) – 420 ani de la naşterea liderului militar şi politic englez
v  Marconi, Guglielmo (25 apr. 1874, Bologna, Italia – 20 iul. 1937, Roma, Italia) – 145 de ani de la naşterea inginerului şi fizicianului italian, inventatorul telegrafiei fără fir
v Ziua semnării Tratatului de aderare a Romaniei şi Bulgariei la Uniunea Europeană 2005

26 Aprilie

v  Ziua mondială a proprietăţii intelectuale
v  Comemorarea victimelor accidentului de la Cernobîl, 1986.
v  Ziua mondială a informaţiei

28 Aprilie

v  Sărbătoarea Paștelui ortodox
v  Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă

29 Aprilie

v  Galaction, Gala (pseud. lui Grigore Pişculescu, 29 apr. 1879, com Dideşti, jud. Teleorman – 8 mart. 1961, Bucureşti) – 140 de ani de la naşterea prozatorului, memorialist şi traducător
v  Ziua mondială a dansului
v  Ziua comemorării victimelor războaielor chimice

30 Aprilie

v  Ziua internațională a jazz-ului
v  Ziua onestității

Mai

1 Mai

v  Dvořak, Antonin (8 sept. 1841, Nelahozeves, Cehia – 1 mai 1904, Praga) – 115 ani de la moartea compozitorului ceh
v  Zarifopol, Paul (30 nov. 1874, Iaşi – 1 mai 1934, Bucureşti) – 145 de ani de la naştere şi 85 de ani de la moartea eseistului şi criticului literar român
v  Ziua internaţională a muncii

2 Mai

v  Ecaterina cea Mare (2 mai 1729, Szczecin, Polonia – 17 nov. 1796, Sankt Petersburg, Rusia) – 290 de ani de la naşterea ţarinei Rusiei
v  Jerome K. Jerome (pseud. lui Jerome Klapka Jerome, 2 mai 1859, Walsall, Anglia – 14 iun. 1927, Northampton, Anglia) – 160 de ani de la naşterea publicistului, dramaturg şi romancier englez
v  Ziua naţională a tineretului
v  Ziua internațională a rugăciunii

3 Mai

v  Machiavelli, Niccolò (3 mai 1469, Florenţa, Italia – 21 iun. 1527, Florenţa) – 550 de ani de la naşterea scriitorului şi omului politic italian
v  Ziua mondială a libertăţii presei
v  Ziua mondială a spațiului cosmic

4 Mai

v  Hepburn, Audrey (4 mai 1929, Ixelles, Belgia – 20 ian. 1993, Tolochenaz, Elveţia) – 90 de ani de la naşterea actriţei americane
v  Ziua internațională a pompierilor

5 Mai

v  Jokai Mór (19 febr. 1825, Komárom, Ungaria – 5 mai 1904, Budapesta) – 115 ani de la moartea prozatorului, dramaturg, poet şi jurnalist maghiar
v  Ziua internațională a moașelor

6 Mai

v  Ziua internațională a băuturilor

8 Mai

v  Dumitriu, Petru (8 mai 1924, Baziaş, jud. Caraş-Severin – 6 apr. 2002) – 95 de ani de la naşterea prozatorului, eseist şi dramaturg
v  Ziua mondială a Crucii Roşii
v  Zilele comemorării şi reconcilierii, în memoria celor ce şi-au pierdut viaţa în timpul celui de-al doilea război mondial (8-9 mai)
v  Ziua internaţională a luminii
9 Mai

v  Ziua Europei (Summitul de la Milano -1985)
v  Ziua proclamării independenţei de stat a României
v  Sfârșitul celui de-al doilea război mondial (1945)

10 Mai

v  Astaire, Fred (10 mai 1899, Omaha, SUA – 22 iun. 1987, Los Angeles, SUA) – 120 ani de la naşterea actorului, dansator şi cântăreţ american
v  Saltîkov-Şcedrin, Mihail Evgrafovici (pseud. lui Mihail Evgrafovici Nepanov, 27 ian. 1826, Tver, Rusia – 10 mai 1889, Sankt Petersburg, Rusia) – 130 de ani de la moartea scriitorului rus
v  Ziua internațională a păsărilor și a arborilor

11 Mai

v  Dali, Salvador (născut Salvador Domingo Felipe Jacinto Dali Domenech, la 11 mai 1904, Figueres, Spania – 23 ian. 1989, Figueres) – 115  ani de la naştere şi 30 de ani de la moartea pictorului spaniol

12 Mai

v  Raicu, Lucian (numele la naştere Leibovici, 12 mai 1934, Iaşi) – 85 de ani de la naşterea criticului literar și scriitor român
v  Ziua tatălui în România
v  Ziua internațională a mamei
v  Ziua internaţională a asistenţilor medicali

15 Mai

v  Ziua internaţională a familiei
v  Ziua internaţională a latinităţii
v  Ziua mondială de acţiune pentru climă

16 Mai

v  Bărnuţiu, Simion (21 iul. 1808, com. Bocşa Română, jud. Sălaj – 16 mai 1864, pe valea Almaşului, în drum spre comuna natală) – 155 de ani de la moartea juristului, filosof şi estetician
v  Cubleşan, Constantin (16 mai 1939, Cluj) – 80 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturg şi critic literar
v  Shaw, Irwin (27 febr. 1913, New York – 16 mai 1984, Davos, Elveţia) – 35 de ani de la moartea romancierului, dramaturgului şi scenaristului american

17 Mai

v  Gabin, Jean (17 mai 1904, Paris, Franţa – 15 nov. 1976, Neuilly-sur-Seine, Franţa) – 115 ani de la naşterea actorului francez
v  Hossu, Vasile (17 mai 1919, Carei, jud. Satu Mare – 11 iun. 1997, Oradea) – 100 de ani de la naşterea episcopului greco-catolic
v  Ziua internaţională a telecomunicaţiilor și a societății informaționale
v  Ziua poeziilor haiku
v  Ziua internațională împotriva homofobiei, bifobiei și transfobiei

18 Mai

v  Beaumarchais, Pierre Augustin Caron (24 ian. 1732 – 18 mai 1799) – 220 ani de la moartea dramaturgului francez
v  Ziua internaţională a muzeelor
v  Ziua internațională a sportului

19 Mai

v  Hawthorne, Nathaniel (4 iul. 1804, Salem, SUA – 19 mai 1864, Plymouth, SUA) – 215 ani de la naştere şi 155 de ani de la moartea prozatorului american
20 Mai

v  Balzac, Honoré de (20 mai 1799, Tours, Franţa – 18 aug. 1850, Paris) – 220 ani de la naşterea romancierului francez, critic literar, eseist şi jurnalist
v  Crăciun, Corneliu (20 mai 1944, Rupea, jud. Braşov – 7 oct. 2011, Oradea) – 77 de ani de la naşterea profesorului, critic si istoric literar bihorean
v  Ziua naţională a eroilor (din 1923)

21 Mai

v  Campanella, Tommaso (5 sept. 1568, Stilo – 21 mai 1639, Paris) – 380 de ani de la moartea filosofului şi scriitorului italian
v  Vianu, Tudor (27 dec. 1897, Giurgiu – 21 mai 1964, Bucureşti) – 55 de ani de la moartea esteticianului, critic şi istoric literar, comparatist, memorialist, poet şi traducător
v  Ziua mondială a diversităţii culturale pentru dialog şi dezvoltare
v  Ziua internațională a protecției împotriva șomajului

22 Mai

v  Călinescu, Armand (22 mai 1893, Piteşti – 21 sept. 1939, Bucureşti) – 80 de ani de la moartea omului politic român
v  Creţulescu, Constantin (22 mai 1809, Bucureşti – 21 mart. 1884, Bucureşti) – 210 ani de la naştere şi 135 de ani de la moartea politicianului român
v  Doyle, Sir Arthur Conan (22 mai 1859, Edinburgh – 7 iulie 1930, Crowborough, Anglia) – 160 de ani de la naşterea romancierului englez, întemeietorul romanului poliţist englez
v  Ziua internaţională a bio-diversităţii

24 Mai

v  Regina Victoria (24 mai 1819, Londra, Anglia – 22 ian. 1901, Insula Wight, Anglia) – 200 de ani de la naşterea celebrei regine a Angliei

25 Mai

v  Stahl, Henriette Yvonne (9 ian. 1900, St. Avald, Franţa – 25/26 mai 1984, Bucureşti) – 35 de ani de la moartea prozatoarei
v  Ziua internațională a muzicii vocale

26 Mai

v  Utan, Tiberiu (21 mart. 1930, Sighetul Marmaţiei, jud. Maramureş – 26 mai 1994, Bucureşti) – 25 de ani de la moartea poetului

27 mai

v  Calvin, Jean (10 iul. 1509, Noyon, Franţa – 27 mai 1564, Geneva, Elveţia) – 510 ani de la naştere şi 455 de ani de la moartea teologului şi moralistului protestant
28 Mai

v  Bărnuţiu, Simion (2 aug. 1808, Bocşa  -  28 mai 1864, sat. Hida sau Trăznea, jud. Sălaj)  -  155 de ani de la moartea esteticianului român
v  Ziua mondială a jocului

29 Mai

v  Cancicov, Georgeta Mircea (născută Maria Jurgea, la 29 mai 1899. com. Godineşti, jud. Bacău – 16 apr. 1984, Bucureşti) – 120 ani de la naştere şi 35 de ani de la moartea prozatoarei
v  Pickford, Mary (8 apr. 1892, Toronto, Canada – 29 mai 1979, Santa Monica, SUA) – 40 de ani de la moartea actriţei americane, deţinătoare de Oscar
v  Ziua internațională a forțelor ONU de menținere a păcii

30 Mai

v  Pope, Alexander (21 mai 1688, Londra, Anglia – 30 mai 1744, Twickeham, Anglia) – 275 de ani de la moartea poetului şi gânditorului iluminist englez

31 Mai

v  Barbu, Filaret (16 apr. 1903, Lugoj – 31 mai 1984, Timişoara) – 35 de ani de la moartea compozitorului român de operetă
v  Haydn, Franz Joseph (31 mart. 1732, Rohrau de Leitha, Austria – 31 mai 1809, Viena) – 210 ani de la moartea compozitorului austriac
v  Tintoretto, Jacopo Robusti  (29 sept. 1518, Veneţia – 31 mai 1594, Veneţia) – 425 de ani de la moartea pictorului italian
v  Whitman, Walter (31 mai 1819, West Hills, SUA – 26 mart. 1892, Camden, SUA) – 200 de ani de la naşterea poetului american
v  Ziua internaţională împotriva fumatului

Iunie

1 Iunie

v  Ziua internaţională a copilului
v  Ziua internaţională a părinților
v  Ziua mondială a laptelui

2 Iunie

v  Caracostea, Dumitru (10 mart. 1879, Slatina – 2 iun. 1964, Bucureşti) – 140 de ani de la naştere şi 55 de ani de la moartea criticului şi istoricului literar român
v  Guga, Romulus (2 iun. 1939, Oradea – 17 oct. 1983, Tg. Mureş) – 80 de ani de la naşterea scriitorului român

3 Iunie

v  Kafka, Franz (3 iul. 1883, Praga – 3 iun. 1924, Viena) – 95 de ani de la moartea romancierului şi nuvelistului ceh
v  Strauss, Johann fiul (25 oct. 1825, Viena – 3 iun. 1899, Viena, Austria) – 120 ani de la moartea compozitorului austriac
v  Ţepelea, Ioan (3 iun. 1949, sat Beznea, com. Bratca, jud. Bihor – 26 mart. 2012, Beznea, jud. Bihor) – 70 de ani de la naşterea scriitorului şi omului de cultură bihorean

4 Iunie
v  Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii
5 Iunie

v  Nottara, Constantin I. (5 iun. 1859, Bucureşti – 16 oct. 1935, Bucureşti) – 160 de ani de la naşterea actorului român
v  Reagan, Ronald (6 febr. 1911, Tampico, SUA – 5 iun. 2004, Los Angeles, SUA) – 15 ani de la moartea preşedintelui american
v  Ziua internaţională a protecţiei naturii şi a mediului înconjurător

6 Iunie

v  Puşkin, Alexandr Sergheevici (6 iun. 1799, Moscova, Rusia – 10 febr. 1837, Sankt Petersburg) – 220 ani de la naşterea poetului rus
v  Velasquez, Diego (6 iun. 1599, Sevilia, Spania – 6 aug. 1660, Madrid, Spania) – 420 ani de la naşterea cunoscutului pictor spaniol

8 Iunie

v  Ungur, Florica (8 iun. 1939, sat Fâşca, jud. Bihor – 4 aug. 2011, Oradea) – 80 de ani de la naşterea îndrăgitei interpretei bihorene de muzică populară
v  Ziua mondială a oceanelor
v  Ziua internațională a prietenilor

9 Iunie

v  Asturias, Miguel Angel (19 oct. 1899, Guatemala – 9 iun. 1974, Madrid) – 120 ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea romancierului, poet şi diplomat, cel mai important scriitor din Guatemala, deţinătorul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1967

10 Iunie

v  Baranga, Aurel (născut Leibovici, la 20 iun. 1913, Bucureşti  - 10 iun. 1979, Bucureşti) – 40 de ani de la moartea dramaturgului şi poetului român
v  Undset, Sigrid (20 mai 1882, Kalundborg, Danemarca – 10 iun. 1949, Lillehammer, Norvegia) – 70 de ani de la moartea prozatoarei norvegiene
v  Ziua paraşutiştilor militari români
v  Ziua ceaiului cu gheață

12 Iunie

v  Mavrodin, Irina (12 iun. 1929, Oradea – 22 mai 2012) – 90 de ani de la naşterea poetei, eseistă şi traducătoare
v  Strauss, Richard (11 iun. 1864, München, Germania – 8 sept. 1949, Garmisch, Germania) – 155 de ani de la naştere şi 70 de ani de la moartea compozitorului şi dirijorului german
v  Tersánszky Józsi Jenő (12 sept. 1888, Baia Mare – 12 iun. 1969, Budapesta) – 50 de ani de la moartea prozatorului maghiar de origine română
v  Wayne, John (născut Marion Michael Morrison, la 26 mai, 1907, Winterset, SUA – 12 iun. 1979, Los Angeles, SUA) – 40 de ani de la moartea cunoscutului actor american
v  Ziua internaţională împotriva exploatării copilului prin muncă
v  Ziua internațională a trandafirului roșu

14 Iunie

v  Ziua mondială a donatorului de sânge

15 Iunie

v  Călinescu, Matei (15 iun. 1934, Bucureşti – 24 iun. 2009, Bloomington, Indiana, S.U.A.) – 85 de ani de la naştere şi 10 ani de la moartea criticului şi istoric literar, comparatist, poet şi prozator român
v  Eminescu, Mihai (15 ian. 1850, Ipoteşti, jud. Botoşani – 15 iun. 1889, Bucureşti) – 130 de ani de la moartea marelui poet român, prozator şi publicist
v  Poussin, Nicolas (15 iun. 1594, Les Andelys, Franţa – 19 nov. 1665, Roma, Italia) – 425 de ani de la naşterea pictorului francez
v  Ziua medicului şi a farmacistului
v  Ziua mondială a vântului
v  Ziua mondială a conștientizării abuzurilor asupra vârstnicilor
17 Iunie

v  Ziua mondială pentru combaterea deşertificării şi secetei

18 Iunie

v  Morandi, Giorgio (20 iul. 1890, Bologna, Italia – 18 iun. 1964, Bologna) – 55 de ani de la moartea pictorului italian

19 Iunie

v  Carp, Petre (28 iun. 1837, Iaşi – 19 iun. 1919, Ţibăneşti, jud. Vaslui) – 100 de ani de la moartea politicianului român
v  Călinescu, George (19 iun. 1899, Bucureşti – d. 12 mart. 1965, Otopeni) – 120 ani de la naşterea criticului literar, scriitor şi istoric literar român

20 Iunie

v  Csontváry Kosztka Tivadar (5 iul. 1853, Sabinov – 20 iun. 1919, Budapesta) – 100 de ani de la moartea pictorului maghiar
v  Flynn, Errol (20 iun. 1909, Hobart, Australia – 14 oct. 1959, Vancouver, Canada) - 110 ani de la naştere şi 60 de ani de la moartea actorului american
v  Ziua mondială a refugiaţilor
v  Ziua mării, ziua profesională a marinarului

21 Iunie

v  Machado de Assis, Joaquim Maria (21 iun. 1839, Rio de Janeiro, Brazilia –  29 sept. 1908, Rio de Janeiro) – 180 de ani de la naşterea poetului, romancier şi nuvelist brazilian
v  Ziua muzicii europene (din 1985)
v  Ziua mondială a soarelui
v  Ziua mondială pentru pace şi rugăciune

22 Iunie

v  Garland, Judy (10 iun. 1922, Grand Rapids, SUA – 22 iun. 1969, Londra, Anglia) – 50 de ani de la moartea actriţei şi cântăreţei americane
v  Streep, Meryl (22 iun. 1949, Summit, SUA ) – 70 de ani de la naşterea talentatei actriţe americane

23 Iunie

v  Papadima, Ovidiu (23 iun. 1909, Sinoe, com. Mihai Viteazul, jud. Tulcea –  26 mai 1996, Bucureşti) – 110 ani de la naşterea folcloristului, istoric şi critic literar român
24 Iunie

v  Ziua universală a iei româneşti

26 Iunie

v  Ford, Ford Madox (născut Ford Madox Hueffer la 17 dec. 1873, Merton, Anglia – 26 iun. 1939, Deauville, Franţa) – 80 de ani de la moartea scriitorului englez
v  Jumanca, Iosif (23 dec. 1893, satul Folea, comuna Voiteg, jud. Timiș- 26 iun. 1949, închisoarea Jilava) – 70 de ani de la moartea omului politic român,
v  Ziua drapelului naţional al României
v  Ziua internaţională contra abuzului şi traficului de droguri
v  Ziua internaţională pentru susţinerea victimelor torturii

27 Iunie

v  Ziua internaţională a pescuitului

28 Iunie

v  Sîrbu, Ion D. (numele la naştere Sîrbu Desideriu, 28 iun. 1919, Petrila, jud, Hunedoara – 17 sept. 1989, Craiova) – 100 de ani de la naştere şi 30 de ani de la moartea prozatorului, dramaturg şi eseist român
v  Ziua internaţională a fericirii

29 Iunie

v  Bălcescu, Nicolae (29 iun. 1819, Bucureşti – d. 29 nov. 1852, Palermo, Italia) – 200 de ani de la naşterea istoricului şi prozatorului român
v  Móricz Zsigmond (29 iun. 1879, Tiszacsécse, Ungaria – 5 sept. 1942, Budapesta) – 140 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturg şi publicist maghiar
v  Ziua Dunării
30 Iunie

v  Bengescu-Dabija, George (30 iun. 1844, Bucureşti – 13 ian. 1916, Bucureşti) – 175 de ani de la naşterea poetului şi dramaturgului român
v  Constantinescu, Paul (30 iun. 1909, Ploieşti – 20 dec. 1963, Bucureşti) – 110  ani de la naşterea compozitorului, violonistului şi dirijorului român

Iulie

1 Iulie

v  Brando, Marlon (3 apr. 1924, Omaha, SUA – 1 iul. 2004, SUA)  - 95 de ani de la naşterea actorului american şi 15 ani de la moartea lui
v  Sand, George (pseud. lui Amandine Lucie Aurore Dupin, 1 iul. 1804, Paris – 8 iunie 1876, Nohant-Vic, Franţa) – 215 ani de la naşterea scriitoarei franceze
v  Ziua mondială a arhitecturii

2 Iulie

v  Cehov, Anton Pavlovici (17 ian. 1860 – 2 iul. 1904) – 115 ani de la moartea dramaturgului şi prozatorului rus
v  Gârleanu, Emil (5 ian. 1878, Iaşi – 2 iul. 1914, Craiova) – 105 ani de la moartea prozatorului român
v  Gluck, Christoph Willibald (2 iul. 1714, Berching, Germania – 15 nov. 1787, Viena) – 305 ani de la naşterea compozitorului austriac
v  Ştefan cel Mare (n. 1433, Oneşti – d. 2 iul. 1504, Suceava) – 515 ani de la moartea marelui domnitor român

3 Iulie

v  Ziua internațională a ziaristului sportiv

4 Iulie

v  Curie, Marie (născută Maria Sklodowska, la 7 nov. 1867, Varşovia – 4 iul. 1934, Franţa) – 85 de ani de la moartea chimistei, care a fost şi premiată Nobel
v  Hawthorne, Nathaniel (4 iul. 1804, Salem, SUA – 19 mai 1864, Plymouth, SUA) – 215 ani de la naştere şi 155 de ani de la moartea prozatorului american
v  Ziua independenţei S.U.A.

5 Iulie

v  Cocteau, Jean (5 iulie 1889 – 11 oct. 1963) – 130 de ani de la naşterea poetului, prozator, dramaturg, eseist şi scenarist francez

6 Iulie

v  Vinea, Ion ( pseud. lui Ioan Eugen Iovanache, 17 apr. 1895, Giurgiu – 6 iul. 1964, Bucureşti) – 55 de ani de la moartea poetului, prozator şi traducător
v  Ziua comemorării victimelor stalinismului
v  Ziua mondială a sărutului

7 Iulie

v  Feuchtwanger, Lion (7 iul. 1884, München – 21 dec. 1958, Los Angeles) – 135 de ani de la naşterea romancierului şi dramaturgului german
v  Ziua mondială a ciocolatei

10 Iulie

v  Calvin, Jean (10 iul. 1509, Noyon, Franţa – 27 mai 1564, Geneva, Elveţia) – 510 ani de la naştere şi 455 de ani de la moartea teologului şi moralistului protestant
11 Iulie

v  Olivier, lord Laurence (22 mai 1907, Dorking, Anglia – 11 iul. 1989, Steyning, Anglia) – 30 de ani de la moartea actorului şi regizorului britanic
v  Ziua mondială a populaţiei
                                              12 Iulie

v  Nedelciu, Mircea (12 nov. 1950, com. Fundulea, jud. Ilfov – 12 iul. 1999, Bucureşti) – 20 ani de la moartea prozatorului şi eseistului român
v  Modigliani, Amedeo (12 iul. 1884, Livorno, Italia – 25 ian. 1920, Paris, Franţa) – 135 de ani de la naşterea pictorului şi sculptorului italian stabilit în Franţa
v  Neruda, Pablo (născut Neftali Ricardo Reyes Basoalto la 12 iul. 1904, Parral – 23 sept. 1973, Santiago) – 115  ani de la naşterea poetului şi omului politic chilian
v  Noica, Constantin (12 iul. 1909, com. Vităneşti, jud. Teleorman – 4 dec. 1987, Sibiu) – 110 ani de la naşterea filosofului şi eseistului român
v  Ziua internațională a simplicității

14 Iulie

v  Banuş, Maria (născută Marioara, la 10 apr. 1914, Bucureşti – 14 iul. 1999) – 105 de ani de la naşterea poetei, eseistă, prozatoare şi traducătoare româncă de origine evreiască şi 20 ani de la moartea ei
v  Ziua naţională a Franţei

15 Iulie

v  Ziua internaţională a tinerilor talentați

17 Iulie

v  Ziua internaţională a justiţiei

19 Iulie

v  Degas, Edgar (19 iul. 1834, Paris, Franţa – 27 sept. 1917, Paris, Franţa) – 185 de ani de la naşterea renumitului pictor francez
v  Keller, Gottfried (19 iul. 1819, Zürich, Elveţia – 15 iul 1890, Zürich) – 200 de ani de la naşterea poetului şi prozatorului elveţian de limbă germană
v  Petrarca, Francesco (20 iul. 1304, Arezzo, Italia – 19 iul. 1374, Arquá Petrarca, Italia) – 715 ani de la naştere şi 645 de ani de la moartea poetului italian
20 Iulie

v  Ziua Aviaţiei Române

21 Iulie

v  Biberi, Ion (21 iul. 1904, Turnu Severin – 27 sept. 1990, Bucureşti) – 115 ani de la naşterea prozatorului, eseist şi critic literar român
v  Hemingway, Ernest Miller (21 iul. 1899, Oak Park, SUA – d. 2 iul. 1961, Ketchum, SUA) – 120 ani de la naşterea jurnalistului, romancier şi nuvelist american

23 Iulie

v  Enescu, Radu (12 iul. 1925, Satu Mare – 23 iul. 1994, Oradea) – 25 de ani de la moartea filosofului şi eseistului bihorean
v  Ziua mondială a mişcării olimpice

24 iulie

v  Wedekind, Frank (24 iul. 1864 – 9 mart. 1918) – 155 de ani de la naşterea dramaturgului şi poetului german

25 Iulie

v  Coleridge, Samuel (21 oct. 1772 – 25 iul. 1834) – 185 de ani de la moartea poetului, dramaturg, critic literar şi filosof englez
v  Şukşin, Vasili Makarovici (25 iul. 1929, Srostki, Rusia – 2 oct. 1974, pe Volga) – 90 de ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea nuvelistului, dramaturg, romancier, regizor şi actor de film rus
v  Ziua internațională a bucătarilor

26 Iulie

v  Huxley, Aldous Leonard (26 iul. 1894, Godalming, Anglia – 22 nov. 1963, Los Angeles, SUA) – 125 de ani de la naşterea eseistului şi romancierului englez

27 Iulie

v  Dumas, Alexandre (zis şi Dumas-fiul, 27 iul. 1824, Paris – 27 nov. 1895, Marly-le-Roy, Franţa) – 195 de ani de la naşterea romancierului şi dramaturgului francez, fiul natural al lui Alexandre Dumas

29 Iulie

v  Kästner, Erich (23 febr. 1899, Dresda, Germania – 29 iul. 1974, München, Germania) – 120 ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea poetului şi romancierului german
v  Ziua imnului naţional al României

30 Iulie

v  Teodoreanu, Al.(exandru) O.(svald) (pseud. Păstorel, 30 iul. 1894, Dorohoi – 15 mart. 1964, Bucureşti) – 125 de ani de la naştere şi 55 de ani de la moartea prozatorului, poet, eseist şi traducător
v  Ziua internațională a prieteniei

31 Iulie

v  Diderot, Denis (5 oct. 1713, Langres, Franţa – 31 iul. 1784, Paris) – 235 de ani de la moartea filosofului, prozator, dramaturg şi critic de artă francez
v  Petőfi Sándor (pseud. lui Petrovics Sándor, 1 ian. 1823, Kiskőrös, Ungaria – 31 iul. 1849, Sighişoara) – 170 de ani de la moartea poetului, prozator şi dramaturg maghiar
v  Saint-Exupéry, Antoine-Marie-Roger de (29 iun. 1900, Lyon, Franţa – 31 iul. 1944, Marsilia, Franţa) – 75 de ani de la moartea romancierului şi eseistului francez

August

1 August

v  Melville, Herman (1 aug. 1819, New York, SUA – 28 sept. 1891, New York, SUA) – 200 de ani de la naşterea prozatorului şi poetului american

3 August

v  Conrad, Joseph (pseud. lui Jósef Teodor Konrad Korzeniowsky, 3 dec. 1857, Berdychiv, acum Ucraina – 3 aug. 1924, Bishopsbourne, Anglia) – 95 de ani de la moartea prozatorului englez de origine polonă
v  Micle, Veronica (născută Ana Cîmpeanu, la 22 apr. 1850, Năsăud –  3 aug. 1889, mănăstirea Văratec) – 130 de ani de la moartea poetei şi prozatoarei, marea iubire a poetului Mihai Eminescu

4 August

v  Hamsun, Knut (pseud. lui Knut Pedersen, 4 aug. 1859, Lom, Norvegia – 19 febr. 1952, Grimstad, Norvegia) - 160 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturg şi poet norvegian

5 August

v  Burton, Richard (născut Richard Walter Jenkins, la 10 nov. 1925, Pontrhydyfen, Anglia – d. 5 aug. 1984, Geneva, Elveţia) – 35 de ani de la moartea actorului american
v  Façon, Nina (născută Nineta, la 5 aug. 1909, Ploieşti – d. 24 nov. 1974, Bucureşti) – 110 ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea eseistei si istoric literar
v  Tennyson, Alfred (5 aug. 1809, Somersby, Anglia – 6 oct. 1892, Aldworth, Anglia) – 210 ani de la naşterea poetului şi dramaturgului englez

8 August

v  Zamfirescu, George Mihail (numele la naştere Gheorghe Petre Mihai, 13 oct. 1898, Bucureşti – 8 aug. 1939, Bucureşti) – 80 de ani de la moartea prozatorului şi dramaturgului român
v  Ziua internațională a pisicii

9 August

v  Cojocaru, Romulus (9 aug. 1934, com. Punghina, jud. Mehedinţi) – 85 de ani de la naşterea poetului şi prozatorului
v  Magheru, Paul (9 aug. 1939, Derna, jud. Bihor) – 80 de ani de la naşterea profesorului, filolog şi politician bihorean
v  Ziua internaţională a grădinilor zoologice
v  Ziua internațională a popoarelor indigene
v  Ziua internațională a iubitorilor de cărți 

10 August

v  Istrati, Panait (născut Gherasim Istrate, la 10/22 aug. 1884, Brăila – 16 apr. 1935, Bucureşti) – 135 de ani de la naşterea prozatorului

12 August

v  Bródy Sándor (23 iul. 1863, Eger – 12 aug. 1924, Budapesta) – 95 de ani de la moartea scriitorului şi publicistului maghiar
v  Ziua mondială a tineretului

13 August

v  Hitchcock, Sir Alfred (13 aug. 1899, Leytinstone, Anglia – 29 apr. 1980, Los Angeles, SUA) – 120 ani de la naşterea regizorului american de origine britanică
14 August

v  Lovinescu, Vasile (17 dec. 1905, Fălticeni – 14 aug. 1984, Bucureşti) – 35 de ani de la moartea eseistului român

15 August

v  Napoleon Bonaparte (15 august 1769, Ajaccio, Franţa – 5 mai  1821, Longwood) – 250 de ani de la naşterea împăratului francez
v  Capote, Truman (pseud. lui Truman Streckfus Persons, 30 sept. 1924 – 25 aug. 1984) – 95 de ani de la naştere şi 35 de ani de la moartea prozatorului american
v  Ziua Marinei Române
v  Ziua internațională a relaxării

16 August

v  Mitchell, Margaret Munnerlyn (8 nov. 1900, Atlanta, SUA – 16 aug. 1949, Atlanta, SUA) – 70 de ani de la moartea romancierei nord-americane

17 August

v  Ralea, Mihai (1 mai 1896, Bucureşti – 17 aug. 1964, Berlin) – 55 de ani de la moartea sociologului şi antropologului român

19 August

v  Andrzejewski, Jerzy (19 aug. 1909, Varşovia – 19 apr. 1983, Varşovia) – 110 ani de la naşterea prozatorului polon
v  Sîntimbreanu, Mircea (7 ian. 1926, com. Băiţa, jud. Hunedoara – 19/20 aug. 1999, Bucureşti) – 20 de ani de la moartea prozatorului român
v  Ziua mondială a fotografiei
v  Ziua mondială pentru asistență umanitară

20 August

v  Brătianu, I. C. (20 aug. 1864, Florica, jud. Argeş – 24 nov. 1927, Bucureşti) – 155 de ani de la naşterea omului politic român

21 August

v  Ziua mondială a modei
23 August

v  Everac, Paul (pseud. lui Petre Constantinescu, 23 aug. 1924, Bucureşti – 18 oct. 2011, Bucureşti) – 95 de ani de la naşterea dramaturgului şi prozatorului român
v  Ziua mondială a comemorării și a abolirii comerțului cu sclavi

24 August

v  Borges, Jorge Luis (24 aug. 1899, Buenos Aires – 14 iun. 1986, Geneva, Elveţia) – 120 ani de la naşterea romancierului, poet, eseist şi  critic literar argentinian

25 August

v  Herder, Johann Gottfried (25 aug. 1744, Prusia Răsăriteană – 18 dec. 1803, Weimar, Germania) – 275 de ani de la naşterea poetului, estetician, filosof , teoretician de bază al curentului german Sturm und Drang

26 August

v  Cortázar, Julio (26 aug. 1914, Ixelles, Argentina – d. 12 febr. 1984, Paris) – 105 ani de la naştere şi 35 de ani de la moartea poetului şi prozatorului argentinian
28 August

v  Goethe, Johann Wolfgang (28 aug. 1749 – 22 mart. 1832, Weimar) – 270 ani de la naşterea poetului, prozator, dramaturg, gânditor şi om de ştiinţă german
v  Mincu, Marin (28 aug. 1944, Slatina) – 75 de ani de la naşterea poetului, prozator, critic şi teoretician literar

29 August

v  Ziua internațională împotriva testelor nucleare

31 August

v  Ziua limbii române
Septembrie

1 Septembrie

v  Călinescu, Armand (22 mai 1893, Piteşti – 1 sept. 1939, Bucureşti) – 80 de ani de la moartea omului politic român
v  Rebreanu, Liviu (27 nov. 1885, satul Târlişua, jud. Bistriţa-Năsăud – 1 sept. 1944, com. Valea Mare, jud. Argeş) – 75 de ani de la moartea marelui prozator ardelean

2 Septembrie

v  Ho Şi Min (19 mai 1890, Kim-lien, Vietnam – 2 sept. 1969, Hanoi, Vietnam) – 50 de ani de la moartea conducătorului comunist vietnamez

3 Septembrie

v  Drimba, Ovidiu (3 sept. 1919, com. Marginea, jud. Bihor – 29 apr. 2015, Lugașu de Jos, Bihor) – 100 de ani de la naşterea istoricului literar, comparatist şi traducător bihorean

4 Septembrie

v  Bruckner, Anton (4 sept. 1824, Ansfelden, Austria – 11 oct. 1896, Viena) – 195 de ani de la naşterea organistului şi compozitorului austriac
v  Simenon, Georges (13 febr. 1903, Liège, Belgia – 4 sept. 1989, Lausanne, Elveţia) – 30 de ani de la moartea romancierului belgian de limbă franceză
v  Slowacki, Juliusz (4 sept. 1809, Kremeneţ, Ucraina – 3 apr. 1849, Paris) – 210 ani de la naştere şi 170 de ani de la moartea poetului şi dramaturgului polonez
5 Septembrie

v  Ziua internațională a carității

6 Septembrie

v  Filimon, Nicolae (6 sept. 1819, Bucureşti – 19 mart. 1865, Bucureşti) – 200 de ani de la naşterea prozatorului şi publicistului român

8 Septembrie

v  Ariosto, Ludovico (8 sept. 1474, Reggio Emilia – 6 iul. 1533, Ferrara) – 545 de ani de la naşterea poetului şi dramaturgului renascentist italian
v  Bănulescu, Ştefan (8 sept. 1929, Făcăeni, jud. Ialomiţa  -  25 mai 1998, Bucureşti)  -  90 de ani de la naşterea prozatorului, eseistului şi jurnalistului român
v  Blecher, Max (8 sept. 1909, Botoşani – 31 mai 1938, Roman) – 110 ani de la naşterea poetului şi prozatorului
v  Derain, André (născut André Louis Derain, la 10 iun. 1880, Chatou, Franţa – 8 sept. 1954, Garches, Franţa) – 65 de ani de la moartea pictorului, sculptor şi grafician francez
v  Strauss, Richard (11 iun. 1864, München, Germania – 8 sept. 1949, Garmisch, Germania) – 155 de ani de la naştere şi 70 de ani de la moartea compozitorului şi dirijorului german
v  Ziua internaţională a alfabetizării
v  Ziua internațională a literaturii

9 Septembrie

v  Bruegel cel Bătrân, Pieter (1525, Breda, Ţările de Jos – 9 sept. 1569, Bruxelles, Belgia) – 450 de ani de la moartea pictorului flamand
v  Ziua mondială a frumuseţii

10 Septembrie

v  Purcell, Henry (10 sept. 1659, Westminster, Anglia – 21 nov. 1695, Westminster) – 360 de ani de la naşterea compozitorului englez

11 Septembrie

v  Ronsard, Pierre de (n. 11 sept. 1524, Couture-sur-Loir, Franţa – 27 dec. 1585, La Riche, Franţa) – 495 de ani de la naşterea poetului francez

12 Septembrie

v  Rameau, Jean-Philippe (25 sept. 1683, Dijon, Franţa – 12 sept. 1764, Paris) – 255 de ani de la moartea compozitorului şi muzicologului francez

13 Septembrie

v  Codreanu-Zelea, Corneliu (13 sept. 1899, Iaşi – 29/30 nov. 1938, pădurea Tâncăbeşti) – 120 ani de la naşterea liderului legionar român
v  Schönberg, Arnold (13 sept. 1874, Viena – 13 iul. 1951, Los Angeles, SUA) – 145 de ani de la naşterea compozitorului austriac de origine evreiasca
v  Ziua pompierilor din România
v  Ziua internațională a gândirii pozitive

15 Septembrie

v  Cooper, James Fenimore (15 sept. 1789, Burlington, SUA – 14 sept. 1851, Cooperstown, SUA) – 230 de ani de la naşterea prozatorului american
v  Ziua internaţională a democraţiei

16 Septembrie

v  Ziua internațională pentru protecția stratului de ozon

17 Septembrie

v  Sîrbu, Ion D. (numele la naştere Sîrbu Desideriu, 28 iun. 1919, Petrila, jud, Hunedoara – 17 sept. 1989, Craiova) – 100 de ani de la naştere şi 30 de ani de la moartea prozatorului, dramaturg şi eseist român

18 Septembrie

v Ziua mondială a geologilor
v Ziua mondială a respectului
v Ziua mondială a monitorizării calității apei

20 Septembrie

v  Loren, Sophia (născută Sofia Villani Scicolone, la 20 sept. 1934, Roma, Italia) – 85 de ani de la naşterea marii actriţe italiene

21 Septembrie

v  Ziua internaţională a păcii

22 Septembrie

v  Botez, Alice (născută Alisa, la 22 sept. 1914, Slatina – 27 oct. 1985, Bucureşti) – 105 de ani de la naşterea prozatoarei

23 Septembrie

v  Freud, Sigmund (6 mai 1856, Freiburg, azi în Cehia – 23 sept. 1939, Londra, Anglia) – 80 de ani de la moartea părintelui psihanalizei
v  Ziua internaţională împotriva exploatării sexuale şi a traficului femeilor şi copiilor
v  Ziua mondială a curăţeniei

24 Septembrie

v  Ziua internațională a semnelor de punctuație

25 Septembrie

v  Ziua internațională a cărților cu benzi desenate

26 Septembrie

v  Ziua limbilor europene
v  Ziua mondială a munților curați
27 Septembrie

v  Ziua mondială a turismului

28 Septembrie

v  Bardot, Brigitte (28 sept. 1934, Paris, Franţa) – 85 de ani de la naşterea actriţei franceze
v  Mastroianni, Marcello (28 sept. 1924, Fontana Liri, Italia – d. 19 dec. 1966, Paris) – 95 de ani de la naşterea actorului italian
v  Ziua internaţională a dreptului de a ști

29 Septembrie

v  Ziua internaţională a inimii
v  Ziua internațională a cafelei

30 Septembrie

v  Capote, Truman (pseud. lui Truman Streckfus Persons, 30 sept. 1924 – 25 aug. 1984) – 95 de ani de la naştere şi 35 de ani de la moartea prozatorului american
v  Ziua mondială a traducerilor

Octombrie

1 Octombrie

v  Bacalbaşa, Anton (21 febr. 1865, Brăila – 1 oct. 1899, Bucureşti) – 120 ani de la moartea ziaristului, prozator şi traducător
v  Corneille, Pierre (6 iun. 1606, Rouen, Franţa – 1 oct. 1684, Paris) – 335 de ani de la moartea dramaturgului francez
v  Ziua internaţională a muzicii (din 1975)
v  Ziua internaţională a persoanelor în vârstă
v  Ziua internaţională a luptei împotriva cancerului la sân
v  Ziua mondială a vegetarienilor
2 Octombrie

v  Fundoianu, B. (pseud. lui Benjamin Wexler, 15 nov. 1898, Iaşi – 2 oct. 1944, Auschwitz, Polonia) – 75 de ani de la moartea poetului şi eseistului
v  Greene, Graham (2 oct. 1904, Berkhamstead, Anglia – 3 apr. 1991, Vevey, Elveţia) – 115 ani de la naşterea scriitorului englez
v  Mahatma Gandhi (2 oct. 1869, Porbandar, India – 30 ian. 1948, New Delhi, India) – 150 de ani de la naşterea părintelui independenţei Indiei
v  Şukşin, Vasili Makarovici (25 iul. 1929, Srostki, Rusia – 2 oct. 1974, pe Volga) – 90 de ani de la naştere şi 45 de ani de la moartea nuvelistului, dramaturg, romancier, regizor şi actor de film rus

3 Octombrie

v  Groşan, Ioan (3 oct. 1954, com. Satulung, jud. Maramureş) – 65 de ani de la naşterea prozatorului şi dramaturgului român

4 Octombrie

v  Bădescu, Ioniţă Scipione (15 mai 1847, com. Răştolţ, jud. Sălaj – d. 4 oct. 1904, Botoşani) – 115 ani de la moartea poetului şi publicistului
v  Rembrandt van Rijn (15 iul. 1606, Leiden, Ţările de Jos – 4 oct. 1699, Amsterdam, Ţările de Jos) – 320 ani de la moartea pictorului şi gravorului olandez
v  Vartic, Ion (4 oct. 1944, Sibiu) – 75 de ani de la naşterea eseistului şi criticului literar
v  Ziua internaţională a animalelor
v  Săptămâna spaţiului cosmic (4-10 octombrie).
v  Ziua internaţională a zâmbetului (anul acesta)
5 Octombrie

v  Bălan, Ion Dodu (născut Ioan Bălan, la 5 oct. 1929, com. Vaidei, jud. Hunedoara) – 90 de ani de la naşterea istoricului şi criticului literar
v  Madách Imre (20 ian. 1823, Alsósztregova, Slovacia – 5 oct. 1864, Alsósztregova) – 155 de ani de la moartea poetului, dramaturgului şi prozatorului maghiar
v  Ziua mondială a educatorilor

6 Octombrie

v  Davis, Bette (5 apr. 1908, Lowell, SUA – 6 oct. 1989, Neuilly-sur-Seine, Franţa) – 30 de ani de la moartea renumitei actriţe americane

7 Octombrie

v  Poe, Edgar Allan (19 ian. 1809, Boston, SUA – 7 oct. 1849, Baltimore, SUA) – 210 ani de la naştere şi 170 de ani de la moartea poetului, prozator şi critic literar american
8 Octombrie

v  Andriţoiu, Alexandru (8 oct. 1929, Vaşcău, jud. Bihor – 1 oct. 1996, Bucureşti) – 90 de ani de la naşterea poetului, traducător, publicist şi scenarist bihorean
v  Fielding, Henry (22 apr. 1707, Sharpham, Anglia – 8 oct. 1754, Lisabona, Portugalia) – 265 de ani de la moartea prozatorului şi dramaturgului englez, părintele romanului englez

9 Octombrie

v  Ziua mondială a poştei
10 Octombrie

v  Ziua mondială a sănătăţii mentale
v  Ziua internaţională pentru reducerea dezastrelor naturale
v  Ziua mondială a luptei împotriva pedepsei cu moartea

11 Octombrie

v  Ziua Școlii Ardelene
v  Ziua internațională a fetelor

12 Octombrie

v  Zub, Alexandru (12 oct. 1934, sat Maghera, com. Vârfu-Câmpului, jud. Botoşani) – 85 de ani de la naşterea istoricului, eseist şi istoric literar
v  Ziua oraşului Oradea  - 12 oct. 1918  - semnarea Declaraţiei de Independenţă a Românilor din Transilvania; 12 oct. 1944 - eliberarea oraşului de sub regimul horthyst
v  Ziua limbii spaniole

13 Octombrie

v  Ziua mondială pentru reducerea dezastrelor naturale

14 Octombrie

v  Ziua mondială a standardizării

15 Octombrie

v  Georgescu, Paul (7 nov. 1923, com. Ţăndărei, jud. Ialomiţa – 15 oct. 1989, Bucureşti) – 30 de ani de la moartea criticului literar şi prozator
v  Lermontov, Mihail Iurievici (15 oct. 1814, Moscova – 27 iul. 1841, Piatigorsk, Rusia) – 205 de ani de la naşterea poetului, prozator şi dramaturg rus
v  Nietzsche, Friedrich Wilhelm (15 oct. 1844, Röcken – 25 aug. 1900, Weimar, Germania) – 175 de ani de la naşterea celui mai important filosof al sec. XIX
v  Ziua mondială a femeilor din mediul rural
v  Ziua mondială a mersului pe jos
16 Octombrie

v  Wilde, Oscar (16 oct. 1854, Dublin, Irlanda – 30 nov. 1900, Paris, Franţa) – 165 de ani de la naşterea scriitorului englez
v  Ziua mondială a alimentaţiei

17 Octombrie

v  Chopin, Frédéric Francis (1 mart. 1810, Zelazowa Wola, Polonia – 17 oct. 1849, Paris) – 170 de ani de la moartea compozitorului polonez
v  Petică, Ştefan (20 ian. 1877, Buceşti, jud. Galaţi – 17 oct. 1904, Buceşti, jud. Galaţi) – 115 ani de la moartea poetului, prozator, dramaturg şi publicist
v  Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei

19 Octombrie

v  Davila, Alexandru (12 febr. 1862, satul Goleşti, com. Ştefăneşti, jud. Argeş – 19 oct. 1929, Bucureşti) – 90 de ani de la moartea dramaturgului, prozator şi regizor român
v  Murăraşu, Dumitru (26 nov. 1896, Botoşani – 19 oct. 1984, Bucureşti) – 35 de ani de la moartea istoricului literar
v  Sándor Pál (19 oct. 1939, Budapesta, Ungaria) – 80 de ani de la naşterea regizorului maghiar

20 Octombrie

v  Lancaster, Burt (2 nov. 1913, New York, SUA – 20 oct. 1994, Los Angeles, SUA) – 25 de ani de la moartea actorului american
v  Rimbaud, Jean Arthur (20 oct. 1854, Charleville-Mézières, Franţa – 10 nov. 1891, Marsilia, Franţa) – 165 de ani de la naşterea poetului francez
v  Silvestru, Valentin (20 oct. 1924, Vaslui – 25 nov. 1996, Bucureşti) – 95 de ani de la naşterea criticului teatral, teatrolog, prozator, eseist şi dramaturg
v  Ziua mondială a justiţiei sociale
v  Ziua mondială a statisticii
v  Ziua internaţională a osteoporozei

21 Octombrie

v  Kerouac, Jack (pseud. lui Jean Louis Lebris de Kerouac, 12 mart. 1922, Lowell, SUA – 21 oct. 1969, Saint Petersburg, SUA) – 50 de ani de la moartea romancierului american

22 Octombrie

v  Bernhardt, Sarah (22 oct. 1844, Paris, Franţa –  26 mart. 1923, Paris, Franţa) – 175 de ani de la naşterea actriţei franceze

24 Octombrie

v  Ziua Naţiunilor Unite (din 1984)
v  Ziua internaţională a dezvoltării informaţionale
25 Octombrie

v  Blajovici, Traian (25 noi. 1919, Inand – 20 sept. 1988, Oradea) – 100 de ani de la naşterea cercetătorului literar (director al Bibliotecii Judeţene Oradea între 1974-1980)
v  Ziua Armatei Române

26 Octombrie

v  Dosoftei (numele monahal al lui Dimitrie Barila, 26 oct. 1624 – 13 dec. 1693, Zolkiew, azi Nesterov, Ucraina) – 395 de ani de la naşterea marelui cărturar român
27 Octombrie

v  Manolescu, Nicolae (27 nov. 1939, Râmnicu-Vâlcea) – 80 de ani de la naşterea criticului şi istoricului literar
v  Thomas, Dylan Marlais (27 oct. 1914, Ţara Galilor – 9 nov. 1953, New York) – 105 de ani de la naşterea poetului şi prozatorului galez
v  Ziua mondială a audiovizualului

28 Octombrie

v  Locke, John (29 aug. 1632, Wrington, Anglia – 28 oct. 1704, Essex, Anglia) – 315 ani de la moartea filosofului englez

29 Octombrie

v  Ziua internaţională a Internet-ului

30 Octombrie

v  Paulescu, Nicolae C. (30 oct. 1869, Bucureşti – 19 iul. 1931, Bucureşti) – 150 de ani de la naşterea omului de ştiinţă român, medic şi fiziolog

31 Octombrie

v  Ziua intenaţională a Mării Negre
Sărbătoarea de Halloween

Noiembrie


1 Noiembrie

v  Ziua mondială a veganilor
2 Noiembrie

v  Hasdeu, Iulia (2 nov. 1869, Bucureşti  -  17 sept. 1888, Bucureşti)  -  150 de ani de la naşterea scriitoarei
v  Pann, Anton (1796 (?), Sliven, Bulgaria – 2 nov. 1854, Bucureşti) – 165 de ani de la moartea poetului şi folcloristului român

 3 Noiembrie

v  Cornea, Paul (3 nov. 1924, Bucureşti) – 95 de ani de la naşterea istoricului literar
v  Matisse, Henri (31 dec. 1869, Le Cateau-Cambrésis, Franţa – 3 nov. 1954, Nisa, Franţa) – 150 de ani de la naştere şi 65 de ani de la moartea apreciatului pictor francez
v  Trakl, Georg (3 febr. 1887, Salzburg, Austria – 3 nov. 1914, Cracovia, Polonia) – 105 de ani de la moartea poetului austriac

4 Noiembrie

v  Dagerman, Stig (5 oct. 1923 – 4 nov. 1954) – 65 de ani de la moartea romancierului şi dramaturgului suedez
v  Drimba, Lucian (4 nov. 1929, Lugaşu de Jos, jud. Bihor – 3 mai 1997, Oradea) – 90 de ani de la naşterea profesorului şi  istoricului literar bihorean
v  Ziua internațională a bunului simț

5 Noiembrie

v  Şuluţiu, Octav (5 nov. 1909, Bucureşti – 9 febr. 1949, Bucureşti) – 110 ani de la naştere şi 70 de ani de la moartea prozatorului şi critic literar

6 Noiembrie

v  Mitru, Alexandru (născut Alexandru Pîrăianu, la 6 nov. 1914, Craiova – 19 dec. 1989, Bucureşti) – 105 de ani de la naştere şi 30 de ani de la moartea scriitorului
v  Mozes Tereza (născută Klärmann, la 6 nov. 1919, Şimleul Silvaniei, jud. Sălaj) – 100 de ani de la naşterea muzeografei, om de cultură, etnolog şi muzeolog orădean, care a donat bibliotecii noastre 5000 de cărţi
v  Soliman I, Magnificul (6 nov. 1494, Trabzon, Turcia – 6 sept. 1566, Szigetvár, Ungaria) – 525 de ani de la naşterea celui mai mare sultan otoman
v  Ziua internaţională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor şi conflictelor armate

8 Noiembrie

v  Brad, Ion (8 nov. 1929, com. Pănade, jud. Alba) – 90 de ani de la naşterea poetului, prozator şi dramaturg
v  Milton, John (9 dec. 1608, Anglia – 8 nov. 1674, Chalfont St. Giles, Anglia) – 345 de ani de la moartea poetului englez
v  Ziua mondială a calităţii
v  Ziua mondială a zonelor urbane
9 Noiembrie

v  Ziua internaţională împotriva fascismului şi antisemitismului
v  Ziua internațională de rugăciune pentru bisericile persecutate

10 Noiembrie

v  Schiller, Johan Cristoph Friedrich von (10 nov. 1759, Marbach am Neckar, Germania – 9 mai 1805, Weimar, Germania) – 260 de ani de la naşterea poetului, dramaturg, prozator şi istoric german
v  Ziua mondială a științei pentru pace și dezvoltare

11 Noiembrie

v  Rebreanu, Vasile (11 nov. 1934, com. Floreşti, jud. Bistriţa-Năsăud) – 85 de ani de la naşterea prozatorului şi dramaturgului român
v  Ziua veteranilor și a încheierii Primului Razboi Mondial ( în a 11-a oră a celei de-a 11-a zi, a celei de-a 11-a luni ) dar și ziua în care, în 2003, România a pierdut primul militar în teatrul de operațiuni din Afganistan

12 Noiembrie

v  Asachi, Gheorghe (1 mart. 1788, Herţa, Bucovina – 12 nov. 1869, Iaşi) – 150 de ani de la moartea cărturarului, poet, prozator şi dramaturg român
v  Kelly, Grace (12 nov. 1929, Philadelphia, SUA – 14 sept. 1982, Monaco) – 90 de ani de la naşterea actriţei americane devenită prinţesă de Monaco

13 Noiembrie

v  Boeriu, Eta (născută Margareta Caranica, la 25 febr. 1923, Turda – 13 nov. 1984, Cluj-Napoca) – 35 de ani de la moartea poetei şi traducătoarei
v  Anghel, Dimitrie (16 iul. 1872, com. Corneşti, jud. Iaşi – 13 nov. 1914, Iaşi) – 105 de ani de la moartea poetului, prozator şi traducător
v  Ziua internaţională a nevăzătorilor
v  Ziua mondială a bunăvoinței

14 Noiembrie

v  Ziua mondială a diabetului

16 Noiembrie

v  Fulga, Laurenţiu (pseud. lui Laurenţiu Ionescu, 2 nov. 1916, com. Fulga de Jos, jud. Prahova – 16 nov. 1984, Bucureşti) – 35 de ani de la moartea prozatorului
v  Ziua internaţională pentru toleranţă

17 Noiembrie

v  Isanos, Magda (n. 17 apr. 1916, Iaşi – 17 nov. 1944, Bucureşti) – 75 de ani de la moartea poetei
v  Villa-Lobos, Heitor (5 mart. 1887, Rio de Janeiro, Brazilia – 17 nov. 1959, Rio de Janeiro) – 60 de ani de la moartea compozitorului brazilian
v  Ziua internaţională a studenţilor
v  Ziua mondială a prematurității
v  Ziua mondială de comemorare a victimelor accidentelor de circulație

19 Noiembrie

v  Văcărescu, Alecu (1769 (…) – 19 nov. 1799, Tulcea) – 250 de ani de la naştere şi 220 ani de la moartea poetului
v  Vlahuţă, Alexandru (5 sept. 1858, com. Pleşeşti –Tutova (azi com. Al. Vlahuţă) – 19 nov. 1919, Bucureşti) – 100 de ani de la moartea poetului şi prozatorului român
20 Noiembrie

v  Hodoş, Nerva (20 nov. 1869, Baia de Criş, jud. Hunedoara  -  13 nov. 1913, Sibiu)   -  150  de ani de la naşterea bibliografului şi editorului român

21 Noiembrie

v  Voltaire (pseudonim pentru François Marie Arouet, 21 nov. 1694, Paris – 30 mai 1778, Paris) – 325 de ani de la naşterea scriitorului şi filozofului iluminist francez
v  Ziua mondială a televiziunii
v  Ziua mondială a salutului

22 Noiembrie

v  Gide, André (22 nov. 1869, Paris – 19 febr. 1951, Paris) – 150 de ani de la naşterea prozatorului, dramaturg, memorialist şi critic literar francez
v  Ziua internaţională a filosofiei

23 Noiembrie

v Ardeleanu, Carol (16 mart. 1883, Bucureşti  -  23 noi. 1949, Bucureşti)  -  70 de ani de la moartea prozatorului

24 Noiembrie

v Mérei Ferenc (24 nov. 1909,  Budapesta, Ungaria - 23 febr. 1986, Budapesta, Ungaria) – 110 ani de la moartea psihiatrului maghiar
v Toulouse-Lautrec, Henri de (24 nov. 1864, Albi, Franţa – 9 sept. 1901, Saint-André-du-Bois, Franţa) – 155 de ani de la naşterea renumitului pictor francez
v Ziua internaţională a Naţiunilor Unite

25 Noiembrie

v  Blajovici, Traian (25 nov. 1919, Inand – 20 sept. 1988, Oradea) – 100 de ani de la nașterea cercetătorului literar (director al Bibliotecii Judeţene Bihor, Oradea, între 1974-1980)
v  Benz, Karl (25 nov. 1844 – 4 apr. 1929, Ladenburg, Germania) – 175 de ani de la naştere şi 90 de ani de la moartea inventatorului german
v  Ziua internaţională a nonviolenţei
v  Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii

26 Noiembrie

v  Ionescu, Eugen (26 nov. 1909, Slatina – 28 mart. 1994, Paris) – 110 ani de la naştere şi 25 de ani de la moartea cunoscutului dramaturg, eseist, critic literar, prozator şi poet
27 Noiembrie

v  Cassian, Nina (născută Renée Annie, la 27 nov. 1924, Galaţi) – 95 de ani de la naşterea poetei, prozatoare şi traducătoare
v  Voiculescu, Vasile (27 nov. 1884, Pârscov, jud. Buzău  -  26 apr. 1963, Bucureşti)   -  135 de ani de la naşterea poetului, prozator şi dramaturg

28 Noiembrie

v  Bart, Jean (pseud. lui Eugeniu P. Botez, 28 nov. 1874, com. Burdujeni, jud. Botoşani  -  12 mai 1933, Bucureşti)  -  145 de ani de la naşterea prozatorului român
v  Matsuo Basho (1644 – 28 nov. 1694, Osaka, Japonia) – 375 de ani de la naştere şi 325 de ani de la moartea poetului japonez
v  Regman, Cornel (28 nov. 1919, com. Daneş, jud. Mureş – 14 iul 1999, Bucureşti) – 100 de ani de la naştere şi 20 ani de la moartea criticului şi istoricului literar
v  Ziua internațională a lucrătorilor din agricultură și industria prelucrătoare

29 Noiembrie

v  Popescu-Gopo, Ion (1 mai 1923, Bucureşti  -  29 nov. 1989, Bucureşti)  -  30 de ani de la moartea artistului plastic român, actor, scenarist şi regizor de film
v  Popovici, Titus (prenumele la naştere Titus Viorel, 16 mai 1930, Oradea –  29 nov. 1994, Bucureşti) – 25 de ani de la moartea prozatorului, scenarist şi dramaturg
v  Puccini, Giacomo (22 dec. 1858, Lucca, Italia – 29 nov. 1924, Bruxelles, Belgia) – 95 de ani de la moartea compozitorului italian

30 Noiembrie

v  Churchill, Winston (30 nov. 1874, Oxfordshire, Anglia – 24 ian. 1965, Londra) – 145 de ani de la naşterea omului politic englez
v  Zarifopol, Paul (30 nov. 1874, Iaşi – 1 mai 1934, Bucureşti) – 145 de ani de la naştere şi 85 de ani de la moartea eseistului şi criticului literar
v  Ziua securității calculatoarelor

Decembrie

1 Decembrie

v  Ziua naţională a României, Unirea Transilvaniei cu România (1918)
v  Ziua mondială de combatere a SIDA

2 Decembrie

v  Ziua internaţională a abolirii sclaviei

3 Decembrie

v  Renoir, Pierre Auguste (25 febr. 1841, Limoges, Franţa – 3 dec. 1919, Cagnes-sur-Mer, Franţa) – 100 de ani de la moartea celebrului pictor francez
v  Stevenson, Robert Louis (13 nov. 1850, Edinburgh, Anglia – 3 dec. 1894, Vailima, Samoa) – 125 de ani de la moartea poetului, eseist şi romancier englez de origine scoţiană
v  Ziua internaţională a persoanelor cu handicap

5 Decembrie

v  Stancu, Zaharia (5 oct. 1902, com. Salcia, jud. Teleorman – 5 dec. 1974, Bucureşti) – 45 de ani de la moartea poetului şi prozatorului român
v  Ziua internaţională a voluntariatului
v  Ziua mondială a solului
7 Decembrie
v  Ziua internaţională a aviaţiei civile
8 Decembrie

v  Ziua Constituţiei României
v  Ziua creării drapelului european (08.12.1955)

9 Decembrie

v  Ziua internaţională a anticorupţiei

10 Decembrie

v  Ziua internaţională a drepturilor omului
v  Ziua internațională a sistemului zecimal Dewey

12 Decembrie

v  Heller, Joseph (1 mai 1923, New York – d12 dec. 1999, New York) – 20  ani de la moartea scriitorului şi dramaturgului american

13 Decembrie

v  Kandinsky, Vasili (16 dec. 1866, Moscova, Rusia – 13 dec. 1944, Neuilly-sur-Seine, Franţa) - 75 de ani de la moartea pictorului rus

14 Decembrie

v  Washington, George (22 febr. 1732, Virginia, SUA – 14 dec. 1799, Virginia) – 220 ani de la moartea primului preşedinte al Statelor Unite ale Americii

18 Decembrie

v  Klee, Paul (18 dec. 1879, Münchenbuchsee, Elveţia – 29 iun. 1940, Muralto, Elveţia) – 140 de ani de la naşterea pictorului elveţian
v  Ziua internațională a emigranților

20 Decembrie

v  Cartojan, Nicolae (4 dec. 1883, Călugăreni-Uzunu, jud. Giurgiu  -  20 dec. 1944, Bucureşti)  -  75 de ani de la moartea istoricului literar
v  Ziua internaţională a solidarităţii umane

22 Decembrie

v  Beckett, Samuel (13 apr. 1906 – 22 dec. 1989) – 30 de ani de la moartea prozatorului, dramaturg, poet si eseist irlandez de limbă engleză şi franceză
v  Mutaşcu, Dan (22 dec. 1944, Slatina, jud. Olt) – 75 de ani de la naşterea poetului şi prozatorului
v  Racine, Jean (22 dec. 1639, La Ferté-Milon, Franţa – 21 apr. 1699, Paris) – 380 de ani de la naştere şi 320 ani de la moartea dramaturgului francez

24 Decembrie

v  Crainic, Nichifor (născut Ion Dobre, la 24 dec. 1889, com Bulbucata, jud. Giurgiu – 21 aug. 1972, Bucureşti) – 130 de ani de la naşterea eseistului şi poetului
v  Ziua recunoștinței

25 Decembrie

v  Bogart, Humphrey (25 dec. 1899, New York, SUA – 14 ian. 1957, Los Angeles, SUA) – 120 ani de la naşterea cunoscutului actor american
v  Vulcan, Samuil (31 aug. 1758, Blaj – 25 dec. 1839, Oradea) – 180 de ani de la moartea episcopului greco-catolic de Oradea
v  Naşterea Domnului. Crăciunul

28 Decembrie

v  Washington, Denzel (28 dec. 1954, Mount Vermont, SUA) – 65 de ani de la naşterea actorului american

30 Decembrie

v  Fontane, Theodor (30 dec. 1819, Neuruppin – 20 sept. 1898, Berlin) – 200 ani de la naşterea scriitorului german
v  Rolland, Romain (29 ian. 1866, Clamecy, Franţa – 30 dec. 1944, Vézelay, Franţa) – 75 de ani de la moartea prozatorului, dramaturg şi eseist francez

31 Decembrie

v  Creangă, Ion (1 mart. sau 10 iun. 1837, satul Humuleşti, azi Ion Creangă, jud Neamţ – 31 dec. 1889, Iaşi) – 130 de ani de la moartea cunoscutului prozator și povestitor român
v  Negri, Pola (născută Barbara Apollonia Chalupiec, la 31 dec. 1894, Janowa, Polonia – 1 aug. 1987, San Antonio, SUA) – 125 de ani de la naşterea actriţei germane
v  Ziua internațională a luării deciziilor

                                                                                    Întocmit Viorica Moisi

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării