23 ianuarie 2019

Biblioteca Municipală „Teodor Neş”- anul 2018

 

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „TEODOR NEȘ“

SALONTA




RAPORT DE ACTIVITATE – ANUL 2018



Evidența zilnică

La Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta zilnic s-a ținut evidența PROBIP a activităţii şi evidenţa primirii abonamentelor la presă și la Monitorul oficial. Zilnic au fost ridicate de la Primărie ziarele, care au fost lăsate acolo pentru bibliotecă.

În cursul anului 2018 la bibliotecă s-au înscris 170 utilizatori noi şi au fost vizate 658 fişe de cititori din anii anteriori.

Au fost difuzate 27630 documente, din care 22197 volume au fost împrumutate la domiciliu, iar 5433 publicaţii – lucrări de referinţă, ziare, reviste literare, cărţi, colecţia de Monitor oficial – au fost consultate în bibliotecă. Volumele restituite de cititori şi cele consultate în bibliotecă au fost intercalate pe rafturile sălilor de împrumut şi depozite. Pentru recuperarea cărţilor cititorii restanţieri au fost somaţi prin trimiterea înştiinţării de restituire a publicaţiilor împrumutate, prin telefon și prin rețeaua de socializare. Cărţile cu foi desprinse au fost recondiţionate prin mijloace proprii (lipite, cusute), pentru a putea fi împrumutate în continuare.

Au fost asigurate materiale bibliografice solicitate de elevi, studenţi, adulţi, pentru întocmirea referatelor din diverse domenii, pentru participare la concursuri şcolare sau de ocupare de post. Am dat îndrumări cu privire la folosirea unei bibliografii şi la alegerea lecturii, potrivit vârstei, preferinţei, profesiei.

Achiziție și prelucrare de carte

Pentru achiziţia de carte s-a studiat oferta editorială de pe internet, din librării, cele primite prin poştă sau prin e-mail. La achiziţie s-a ţinut cont de solicitările cititorilor, de bibliografia şcolară, de ofertele editoriale şi nu în ultimul rând de preţ şi de reducerile acordate.

Din fondul alocat achiziţiei de carte (cărțile sunt obiecte de inventar), au fost cumpărate în total 419 volume cărţi, în valoare totală de 13024,48 lei, din care:

  • 242 cărţi în limba română, în valoare totală de 6499,41 lei;

  • 177 cărţi în limba maghiară, în valoare totală de 6525,07 lei.

În cursul lunilor noiembrie şi decembrie au fost achitate abonamentele pentru anul 2019 la câteva publicaţii interne, în valoare totală de 1948,90 lei, astfel:

  • Monitor oficial, partea I-a, în limba română – 1310,00 lei;

  • ziare şi reviste în limba română (2 titluri: Crișana și revista de cultură Familia) – 364,00 lei;

  • ziare şi reviste în limba maghiară (3 titluri: Bihari napló, Várad și Biharország) – 274,90 lei.


În cursul anului 2018 au fost înregistrate în bibliotecă 1525 volume, în valoare totală de 26817,10 lei. Dintre acestea 1106 volume în valoare totală de 13792,62 lei au fost primite ca donaţie de la persoane fizice şi juridice. Donatorii generoși ne-au oferit cărți din biblioteca lor personală. Cu aceste donaţii colecţia bibliotecii s-a îmbogăţit cu titluri noi pe care nu le-a deţinut încă. O parte din cărțile primite ca donație au fost oferite altora. Cărțile care nu au fost prelucrate pentru bibliotecă – titluri din care mai deținea biblioteca, sau volume care au fost foarte uzate, pătate, cu foi lipsă – au fost așezate pe o masă în casa scării, de unde doritorii au ales să le ia acasă.

Și în anul 2018 am avut posibilitatea să participăm la „Programul Márai“ al societății Könyvtárellátó Nonprofit KFT din Budapesta, al cărui scop este ca publicațiile valoroase apărute pe piața cărții maghiare să ajungă la cititori cu sprijinul Fondului Cultural Național (Ungaria), prin intermediul bibliotecilor. Titlurile au fost alese din oferta organizatorilor, în valoarea stabilită de ei, de 270.000 forinți.

Donațiile și cărţile achiziționate au fost prelucrate biblioteconomic, conform clasificării zecimale universale. Li s-au întocmit evidenţa primară în Registru de mişcare a fondului şi evidenţa individuală în Registru inventar. Au fost întocmite – scrise de mână – fişele cărţilor pentru catalogul alfabetic şi sistematic, după care au fost intercalate în sertarele respective.

S-a continuat înregistrarea electronică a cărților prin programul Biblioteca.

Titlurile cărţilor înregistrate în bibliotecă sunt introduse periodic pe lista fondului de carte, care apare pe pagina web a Primăriei Municipiului Salonta.

În cursul anului 2018 a avut loc casarea cărților, casare propusă în anul 2017 la finalizarea inventarului fondului de carte; în total 5730 volume, în valoare totală de 1036,13 lei.

La 31 decembrie 2018 fondul de carte al Bibliotecii Municipale „Teodor Neș“ Salonta a fost de 95845 volume, în valoare totală de 231205,50 lei.


Fondul de carte al bibliotecii a fost popularizat şi prin amenajarea periodică a vitrinelor cu expoziţii de carte (în total 56), marcând aniversările şi comemorările mai importante ale lunii respective.


Activități cu publicul la bibliotecă

În cadrul animaţiei culturale, în anul 2018 la bibliotecă au avut loc câteva activităţi cultural-educative cu cartea.

La 18 ianuarie am primit vizita preșcolarilor de la Grădinița „Toldi“. Micuții de la grupa mijlocie și mare au fost însoțiți de doamnele Ardelean Neli și Balaj Daniela.

Programul dedicat Unirii Principatelor Române a avut loc la 23 ianuarie, în colaborare cu conducerea, cadrele didactice și elevii Colegiului Național „Teodor Neș“.

În 16 aprilie am avut un program în colaborare cu Biblioteca Județeană Békés din Békéscsaba, Ungaria. Am prezentat biblioteca bibliotecarilor din județul Békés, care în cadrul unei zile metodice au vizitat și Muzeul Memorial „Arany János“ și au făcut un tur al orașului.

Ziua Mondială a Cărții și Ziua Bibliotecarului (23 aprilie) au fost sărbătorite cu elevii învățătoarei Tóth Éva.

În cadrul săptămânii „Școala altfel“ biblioteca a fost vizitată de elevii însoțiți de cadrele lor didactice de la:

  • Liceul Teoretic „Arany János“: Kornya Tünde;

  • Colegiul Național „Teodor Neș“: Bodiu Lavinia-Carmen, Haș Doina, Haș Vasile, Ilie Adela, Mateuț Melania și bibliotecara Popescu Dorina;

  • Centrul Școlar de Educație Incluzivă Bonitas, secția Salonta: Baikó Szabó Ágnes, Bozsányi Gizella, Halmágyi Csilla;

  • Grădinița „Floarea-Soarelui“: Gali Teréz și Andrási Annamária.

Au fost puse la dispoziţia copiilor cărţi cu poveşti frumos ilustrate, enciclopedii pentru copii. Le-am prezentat biblioteca, am citit poveşti, am discutat cu ei şi am proiectat filme de desene animate cu aparatura primită prin programul Biblionet.

Pentru activităţile care s-au desfăşurat la bibliotecă au fost contactate cadrele didactice şi au fost pregătite materialele.

În 19 mai 2018, de Noaptea Muzeelor, vizitatorii au fost așteptați și la bibliotecă cu o prezentare power-point, realizată de bibliotecari în limba română despre viața și activitatea marelui poet Arany János.

În luna mai biblioteca a fost vizitată de un grup de elevi cu doamnele Barta Aliz și Ilyés Ibolya de la Tinca, care au venit într-o excursie la Salonta.

În data de 18 decembrie 2018 a avut loc un program în parteneriat cu Școala Generală din Ciumeghiu. Elevii din clasele III–VIII au vizitat biblioteca. Ei au fost însoțiți de înv. Herdean Raluca și profesorii Buda Adriana, Butișcă Loredana, Cuibuș Mihaela și Sasu Ioana.

Biblioteca a fost vizitată și de câteva persoane care s-au aflat în trecere prin Salonta, și care pe lângă Muzeul Memorial „Arany János“ au dorit să vadă și biblioteca publică a orașului.

Cercul iubitorilor de poezie, cerc condus de d-na prof. Pelok Gabriella, a ținut și în acest an întâlnirile lunare în această bibliotecă.

În cadrul serviciului Biblionet, internetul a fost folosit de 329 ori. Utilizatorii au fost îndrumaţi la folosirea calculatoarelor, la găsirea informaţiei căutate şi au fost supravegheaţi în sală.

Alte activități

În cursul anului 2018 am participat la un curs online de Scriere creativă, curs organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ Bihor – Oradea.

În data de 6-7 noiembrie bibliotecara Szenkó Melinda a participat la Budapesta la a VIII-a întâlnire a bibliotecarilor maghiar de pretutindeni, organizată cu prilejul aniversării a 150 de ani de la înființarea Bibliotecii Parlamentului Maghiar.

În data de 22 noiembrie 2018 bibliotecarele Iliș Marioara și Rugină Irina au participat la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ Bihor – Oradea la o întâlnire profesională, organizată în cadrul Zilei Porților Deschise.

Am început reorganizarea secțiilor de împrumut ale bibliotecii, fiind necesară eliberarea unei săli pentru amenajarea unui depozit al Muzeul Memorial „Arany János“.

Am colaborat cu Societatea Culturală „Arany János“ în desfășurarea anumitor programe culturale în curtea instituției și cu traduceri din limba maghiară în limba română.

În cursul anului 2018 bibliotecarii au fost prezenţi la diferite acţiuni culturale organizate în localitatea noastră: programe cu ocazia unor zile aniversare importante, expoziţii, lansări de carte, comemorări, conferinţe, spectacole, etc…

Activităţile care au avut loc la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta în cursul anului 2018 au fost consemnate pe paginile Jurnalului salontan şi pe blogspotul bibliotecilor bihorene (www.bibliotecibihorene.blogspot.com).

Datele statistice ale activităţii sunt comunicate Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai” Bihor – Oradea şi Institutului Naţional de Statistică.




Salonta, Bibliotecar

         Iliș Maria


Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării