26 septembrie 2023

1 octombrie Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice






La 14 decembrie 1990, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a desemnat ziua de 1 octombrie Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice (rezoluția 45/106).


În anul 2020 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat perioada 2021-2030 Deceniul ONU al îmbătrânirii sănătoase.

Decada îmbătrânirii sănătoase este o colaborare globală care reunește guverne, societatea civilă, agenții internaționale, profesioniști, mediul academic, mass-media și sectorul privat pentru o perioadă de 10 ani de acțiuni concertate, catalizatoare și colaborative pentru a promova vieți mai lungi și mai sănătoase.


25 septembrie 2023

Cărți din Rezerva de Carte a Bibliotecii Naționale în Bihor

În septembrie 2023 au ajuns în Bihor peste 3000 de cărți din Rezerva Națională de Carte a Bibliotecii Național e României.

Cererea către Biblioteca Națională a fost făcută la începutul anului 2022 în numele Bibliotecii Județene Bihor, a Bibliotecii Orășenești din Nucet și a Bibliotecii Comunale din Budureasa.

Cu un singur transport au ajuns în Bihor cele trei pachete de carte care vor îmbogăți colecțiile bibliotecilor solicitante.

Cu trei ani înainte un alt beneficiar al Rezervei Naționale de Carte a fost Biblioteca ”Mate Imre” din Valea lui Mihai.

Cărțile au ajuns deja în comunitățile locale și curând vor ajunge în raft.

Cărțile ajunse deja la Nucet:






______________________________________________________

Cartile pentru BJBihor.


_______________________________________________

Cărțile pentru Budureasa.



Târgul ” Staița Plină ” la Roșia

 Sâmbătă, 30 septembrie, şi duminică, 1 octombrie,   „Între râuri”, la intrarea dinspre Beiuş toți iubitorii de tradiție și natură sunt așteptați la   o nouă ediție a Târgul de bunătăți, meșteșuguri și voie bună „Straiţă Plină ”

                                                              

Se pregătesc ateliere : de cioplit linguri de lemn cu Edmund Kreidik şi Alex Molnar, atelier de tricotat cu Ecaterina Lațcu, atelier de „ciupercărit” cu Dan Ursu Olar, atelier de kokedama cu Sorina Iagăr, atelier de string art cu Ioana Lorena Popa şi Emil Moldovan, atelier de animație copii cu Camps 4U.
Liceul Vocaţional Pedagogic „Nicolae Bolcaş” din Beiuş, care va organiza un atelier de pictură în nisip colorat sub coordonarea profesorului Cătălin Iagăr şi un atelier de muzică susţinut de profesorul Remus Lazea. 
Şcoala Generală din Roşia, After school şi Biblioteca din Roşia pregătesc un atelier cu pănuşi.

Vlad Ciulea se va ocupa prin Experienţe Montane de trasee via ferrata în zona Roșiei (sâmbătă, ora 12:00 – via ferrata Valea Dâlbii, ora 15:00 – via ferrata Cheile Cuților, duminică, ora 12:00 – via ferrata Valea Dâlbii). 
 
Duminică, trei producători – George Coleşti, Ioana Halasz şi Monica Paşca – vor pregăti live zacuscă, sub privirile celor prezenţi la târg.

În cele două zile localnicii vor avea spectacole de teatru și concerte în aer liber. 

24 septembrie 2023

Biblioteca Comunală Tetchea

 Comuna Țețchea dispune de curând de o bibliotecă care a fost realizată cu ajutorul Companiei Naționale de Investiții, având ca obiectiv: “Extindere, reabilitare, modernizare și dotare așezământ cultural în Comuna Țețchea.”

Luni, 18 septembrie 2023, Biblioteca Comunei Țețchea a fost gazda unei activități de lectură minunate! Copiii entuziasmați de la școlile din Hotar și Țețchea s-au adunat la bibliotecă pentru o zi plină de aventuri literare.
Într-un ambient prietenos și plin de cărți captivante, acești tineri cititori au avut ocazia de a explora lumi noi și de a-și dezvolta imaginația prin lectură.
Biblioteca va sta la dispoziția copiilor comunei în fiecare luni în intervalul orar: 11:00 - 14:00.
Evenimente ca acesta promovează educația și cultura în comunitatea noastră, și ne oferă speranța că viitoarea generație va continua să exploreze lumea minunată a cărților.


La începutul anului 2023 a fost recepţionat obiectivul de investiţii ,, Extindere, reabilitare , modernizare și dotare așezământ cultural în comuna Tetchea, sat Țetchea, județul Bihor’’ , obiectiv realizat prin Compania Nationalǎ de Investiţii .
Prin realizarea acestui proiect se dorește creșterea calității vieții persoanelor care locuiesc în comuna Ţeţchea prin oferirea unui spațiu public adecvat secolului , pentru participarea cetățenilor la viața economică, socială, și culturală a comunei.
Proiectul asigură copiilor comunei noastre accesul la o biblioteca nou, la o mediatecă, ateliere și cursuri de muzică.








20 septembrie 2023

Zilele Culturii Slovace

Zilele Culturii Slovace au debutat in Cetatea Oradea ]n 15 septembrie cu cu vernisajul expoziţiei "Frumuseţea în costum popular slovac", după cum se vede în poze e o revărsare de culori și modele. Participanții la eveniment erau majoritatea îmbrăcați în costume populare slovace. 

 Sâmbătă, slovaci din Bihor: Aleşd, Şinteu, Mădăras, Lugaşu de Jos ori Suplacu de Barcău, dar şi din   localităţi din Satu Mare şi Maramureş,  au amenajat în curtea Cetății  standuri cu produse tradiţionale.   
Sâmbătă și duminică  s-au servit  găluşte tradiţionale cu brânză şi plăcinte cu cartofi  gătite la fața locului și premiate de un juriu atent ales.

 












 Evenimentul a fost  organizat de Asociaţia pentru promovarea turismului din Oradea şi regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea şi Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei.

17 septembrie 2023

Lecturi de weekend 180



Misteriosul caz Christie de Nina de Gramont a apărut la Editura Litera în anul 2022



Când am luat cartea din raft am crezut că este o carte bazată pe date biografice, o repovestire a vieții cunoscutei autoare de romane polițiste.
Cartea este de fapt o ficțiune, un roman al secolului nostru care dorește să reconstruiască un fragment obscur din viața Agathei Christie.

Mi-a părut interesant faptul că povestitorul cărții este amanta, pentru care soțul Agathei vrea să o părăsească.
O amantă mânată în lupta de cucerire de sentimente materne nu de sentimente generate de o mare iubire.

Divorțul Agathei Christie este real, cum la fel de real este faptul că după divorț  viața ei a devenit mai bună, mai împlinită alături de cineva mai potrivit.

Povestea care se construiește pe lângă faptele reale este incitantă și te ține prins până în ultimul moment.

Cum spune o carte de spiritualitate , există multe posibilități ale desfășurării evenimentelor unei vieții , această carte de ficțiune tocmai a explorat o astfel de variantă! 








14 septembrie 2023

Tanna: Schimbă, donează sau vinde cărțile de care nu mai ai nevoie

Un programator clujean a lansat o aplicație mobilă care va schimba felul în care interacționați cu cărțile – Tanna. Disponibilă atât pe platforma Android, cât și pe iOS, Tanna este o aplicație inovatoare care vă permite să faceți schimburi, donații sau să vindeți cărțile citite ori cele pe care nu le mai doriți.

Funcțiile principale ale aplicației permit crearea unor licitații pentru cărțile dvs., fie manual, fie prin scanarea codului ISBN. Odată licitația creată, aceasta devine vizibilă pentru întreaga comunitate Tanna. Utilizatorul care a inițiat licitația va primi oferte de la alți utilizatori, iar alegerea câștigătorului îi aparține. După finalizarea licitației, cei doi utilizatori vor avea la dispoziție 7 zile pentru a pune la punct detaliile transferului de cărți, direct în chat-ul aplicației.



Tanna este o aplicație gratuită și poate fi instalată pe orice smartphone din Google Play sau App Store. Este potrivită atât pentru cei care au acumulat o colecție considerabilă de cărți de-a lungul timpului, dar și pentru cei în căutare de lecturi noi. Mai mult, aplicația oferă o multitudine de activități utilizatorilor, precum trivia, concursuri și multe altele.




Ce am făcut astă vară !

 Vara 2023 a fost o vară cu multe activități în aer liber, socializare și participare la evenimente diverse.

Lectură pentru copii, activitate de învățare de cusut pentru fete și băieți, participare la târguri și spectacole.

Curtea Muzeului Țării Crișurilor a fost locația în care biblioteca în aer liber a adunat curioși, trecători, cititori vechi sau viitori cititori în jurul raftului de carte.

Din iulie până în 9 septembrie am trecut prin multe anotimpuri de la căldură sufocantă la vânt înghețat, de la zile cu nori la  furtuni sălbatice. Chiar daca timpul nu a fost totdeauna foarte prietenos cititori curioși au fost permanent, de dimineața până seara târziu după închiderea spectacolelor . În total am stat 18 zile în curtea muzeului citind, cosind,  făcând recomandări de lectură,  aranjând cărți ....































11 septembrie 2023

Zilele Culturii Slovace



 Evenimentul se va desfășura în Cetatea din Oradea și va debuta în data de 15 septembrie cu vernisajul expoziției „Frumusețea în costum popular slovac”. În ziua de 16 septembrie cetatea va găzdui manifestări culturale precum dansuri și cântece tradiționale slovace, concursuri gastronomice, produse culinare tradiționale slovace, dar și concerte, unde ne vor încânta formațiile Čardáš din Abova și Kollárovci. În data de 18 septembrie evenimentul Zilele Culturii Slovace se va încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din cetate.

Vă așteptăm la șezătoarea de la bibliotecă!






 

Punctul de vedere neutru- ghid de editare Wikipedia

 

Ghidul se adresează tuturor celor care editează Wikipedia și doresc să afle mai multe despre Punctul de Vedere Neutru (PDVN) în contextul acestui proiect enciclopedic. 

”Wikipedia este scrisă dintr-un punct de vedere neutru (PDVN) Articolele din enciclopedie trebuie să reflecte realitatea cât mai corect cu putință. Pentru a reuși în acest deziderat este importantă menținerea unei imparțialități în exprimare, prezentarea tuturor punctelor de vedere semnificative în funcție de importanța lor și folosirea sursele de informare de calitate.”

Recomand lectura acestui  ghid explicit, cu multe exemple, ca pe un manual de dezvoltare profesională și personală! 

                                                 Punctul de vedere neutru - o experiență de învățare ghid

Acest ghid a fost conceput în cadrul proiectului Grounding NPOV pillar in post-censored information ecology finanțat de Fundația Wikimedia și are autori pe Mihai Constantinescu, Claudia-Maria Udrescu și  Claudia Șerbănuță.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării