2025 a fost declarat ”Anul Mihai Eminescu”, pentru a marca 175 de ani de la nașterea poetului, considerat un simbol al literaturii naționale și universale.
În acest context va fi derulat un amplu program naţional ce include acțiuni educaționale și cultural-artistice menite să celebreze viața și opera poetului.
Printre activitățile planificate figurează întâlniri ale scriitorilor, criticilor literari și ale profesorilor cu cititori din biblioteci și elevi din gimnazii și licee.
Oficiile poștale vor tipări și vinde timbre, ștampile și plicuri prilejuite de aniversarea a 175-a de la nașterea lui Mihai Eminescu.
“în conformitate cu decizia conducerii celor două Academii din 25 noiembrie curent, se propune următorul program de acțiuni și manifestări culturale:
Organizarea în ziua de 15 ianuarie 2025 a unei sesiuni comune a celor două academii-surori cu participarea fizică și online a membrilor titulari, membrilor corespondenți și membrilor de onoare ai acestor instituții;
Organizarea unui ciclu de cercetări în cadrul Anului Eminescu, care va continua și în cursul Deceniului Internațional al Științelor pentru Dezvoltare Durabilă, proclamat de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 25 august 2023 și lansat în spațiul românesc în ziua de 12 noiembrie 2024;
Organizarea unor ediții speciale ale Congresului Mondial al Eminescologilor, Școlii de Vară pentru tineri cercetători, Zilei Culturii Naționale și Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”;
Pregătirea unor ediții noi ale operei eminesciene, a creației poetice integrale și de traduceri în limba engleză, precum și în alte 85 de limbi în care a fost tradus;
Editarea unor emisiuni poștale (timbre poștale, plicuri, ștampile etc.) prilejuite de aniversarea a 175-a din ziua nașterii marelui poet”.
Ziua Culturii Naționale a fost stabilită în anul 2010 pe data de 15 ianuarie, data nașterii poetului Mihai Eminescu (1850, Botoșani).