7 iulie 2016

O carte ce merită citită


        Romanul Un pedigree, scris de autorul francez Patrick Modiano, e o autobiografie  transpusă într-o manieră sistematică, riguroasă, cu elemente ce-i descriu originea, precedate de originea părinţilor lui (care s-au întâlnit în 1942 în Parisul aflat sub ocupaţie germană), legăturile familiei sale cu tot felul de personaje din elitele franceze şi în acelaşi timp cu lumea interlopă.

        Scrisă prin ochii unui copil, primele pagini ale cărţii ne-au atras şi iritat în acelaşi timp. De ce? Familia şi implicit copilul Patrick a avut o viaţă zbuciumată, de la bun început. Din cauza afacerilor dubioase în care era implicat tatăl (Albert Modiano, evreu de origine italiană, născut la Paris) şi a sărăciei pe care aceste afaceri „o asigurau”, familia Modiano se tot muta dintr-un cartier în altul al Parisului, de pe o stradă pe alta (căutând o locuinţă cu chirie mai mică), iar Patrick în plus era tracasat cu mutatul de la o şcoală la alta şi de la  un internat la altul. De la 11 ani Patrick îşi duce viaţa exclusiv în internate, unele afectându-i chiar sănătatea. El revine acasă doar în vacanţe, şi chiar în vacanţe se întâlnea cu părinţii uneori în week-end, alteori la prânz ,când tatăl îl ducea prin tot felul de baruri şi restaurante, hoteluri dubioase, unde acesta avea întâlniri de afaceri cu o mulţime de indivizi dubioşi. Astfel, Patrick face cunoştinţă cu sute de prieteni, cunoştinţe de tot felul şi de diferite naţionalităţi ale tatălui său. Tatăl fiind ocupat cu afacerile, iar mama cu teatrul (Louisa Colpijn, actriţă de origine flamandă) ,Patrick era pasat ca o minge de ping-pong de la o cunoştinţă la alta. Mama îl ducea la prietena cea mai bună, stătea acolo câteva luni, şi când îi era lumea mai dragă, îl lua, se mutau altundeva, îl ducea la altă şcoală, alt internat, după care mama şi tata îşi vedeau fiecare, separat de vieţile lor „suntem împreună, dar separat”. Atât de bizară era această familie, încât nici măcar la botezul celor doi copii (Patrick a avut şi un frate, mort de leucemie la vârsta de nouă ani) părinţii nu au asistat, ei fiind botezaţi de un frate al mamei lor.

        Tot romanul e scris într-un stil riguros, Modiano precizând numele tuturor persoanelor cu care s-a întâlnit (descriindu-le pe scurt şi viaţa), numele străzilor, cartierelor, restaurantelor, teatrelor, cinematografelor, imobilelor, internatelor prin care a trecut. Toată viaţa lui, de la început până la vârsta majoratului (care pe atunci se „întâmpla”, în Franţa, la 21 de ani), e descrisă într-un stil documentar, parcă autorul s-ar afla într-un studio de film, unde, în funcţie de indicaţiile regizorului, se schimbă decorurile şi scenele. Patrick Modiano a avut o viaţă dură, fără a simţi vreodată vreun fel de iubire din partea părinţilor, care-l cărau ca pe o valiză dintr-un loc într-altul. Astfel, şcoala primară o începe într-o suburbie a Parisului, apoi e rapid plasat în primul său internat, într-o şcoală cazonă la Jouy-en-Josas (altă suburbie pariziană), de unde e trimis în alt internat la un colegiu undeva în sudul Franţei, în Savoia (oraşul Thones), dar nu rămâne nici aici şi e retrimis la liceul Henri al IV-lea din Paris. Fiind la acest liceu, la doar 108 metri distanţă de casa părinţilor (aceştia stăteau în acelaşi imobil, dar la etaje diferite), el totuşi e forţat să stea în internat (pentru că mama „n-avea timp”, iar tata era ocupat să stea când cu o amantă spaniolă, braziliană sau italiană).
Patrick Modiano

        Neavând nici un sprijin din partea părinţilor, Modiano a învăţat singur să-şi modeleze emoţiile (prima lui iubire a fost o „prietenă” a mamei lui, mai bătrână decât el cu zece ani), preocupările, să se maturizeze într-un stil elegant (deşi, după terminarea liceului, vreo trei ani a trăit din vânzarea cărţilor furate din biblioteci şi de la particulari), sobru şi la un moment dat, datorită inteligenţei şi memoriei lui (ajutată şi de lecturile masive din timpul şcolii), să pună pe hârtie, într-un mod personal şi inedit, toate emoţiile şi trăirile lui. Tot din acest roman aflăm, că de fapt şi lansarea lui în cariera de scriitor a fost ajutată de un prieten al mamei sale, scriitorul Raymond Queneau, cu care Modiano s-a întâlnit la Annency, în sudul Franţei (aici scriitorul era profesor de geometrie al tânărului Patrick). Cartea merită citită!

8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării