19 august 2017

Lecturi de weekend 79


 Jed Rubenfeld , profesor la Universitatea Yale,  este unul dintre cei mai reputati specialisti americani in dreptul constitutional. A studiat filozofia la Princeton si dreptul la Harvard, iar subiectul primei sale lucrari de diploma a fost nimeni altul decat Sigmund Freud. In 1980-1982 a luat lectii de actorie la celebra Juilliard School, unde a facut o pasiune pentru Shakespeare. A citit sute de articole si carti despre istoria fascinanta a New Yorkului. 
Documentele cercetate au primit o alura romantica prin intermediul romanului  Interpretarea crimei (The Interpretation of Murder, 2006), un bestseller international tradus in peste cincisprezece limbi.
Cum altfel decat solutionanad o crima isi pot etala mari maestri ai psihanalizei personalitatile si ideile, inovatoare pe vremea aceea , in mediile universitare americane.

Actiunea porneste de la vizita facuta de Sigmund Freud impreuna cu discipolul sau Carl Jung si Sandor Ferenczi in America anului 1909 pentru a tine o serie de cursuri la Universitatea Clark din Massachusetts. Aceasta a fost prima si ultima vizita pe care Freud a facut-o in America, mai ales ca opiniile si scrierile sale nu erau deloc apreciate, psihanaliza fiind inca la inceputuri.
Tanarul doctor Stratham Younger   foloseste tehnica psihanalizei pe o domnisoara ce a supravietuit atacului unui presupus criminal in serie dar si-a pierdut vocea si nici nu-si mai aminteste nimic.
Relatia dintre docotor si pacienta este una numai buna de psihanalizat....

Descrierea personalitatilor ilustre respecta adevarul istoric si se sugereaza ca divergentele dintre Freud si Jung sunt datorate acelor intamplari petrecute in America.
Detaliile privind New Yorkul acelei vremi sunt de asemenea precise si interesante.
Este de fapt o felie din istoria romantata a psihanalizei. Urmarea cursurilor tinute de Freud la Universitatea Clark a fost momentul de cotitura pentru psihanaliza in America. Teoriile sexuale ale lui Freud au triumfat, sintagma de "boala nervoasa "a fost inlocuita cu un vocabular nou care continea expresii de genul: dorinta reprimata, ego, fantezie subconstienta, supraego, si au anulat legatura dintre neurologie si bolile nervoase.


 O carte interesanta care in afara de o actiune pe care o uiti destul de repede, aduce in atentia cititorului personalitati reale si un curent psihologic care a influenteza in continuare  generatii.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării