28 august 2019
Biblioteca Sintandrei: Program de vacanță/ Cartea junglei
Biblioteca Sintandrei: Program de vacanță/ Cartea junglei: Călătorie prin junglă cu Tarzan! O poveste despe viața și aventurile micuțului pui de om, rămas orfan în junglă. Este crescut de anima...
Marghita-Biblioteca-Municipala: BIBLIOTECA DE VACANȚĂ
Marghita-Biblioteca-Municipala: BIBLIOTECA DE VACANȚĂ: Biblioteca Municipală „ Ioan Munteanu” Marghita a organizat î...
Biblioteca Orășenească Săcueni: Curs pentru dezvoltarea gândirii creative
Biblioteca Orășenească Săcueni: Curs pentru dezvoltarea gândirii creative: Krativitássuli a könyvtárban Augusztus elején, játékos foglakozások színhelye volt a városi könyvtár. Az egyhetes program Kaszás...
Biblioteca și Școala la Budureasa: Ateliere de vacanta la Biblioteca Budureasa
Biblioteca și Școala la Budureasa: Ateliere de vacanta la Biblioteca Budureasa: Scopul atelierelor este de a-i implica pe copii în diverse activitati care sa le stimuleze imaginatia si creativitatea. Copiii pot alege di...
Programe de vacanta la biblioteca Chislaz
CONCURSURI DE PES/FIFA 19 ȘI DE MAȘINI PE CONSOLĂ SONY PLAYSTATION 2, LA Biblioteca Chislaz, in luna august.
ACESTEA ,SE VOR DESFĂȘURA ÎN TIMPUL SĂPTĂMÂNII ,PE PERIOADA VACANȚEI ,PENTRU CEI CU VÂRSTA ÎNTRE
11 ȘI 18 ANI!!
POT PARTICIPA, DIN TOATĂ COMUNA,TOȚI CEI CARE AU VÂRSTA MENȚIONATĂ MAI SUS, CARE ÎȘI REÎNNOIESC ABONAMENTUL/FIȘA DE LECTURĂ SAU ÎȘI VOR FACE O FIȘĂ/ABONAMENT NOU LA Biblioteca Chislaz, BENEFICIIND GRATUIT ȘI DE ALTE SERVICII OFERITE DE CĂTRE BIBLIOTECĂ.
Iulie:
Cursuri gratuite, de utilizare a calculatorului, prezentate de către Tiriteu Mădălin, la Biblioteca Chislaz.
Primul curs , a fost în anul 2017.
Cursul II, se va desfășura, pe durata vacanței școlare și/sau în funcție de numărul cursanților.
Înscrierile se fac la bibliotecă, gratuit.
De luni 22 iulie, biblioteca Chislaz se redeschide. Ca și noutate, va fi derulat proiectul "Filmul de seară , la Bibliotecă".
Asta înseamnă că, vom difuza un film sau filme într-o seară de weekend, anunțat înainte, în aer liber, în curtea bibliotecii, pe proiectorul din dotarea acesteia. Cei care vor să vizioneze filmul, filmele, își vor aduce pătura sau scaunul de acasă, la fel și chipsurile😂😂
Da, da, avem și sistem audio!! 😂
Intrarea, este aproape gratuită, vă costă, o fișă de lectură, adică un abonament gratuit de împrumutat cărți sau gratuități la alte servicii de la Biblioteca Chislaz!
Primul curs , a fost în anul 2017.
Cursul II, se va desfășura, pe durata vacanței școlare și/sau în funcție de numărul cursanților.
Înscrierile se fac la bibliotecă, gratuit.
De luni 22 iulie, biblioteca Chislaz se redeschide. Ca și noutate, va fi derulat proiectul "Filmul de seară , la Bibliotecă".
Asta înseamnă că, vom difuza un film sau filme într-o seară de weekend, anunțat înainte, în aer liber, în curtea bibliotecii, pe proiectorul din dotarea acesteia. Cei care vor să vizioneze filmul, filmele, își vor aduce pătura sau scaunul de acasă, la fel și chipsurile😂😂
Da, da, avem și sistem audio!! 😂
Intrarea, este aproape gratuită, vă costă, o fișă de lectură, adică un abonament gratuit de împrumutat cărți sau gratuități la alte servicii de la Biblioteca Chislaz!
„Întâlnirile profesionale ale Bibliotecii Naționale”
Prezentarile sunt disponibile aici
Miercuri,4 septembrie 2019, la Biblioteca Națională a României (Sala Sergiu Celibidache – mezanin) va avea loc, între orele 16:00-19:00, un prim eveniment în cadrul seriei „Întâlnirile profesionale ale Bibliotecii Naționale”, pe tema Inovație în serviciile de bibliotecă (tehnologia informației în biblioteci – aplicații și proiecte inovatoare; biblioteca în sprijinul cunoașterii științifice).
Participarea este liberă.
În program:
16.00 – Carmen Mihaiu, Director General, Biblioteca Națională a României: Cuvânt de deschidere
16.05 – Nicolaie Constantinescu, comunitatea Kosson: Bibliokulus sau cum se poate realiza o evidență primară a depozitului cu ajutorul telefonului mobil
16.30 – drd. Lenuța Ursachi, Universitatea Dunărea de Jos, Galați: Depozitul digital instituțional și catalogul online de bibliotecă, instrumente de integrare a serviciilor de referințe la distanță
16.55 – dr. Adriana Borună, Biblioteca Națională a României: Bibliotecile și tehnologiile asistive
17.20 – Pauză
17.35 – lector dr. Robert Coravu, Universitatea din București: Faptele contează! Bibliotecile, avocați ai adevărului
18.00 – dr. Claudia Șerbănuță, Fundația Progress: Bibliotecile și educația pentru știință
18.25 – drd. Mihai Constantinescu, Universitatea din București: Bibliotecile și comunicarea (pseudo)științei
18.50 – Concluzii
Tabără de poveste
La Salonta, în Galeria de artă a municipiului şi în curtea Turnului Ciunt, s-a desfăşurat prima tabără de poveste pentru cei mici. Preşcolarii au fost conduşi în minunata lume a basmelor de doamnele educatoare Gali Terézia, Rajos Anikó Andrea, Varró Anita şi Berek Elza. Programul săptămânii a inclus diferite activităţi: prezentarea basmului preferat, confecţionarea diferitelor obiecte legate de poveşti, printre care şi păpuşi din lingură de lemn, care au fost realizate cu ajutorul doamnei Bondár Hajnal, conducătoarea Cercului Meşteşugăresc „Sinka István”. Copiii au cântat multe cântece şi au fost acompaniate la chitară de doamna educatoare Gali Terézia. Programul a inclus şi o vizită la Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta, aflată la etajul clădirii.
Câţiva dintre copii nu se aflau pentru prima oară la bibliotecă. Ei au mai venit la noi cu mamele lor. Printre noutăţile secţiei de copii, micuţii au descoperit şi o carte mai veche, una de marele povestitor Benedek Elek, în spatele căreia doamnele educatoare au strecurat o „comoară”, o punguţă cu bănuţi de ciocolată. Ei au răspuns la întrebările bibliotecarilor, şi după coperta cărţilor expuse au ghicit titlul respectiv. Copiii au vizionat două filme cu diapozitive, proiectate de doamnele educatoare, filme care au fost urmărite cu interes, deoarece nu au mai văzut aşa ceva. Cu ajutorul unor planşe le-am prezentat o poveste de Lázár Ervin despre o zână cu şapte capete. Fiindcă s-au comportat frumos în bibliotecă, au avut ocazia să viziteze şi „labirintul” plin de cărţi, adică marele depozit.
Participanţii la tabără s-au simţit foarte bine, şi sunt convinsă că au îndrăgit astfel şi mai mult cărţile şi poveştile.
În numele colectivului bibliotecii le mulţumesc doamnelor educatoare pentru colaborare.
Irina Rugină
bibliotecar responsabil
Biblioteca Municipală „Teodor Neş” Salonta
24 august 2019
Lecturi de weekend 112
Marie Darrieussecq, Raport de poliţie. Acuzaţii de plagiat şi alte moduri de a supraveghea literatura, traducere de Doru Mareş, Editura Pandora, Bucureşti, 2010, 328 p.
În Rapport de police/ Raport de poliţie, volum apărut în Franţa în 2010, iar în România în acelaşi an la Editura Pandora, romanciera şi eseista franceză Marie Darrieussecq analizează fenomenul plagiatului din perspectiva celui acuzat. În 1998, ea însăşi a fost acuzată de „maimuţăreală” de către Marie Ndiaye, iar în 2007 a fost acuzată, de către Camille Laurens, de „plagiat psihic”, două acuze oarecum originale în felul lor. Ca răspuns, Marie Darrieussecq scrie un volum în care dezbate pe larg problema plagiatului, dar mai ales problema acuzatorului, a aceluia care suferă de „un fel de turbare de a fi plagiat” – demers complex, care schimbă perspectiva prin inculparea acuzatorului.
In cazul autoarei , acuzatoarea Camille, în 2007 , s-a simţit deposedată de sentimentul de durere provocat de tragedia morţii fiului ei, pe care o recunoastea in lucrarea Marie Darrieussecq Tom est mort, despre moartea unui copil, și pe care a denuntat-o ca fiind un „plagiat psihic”. Cu alte cuvinte, nu ai voie să scrii decât despre ceea ce ai trăit. Altfel, orice asumare a unei situaţii din afara vieţii tale este doar o impostură, indiferent de calitatea literară a textului. Scriitorul este, altfel spus, scribul propriei sale existenţe..., ceea ce sa recunoastem este o absurditate.
O altă ipoteză investigată este aceea ca
…cel care acuză pe cineva că a fost plagiat manifestă de fapt dorinţa nebună de a fi plagiat, pentru că faptul în sine îl face să existe ca autor. A fi plagiat înseamnă a fi inspiratorul celui care e mai cunoscut şi, la limită, chiar mai bun, e semnul unui egocentrism, al unei puneri în valoare prin invocarea deposedării de un lucru care nu e recunoscut. Există, bineînţeles, mai multe categorii: printre ei cei care cred sincer că au fost plagiaţi, dar şi şarlatanii. Daphné du Maurier, de exemplu – autoarea Rebeccăi, un succes mondial, mai ales datorită ecranizării lui Hitchcock –, a fost acuzată de plagiat de două femei, care ilustrau perfect ambele categorii. Un caz de istorie literară remarcabil a fost povestit de Şalamov în memoriile sale, e vorba de anul 1927, cînd Gorki revine în graţiile lui Stalin, marele lui concurent literar fiind Maiakovski: se pare că KGB-ul a montat un întreg scenariu, acuzîndu-l pe Maiakovski de plagiat, pentru a-l discredita. Au povestit că Maiakovski a furat manuscrise ale lui Hlebnikov şi şi-a pus, pur şi simplu, numele pe ele (cazul perfect de plagiat).
În Raport de poliţie, există capitole dedicate unor scriitori cunoscuţi acuzaţi, la un moment dat, de plagiat. Vă lasăm să ii gasiți singuri în lectura .
Temele importante ale vieții inspiră în același mod multe creiere sensibile care pot traduce sentimentele în scriitură și le pot împărtăși spre folosul cititorului. Cel care a trăit ceva asemănător , și a încercat și el să se exprime, se poate simți frustrat că un autor mai inspirat a descris cu har o experiența cunoscută. Dar asta este, anii fac triajul și pe rafturile bibliotecilor nu rămân toți scriitorii ci doar cei care ajung la inima cititorilor din toate timpurile. Restul merge la reciclare.
Plagiat după mine este preluatul unu la unu, fără nici un discernământ a textului original și asumarea textului pentru obținerea unor foloase materiale.
9 august 2019
Întâlnirile de miercuri
Tema de azi a fost Dante Alighieri.
A prezentat dl. Popița Petru pe Dante Alighieri din Divina Comedie, aspecte privind viziunea, creatorului asupra vieții, a lumii de dincolo de moarte.
Referire s-au făcut privind cele două părți ale Divinei Comedii respectiv Purgatorul și Paradisul.
Comparații din alte creații literare și față de viața din zilele noastre.
Dante care s-a îndrăgostit la vârsta de 9 ani de Beatrice Portinari rămâne îndrăgostit de ea chiar și după moartea acesteia,. Dante se întâlnește cu ea și în viziunile sale din Purgatoriul și în Paradisul.
La fel ca și Dante Alighieri a fost și marele poet Eminescu care se îndrăgostește de Veronica Micle, și a slăvit în versuri față de aceasta.
Purgatorul
"C-un fulger de surâs m-a prins în fine
Și întoarcete și-ascultă, zise ea
Căci nu e raiul numa-n ochi la mine"
În viziunile sale referitoare la credință Dante discută cu duhurile unor mari creatori plecați în lumea de dincolo. Dante vrea să-l convingă pe Virgiliu că rugăciunile credincioșilor ajută celor morți.
Găsești credință azi și gând curat
De-abia la prunci, dar ambele-mpreună
Se pierd, că nici mustață nu le-a dat.
Făcând o comparație cu credința tinerilor de azi observăm cât de actuală este observația marelui creator italian (florentin).
Bibliotecar Jurca Maria Felicia Filiala Dacia
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Lecturi de weekend
Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor. ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...
Wikipedia
Rezultatele căutării