În inima British Library din Londra , există un turn de sticlă ”Turnul Bibliotecii Regelui ” care găzduiește cărți adunate de Regele George III (a domnit între 1760-1820). Este considerată una din cele mai importante colecții ale perioadei iluministe , conținând cărți tipărite la mijlocul secolului 15 până la începutul secolului XIX în Britania, Europa, America de Nord . Conține 65000 de volume tipărite și 19000 de alte tipuri de documente.
Când George III a devenit rege în 1760 , nu exista o biblioteca regală. Asa numita Veche Biblioteca Regala a fost predată către British Museum de către regele George II in 1757.( Acum este dispersata în British Museum)
4 poze din British Museum cu Biblioteca Regală pe care o are în custodie
George alt treilea a moștenit doar o mică colecție de cărți localizate în diferite reședințe.
A decis să formeze o nouă bibliotecă și primul pas a fost acela de a achiziționa în 1763 biblioteca Consulului englez la Veneția , Joseph Smith ( 1682-1770), care avea o colecție bogată în clasici și exemplare de tipărituri timpurii. A trimis agenți la licitațiile din Europa și a cumpărat multe cărți și biblioteci private profitând de închiderea și dispersarea bibliotecilor iezuite din sudul Europei . Autorii contemporani au donat lucrări acestei biblioteci.
Frederick Augusta Barnard (1742-1830) a fost bibliotecarul regal din 1774 până la sfârșitul vieții regelui. A organizat colecția sistematic și a căutat îndrumare la figuri intelectuale ale vremii de ex. scriitorul și lexicograful Dr. Samuel Johnson. Astfel colecția s-a îmbogățit în literatură clasică, istorie engleză și a Europei, literatură engleză și italiană și texte religioase.
Colecția a fost păstrată în Old Palace la Kew, apoi a fost mutată în Buckingham House care acum e
Buckingham Palace. Cărțile puteau fi consultate de savanți.
Biblioteca a trecut în cursul anilor prin mai multe locații. În British Museum, în timpul războiului mondial ( la 23 septembrie 1940) o bombă căzută pe galeria care adăpostea biblioteca a distrus o mică parte din cărți. Colecția a fost mutată după acest eveniment în Biblioteca Bodleian din Oxford.
În 1973 Biblioteca Regelui a fost transferată Bibliotecii Naționale a Marii Britanii iar în 1998 a fost mutată în noul sediu al British Library în cladirea St Pancras.
Pentru această colecție a fost proiectat de către arhitectul clădirii Sir Colin St John Wilson (1922-2007) un turn de 6 etaje numit Turnul Bibliotecii Regelui .
Cărțile pot fi văzute în spatele sticlei cu filtre UV , care împreună cu sistemul de control al mediului opresc degradarea cărților sub efectul luminii și al condițiilor de temperatură și umiditate variabile.
În spatele rafturilor mobile care conțin Biblioteca Regelui se află alt set de rafturi care conțin o colecție similară a lui Thomas Grenville (1755-1846).
Biblioteca Regelui rămâne o bibliotecă de lucru, cărțile fiind studiate de către cititori la sălile de lectură de carte rară și muzica. Cărțile pot fi găsite consultând cataloagele online ale British Library.
4 poze cu Turnul Bibliotecii Regelui
Eu si Biblioteca Regelui
British Library - macheta.
Sursa de informare Poze personale facute în 2014