28 aprilie 2023

A doua șezătoare din aprilie

 Fiecare întâlnire la Șezătoarea de la Biblitoeca Județeană ”Gheorghe Șincai ” e sursă de bucurie și inspirație.

Chiar dacă au servici și familie și gospodării de condus, mâinile harnice ale participantelor găsesc timp și pentru acest hobby! cusutul !

Biblioteca are cărți  noi și mai ales vechi de unde ne putem inspira și alege modele care apoi prind viață pe iile noastre.

Emoția începutului de drum este mereu reînnoită când vedem eleve, adolescente care vin  și încep să învețe să coase, sau mai mult încep temerarul proces al coaserii unei ii. Pasiunea profesorului de care vin însoțite e contagioasă fetelor, și prin aceasta transmiterea tradițiilor noastre este asigurată.




 












Colaborare profesională



În 26 aprilie 2023 a avut loc o întâlnire online sub umbrela Campusul competențelor, un proiect național care implică și antrenează bibliotecarii din toate rețelele în acțiuni de instruire, contribuind activ la formarea competențelor moderne ale bibliotecarilor din Republica Moldova.

Această întâlnire a adus în atenția celor 52 de participanți prezenți din Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu, și filialele ei , noua tendință a bibliotecilor , de a interveni într-un mod profesional în corectarea și completarea cu referințe a enciclopediei online wikipedia.

S-a discutat despre experiența în urma participării la cursurile și atelierele de lucru organizate de WMROMD (Wikimedians of Romania and Moldova), despre viitoare proiecte de dezvoltare și colaborare, precum și despre Campania lunii aprilie - Cartea și Cititorul Ei. De menționat că acesta este primul an în care se organizează această campanie la nivel internațional, iar România participă alături de alte șase țări: Botswana, Brazilia, Canada, Mexic, Spania și SUA. Organizatorii campaniei din România sunt Elena Damian de la Biblioteca Județeană din Giurgiu și Delia Pantea de la Biblioteca Județeană din Bihor, sub coordonarea Claudiei Șerbănuță.

Elena Damian vorbit despre proiectul „Cartea și cititorul ei” accentuând necesitatea și importanța creării paginilor noi despre cărți precum și despre referințe – sursele să fie credibile , cele locale întărite cu cele la nivel național.

Anastasia Moldovanu, Biblioteca de Arte "T. Arghezi" și Ostaşevschi Ana, Biblioteca Ovidius, au vorbit despre Experiența Wikipedia în urma participării la atelierele de lucru desfășurate în cadrul proiectului Dincolo de Wikipedia și “proiectele surori”, la Brașov, România. La sesiunea de informare au participat mentorii Claudia Șerbănuța, România; Gheorghe A. Iordachi, Chișinău precum și colegele de echipă Elena Damian, Giurgiu, Delia Pantea, Oradea.

Claudia Șerbănuța, inițiatoarea celor trei serii de cursuri: Introducere: Editarea pe Wikipedia, Scrierea pe Wikipedia , Curs avansat: Wikidata și proiecte surori, a informat audiența despre importanța intervenției bibliotecarilor în wikipedia. 
Gheorghe A. Iordachi a confirmat că va continua coordonarea proiectului și prin activități care „să infecteze și mai departe cu date deschise”.







27 aprilie 2023

Ziua bibliotecarului



Ziua bibliotecarului din România a fost marcată printr-un recital de poezie un „battle” între poezia contemporană și cea romantică - clasică, în care protagoniști au fost 𝐌𝐢𝐡𝐨́𝐤 𝐓𝐚𝐦𝐚́𝐬 și 𝐃𝐞𝐦𝐞 𝐑𝐚𝐝𝐮-𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢, moderator Mariana Barna.




În duel colegii noștri au recitat poezie de dragoste și poezie proprie cu tematică multiplă.

Putem sărbători Ziua bibliotecarului și prin poezie, scrisă pentru biblioteci și bibliotecari!
La mulți ani! 



Biblioteca din bibliotecă
                                    Marin Ifrim , Fotografii cu cântec

Prietenul vechi ca vinul
şi rar ca potopul este bibliotecar
îl caut mereu prin cărţi
el însuşi fiind un morman de cărţi
încât nu mai sunt sigur
în care bibliotecă mă aflu
mai ales când nu ne-nţelegem
mă gândesc că de-o muri cândva
din el vor ieşi două suflete
unul al său şi unul al bibliotecii


Poem bibliotecii umane
                                    Petru Daniel Văcăreanu
Citindu-ne
am uitat să....
ne recităm
unul pe altul

 

Cartea e de o mie de ori mai preţioasă dacă lângă ea, aproape de ea, în bibliotecă stă o călăuză, bibliotecarul. El o ştie pe cea mai bună pentru tine, pe cea proaspăt sosită, pe cea care ştie a răspunde tocmai la întrebările tale.

citat din Mihai Beniuc


În compensaţie...
                                                     epigramă de Mihai Cuţulencu
Cel de Sus nu mi-a dat har
Să fiu bibliotecar.
Mi-a dat, totuşi, o favoare:
Succes la... bibliotecare.

  Cenaclul Umoriştilor al Casei de Cultură Buzău (2008)


______________________________________________________________________________


𝐌𝐢𝐡𝐨́𝐤 𝐓𝐚𝐦𝐚́𝐬, poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor „Familia”. A absolvit Literele orădene și a studiat la ELTE Budapesta timp de doi ani, ca bursier. Din 2019, doctor în litere (coord.: Al. Cistelecan, UMFST Târgu Mureș). Este autorul a cinci volume de poezii (patru în română, unul în maghiară) și a tradus texte din peste șaizeci de autori.

𝐃𝐞𝐦𝐞 𝐑𝐚𝐝𝐮-𝐀𝐧𝐝𝐫𝐞𝐢, bibliotecar în cadrul secției Împrumut carte pentru adulți, inițiator și moderator al clubului de lectură "Synesthesia", video content creator la rubrica "Cartea săptămânii/ Recomandarea bibliotecarului", co-inițiator al clubului de șah în cadrul Bibliotecii Județene "Gheorghe Șincai" Bihor, licențiat în Filologie, specializarea Română-Engleză, cititor înrăit de lectură și filosof de duminică.
Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor în parteneriat cu Revista de cultură „FAMILIA” și Consiliul Județean Bihor.

25 aprilie 2023

𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐁𝐢𝐛𝐥𝐢𝐨𝐭𝐞𝐜𝐚𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚

 



Miercuri, 26 aprilie a.c., ora 14.00
Holul central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor, 
 
”Ziua Bibliotecarului din România" 
va fi sărbătorită de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor printr-un recital de poezie  în care protagoniști vor fi:
𝐌𝐢𝐡𝐨́𝐤 𝐓𝐚𝐦𝐚́𝐬, poet bilingv, traducător literar, redactor de carte și redactor „Familia”
 și
 𝐑𝐚𝐝𝐮 𝐃𝐞𝐦𝐞, bibliotecar la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.

Vă așteptăm !

19 aprilie 2023

Lecturi de weekend 176

 Orbi de Petronela Rotar apărută în  București în 2021 la Editura Trei.



Am scris asa cum nu scrisesem nicio data, aproape incontinuu. Am scris si 10-12 ore legat, am scris in fiecare secunda pe care am putut-o elibera de altceva, iar cand nu am scris, m-am gandit la scris. Cand am incheiat, mi-am dat seama ca traisem o forma de transa, ca nu imi aminteam mare lucru din perioada care trecuse, ca nu facusem curat in casa (OCD-ul meu cel mai pronuntat), ca nu locuisem decat in cartea aia. Asta. - Petronela Rotar
 
O carte de o sinceritate brutala, unde niciun sentiment, nicio traire, nicio fapta nu raman nedisecate si neexpuse privirii cititorilor. Dar ceea ce impresioneaza cel mai mult este capacitatea Petronelei Rotar de a rasfrange si asupra lor complicatiile si nesigurantele personajelor din carte, provocandu-i la o introspectie adanca in urma careia ramane intrebarea: Oare eu cat am fost, cat sunt de orb? Indiferent de gradul de empatie sau respingere pe care il ai fata de personaje, romanul acesta devine mai devreme sau mai tarziu o poveste




18 aprilie 2023

CETĂȚENI ACTIVI LA PUTEREA A TREIA





Proiectul *CETĂȚENI ACTIVI LA PUTEREA A TREIA* are activități prin voluntariatul membrilor organizației, contribuind astfel la derularea programelor si proiectelor prevăzute in planul anual.

In cadrul acestui proiect este prevăzut a se organiza obiectivul

*PODUL PRIETENIEI INTRECULTURALE*

Care cuprinde activități ce scot in evidență cultura si tradițiie comunităților etnice conlocuitoare in Municipiul Oradea astfel.:

Forumul Democrat Germnan
Asociația Pensionarilor Maghiari din Partium
Forumul Democrat Slovac
Comunitatea Evreilor din Oradea
Asociația Cioro Roma
Cetățeni activi la puterea a treia
Activitățile sunt prevăzute a se desfășura in perioada 1Mai – 30 Noiembrie 2023

Lansarea proiectului are loc in data de

9 Mai orele 11,00

în sala mica a Primăriei Municipiului Oradea

Vă invităm a ne onoara cu prezența la Conferința organizată in acest scop si a comunic
a părerea si suținerea dumneavoastra privind importanța si motivația acestui proiect.

Cu stima și prețuire
Coordonator proiect
Ing. Săteanu Miorita
Cetățean de onoare al Municipiului Oradea




Împreună în România Digitală

 România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană la nivelul de competențe digitale în rândul cetățenilor – peste 10 milioane de români (16 – 74 de ani) NU au competențe digitale de bază (conform EUROSTAT 2022).

În acest context, Fundația EOS în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, desfășoară campania de incluziune și educație digitală
 Împreună în România Digitală în perioada 17 aprilie – 7 mai 2023. 
În cele 13 ediții anuale ale campaniei, peste 150,000 de români au beneficiat de activități educaționale organizate de școli, biblioteci, ONG-uri și centre comunitare în peste 15,000 de comunități locale din România.
Vă invităm să vă alăturați campaniei Împreuna în România Digitală 2023 prin:

    1. Înregistrarea ca partener local: https://form.jotform.com/230673651639058
    2. Desfășurarea unor activități care să ajute oamenii cu tehnologia. Ghidul campaniei este disponibil pe site-ul campaniei: https://incluziunedigitala.ro/campanie-2023.
    3. Promovarea campaniei pe rețele sociale și alte căi de comunicare (se pot urmări și distribui postările de pe https://www.facebook.com/incluziunedigitala.ro)
    4. Atragerea altor parteneri din comunitatea dvs în vederea organizării de activități specifice de incluziune digitală.

Cele mai interesante și creative activități vor fi premiate. Vedeți detalii pe site și/sau în ghid.


12 aprilie 2023

Formare profesională

 Centrul de Formare și Dezvoltare Profesională al ANBPR organizează Programul de specializare în ocupația de bibliotecar (studii superioare), cod N.C./COR 262202.


Noua structură a cursului conține 240 ore repartizate astfel:

I. Sesiunea de teorie: 60 ore, în sistem online, zece zile consecutive în perioada 08 - 19 Mai 2023

II. Sesiunea de practică: 160 ore, în condiții reale de lucru, efectuate într-o bibliotecă, la alegerea cursantului;

III. Sesiunea de pregătire a evaluării finale și examenul de evaluare finală: 20 ore, în sistem tradițional, în sala de clasă, la CPPI Bușteni (14-16 iunie 2023) sau la Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj. 

Înscrierile se pot face până la data de 28 aprilie 2023, completând formularul din Oferta atașată. Taxă curs 1700 lei.



10 aprilie 2023

COMPETENȚE DIGITALE



COMPETENȚE DIGITALE 

DE BAZĂ PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI

Biblioteca Centrală Universitară Carol I 

6 aprilie 2023 


Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării împreună cu Banca Mondială
vă invită la evenimentul de lansare a proiectului Competențe digitale de bază pentru cetățenii români
, care va avea loc joi, 6 aprilie 2023, între orele 11:30 - 16:15, la Biblioteca Centrală Universitară Carol I.

Proiectul are în vedere implementarea unui program de dezvoltare a competențelor digitale pentru cetățenii români, inclusiv pentru cei din grupurile marginalizate.


România se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește
competențele digitale de bază ale populației, conform Indexului Economiei și Societății Digitale (DESI) din 2022 și are, totodată, cea mai mare rată a sărăciei, cu o pondere de 34,4% dintre persoane expuse riscului de sărăcie și excluziune socială.
În acest context, Ministerul Cercetării,Inovării și Digitalizării, prin Investiția I17.
Scheme de finanțare pentru biblioteci pentru a deveni hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale, Componenta 7. Transformare digitală din PNRR Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE,
își propune transformarea rețelei actuale a bibliotecilor publice care vor face parte din program
într-o rețea de hub-uri digitale care să faciliteze dezvoltarea competențelor digitale, inclusiv
pentru grupurile marginalizate, cu ajutorul actorilor relevanți de la nivel local și național.

De ce să participați?

În cadrul acestui eveniment, reprezentanții Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării și ai Băncii Mondiale
își vor împărtăși viziunea pentru crearea ecosistemului de dezvoltare a competențelor digitale prin intermediul
rețelei de hub-uri digitale. Membrii panelului vor genera o discuție interactivă cu privire la competențele digitale
pe care programul ar trebui să le formeze, legătura lor cu piața muncii, precum și bune practici din alte țări, cu scopul de a ajuta beneficiarii și partenerii responsabili de implementare să își imagineze impactul pe
care un astfel de program l-ar putea avea în comunitățile lor.

Evenimentul se va desfășura în limba română, fiind asigurată traducerea română-engleză
pentru participanții internaționali. Evenimentul va fi în format hibrid și transmis în direct pe
canalele de comunicare ale ministerului.

______________________________________

Înregistrarea întâlnirii



7 aprilie 2023

Competențe digitale și incluziune digitală

În 2023 se vorbește continuu despre competențe digitale și integrare digitală în mare măsură datorită finanțărilor PNRR  linia pentru biblioteci publice.

Părăsind formulările generale , Fundația EOS , face o ofertă de  sondare a acestor competențe digitale, de clarificare de noțiuni și pune la dispoziție o platformă online.


Pentru Fundația EOS România demararea unui amplu proiect național de incluziune digitală vine cumva ca un pas firesc, după o experiență de peste 10 ani de campanii și proiecte ce au vizat educația digitală.


”Eforturile noastre de până acum, tot ce am construit deja prin inițiativele noastre, toată experiența și conexiunile realizate le vom folosi la maxim pentru succesul unui proiect care să unească energiile tuturor celor implicați în digitalizare, pentru o strategie coerentă de incluziune digitală, asumată la nivel guvernamental și implementată corespunzător.”


Ne invită  să testăm platforma și resursele pentru alfabetizare digitală disponibile în mod gratuit!

Platforma Competent Digital  conține  cursuri și materiale, foarte ușor de urmărit, care vă ajută să învățați cum să folosiți internetul, cum să navigați în siguranță, cum să faceți o programare online, sau cum să găsiți un job online.   competentdigital.ro


Pentru mai multe amănunte consultați site-ul Împreună în România digitală 

Harta excluziunii sociale de pe site:


Șezătoare într-o primăvară întârziată

 

Pozele sunt făcute de colega noastră Lilia Blaga.












                                            










4 aprilie 2023

# Cartea Si Cititorul Ei

 


Every Book Its Reader (#EveryBookItsReader) este o campanie de creștere a conținutului calității articolelor despre cărți, opere literare și povestiri orale în Wikipedia, Wikidata, Wikimedia Commons, Wikibooks și Wikisource.  
Campania se desfășoară între 1 si 30 aprilie, 
  •  în 2 aprilie Ziua internaţională a cărţii pentru copii
  • 15 aprilie Ziua Internațională a culturii
  • în 20 aprilie Ziua comemorării jertfelor holocaustului
  • în 23 aprilie este Ziua Bibliotecarului din România și Ziua Internațională a  Cărții și a Drepturilor de Autor.
  • în 26 aprilie Ziua mondială a proprietăţii intelectuale și Ziua mondială a informaţiei
Luna aprilie e dedicată carții, informației și bibliotecaarilor!
Putem să o onorăm editând wikipedia și îmbunătățind articolele! 

Cum poți participa!

 

Avem nevoie de oameni pasionați de cărți, opere literare și povestiri orale care să contribuie la proiectele Wikimedia. Indiferent dacă sunteți bibliotecar, editor, autor sau pur și simplu vă plac cărțile: contribuțiile dvs. la această campanie vor ajuta la sprijinirea cărților, autorilor, povestitorilor și cititorilor. Există multe modalități de a participa la campania #Carteasicititorulei, de la simplu la mai complex.

  • Puteți lucra singur sau cu un grup. Organizați un eveniment sau participați la un eveniment.
  • Dacă organizați un eveniment, adăugați-l în tabloul de bord de urmărire a campaniei.
  • Etichetați toate activitățile Wikimedia legate de această campanie, #Carteasicititorulei (exemplu Wikipedia în engleză)

Sarcini simple

  • Adăugați linkuri către și de la articole de carte și de autor.
  • Corectați greșelile de ortografie din articolele despre carte.
  • Adăugați o referință.
  • Creați o secțiune pentru toate premiile literare câștigate de carte.
  • Când sunteți conectat la contul dvs. Wikipedia, marcați paginile articolului la care lucrați cu „Star”, astfel încât să puteți urmări editările în timp (actualizările vor fi trimise prin e-mail).
  • Link către cărți care sunt în domeniul public. De exemplu, link către copii digitizate pe Wikisource/Internet Archive/Proiect Gutenberg

Sarcini complexe

  • Creați un articol pentru o carte
  • Editați un articol de carte existent
  • Adăugați secțiuni pentru:
    • Sinopsis / Rezumat / Intriga
    • Controverse / Cenzură
    • Recepție: critică, academică, publică
    • Premii și nominalizări
  • Adăugați o casetă de informații
  • Adăugați date la Wikidata
  • Traduceți un articol de carte dintr-o limbă Wikipedia în alta
  • Adăugați o fotografie cu coperta cărții în WikiCommons pentru a ilustra articolul de pe Wikipedia.
  • Adăugați o carte digitalizată în Wikisource sau finalizați transcrierea sau traducerea unei cărți pe Wikisource.
  • Identificați cărțile premiate și asigurați-vă că au articole Wikipedia.
  • Faceți liste cu premii literare în Wikipedia.
  • Identificați autori și/sau povești contestați sau cenzurați și asigurați-vă că au articole Wikipedia.
  • Încărcați povești orale (audio sau video) pe WikiCommons.
  • Articole care pot fi corectate si completate pe wikipedia : aici 


Aceasta este o campanie internațională ,  fost planificată și organizată de nouă Wikimediani voluntari, pasionați de cărți și povești, localizați în Botswana, Brazilia, Canada, Mexic, Catalonia/Spania și Statele Unite.
Din România o implicare activă are grupul d epe facebook  de editori wikipedia de pe Bibliotecarii ❤️ Wikipedia.

Implicați in promovarea campaniei sub coordonarea Claudiei Serbănuță, de la Bilioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” din Oradea , bibliotecar Delia Pantea , iar de la  Biblioteca Județeana "I.A. Bassarabescu" Giurgiu bibliotecar Elena Ancu Damian  

3 aprilie 2023

Semne de carte

 Școala altfel - ziua 5 , 31 martie  2023 - Semne de carte 🔖

Elevii școlii Şcoala Gimnazială Nr.1 din Aştileu profesor coordonator  Rodica
Cornelia Lelea au realizat un număr de 55 de semne de carte care au fost donate bibliotecii din comuna Aștileu. 📚La rândul ei, d-na bibliotecar, Nicoleta Bogdan , va dărui câte un semn de carte fiecărui cititor.

📖Pătrunde în lumea magică a poveștilor și descoperă universul în care tu poți fi tot ce îți dorești!🎭

Lecturi minunate și pline de aventură!😘












Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării