28 aprilie 2023

Colaborare profesională



În 26 aprilie 2023 a avut loc o întâlnire online sub umbrela Campusul competențelor, un proiect național care implică și antrenează bibliotecarii din toate rețelele în acțiuni de instruire, contribuind activ la formarea competențelor moderne ale bibliotecarilor din Republica Moldova.

Această întâlnire a adus în atenția celor 52 de participanți prezenți din Biblioteca Municipala B.P. Hasdeu, și filialele ei , noua tendință a bibliotecilor , de a interveni într-un mod profesional în corectarea și completarea cu referințe a enciclopediei online wikipedia.

S-a discutat despre experiența în urma participării la cursurile și atelierele de lucru organizate de WMROMD (Wikimedians of Romania and Moldova), despre viitoare proiecte de dezvoltare și colaborare, precum și despre Campania lunii aprilie - Cartea și Cititorul Ei. De menționat că acesta este primul an în care se organizează această campanie la nivel internațional, iar România participă alături de alte șase țări: Botswana, Brazilia, Canada, Mexic, Spania și SUA. Organizatorii campaniei din România sunt Elena Damian de la Biblioteca Județeană din Giurgiu și Delia Pantea de la Biblioteca Județeană din Bihor, sub coordonarea Claudiei Șerbănuță.

Elena Damian vorbit despre proiectul „Cartea și cititorul ei” accentuând necesitatea și importanța creării paginilor noi despre cărți precum și despre referințe – sursele să fie credibile , cele locale întărite cu cele la nivel național.

Anastasia Moldovanu, Biblioteca de Arte "T. Arghezi" și Ostaşevschi Ana, Biblioteca Ovidius, au vorbit despre Experiența Wikipedia în urma participării la atelierele de lucru desfășurate în cadrul proiectului Dincolo de Wikipedia și “proiectele surori”, la Brașov, România. La sesiunea de informare au participat mentorii Claudia Șerbănuța, România; Gheorghe A. Iordachi, Chișinău precum și colegele de echipă Elena Damian, Giurgiu, Delia Pantea, Oradea.

Claudia Șerbănuța, inițiatoarea celor trei serii de cursuri: Introducere: Editarea pe Wikipedia, Scrierea pe Wikipedia , Curs avansat: Wikidata și proiecte surori, a informat audiența despre importanța intervenției bibliotecarilor în wikipedia. 
Gheorghe A. Iordachi a confirmat că va continua coordonarea proiectului și prin activități care „să infecteze și mai departe cu date deschise”.







"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării