26 mai 2024

Lecturi de weekend 192


Vă recomandăm spre lectură:
Baiatul care a fost crescut ca un caine si alte povesti din jurnalul unui psihiatru de copii
Ce ne invață traumele suferite de copii despre pierdere, iubire si vindecare, autori Bruce Perry și Maia Szalavitz apărută la Editura Herald în 2024.




În ce fel experiențele din copilărie, atât cele negative (neglijență, abuz și traume), cât și cele pozitive (relaționarea sănătoasă) impactează biologia creierului și sănătatea copilului? Cum putem să sprijinim cel mai bine recuperarea copilului în urma unei traume?

În  cartea Băiatul care a fost crescut ca un câine, psihiatrul pediatru și cercetător dr. Bruce Perry prezintă  într-un mod  plin de empatie cele mai importante descoperiri pe care le-a făcut în ultimii 30 de ani de cercetări în domeniu. 
Pornește de la cazurile complicate și extrem de dureroase ale unor copii care s-au confruntat cu îngrozitoare forme de abuz, neglijență și traumă (copii care au supraviețuit unui genocid, care au fost martori ai unor crime violente, adolescenți care au fost răpiți, victime ale abuzului sexual și ale violenței în familie),și prezintă modul în care putem să susținem copiii în recuperarea lor în urma experiențelor traumatice. Psihiatrul explică ce se întâmplă cu creierul copiilor când sunt expuși la stres extrem și măsurile uimitoare care pot fi aplicate pentru a le ușura durerea și pentru a-i ajuta să se dezvolte în viitori adulți sănătoși.

„Această carte, profund tulburătoare chiar și pentru un terapeut cu specializări pe traumă, este probabil una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit vreodată despre copii și impactul uriaș pe care primii ani de viață îl au în dezvoltarea lor. Înțelegerea profundă, umanistă și umană a lui Bruce Perry asupra modului în care neglijarea emoțională și trauma îi impactează pe copii, dar și soluțiile pline de compasiune pe care le-a găsit împreună cu echipa sa, într-o vreme în care aceste lucruri erau tratate cu indiferență și dispreț, fac din această carte, în care el pune experiențe și cazuri extrem de dificile din cariera sa de psihiatru pediatru, o carte care ar trebui citită de fiecare specialist în domeniul sănătății mentale, din domeniul sănătății în general, de fiecare părinte și de fiecare adult care se pregătește să fie părinte.“ — Petronela Rotar, psiholog


„Doar atunci când înțelegem știința minții și a creierului precum și puterea iubirii și a îngrijirii compasionale putem spera să vindecăm spiritul chiar și celor mai profund răniți copii.
În această carte vei citi despre copii remarcabili ale căror povești pot să ne ajute să înțelegem mai bine natura și puterea relațiilor umane. Cu toate că mulți dintre acești copii au trăit experiențe la limita extremă, pe care majoritatea familiilor nu le vor cunoaște vreodată (și slavă Cerului că așa stau lucrurile), poveștile lor sunt lecții pentru toți părinții care pot să își ajute copiii să facă față tensiunilor și presiunilor inevitabile ale vieții.“ — fragment din carte

Cartea merită  mai multe etichete, fiind un fel de manual despre ce poate face omul , omului, atât în mod de distrugere cât și în mod de vindecare/ recuperare:
PSIHOTERAPIA,Copilul interior, Trauma, Parenting - Rolul de părinte, Dezvoltare socio-emotională,  Stima de sine a copilului, Creșterea copiilor , Adicții,  Povesti terapeutice...

Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România.

  În perioada 10-11 octombrie 2024, a fost organizată Ședința anuală a Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. Întâlnirea profesion...

Wikipedia

Rezultatele căutării