27 mai 2024

PATRIOTISM ÎN CASE BIHORENE - invitație


Casa de Cultură a Municipiului Beiuș,
 în parteneriat cu
 Revista „Cetatea Cavalerilor”, 
Colegiul Național „Samuil Vulcan” - Beiuș, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” – Beiuș,
 Colegiul Național „Avram Iancu” – Ștei, 
Școala Gimnazială „Miron Pompiliu” – Ștei,
organizează vineri, 31 mai 2024, începând cu orele 12:00, în cadrul 
anului Bicentenar „Avram Iancu”
lansarea cărții
  „Patriotism în case biherene”,
 o antologie de eseuri istorice scrise de către liceeni de la școlile partenere, coordonați de prof. Ana Cornelia Popa. 


                               


Cartea apare la Editura „Aureo”, Oradea și este motivată printr-o prefațată scrisă de colonel dr. Constantin Moșincat.
Gazda evenimentului editorial, va fi Anca Banda, directoarea Casei de Cultură Beiuș, care, în prima parte, va fi moderatoarea întru:

„Duhul lui Iancu”
Aicea, în Ardeal, noi suntem veșnicie
Din coama unui deal și până în câmpie,
Împreunați cu toții-n jerfenicul lumesc,
Cu ochi-n lăcrimare, spre sfântul cel ceresc,
Cerșim iertări smerite la câte am făcut,
Rugând ca el ne fie îndrumător și scut,
În tot ceea ce facem în viața trecătoare
A fiecărui care, e trăitor sub soare.
(Mircea Dorin Istrate)  • Moment evocator va fi susținut de către Avocat Dr. Pașcu Balaci, autor a mai multor studii și lucrări dedicate Crăișorului Avram Iancu. Apoi elevii Magda Ștefania și Rareș Matei, pregătiți de doamna prof. Ojică, vor recita poeziile „No, hai” și „Românul Împărat”, din creația poetului Mircea Dorin Istrate. Momentele muzicale vor fi asigurate de „Muguri și mlădițe de tezaur”, prin Giulia David și George Jidai. Corul Asociației „Avram Iancu”, condus de col. Zoltan Boldiș, va închide momentul muzical.
  • Partea a doua va fi destinată lansării și prezentării cărții „Patriotism în case bihorene”. Prof. Ana Cornelia Popa, coordonatoarea elevilor în cercetatrea și scrierea unor povești inedite, indrumându-i spre descoperiea unor urme și fapte ale străbunilor din casele lor. Așa cum spune în postfața cărții „Istoria orală locală este o realitate a şcolii din zilele noastre, este de actualitate, dar este şi o necesitate. Este cea de lângă noi, din imediata vecinătate, este cea căreia îi aparţinem, este cea care aşteaptă să fie descoperită şi valorificată. Cunoscând istoria locală ne este mai uşor să facem conexiunile cu evenimentele petrecute în istoria naţională şi universală. Orice localitate îşi are istoria ei, are o vechime, o întindere în timp şi spaţiu, are personalităţile ei, are OAMENI, LOCURI, FAPTE cu care se poate mândri oricine o cunoaște. Este rolul profesorului de istorie să le descopere, să încerce să pună în valoare cunoștințe și informații diverse, să-i facă pe elevi să le aprecieze în mod conştient însemnătatea, să fie interesaţi şi mândri de comunitatea locală în care s-au născut, în care trăiesc. Numai cunoscând istoria locală ne cunoaştem mai bine, învăţăm să fim mai buni, să apreciem valorile neamului, să ne cultivăm și să dezvoltăm spiritul patriotic”.
  • Despre cuprins povestirilor, câte un reprezentant de la cele patru colegii, la care studiază autorii, vor face cunoscute lucrările lor următorii: Simionaș Andrei, Macavei Nuria Beatriz, Popa Casandra și Cuc Yasmina. Preotul Ștefan Avram, directorul Editurii Aureo, va împărtăși publicului impresiile sale la prima lectură a acestei inedite alcătuiri, de povestiri adevărate, pe care o recomandă a fi citită de la grădiniță, la vârsta bunicilor responsabili cu povestea de seară! Cei care au cercetat trecutul din casele bihorenilor au reușit să descopere și să transmită cu emoție înfășurată în acest nobil atașament dintre generații și Țară pe care o apără și o slujesc.
  • Coordonatorul lucrării, col. dr. Constantin Moșincat, subliniază mesajul comun și original transmis de către autori, prin acest titlu generic de patriotism, poate, prea modest față de cuprinsul inedit surprins cu talent, echilibru și cu moderație de tinerii semnatari-cercetători. Cineva cu talent ar putea surprinde întreaga poveste a cărții care să fie de folos cetățeanului de mâine, educat în rama dragostei de neam și înaintași!

NOTĂ:

Lansarea volumului va fi transmisă direct pe adresa:

https://www.facebook.com/share/p/AAfzpcYzSNdpDEuq/

și retransmisă pe radio ZIDUL pentru România și Italia.

Oricine va fi interesat are acordul pentru retransmitere.

--------------------------------------------

Col. Dr. Constantin MOȘINCAT

Oradea, 25 mai 2024Final de sezon de cusut la șezătoarea ”IA Oradea”!

Echipa IA Oradea vă dorește  vară frumoasă și vă așteaptă din toamnă la un nou sezon de cusut! De la dreapta la Stânga-  Viorica Știube- meș...

Wikipedia

Rezultatele căutării