23 iulie 2024

Târgul meșterilor populari 2024

                                                       

130 de expozanți au participat la Târgul Meșterilor Populari de la Oradea în perioada 19-21 iulie 2024.   Am putut vedea   meșteri populari din Crișana, Maramureş, Bucovina, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Transilvania, precum și din Republica Moldova – Basarabia, Serbia și Ungaria.  Parcul muzeului s-a umplut cu standuri pline de obiecte tradiţionale lucrate manual: port popular, sculpturi din lemn, obiecte din os, fier, ceramică, piese textile,podoabe ţărăneşti, icoane şi ouă încondeiate.
 
Viorica Știube, meșter popular, participant și coordonator al șezătorii de la bibliotecă a avut un stand cu port tradițional din Bihor.
 




Târgul s-a încheiat duminică, 21 Iulie, cu o serie de momente artistice populare: Dans popular de Bihor – Ansamblul folcloric „Vetre bihorene”, înființat în cadrul Școlii de Arte ”Francisc Hubic”, clasa de coregrafie dans popular românesc din Bihor, coregraf Dumitru Cora; Grupul Vocal „Moștenitorii Cântecului”, de la Palatul Copiilor Oradea, coordonat de prof. Anamaria Gal-Turc;

 
 Evenimentul ajuns la a 31-a ediție s-a desfășurat în incinta Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.
Organizatorii sunt: Muzeul Ţării Crişurilor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Consiliul Județean Bihor în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, Palatul Copiilor Oradea și Asociaţia „Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor” au organizat în perioada 19 – 21 Iulie 2024, Târgul Meșterilor Populari,
  

14 iulie 2024

lecturi de weekend 194



3333 de zile de ALOIS HEIGL apărută în 2021 la Editura Letras este  o carte a genului SF, foarte reușită.
 

Sergio Alvarado este un om obișnuit care asistă la sfârșitul lumii și, sub imperiul unui destin implacabil, este smuls din mijlocul catastrofei și trimis în propriul sau trecut, exact cu 3333 de zile înainte de distrugerea totală a planetei.



Având aceste informații trăite  direct,   protagonistul face tot posibilul să  prevină sfârșitul omenirii.  O  Casandră contemporană , luată și studiată ca o curiozitate periculoasă  de forurile competente. Lipsa de credibilitate, condamnare nedreaptă , birocrație fără sfârșit,  il izolează pe Sergio într-o închisoare guvernamentală .

In timp ce planeta se apropie pas cu pas de catastrofa finală, tânarul simte neputința celui care nu este crezut. Nu renunță la luptă, reușește să  convingă,  și ajunsă  iar la momentul critic,  planeta este salvată ,dar el nu. 


Despre autor
Alois Heigl (nascut in Venezuela in 1970) a lucrat ca producător, regizor si moderator de televiziune.

Din anul 2000 traiește în exil în Austria, evoluând pe plan profesional ca impresar artistic, coreograf, entertainer și scriitor, dar adevărata sa vocație și realizare de succes este aceea de a fi tatăl celor patru fii ai săi: Daniel, Adrian, Mateo si Braian.

12 iulie 2024

Biblioteca Sântandrei are clădire nouă

 Lucrările de renovare a bibliotecii din localitatea Sântandrei, comuna Sântandrei, sunt în curs de finalizare și se preconizează încheierea lor săptămâna viitoare. Biblioteca va fi deschisă în această toamnă, la începutul anului școlar.





 Primăria Sântandrei derulează în această perioadă procedurile pentru achiziționarea dotărilor, iar Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” va cumpăra un fond de carte în valoare de 5.000 de euro, din bugetul alocat de Consiliul Județean Bihor.
Renovarea și dotarea bibliotecii fac parte dintr-un proiect finanțat cu fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În cadrul proiectului sunt cuprinse lucrările de reabilitare a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” și a celor din Sântandrei, Sânmartin și Oșorhei, dar și dotarea cu echipamente a acestora și a încă 25 de biblioteci comunale din județul Bihor.
Valoarea totală a proiectului este de 24,67 milioane lei, inclusiv TVA, din care cofinanțarea alocată din bugetul Consiliului Județean Bihor este de 40%.
Lucrările la celelalte biblioteci sunt în desfășurare, fiecare fiind într-un stadiu diferit de execuție. Proiectele din Oșorhei, Sântandrei și Sânmartin sunt gestionate de primării.

9 iulie 2024

Bursele Familia



Revista de cultură FAMILIA, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea și Consiliul Județean Bihor, au inițiat în 2024 prima ediție a Burselor și rezidențelor de creație literară FAMILIA.

Organizatorii au oferit  în total 3 burse în valoare de 1200 de euro fiecare, respectiv 3 rezidențe de creație în cuantum de 1000 de euro (întreținere și utilități) fiecare, astfel: câte o bursă, respectiv o rezidență pentru fiecare dintre categoriile: proză, poezie și literatură pentru copii. Rezidența se desfășoară pe durata a trei săptămâni, fiecare câștigător având posibilitatea de a alege intervalul dorit între 15 iulie și 8 septembrie a.c.

Bursele și rezidențele au fost oferite printr-un concurs de proiecte care s-a încheiat în 7 august cu un eveniment de gală .
La eveniment au fost prezentați cei trei câștigători ai Burselor de Creatie Familia, 2024  : Iulian Bocai (proză), Anastasia Gavrilovici (poezie) și Adina Popescu (literatură pentru copii).

Au mai participat la eveniment Florin Iaru, poet și prozator marcant, formator de noi  scriitori prin   cursuri de scriere creativă  ; Radu Vancu , poet, prozator, eseist ; și Alex Moldovan,  autorul seriei „Olguța”, citită pînă acum de sute de mii de elevi.


În România bursele de creație literară nu sunt foarte dese, dar nici raritate. Amintim:
„Bursele și rezidențele de creație literară Cărturești” Ediția 3: 2022 - 2023.
Burse în Timisoara , pentru Jurnalism cultural 2024 sau mai veche Rezidența literară La Două Bufnițe, prima rezidența literară din Timișoara

Imagini de la gală din duminica fierbinte de iulie.







1 iulie 2024

Rețeaua Fetelor Neînfricate

Biblioteca Octavian Goga din Aleșd s-a înscris în proiectul național,, Rețeaua Fetelor Neînfricate" propus de Fundația Progres Bistrița.
Obiectivul acestui proiect este de a crește capacitatea pre-adolescentelor și adolescentelor cu vârste între 10-16 ani, prin schimbarea atitudinii față de sine și față de comunitate, dobândirea de cunoștințe și competențe sociale în cadrul a 10 sesiuni locale de învățare reciprocă.

Prima temă în data 29 mai 2024 a fost : ,, Educația pentru sănătate: Corpul meu, alegerea mea".
Participantele sunt eleve din clasa a 5-a B, diriginte prof. Koșa Adrian, din cadrul Liceului Teoretic,, Constantin Șerban" Aleșd.

A doua temă ,în data de 12 iunie a fost prezentată de dl. doctor- psiholog Dan Stănescu ,, Anxietatea la adolescente", un subiect delicat și foarte actual, dar deseori tratat superficial sau incorect.
Specialistul le-a ajutat să recunoască eventualele simptome, să le gestioneze și să se adreseze pentru a primi susținerea optimă, punând accent pe faptul că sănătatea mintală și starea de bine sunt esențiale pentru sănătatea noastră generală.

Proiectul va continua în toamnă!





Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării