20 decembrie 2013

Copii talentati din Cefa

Teodora Mihut a fost prima care a donat bibliotecii una din picturile e sticla  făcute cu mânuţele ei . 

Serbarea de la biblioteca a adunat copii talentati din comuna.
Premiile au fost desigur carti, oferite de bibliotecara Lucia Bordas.


 Felicitări copiilor din Cefa.







































17 decembrie 2013

50 de lucruri uimitoare despre piaţa telefoniei mobile



Acum aproximativ două săptămâni, am primit de pe site-ul www.slideshare.net un slide inedit (îl puteţi viziona deasupra) referitor la piaţa telefoniei mobile, ce conţine fapte şi statistici interesante, slide realizat de Jamie Turner, coautor al cărţii Go Mobile (a nu se încurca numele acestei cărţi cu numele reţelei de telefonie mobilă omonime din Marea Britanie). Pentru că aceste date mi s-au părut interesante, m-am hotărât să împărtăşesc şi cititorilor acestui blog, aceste fapte prin intermediul articolului de faţă. În continuare, dedesubt, pentru cei ce nu ştiu prea bine engleza, am tradus aceste 50 de lucruri "uimitoare" ce sunt prezentate de Jamie Turner în slide-ul apărut pe site-ul susmenţionat. 
1) Planeta noastră are 6,8 miliarde de locuitori, 4 miliarde din ei folosesc telefonul mobil, dar, doar 3,5 miliarde folosesc periuţa de dinţi zilnic.
2) 91% din adulţii ce deţin telefon mobil, îl au la îndemână, adică îl au în apropiere de cel mult un metru de ei, 24 de ore, în fiecare zi a săptămânii.
3) 25% dintre cetăţenii americani (S.U.A.) folosesc doar telefonul mobil pentru a accesa internetul.
4) În momentul de faţă pe planetă există de cinci ori mai multe telefoane mobile decât p.c.-uri (indiferent că acestea sunt laptopuri sau desktopuri).
5) 82% dintre cetăţenii americani (cei din S.U.A.) adulţi deţin cel puţin un telefon mobil.
6) În S.U.A. 271 de milioane de locuitori au abonament la o reţea de telefonie mobilă (din aproximativ 315  milioane).
7) 51% dintre abonaţii de telefonie mobilă din Marea Britanie deţin un smartphone, iar în S.U.A. doar 49%.
8) Companiile ce folosesc sms-urile pentru a trimite informaţii la consumatori reuşesc să facă să ajungă aceste reclame la 95% din utilizatorii de telefon mobil.
9) 90% dintre sms-uri sunt citite de consumatori în maximum 3 minute de la primire (aici eu recunosc că nu mă încadrez tot timpul).
10) 9 din 10 căutări efectuate de consumator pe telefonul mobil, pe internet, duc în cele din urmă la „acţiune”, şi peste jumătate din ele la cumpărarea unui produs.
11) Publicitatea vizionată pe telefonul mobil, are un impact de 4-5 ori mai puternic decât cea care apare în general pe internet (aici se referă la cea „văzută” cu ajutorul calculatorului).

16 decembrie 2013

Să nu permitem ”Violenței să pună stăpânire pe noi”.

În cadrul campaniei Antiviolență din anul acesta, am încercat împreună cu elevii de la ”Fundația Viața Nouă pentru copii”, de la Santandrei, sa conștientizăm ce înseamnă ” Violența”, Răul”, ”Minciuna” și ”Falsa prietenie”  în viața noastră, printr-un film cu tentă religioasa:”Povestea lui Isus”.
Sperăm cu toții cei implicați, ca acest film, sa ne faca mai buni, mai iubitori, mai înțelepți și mai apropiați de Dumnezeu. Să nu permitem ”Violenței să pună stăpânire pe noi”.
Recomand indiferent de vârstă, să vizionați acest film:

Bibliotecar, Ramona Durdeu



11 decembrie 2013

Incheierea celor 12 zile de activism impotriva violentei


Evenimentul de încheiere a campaniei de 12 zile de activism impotriva violentei , care la Oradea se desfăsoara de ani de zile sub logoul - Impreuna impotriva violentei, a avut loc la Biblioteca Judeteana ”Gheorghe Sincai”, si a avut forma unui concurs de scenete antiviolenta.
 Din juriu au facut parte: Simona Dejeu reprezentant ANITP Bihor, Ioana Indries de la Inspectoratul de Politie Bihor departamentul preventie,Voichita Rat, si Miorita Sateanu din partea Uniunii Femeilor Bihor si Delia Pantea din partea Bibliotecii judetene.

 Scolile care s-au calificat în faza finala au fost-
 -Liceul German- Elevii au prezentat mesaje antiviolență pe baza a doua colaje.
 -Grupul Scolar Sanitar "Vasile Voiculescu" Oradea, a avut o sceneta, in care se ilustra violenta pe care elevul o percepe la profesori și o reintoarce in clasele mai mari in mediul scolar.
-In oglinda- Cea mai buna sceneta a zilei - Colegiul Economic ''Partenie Cosma'' din Oradea, a primit in unanimitate 10 si premiul de Cea mai buna dramatizare a temei.
-COLEGIUL TEHNIC „TRANSILVANIA” au avut o scenetă și un joc de roluri inspirate din violenta verbala.
 -Fiul risipitor, dramatizare- LICEUL TEHNOLOGIC ”GEORGE BARIŢIU” ORADEA- a doua cea mai buna dramatizare a temei pe care o studiem in campanie.
-Liceul Teoretic ”Aurel Lazar” a abordat tema - parinti , profesori, elevi , violenta intrascolara.
- Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" din Oradea în scenetă a demonstrat că violenta de acasa duce la pierderea identitatii adolescentului, la violenta stradala si consum de droguri.

 Au fost premiate si colajele de desene pe tema campaniei.

“Fundamentele analizei nevoilor comunităților”


Ultima intalnire a Grupului Impact a  avut loc la Predeal, și a fost de fapt un training cu tema  “Fundamentele analizei nevoilor comunităților” - culegerea și procesarea datelor, analiza calitativă si cantitativă

Trainingul este un rezultat al proiectului pilot prin care se încearcă modalități de conștientizare și implicare a administrației publice locale în activitățile de bibliotecă:
“Implică administraţia publică în crearea unor noi servicii de bibliotecă!” S-au implicat în implementarea lui:
Nicoleta Vasi, Biblioteca Județeană Timiș;
Mariana Marian, Biblioteca Județeană "Ovid Densușianu" Hunedoara;
Nicoleta Trașcă, Biblioteca Județeană Aman, Dolj;
Ruxandra Nazare, Biblioteca Județeană ”George Barițiu”;
Corina Ciuraru, Biblioteca Județeană ”Panait Istrati”, Brăila  ( a fost prezentă Violeta Eftime)

Stadiul în care a ajuns proiectul- cel de finalizare a rapoartelor de studiu al comunităților implicate, ne-a adus împreună cu specialiștii - Marin Burcea și Bruno Ștefan, pentru a învăța și noi ceilalți principiile de bază în acest tip  evaluare.

  •  Despre cercetarea socială; premise, clasificări, concepte
  •  Proiectarea cercetării ştiinţifice: schema unei cercetării ştiinţifice, schemă operaţională şi formularea ipotezelor
  •  Etape în derularea cercetării: consultarea statisticilor, eşantionare, formularea instrumentelor de lucru (ghidurile de interviu, de focus grup şi chestionarul sociologic)

 Documentarea în literatura de specialitate; anailza documentelor sociale,  formularea ipotezelor cercetării
 stabilirea eşantionului (lotului) eşantionare; metode calitative: observaţia, interviul; focus grupul,  fişă de date statistice - surse, analiză b. chestionarul
  
 Prezentarea datelor şi comentarea lor
  •   Recoltarea datelor în conformitate cu planul de cercetare unde s-a vorbit despre operatorul de interviu, construire baza de date, etichetare, corectare și  rezultate preliminare

 Interpretarea datelor cercetării
  •    Analiza calitativă a datelor
  • . Analiza cantitativă a datelor
Concluziile cercetării
Evaluarea utilităţii investigaţiei şi proiectarea cercetării viitoare
În afară de reperele teoretice pe care le-am primit s-au dat exemple din rapoartele finalizate pe cele 5 comunități implicate. 
S-au observat diferențele de rezultate, s-au discutat posibilele motive pentru care aceste diferențe apar.

S-a discutat despre posibilitatea și probabilitatea de a aplica permanent minisondaje la nivelul comunitaților mici , de evaluare a nevoilor de consum cultural, carte, servicii de biblioteca, pentru a putea avea apoi niste repere stiințifice în proiectarea noilor planuri de activitate. 


4 decembrie 2013

Intalnirea de toamnă a bibliotecarilor bihoreni

Vineri 29 noiembrie 2013 a avut loc ultima întâlnire profesională din anul 2013 a bibliotecarilor bihoreni.Au participat bibliotecari din Mădăras, Tinca, Săcueni ,Salonta,Tulca, Budureasa , Diosig, Alesd, Bratca Santandrei, Chislaz , Marghita , Carpinet,Valea lui Mihai, Cefa, Nojorid , Husasau de Cris, si filialele bibliotecii judetene , 23 de bibliotecari.

Conform invitației acesta a fost sesiunea lor de prezentare a celor mai importante  activități pe care le-au făcut în cursul anului 2013 in bibliotecile lor.
Intâlnirea a adus impreuna bibliotecarii cei mai activi din cele 5 centre metodice, bibliotecari care nu prea au ocazia sa se intâlneasca intre ei in cursul anilor.Tinand seama ca la Simpozionul Cartea poarta de acces la cunoastere au fost prezenti bibliotecari din inca 11 bibliotecari din biblioteci publice bihorene putem spune că gradul de participare a fost unul ridicat  si 80 % din bibliotecari au răspuns invitatiei.


Prezentările colegilor pot fi vazute la adresa- aceasta de slideshare .
Nu toată lumea a venit cu prezentări , dar fiecare a trebuit să vorbească despre cele mai importante momente ale anului în bibliotecă.

Din toate expunerile s-au desprins mai multe concluzii:
1- Copiii vin cu foarte mult drag la biblioteca, iubesc cartea și ideea de bibliotecă li se pare fascinantă
   Invățătură- aduceți cât mai multi copii în bibliotecă , oferiți-le posibilitatea să umble cu cărțile să le cunoască. Iși vor aminti peste ani acestă experiență și vor încuraja copiii lor să o refacă.

2. Fiecare bibliotecar propune activități în limita propriilor interese.
Bibliotecarele din Budureasa și Rosia sunt experte in explorarea traditiilor locale, Madalin Tiriteu de la Chislaz face concursuri de masinute pe internet .  Bibliotecarele de la Alesd sunt centrul cultural al zonei- tot ce insemana lansare de carte expozitii locale are loc la ele , Luminita Izdraila la Bratca este prietena tuturor, copii adulti , turisti de toate naționalitătile care trec prin zona. Au succes activitățile care vin dintr-o pasiune a bibliotecarului. Pe acelea le stie cel mai bine promova si manageria pentru că le întelege toate fatetele.

3. Nu e de prisos sa visăm .
Comuna bihoreană Diosig are in perimetru un castel, care a fost recuperat recent de primărie de la cei la care era dat in concesiune. De multi ani cu Irina, bibliotecara, visamca și glumeam despre posibilitatea  biblioteca să se mute in castel, si mentionam acest vis la fiecare întalnire pe care o aveam. Se pare ca visul se apropie de realitate. Se preconizeaza o renovare si apoi castelul va deveni centrul cultural al comunitatii.
Mai avem si alte vise , dar trebuie sa avem rabdare. Va veni si timpul lor!

In timpul activitatii s-a vorbit si despre asociațiile de bibliotecari din Romania, de ANBPR, ABR si de Uniunea  Bibliotecarilor Maghiari  din Romania, in bibliotecile bihorene existand membri in toate cele trei asociatii de bibliotecari.


Dl.Vasile Deac și-a prezentat ultimele volume care au văzut lumina tiparului, care prezintă interes si pentru bibliotecile publice: Fauna de insecte din biblioteci, arhive și muzee.  apărută la Editura Universității din Oradea în 213.
Tot dânsul a făcut o demonstrație practică cu un produs de  curățare și decontaminare a cărților.





Imaginile de la întâlnire pot fi văzute la adresa    de facebook. vizibilă dacă aveti cont.

Pentru cei are nu au cont punem câteva imagini de la întâlnire.




Biblioteca Chislaz în anul 2013


Revista bibliotecii Chișlaz prezintă pe scurt principalele activități ale bibliotecii în anul 2013.
Bibliotecar Tiriteu Mădălin.


















Biblioteca Bratca in anul 2013



Ziarul bibliotecii Bratca - 4 numere in 2013 
Se pot vedea articolele bibliotecii si  activitatile culturale din comunitate in fiecare număr.
 Dacă nu se știa de activitățile bibliotecii pe acesta cale fiecare cetățean al comunei a fost informat.























Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării