17 decembrie 2013

50 de lucruri uimitoare despre piaţa telefoniei mobile



Acum aproximativ două săptămâni, am primit de pe site-ul www.slideshare.net un slide inedit (îl puteţi viziona deasupra) referitor la piaţa telefoniei mobile, ce conţine fapte şi statistici interesante, slide realizat de Jamie Turner, coautor al cărţii Go Mobile (a nu se încurca numele acestei cărţi cu numele reţelei de telefonie mobilă omonime din Marea Britanie). Pentru că aceste date mi s-au părut interesante, m-am hotărât să împărtăşesc şi cititorilor acestui blog, aceste fapte prin intermediul articolului de faţă. În continuare, dedesubt, pentru cei ce nu ştiu prea bine engleza, am tradus aceste 50 de lucruri "uimitoare" ce sunt prezentate de Jamie Turner în slide-ul apărut pe site-ul susmenţionat. 
1) Planeta noastră are 6,8 miliarde de locuitori, 4 miliarde din ei folosesc telefonul mobil, dar, doar 3,5 miliarde folosesc periuţa de dinţi zilnic.
2) 91% din adulţii ce deţin telefon mobil, îl au la îndemână, adică îl au în apropiere de cel mult un metru de ei, 24 de ore, în fiecare zi a săptămânii.
3) 25% dintre cetăţenii americani (S.U.A.) folosesc doar telefonul mobil pentru a accesa internetul.
4) În momentul de faţă pe planetă există de cinci ori mai multe telefoane mobile decât p.c.-uri (indiferent că acestea sunt laptopuri sau desktopuri).
5) 82% dintre cetăţenii americani (cei din S.U.A.) adulţi deţin cel puţin un telefon mobil.
6) În S.U.A. 271 de milioane de locuitori au abonament la o reţea de telefonie mobilă (din aproximativ 315  milioane).
7) 51% dintre abonaţii de telefonie mobilă din Marea Britanie deţin un smartphone, iar în S.U.A. doar 49%.
8) Companiile ce folosesc sms-urile pentru a trimite informaţii la consumatori reuşesc să facă să ajungă aceste reclame la 95% din utilizatorii de telefon mobil.
9) 90% dintre sms-uri sunt citite de consumatori în maximum 3 minute de la primire (aici eu recunosc că nu mă încadrez tot timpul).
10) 9 din 10 căutări efectuate de consumator pe telefonul mobil, pe internet, duc în cele din urmă la „acţiune”, şi peste jumătate din ele la cumpărarea unui produs.
11) Publicitatea vizionată pe telefonul mobil, are un impact de 4-5 ori mai puternic decât cea care apare în general pe internet (aici se referă la cea „văzută” cu ajutorul calculatorului).


12) 37% din cei care au efectuat căutări pe mobil, cu ajutorul aplicaţiei Foursquare, au realizat-o de pe un smartphone ce avea sistemul de operare Android, şi 34% de pe un iPhone.  
13)  70% din căutările efectuate pe internet cu ajutorul telefonului mobil duc la „acţiune”, adică la cumpărarea de produse sau căutarea de informaţii suplimentare, în cel mult o oră de la cercetarea iniţială. În timp ce, utilizatorilor de internet de pe calculator le ia cel puţin o lună să treacă la „acţiune”.
14) 40% dintre deţinătorii de tablete au recunoscut că au căutat informaţii despre o emisiune de la televizor, în timp ce se uitau la acea emisiune.
15) 74% dintre deţinătorii de smartphone îşi folosesc mobilul să-i ajute la cumpărături, iar 79% dintre aceştia chiar au achiziţionat produse ca urmare a acestor cercetări.
16) Potrivit Nielsen (o companie internaţională specializată în analiza datelor din marketing, volumul datelor căutate de consumatori pe internet şi în general ce influenţă au acestea asupra mass-media), în 2011 faţă de 2010 s-a constatat o creştere cu 89% a datelor accesate pe internet cu ajutorul telefonului mobil.
17) Cupoanele de reduceri, primite de consumatori pe telefonul mobil, au o rată de folosire de zece ori mai mare, decât cele tipărite pe hârtie.
18) Publicitatea online a postului de televiziune american The Weather Channel, e vizionată  cu până la 700% mai mult pe smartphone decât pe p.c..
19) Sistemul de operare iOS al celor de la Apple (incluzând cel folosit de iPhone, iPad şi iTouch) depăşeşte vânzările aparatelor ce folosesc Android cu 59%.
20) 76% dintre deţinătorii de smartphone din S.U.A. efectuează zilnic căutări pe internet cu ajutorul unei aplicaţii ce le arată constant locaţia pe hartă.
21) 81% dintre utilizatorii de smartphone din S.U.A. folosesc frecvent telefonul pentru a afla informaţii despre diferite produse, iar 50% din ei, ulterior cumpără ceva cu ajutorul acestuia.
22) 33% din clienţii americani ai reţelelor de telefonie mobilă, preferă publicitatea primită prin sms, celei primite în general prin mobil (21%), prin aplicaţiile de pe mobil (11%) sau căsuţa poştală vocală (8%).
23) 50%  dintre utilizatorii de smartphone chestionaţi în S.U.A. recunosc că au primit oferte comerciale prin sms şi ca urmare a acestor oferte au şi cumpărat ceva. Iar 34% din aceiaşi respondenţi spun că au scanat un cod QR cu ajutorul smartphone-ului.
24) 30 de milioane de consumatori recunosc că urmăresc aproape zilnic diferite posturi de televiziune cu ajutorul smartphone-ului.
25) Potrivit Jumptap (principala companie americană implicată în publicitatea pe mobil), deşi publicitatea oferită de ei zilnic e vizionată în mod egal de femei şi bărbaţi, totuşi, bărbaţii au tendinţa de a viziona mai mult acele reclame decât femeile.
26) Potrivit aceleiaşi companii, susmenţionate, reclamele vizualizate pe dispozitivele Apple le depăşesc pe cele văzute pe Android (76% faţă de doar 41%).
27) 73% din utilizatorii de smartphone accesează internetul mai mult pentru cumpărături, decât pentru a intra pe orice aplicaţie de pe telefon.
28) 43% dintre comercianţi folosesc tehnologia mobilă pentru a-şi face publicitate şi a vinde diferite produse, 25% spun că o vor folosi în următoarele 12 luni, iar alţi 16% spun că o vor face în mai mult de un an. Doar 15% din companiile comerciale nu au planuri pentru folosirea tehnologiei mobile în publicitate şi vânzări (ca majoritatea datelor din aceste cercetări, cred că se referă doar la companiile americane).
29) Timpul mediu petrecut de utilizatorii de smartphone şi tabletă zilnic pe aplicaţiile de mobil a ajuns la 94 de minute în decembrie 2011, faţă de doar 72 de minute petrecute, în general pe internet.
30) 50% din utilizatorii de smartphone au scanat măcar o dată un cod QR, iar 18% au şi cumpărat ceva de pe internet ca urmare a acestei scanări.
31) Timpul „pierdut” de utilizatori pe aplicaţiile de mobil, e dominat de jocuri şi reţele sociale (49% în primul caz, şi 30% în al doilea).
32) Anul acesta, adică 2013 (potrivit unor cercetări) e anul, când pentru prima oară smartphone-ul va depăşi calculatorul la numărul de accesări ale internetului.
33) 60% dintre utilizatorii de internet spun că se aşteaptă ca un site să se încarce pe smartphone-ul lor în trei secunde sau mai puţin.
34) Iar 74% recunosc faptul că sunt de acord să aştepte maxim cinci secunde ca o pagină de internet să apară pe smartphone, înainte de a o părăsi.
35) 95% dintre utilizatorii de smartphone caută informaţii „locale”.
36) Din aceşti 95%, 61% au şi sunat pentru informaţii detaliate cu privire la magazinul sau restaurantul căutat.
37) De asemenea tot din aceşti 95%, 59% au şi mers apoi în magazinul, restaurantul sau hotelul căutat.
38) Din utilizatorii de smartphone 87% spun că au scanat un cod QR pentru a primi un cupon, o reducere sau pentru a găsi o afacere mai bună.
39) 42% dintre utilizatorii de tabletă spun că utilizează zilnic acest aparat în timp ce se uită la televizor.
40) Majoritatea cetăţenilor ce au vârsta cuprinsă în primele două categorii ale „tineretului”, respectiv 18 – 24 şi 25 – 34 de ani, deţin deja un smartphone, adică 53% prima categorie şi 64% a doua.
41) 87% dintre utilizatorii americani ce descarcă pe mobil aplicaţii au accesat site-uri de tip „afacerea zilei”, cum ar fi Groupon sau Living Social.
42) Adulţii americani, petrec cam 10,1% din timpul alocat zilnic oricăror tipuri de media (ziare, televizor, internet, radio), în faţa telefonului mobil, dar doar 0,9% din acest timp e alocat propriu-zis folosirii lui ca telefon.
43) Orice campanie publicitară desfăşurată prin intermediul telefonului mobil are un impact mai mare în rândul consumatorilor decât orice campanie desfăşurată pe internet (asta bineînţeles tot în S.U.A., că eu cel puţin n-am auzit de campanii publicitare pe mobil în ţărişoara noastră).
44) 16% dintre utilizatorii de smartphone au cumpărat ceva de pe internet ca urmare a unui mesaj publicitar primit pe mobil.
45) Iar mai mult de jumătate dintre cei care au efectuat aceste cumpărături, le-au făcut chiar de pe telefonul care a primit mesajul publicitar.
46) Unul din 10 cetăţeni americani recunoaşte că a făcut o donaţie de caritate prin intermediul unui sms trimis de pe mobil.
47) În anul 2011 faţă de 2010, a crescut cu 256% traficul realizat de adolescenţii americani pe internet cu ajutorul mobilului.
48) În iunie 2011,  numărul conexiunilor wireless cu abonament în S.U.A. a depăşit deja numărul de locuitori al ţării (lucru perfect explicabil pentru că aici sunt incluse toate tipurile de conexiune: pentru mobil, smartphone, tabletă, laptop, gps, etc.). Numărul conexiunilor totale e mult mai mare, pentru că nimeni nu ştie nici măcar în S.U.A. câţi cetăţeni au mobil cu cartelă pre-pay (Acest lucru se pare că s-a întâmplat deja şi la noi în ţară de vreo doi sau trei ani).
49) Majoritatea informaţiilor din această prezentare se bazează pe date statistice luate din cartea Go Mobile, ce a primit un vot de cinci stele (din maximum posibil de cinci) de la 93% din cei ce au căutat informaţii despre această revistă pe site-ul Amazon.
50) 100% din cei ce au ajuns la ultima pagină a slide-ului original (după care am realizat această traducere) ştiu că statisticile au fost furnizate de Go Mobile şi Hubspot (una din principalele companii de marketing din S.U.A.).  
         Cartea Go Mobile e considerată de media şi consumatorii americani, cea mai importantă şi vândută carte din America, ce a fost tipărită la începutul anului 2012, carte destinată să ajute orice companie să vândă şi să-şi facă cât mai uşor publicitate cu ajutorului campaniilor destinate utilizatorilor de telefon mobil. Această carte a fost scrisă de Jeanne Hopkins (vicepreşedinta de marketing a companiei Hubspot) şi Jamie Turner (consultant financiar şi de marketing al companiilor AT&T, CNN, Motorola, Cartoon Network şi Coca-Cola).
Jeanne Hopkins
Jamie Turner











Bibliotecar, prof. Florin Miheş.      

2 comentarii:

  1. bibliotecibihorene.blogspot.co.uk m-a surprins in mod placut. Foarte interesant! http://filme-online-hd.eu/ - filme online hd.

    RăspundețiȘtergere
  2. E bine ca mai surprinde pe cineva un blog profesional al bibliotecarilor bihoreni. Totusi, nu inteleg de ce faceti publicitate gratuita unui site, in încheierea mesajului dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere

Care este parerea ta?

Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării