4 decembrie 2013

Intalnirea de toamnă a bibliotecarilor bihoreni

Vineri 29 noiembrie 2013 a avut loc ultima întâlnire profesională din anul 2013 a bibliotecarilor bihoreni.Au participat bibliotecari din Mădăras, Tinca, Săcueni ,Salonta,Tulca, Budureasa , Diosig, Alesd, Bratca Santandrei, Chislaz , Marghita , Carpinet,Valea lui Mihai, Cefa, Nojorid , Husasau de Cris, si filialele bibliotecii judetene , 23 de bibliotecari.

Conform invitației acesta a fost sesiunea lor de prezentare a celor mai importante  activități pe care le-au făcut în cursul anului 2013 in bibliotecile lor.
Intâlnirea a adus impreuna bibliotecarii cei mai activi din cele 5 centre metodice, bibliotecari care nu prea au ocazia sa se intâlneasca intre ei in cursul anilor.Tinand seama ca la Simpozionul Cartea poarta de acces la cunoastere au fost prezenti bibliotecari din inca 11 bibliotecari din biblioteci publice bihorene putem spune că gradul de participare a fost unul ridicat  si 80 % din bibliotecari au răspuns invitatiei.


Prezentările colegilor pot fi vazute la adresa- aceasta de slideshare .
Nu toată lumea a venit cu prezentări , dar fiecare a trebuit să vorbească despre cele mai importante momente ale anului în bibliotecă.

Din toate expunerile s-au desprins mai multe concluzii:
1- Copiii vin cu foarte mult drag la biblioteca, iubesc cartea și ideea de bibliotecă li se pare fascinantă
   Invățătură- aduceți cât mai multi copii în bibliotecă , oferiți-le posibilitatea să umble cu cărțile să le cunoască. Iși vor aminti peste ani acestă experiență și vor încuraja copiii lor să o refacă.

2. Fiecare bibliotecar propune activități în limita propriilor interese.
Bibliotecarele din Budureasa și Rosia sunt experte in explorarea traditiilor locale, Madalin Tiriteu de la Chislaz face concursuri de masinute pe internet .  Bibliotecarele de la Alesd sunt centrul cultural al zonei- tot ce insemana lansare de carte expozitii locale are loc la ele , Luminita Izdraila la Bratca este prietena tuturor, copii adulti , turisti de toate naționalitătile care trec prin zona. Au succes activitățile care vin dintr-o pasiune a bibliotecarului. Pe acelea le stie cel mai bine promova si manageria pentru că le întelege toate fatetele.

3. Nu e de prisos sa visăm .
Comuna bihoreană Diosig are in perimetru un castel, care a fost recuperat recent de primărie de la cei la care era dat in concesiune. De multi ani cu Irina, bibliotecara, visamca și glumeam despre posibilitatea  biblioteca să se mute in castel, si mentionam acest vis la fiecare întalnire pe care o aveam. Se pare ca visul se apropie de realitate. Se preconizeaza o renovare si apoi castelul va deveni centrul cultural al comunitatii.
Mai avem si alte vise , dar trebuie sa avem rabdare. Va veni si timpul lor!

In timpul activitatii s-a vorbit si despre asociațiile de bibliotecari din Romania, de ANBPR, ABR si de Uniunea  Bibliotecarilor Maghiari  din Romania, in bibliotecile bihorene existand membri in toate cele trei asociatii de bibliotecari.


Dl.Vasile Deac și-a prezentat ultimele volume care au văzut lumina tiparului, care prezintă interes si pentru bibliotecile publice: Fauna de insecte din biblioteci, arhive și muzee.  apărută la Editura Universității din Oradea în 213.
Tot dânsul a făcut o demonstrație practică cu un produs de  curățare și decontaminare a cărților.





Imaginile de la întâlnire pot fi văzute la adresa    de facebook. vizibilă dacă aveti cont.

Pentru cei are nu au cont punem câteva imagini de la întâlnire.




Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării