27 august 2014

Triste istorii de biblioteca

O incursiune in bibliotecile publice abandonate ale Judetului Bihor.
Interesul pentru carte , educatie si cultura este evident. In acesta selectie pe care am facut-o este vorba de 11 locatii  , si de  aproximativ- 100.000 de carti abandonate, aruncate sau depozitate in conditii imposibile.

Trista istorie,  o foarte acuta lipsa de oameni dedicati.
Toata lumea se ascunde dupa niste texte standard, nu se mai citeste, nu mai vine nimeni la biblioteca. Sigur ca nu mai vine sa ia carti mucegaite , din sali din care cad tavanele si unde functionarul delegat de primarie sa tina cheia de la lacatul bibliotecii nu o mai gaseste.

Pozele sunt cam vechi, imediat fac 10 ani, din pacate nu avem  mesaje ca lucrurile s-ar fi schimbat pe acolo.


 An de an vine un raport statistic  pe care unica inregistrare este numarul de volume- 11477 . Nu mai sunt completate nici un fel de alte date- numar de bibliotecari, cititori inscrisi , frecventa sau achizitie. 
Totul se rezuma la un lacat pe o usa.






In 2007 o solutie de compromis pentru biblioteca din Dragesti a fost functionarea in acelasi spatiu cu biserica Greco Catolica locala.

Ultimul raport statistic din 2004 arata ca in biblioteca erau inregistrate 8500 carti.
In 2007  procesul verbal de vizita   consemneaza lipsa oricarui instrument de gestiune, RMF, sau RI.


Ultimul raport statistic trimis din 2004, arata ca biblioteca are 11404 volume, o alta notita din 1998 arata ca bibliotecara era atunci Pop Angela cu un nivel de incadrare de 1/8 post.



Boianu Mare
Cum arata pozele avem o biblioteca de 7900 de volume in 2007 depozitate in conditii foarte proaste.
Istoricul bibliotecii,  rapoartele din 1987 povestesc o stare asemanatoare a bibliotecii si a cartilor: ”Cartile stivuite in sala de sedinte a Consilului Popular ”




Cartile depozitate atunci intr-o sala in primarie  in conditii proaste nu par a fi fost cautate de nimeni ,de multi ani. Din 1998 pana in  2006 apare ca bibliotecar cu 1/8 norma    doamna  Vaida Lucia , referent.




  • Cociuba Mare 5000 de unitati de biblioteca.
  •  Biblioteca a avut activitate pana in anul 2008.Apoi bibliotecara a fost concediata, biblioteca mutata, iar dupa ultimele informari exista o perosana  delegata formal sa se ocupe de biblioeca. De fapt aceasta nu functioneaza.




  • Husasau de Tinca- ultimul raport statistic din 2004 afirma ca in biblioteca sunt 15000 de carti,  dar nu exista vreun cititor raportat sau vreo carte imprumutata.
Starea cladirii era  in 2006 jalnica. nu s-a intamplat nimic care sa schimbe acest lucru in ultimii ani.



Din 2005 nu s-a mai ocupat nimeni de biblioteca. Ultimul raport, arata ca cele 8000 de volume  si biblioteca au avut doi utilizatori care au imprumutat 6 carti.

In 2007, cartile erau intr-o  cladire semiabandonata in vecinatatea primariei.




din 2009 au desfiintat postul de biblitoecar , prin 2010, au daramat cladirea in care au fost luate imaginile de mai jos, 12000 de carti cate erau in ultimul raport au disparut...





  • Suncuius, centru minier cu vechime pe valea Crisului Repede  a avut in timpul perioadei comuniste doua biblioteci mari,  cea comunala, cu 16000 de volume si cea a Sindicatului minier. În 2007 , data la care au fost facute pozele, ambele fonduri de carte erau  depozitate la etajul 1 a caminului cultural, in conditii medii de prezervare, si era in desfasurare sau stagnare ,  un inventar...





Ultimul raport statistic trimis in 2006, raporta 14000 de volume , o incapere cu 10 calculatoare si o realitate care  prezenta un lacat pe o usa intr-o cladire de camin cultural veche cu o imagine mozaic remarcabila.

Nu exista nici un raport care sa arate vreo activitate in acea biblioteca, nici inainte de 2006, nici dupa.

Bibliotecar metodist, Delia Pantea

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării