28 august 2014

ZIUA LIMBII ROMÂNE



„Limba este întâiul mare poem al unui popor.“ – afirma scriitorul, poetul Lucian Blaga.
Începând cu anul 2013, la data de 31 August se sărbătorește Ziua Limbii Române.
Limba română este una dintre marile comori ale României. Este comoara sufletului românesc. Ea seamănă cu un cântec neîntrerupt, în care sunt cuprinse toate frumusețile acestui pământ, toate bucuriile, dar și durerile pe care le-a trăit acest popor în decursul îndelungatei și frământatei sale istorii.
Fără limba pe care ne-au transmis-o odată cu viața n-am putea exista ca ființe cuvântătoare și ca popor vrednic de a sta alături, cu toată demnitatea, din punct de vedere intelectual, alături de popoarele cu adevărat înaintate ale lumii.
Bogăția interioară a limbii, mlădierea ei, îndreptățeau pe oamenii de litere ai timpului (mai ales la începutul secolului al XIX-lea) să afirme că în ea se pot exprima „sentimente și idei oricât de înalte, simțiri oricât de adânci…“
Scriitorii, poeții mai cu seamă, au înfrumusețat-o necontenit, i-au dăruit nestemate în versuri sau în proză. Numărul lor este impresionant. De la primii cronicari și până în zilele noastre, ei și-au făcut datoria, slujind frumosul și binele patriei. Să rostim cu pioșenie numele lui Mihai Eminescu, „Luceafărul poeziei românești“, al lui Vasile Alecsandri, „Bardul de la Mircești“, al lui Mihail Sadoveanu, „Ceahlăul prozei românești“ sau al lui Nicolae Iorga, „Piscul culturii românești“.
A o cultiva mereu și mereu, și a te exprima frumos în limba neamului tău, fără a o schilodi, fără a scrie urât și incorect, este o datorie de onoare a fiecărui român!




                                               Rugină Irina, bibliotecar responsabil
Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta


Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării