25 mai 2015

Lecturi de weekend 40

In acesta carte Vasile Andru ne arata cu claritate, in fiecare povestire,  ce il face pe om om. Chiar daca traim intr-un veac in care raiul si iadul coexista si granitele s-au pierdut noi oamenii , inca putem face alegeri cum   sa traim , cum   sa murim, cum   sa iesim din situatiile  mai mult sau mai putin tragice in care ne aduce viata.


Sunt ani in care ne uitam din ce in ce mai des spre trecutul apropiat si incercam sa il imortalizam prin chipurile ultimilor supraviatuitori , participanti la evenimentele dramatice ale anilor 50 .Emisiuni TV, volume documentare, sau povestiri  reconstituie din multe puncte de vedere anii reeducarii comuniste din inchisorile românești.

In Operatie pe cord deschis Vasile Andru face o radiografie a vietii unui chirurg exceptional, supraviatuitor al reeducarii de la Pitești,  realizat profesional si pus sa salveze viata tortionarului . Trecutul revine nemilos si redeschide rani si totusi fosta victima alege calea excelentei si a umanismului privind monstrul de pe masa de operatie ca pe un simplu bolnav, lasand judecata  vechilor fapte si dureri unor instante superioare.

In Operatie pe creier  este iarasi vorba despre alegeri , despre soarta  care ne pune in fata tot felul de provocari. Aici drumul spre viata aduce transmutari spirituale. Drama pacientului duce la  deconectarea chirurgului din lumea materiala si reconectarea  lui in lumea spirituala, nu fara efort, nesiguranta, teama si cautare de solutii.

Ultima povestire , Cel mai indepartat paradis este o frumoasa reluare a mitului din basmul tinerete fara batranete. Povestind autorul ne da de veste  ca resturile de soartă ne-arsă  ne aduc magnetic inapoi  din paradis, in locurile unde am trait asa cum am stiut, ca sa mai rezolvam ce putem, ce ni se da voie...

Mesaj- putem sa facem lumea mai frumoasa, sau macar putem sa incercăm asta , să ne-o dorim  si sa lucram pentru asta impreuna cu cei pe care soarta ni-i pune in cale.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării