7 mai 2015

Biblioteci Concept

Cineva ma intreba ce incerca sa transmita colega Anca Vasilescu  de la Sibiu in prezentarea ei - Biblioteci Concept. Mixul intre mesajul standard si mesajul esoteric a semănat cu un cokteil in care putini pot identifica ingredientele.

Sa incerc sa traduc, doar sa incerc . Reteta pentru crearea unei biblioteci concept are in compozitie-
- O lista de cuvinte cheie, atribute pentru viitoarea biblioteca - din care ne alegem prioritatile - dupa cum le insira Anca: înființare,     reînființare, amenajare, campanii, colectare carte, dotări, restaurare, spații  și mobilier,  design interior, echipamente IT ,mediul rural și urban mic, județul Sibiu branding, formare profesională,  servicii noi de bibliotecă,  agendă de activități culturale, turism cultural, vizibilitate, comunitate ,reinventare, Renaștere, 7 biblioteci publice, posturi noi, bibliotecari,
;
-urmează   definirea spatiului  pe care il organizam- cuvantul pe care il alegem pentru spatiu si il atribuim acestuia  in demersul de creatie va da amprenta definitivă- spatiul poate fi intr-o abordare clasica- static, anost, prafuit, intr-o abordare mai moderna elegant, incluziv, supertehnicizat, sau intr-o abordare magica - fascinant,  vrajit , romantic, medieval...
-Apoi mai este  invocarea , lucrare magica , prin care se  cere inspiratie pentru ca mixul dintre cuvintele cheie si definirea spatiului sa fie inspirate cu idei pentru a prinde viată.  De obicei in urma unui proces de invocare ajutoarele vin. Asta nu inseamna ca am realizat ceva- acesta a fost primul pas  spre materializare.
- Drumul este foarte lung si presarat cu piedici si cu  multa muncă.  Cel care  a declansat pocesul poate fi cel care va trebui sa asude din greu pentru realizarea proiectului. Universul nu ofera nimic  fara a cere o plata si realizarea unei biblioteci concept nu este ieftina, si aici nu vorbim despre bani .

Dar ajungi ca un astfel de efort sa fie rasplatit cu o selectie in programul ” Public Libraries 2020”
 Si langa biblioteci supertehnologizate,  biblioteca dintr-o biată comunitate anonimă nu foarte avansata tehnologic , Marpod, să vrajească  si sa ii determine sa o propună ca model pe plan European.

















Dincolo de definitiile formale , visele , munca pentru ca acestea sa prinda realitate si magia din spatele lor   sunt  valori care nu pot fi cuantificate.   Nu oricine  poate duce la bun sfarsit  un astfel de demers, nu la acest nivel, dar putem sa ne setam pe aceleasi principii pe nivele mai putin pretentioase si sa facem exercitii.

D.P.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării