5 iunie 2015

Simpozion Paul Goma- Eveniment

În Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene - Simpozion Paul Goma
Autor: Andreea COSTEA
Editura Ratio et Revelatio în parteneriat cu Universitatea Oradea şi Librăria Humanitas a lansat ieri, 4 iunie, primul eveniment dedicat anului aniversar Paul Goma 80. Astfel, în Amfiteatrul Bibliotecii Judeţene a avut loc un simpozion în cadrul căruia invitaţii au subliniat cele mai importante teme din opera scriitorului contemporan.
Printre invitaţii care au luat parte la eveniment, alături de reprezentanţii Editurii Ratio et Revelatio au fost Mariana Sipoș, Ioan Simuț, Traian Ștef, Florin Ardelean şi Daniela Iederan. Primul invitat care a luat cuvântul, scriitorul Traian Ştef, a rememorat perioada anilor 1990, în care s-a simţit nevoia de a readuce în actualitate scriitorii români „exilaţi". „Am fost printre primii care l-au invitat pe Paul Goma la Oradea, într-o perioadă în care ne aflam în postcomunism şi aveam senzaţia că nu se mai întâmplă nimic", şi-a aminit Traian Ştef. În ce priveşte opera literară, Traian Ştef a subliniat că un motiv central al scriitorului Paul Goma este victima şi statutul victimei. „Însă Paul Goma refuză să fie victimă şi ne atrage atenţia că avem o anumită comoditate a victimei" , a spus Traian Ştef.
În completare, Florin Ardelean a subliniat că, aşa cum regretatul Tiberiu Ciorba remarcase, în cărţile lui Goma nu întâlneşti judecata estetică, ci etică, morală. Sunt de acord cu el", a spus Florin Ardelean. „Paul Goma judecă prin prisma etică. Literatura lui este o literatură a mărturisirilor nonfictive. Creaţia lui este proustiacă. Dacă la Marcel Proust vorbim de o memorie involuntară şi de o suferinţă care vine din interior, la Paul Goma vorbim de o suferinţă care vine din exterior, provocată de regimul politic. ", a mai spus Ardelean. În continuare, Ioan Simuţ a arătat importanţa, definitorie pentru opera literară, a sursei care provoacă suferinţa scriitorului Paul Goma: „Paul Goma este un scriitor politic şi este moral în măsura în care este politic. Din punctul lui de vedere, dacă te-ai opus comunismului eşti moral, dacă nu ai făcut-o, eşti imoral.

„Tema principală a operei lui este tema libertăţii. Din copilărie şi adolescenţă, până la maturitate, romanele sale urmăresc experienţele trăite în Basarabia, România, sau Paris", a subliniat Ioan Simuţ. Scriitorul a atras atenţia că Paul Goma a fost urmărit de exil. A plecat din Basarabia, alături de mama lui, tatăl fiind în lagăr, în România. Dar România nu a fost primitoare cu el, şi viaţa lui de adolescent şi tânăr a fost grea. A fost reţinut de securitate încă din clasa a X-a, a fost exmatriculat din şcoli, a fost persecutat de colegi şi profesori, iar în anul 1977 i s-a retras cetăţenia română, fiind obligat să ceară azil politic în Paris pentru el şi familia sa.
La finele evenimentului, Mariana Sipoş a prezentat un film documentar despre Paul Goma, inititulat „Strict secret".

Astăzi, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas Editura Ratio et Revelatio va lansa seria Paul Goma, care cuprinde titlurile „Culoarea curcubeului '77 (Cutremurul oamenilor)" (2015), „Cod ‘Bărbosul'" (2015), „Astra" (2014) și „Scrìsuri III. 1999-2010. Interviuri, dialoguri articole" (2014).


Preluat din Crisana.

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării