30 septembrie 2016

Momente din istoria lecturii- ARAD

Intre 26 si 29 septembrie a avut loc la Arad editia a VI-a a simpozionului bienal cu participare internationala - Momente din istoria lecturii publice.

27 septembrie a fost ziua în care s-au derulat lucrarile simpozionului pe trei teme distincte- Biblioteca in serviciul comunitatii, Biblioteca in era digitala, si sectiunea Carte de patrimoniu in colectiile bibliotecilor publice.

Ca de obicei timpul a fost dusmanul prezentarilor, foarte multi din participanti uitand sa seteze prezentarea pe timpul afectat care era de 8-9 minute.
Nu pot sa spun ca imi place noua moda de a face  o povestire digitala, dublata de vocea bibliotecarului si completata cu secvente din emisiunile de stiri in care sunt surprinse diferite momente. Pe langa faptul ca sunt cronofage, se pierde comunicarea cu sala, si de obicei selectiile de imagini sunt atat de generale si neiteresante incat  iti doresti sa se termine mai repede.

Au fost si prezentari care ridicau o problema, semnalau  si cereau un raspuns de la comunitatea profesionala prezenta, desigur pentru astea nu era timp, si poate nu era nici interes, datorita divesrsitatii reprezentantilor de biblioteci din sala. Fiecare era chinuit de propia lui tema de lucru.

Au avut loc trei prezentari de carte Astra in satul meu de Onuc Nemes Vintila, Trecute vieti de autori si carti , ziare si reviste .De la romantism la proletcultism de Costantin Bostan  si o ultimă  carte de interviuri de Liliala Moldovam.



Colegii din Braila prezentandu-ne dansuri grecesti in deschiderea simpozionului.






Invitatii din Ungaria au avut doua prezentari - una legata de prezenta in mediul virtual a bibliotecii din Bekes, si a doua a fost o prezentare foarte interesanta despre valorificarea istoriei locale prin digitizare a colectiilor bibliotecii Csorba Gyozo din Pecs.



De la ora 17,30 a avut loc vernisajul expozitiei Taberei de caligrafie si ilustratie de carte- Bata 2016.
Frumusetea expozitiei ma indeamna sa cred ca noi biblitoecarii putem face mai multe in recuperarea cuvantului frumos scris de mana. Asociat cu povestile cu poezia  sau cu miturile romanesti, am putea invita copii sa scrie  si sa deseneze cele mai frumoase ganduri ale lor.


Prima seara s-a incheiat cu  Teatru lectura- o expreienta pe care am putea-o incerca si noi la Oradea sau oriunde.Noi am  audiat piesa- Ingerii nu miros a usturoi de Saul Below, in lectura actorilor teatrului aradean.

Ziua a doua  ne-a dus in Biblitoeca oraseneasca Ineu , unde am avut prilejul sa o felicitam pe doaman bibliotecara pentru intreaga activitate.






Am avut ocazia sa vorbesc cu bibliotecari  din biblitoecile comunale din judetul Arad, cu colegi din tara pe care nu i-am ami intalnit la alte conferinte.
Fiecare dintre cei care lucrează in bransa face eforturi pentru a mentine la suprafata  viata bibliotecii pe care o conduce. Problematica este aceiasi ca si in Bihor, ajutoarele nu vin de niciunde, cu atat  mai mare este admiratia mea pentru acei oameni care nu se dau batuți.

Organizarea simpozionului a fost ca de obicei foarte buna, participantul nu a avut timp sa rasufle fiecare moment al prezentei noastre in Arad a fost programat cu grija.
In mapa primita am gasit caietul  editiei a V-a a impozionului.

Semințele schimbării - EPALE 2024

EPALE - Electronic Platform for Adult Learning in Europe, Platforma Electronică Europeană pentru Educația Adulților ne invită să răsfoim  ...

Wikipedia

Rezultatele căutării