3 septembrie 2016

Lecturi de weekend 66

Sissel-Jo Gazan, Pana de dinozaur este un roman publicat in 2013 de editura Univers.
Scriitoarea daneza Sissel-Jo Gazan a publicat in 2008  thrillerul Pana de dinozaur,  acesta   i-a adus autoarei premiul pentru cel mai bun roman al anului, acordat de Societatea Radio din Danemarca si a fost declarat romanul politist favorit al deceniului in Danemarca.
Autoarea a terminat Facultatea de Biologie din Copenhaga si in timpul studiilor de masterat a decis transformarea tezei de dizertație într-un roman - „Pana de dinozaur”

 

Cercetatoarea Anna Bella Nor, specialista in paleobiologie, se pregateste sa-si sustina teza de doctorat ce rezuma si structureaza teoriile stiintifice conform carora pasarile descind din dinozaurii cu pene. Cand coordonatorul disertatiei ei, profesorul Lars Helland, este gasit mort in biroul sau, lumea universitara este zguduita. Inspectorul-sef Soren Marhauge trebuie sa investigheze aceasta crima cu totul neobisnuita si incearca sa afle adevarul despre relatiile complicate dintre cercetatorii din universitate. Dar totul devine si mai enigmatic atunci cand este descoperita o a doua crima, iar singura legatura intre cele doua pare sa fie Anna Bella.

Anna Bella rezolvă singură crimele și se pozitioneaza ca un element de legatura intre personajele colorate ale romanului  si inspectorul sef  Soren Marhauge. Ca de obicei in astfel de romane politistii sunt cel putin cu un pas in urma eroinei care se zbate intre multiplele ei obligatii....

Foarte frumos e descris in povestire  mediul academic specializat pe probleme de nisa - pasarile sunt sau nu urmasii dinozaurilor  in cazul de fata. Se contureaza doua tabere si se prezinta in amanunt lupta acerba  intre oameni de stiinta  care isi  sustin fiecare  punctul  de vedere si incearca  sa  obtina fonduri pentru a putea lucra la cercetarea si demonstrarea adevarurilor alese.
O altă poveste interesantă este cea a publicațiilor de specialitate, a presiunilor care se fac pentru aparitia tiparita; a modului destul de subiectiv in care se face selectia articolelor pentru cuprinsul revistei.

Ca o veritabilă eroină, Anna Bell rezolva inclusiv  disputa stiintifica facand apel la regulile cercetarii stiinfice, cu care noi cititorii poate acum facem cunostinta pentru prima data.
Un mod plin de inventivitate de a iesi din zona academica si a intra in zona  literaturii politiste, care se vinde foarte bine, folosind experienta si munca de zi cu zi.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării