14 ianuarie 2017

Lecturi de weekend 72


La marginea lumii, de Astrid Wendlandt, carte apărută în 2011 la Editura ALL


Astrid Wendlandt s-a născut în 1973 şi a fost corespondent pentru Moscow Times, după care a lucrat în redacţia Financial Times din Londra, iar mai târziu la cea din Moscova. Din 2004, este jurnalistă pentru Agenţia Reuters din Paris. La marginea lumii este prima sa carte.


Astrid Wendlandt pleacă spre Tcheliabinsk pentru ași regăsi un vechi iubit.  Parcurgând alături de ea călătoria ne lăsăm prinși de aventura plină de umor și toleranță. O călătorie în patria neneţilor, ultimii nomazi ai Marelui Nord siberian, la nord de Cercul Polar

Teritoriul parcurs este așezat deasupra celui mai mare zăcământ de gaze de pe planetă, ceea ce a adus interesul conducerii  sovietice care a încercat cu disperare să o colonizeze și să o exploateze. 

Locul orânduirii sovietice comuniste l-a luat capitalismul sălbatic care lasă în urmă doar ruine și suflete îmbibate în alcool.


In acest teritoriu nu te poți deplasa singur, depinzi de alții. Astrid Wendlandt a umblat alături de nenți prin tundra , a împărţit cu ei aceeaşi viaţă, luni de-a rândul. Misterul neneţilor, credinţele şi obiceiurile lor ne fac să ne gândim că există încă teritorii ale planetei unde frumuseţea, magia şi sacrul se află la îndemâna noastră. Doar că magia și sacrul se ascund se lasă foarte greu descoperite, fac foarte dificil accesul căutătorului. 

Interesul a fost și unul practic, autoarea, a încercat  să înţeleagă cum a supravieţuit cultura neneţă, în timp ce inuiţii din ţara ei natală, Canada, s-au pierdut până acum în whisky  şi socio-democraţie.

Pe de altă parte viața tradițională nomadă care impune muncă zilnică multă și grea, este coruptă de  comoditatea  avanposturilor pe care sovieticii le-au ridicat în zonă, și care atrag tinerii ca un magnet. O lume în care copii ajung la școlile internat cu elicopterul , acolo prind gustul unei vieți mai ușoare și apoi refuză să se întoarcă acasă. 

Pentru autoare călătoria a avut un rol  maturizare, iar noi cititorii parcurgem o mică cronică a unei lumi  pe cale de dispariție.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării