Am poposit in Sulina, in concediu la o saptamana dupa lansarea unei carti care exploreaza intr-o maniera proprie viata orasului.
Cartea se numeste HOTEL CAMBERI si este scrisa de Angela Baciu poetă, prozatoare, publicistă, trainer, membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi.
Organizator al lansarii a fost Biblioteca Orășenească “Jean Bart”, Sulina si moderator bibliotecara Ilinca Mihăilă .Invitați speciali au fost membrii Comunitatii Elene din Sulina.
__________________________
„Hotelului Camberi din Sulina, candva un loc al luxului, azi „i se spune hotelul cu stafii”.
(Simona Popescu)
Angela Baciu scrie despre vieţile locuitorilor din Sulina , micile biografii se intind pe aproape două secole .
Sursa de inspiratie a cartii este viata locuitorilor si cimitirul maritim, unic în țară și chiar în Europa.
Cimitirul din Sulina, o „rezervație istorică”, în care își au locul de veci înalți funcționari ai Comisiei Europene a Dunării, danezul Magnusen - inginer-șef al lucrărilor din Sulina, inginerul Carl Kühl un cuplu tânăr îndrăgostit – o prințesă Moruzzi, și-un prinț grec de demult, dar și mulți oameni ai apelor. Sunt și nume exotice, cu povești amplificate în legendă. In perimetrul lui sunt înmormântați cetățeni de 21 de naționalități, aparținând cultelor creștin, musulman și iudaic. Unele monumente funerare sunt adevărate opere de artă, iar poveștile unora dintre cei înhumați aici sunt tulburătoare
Citind poemele si vizitand cimitirul am putut gasi o parte din placile persoanelor a caror viata a fost sursa de inspiratie pentru Angela Baciu.
Poemul descrie drama regasita pe placile mortuare, ca turist a fost fascinant sa gasesc corespondentele. Privind intr-o nota romantica- personajele locuiesc sub forma de stafii vechiul hotel abandonat- Hotelul Camberi, contemporan cu cei mai multi din locuitorii cimitirului.
Va ofer cateva exemple:
personaje fara de care istoria Sulinei ar fi fost alta