29 noiembrie 2018

Tabara de vara Stiintescu



Prin Fondul Științescu, Fundația Comunitară Oradea încurajează o altfel de învățare și dorește să arate, prin inițiativele și proiectele finanțate, că științele au o aplicabilitate imediată la orice vârstă, reprezentând o lume fascinantă care merită descoperită, ducând la disiparea obscurantismului, la înțelegerea unor fenomene simple și la dezvoltarea unor noi abilități.

Programul este o inițiativă a Romanian-American Foundation, în parteneriat cu Federația Fundațiile Comunitare din România, cu sprijinul donatorilor individuali și al finanțatorilor locali: Vernicolor, UniCredit Bank, Fundația Elena Neagu, Celestica, Decitex RO, RER Vest, Faist Mekatronic, VPK Packaging, ADLO, Qubiz, Inteva Products, Nidec, Sema Express.


Printre alte proiecte a fost finantata si Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca „Gheorge Șincai” Bihor , pentru proiectul - Tabăra de vară Științescu – de la papirus la 3D,  iniţiator Mariana Barna – ateliere de călătorie în lumea scrisului, fabricarea hârtiei, conservarea și restaurarea cărților;








Centenarul Marii Uniri

         Marea unire a poporului român este cea mai mare sărbătoare istorică din mai multe considerente. Pentru că este centenar şi trebuie să-l serbăm ca atare şi altul nu vom mai prinde ca generaţie. 
           Unii istorici s-au exprimat că făurirea Marii Uniri a fost un miracol, o minune, alţii că Dumnezeu în perioada respectivă a fost român şi a ajutat poporul român spre îndeplinirea năzuinţelor sale. În ambele cazuri le putem da dreptate. 
          A fost un miracol pentru că atât imperiul austro-ungar cât şi cel ţarist erau măcinate organizatoric, popoarele subjugate cerându-şi dreptul la autodeterminare. 
                  Dumnezeu a ajutat poporul român să făurească acest deziderat şi pentru faptul că, deşi era majoritar, era subjugat, sărăcit, împilat şi fără drepturi faţă de celelalte naţiuni.
                   Mândri că suntem şi noi români am purces la o expoziţie în cinstea acestui mare eveniment.






La mulţi ani România!




24 noiembrie 2018

Românie, colț de rai

Vă invităm cu drag la spectacolul Românie, colț de rai dedicat Centenarului Marii Uniri - luni, 26.11.2018, ora 18,00, în Sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea. 
Organizatorul spectacolului este Departamentul de Muzică din cadrul Facultății de Arte în parteneriat cu Biblioteca Universității din Oradea.




23 noiembrie 2018

Ziua porţilor deschise la filiala Ioşia

         Vremea mohorâtă şi ploioasă de joi 22.11.2018 a împiedicat participarea numeroasă a utilizatorilor fideli ai filialei Ioşia la activităţile prilejuite de Ziua Porţilor Deschise organizată de Biblioteca Judeţeană "Bihor".
             Totuşi, cititorii cei mai fideli şi-au făcut drum la biblioteca, astfel încât am reuşit să ducem la capăt o parte din intenţiile programate. Nu am putut desena pe asfaltul din faţa filialei, dar am reuşit să desenăm în interiorul ei, am făcut şi puţină caligrafie şi am îmbinat puzzle. 
      
 



    




           În cele din urmă a trebuit să premiem şi cititori noştri fideli filialei, ca o recompensă pentru timpul dedicat lecturii şi bibliotecii.




                               În sfârşit, credem că şi cea mai tânară cititoare a filialei (3,5 ani) trebuie premiată pentru consecvenţă în initierea lecturii.


Biblioteca din Madaras



Biblioteca din Valea lui Mihai


Biblioteca Municipala din Marghita


Biblioteca Bratca


Biblioteca Comunala Sintandrei


Ia Oradea

Intalnirea festiva cu ocazia Zieli portilor deschise a adus impreuna cu clubul de cusut ie si alti creatori populari de costume .
Expozitia cu vanzare a avut un foarte mare succes. Modele frumoase pentru femei si barbati au fost aduse de familia Daniel Copaciu din Negreni.
Dupa ora 17 au venit si participantele la sezatoarea noastra din biblioteca.  Bluzele  facute de noi sunt mai stralucitoare, mai complexe mai personale.





Unirea in tipariturile vremii




Intalniri profesionale

Ziua de 23 noiembrie 2018 a readus impreuna bibliotecarii din cateva biblioteci publice din Bihor- Alesd, Salonta Marhita, Nucet, Valea lui Mihai, si din comunele Diosi, Madaras, Pocola 
, Nojori, Santandrei, Madaras Chislaz si Bratca.


Fiecare a prezentat pe scurt activitatea bibliotecii in ultimii doi ani. S-a discutat despre problemele cu care se confrunta fiecare, s-au mentionat proiectele care ar putea interesa rupul de bibliotecari bihoreni.

Biblioteca din Chislaz din Beius si din Salonta s-au confruntat de curand cu mutari si renovari, si  fiecare a impartasit din experienta castigata  si greutatile intampinate.
Bibliotecile care participa la proeictul Code Kids au povestit despre dificultatile dar si despre reusitele pe care le-au avut in  acest proeict- Madaras, Valea lui Mihai si Nucet.
Prezentarile facute le-am postat separat pentru ca fiecare locatie sa se bucure de atentie si vizibilitate. 

Cei care nu au avut prezentari  au apelat la blogurile sau paginile de facebook pe care le conduc.

Spre sfarsitul intalnirii am acordat premiile si  diplomele care s-au adunat in urma participarii la diferitele proiecte propuse de Biblioteca Judeteana in anul centenar.
Desi nu sunt conditii foarte prietenoase pentru bibliotecile bihorene colegii nostrii lupta pentru a mentine  pe catarg steagul lecturii , al culturii si al iubirii de carte.

_____
Premianti ai concursului national 100+100 Cum vedeti Romania peste 100 de ani, cei doi participanti  de la Nucet vor primi premiile primite de de la Biblitoeca Judeteana "Scipione Badescu" din Zalau de la bibliotecara Bitea Talida.


Georgeta Ardelean  discuta o problema importanta a bibliotecilor. Cum putem atrage cititorii adulti in biblioteca.






Spre seara bibliote carii din Filiale s-au intalnit pentru a discuta ultimele noutati profesionale aparute.
Noile regelmentari CSM si  despre protectia datelor, curs la care a  participat cate un reprezentat al fiecarei filiale.



Ora să ȘTIM - nou proiect propus bibliotecilor publcie din Bihor.
Parte a inițiativei europene Volunteer Readers Romania/ Cititori voluntari Romania intre noiembrie 2018- iulie 2019
Organizații care implementează proiectul: Fundația PROGRESS
Parteneri:
- 12 Bibliotecile Județene selectate din bibliotecile județene partenere Fundația Progress
- 120 bibliotecari locali (10 din fiecare județ) din localități urban mic și comune
Finanțator: Deutsche Telekom Stiftung, co-nfinanțare în natură bibliotecile publice din România.
Grup țintă: 120 de bibliotecari locali, 12 biblioteci județene, 12 traineri județeni, 3960 copii participanți în sesiuni de citire STEM (75% dintre ei vor participa la toate sesiunile)
Durata proiectului: 6 luni cu posibilitatea de a transforma proiectul in serviciu de bibliotecă

Obiectivele proiectului/ județ:
Crearea unui serviciu nou de bibliotecă prin care în 132 de biblioteci publice (12 județene și 120 mici urbane și rurale) publicul foarte tânăr (3 - 10 ani) să își dezvolte interesul pentru STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) și, în același timp, să își dezvolte limbajul și abilitățile de citire prin activitatea de citire cu voce tare.
Scopul proiectului este de a susține o rețea de biblioteci (din mediul urban și rural) care să poată organiza și livra activități de educație pe STEM prin activități de lectură pentru copii prin care aceștia se vor familiariza cu concepte de știință, tehnologie și inginerie și vor putea gestiona mai bine informații din aceste domenii. 

Clubul de poezie





Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării