In perioada 8-12 iulie 2019 la Caminul Cultural din santaul Mare comuna Bors are loc tabara de vara pentru copii. Este a 15-a editie a acestei tabere in care peste 100 de copii invata de la 10 mesteri populari maghiari si romani, bibliotecari , sau pensionari diferite mestesuguri casnice.
Voluntarii sunt veniti din Ungaria si din Romania si sunt cazati in caminul cultural pe durata taberei.
10 ateliere se desfasoara concomitent cu cate 10 , 12 copii, fiecare copil va trece pe la fiecare atelier invatand sa coasa, sa teasa, sa ciopleasca sa gateasca...
In data de 9 iulie 9 bibliotecari din Valea lui Mihai, Salonta, Curtuiseni si Oradea au vizitat tabara pentru a se inspira din experienta colegei lor doamna Batori Iudit, bibliotecara in comuna Bors, initiatorarea proiectului.
Am trecut pe la fiecare atelier afland amanunte despre organizarea unei astfel de tabere.
In primul rand locatia- caminul cultural al uni sat din Comuna Bors- corespunde ca loc , organizare si locatie pentru desfasurarea a nenumarate evenimente din comunitate.
Cuptorul grill din curte poate fi folosit de oricare din membrii comunitatii.
Pe scena un grup de copii canta la citera- un instrument muzical maghiar.
In poze se pot recunoaste atelierele la care lucreaza copiii.
Atelier de tesut, de pitura pe sticla 9 se doreste folosira doar a modelelor populare maghiare care sunt in principal florale), atelier de lucru cu panusi si alte fibre naturale, atelier de pictat turta dulce ( turta se coace chiar acolo intr-un cuptor electric, copiii intind aluatul), un atelier de lucru pe pasla, atelier de cusut motive populare maghiare specifice zonei din Ungaria de unde a venit doamna voluntara- ( broderia este alba pe material alb si doar doua puncte se folosesc punctul lantisor si cel de umplutura, transferul modelului pe bucatile de material se face cu petrol si un fel de tus), atelier de cioplit in lemn condus de un vestit artizan local, atelier de facut papusi , atelier de pictat pe tricouri si desigur lucrul la bucatarie unde se pregatesc tot felul de bunatati din care am gustat si noi.
Costurile sunt acoperite din mai multe surse, sponsori, donatii ale localnicilor si contributia primariei.
La sfarsitul saptamanii are loc un eveniment final in care parintii vin sa vada ce au lucrat copii, iar la final fiecare isi ia acasa lucrursoarele pe care le-a creat.
Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor
Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...
Wikipedia
Rezultatele căutării